Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: Σε νέα «Καταλονία» σε περιοχή της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει η απλή αναλογική

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η υιοθέτηση της απλής αναλογικής στην  αυτοδιοίκηση μπορεί να οδηγήσει σε «μια νέα «Καταλονία» σε περιοχή της Ελλάδος» έκρουσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στο πανελλήνιο συνέδριο αιρετών γυναικών με θέμα «Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση» που διοργάνωσαν η ΕΝΠΕ και το Γραφείο Ισότητας της Ένωσης στα γραφεία της ΕΝΠΕ στην Αθήνα.

«Δεν γίνεται αποδεκτό η μοναδική αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση να είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος», διεμήνυσε ο κ. Κ. Αγοραστός και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η απλή αναλογική να οδηγήσει «σε αποδυνάμωση των θεσμών της Αυτοδιοίκησης, ακυβερνησία, φαινόμενα συναλλαγής, αν όχι και  χάος»

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ επέκρινε την κυβέρνηση ότι «την ώρα που υποχρεώνει την αυτοδιοίκηση σε εξαιρετικά αυστηρή, στα όρια του παραλόγου, δημοσιονομική λιτότητα, το κεντρικό κράτος διογκώνεται με νέες γραμματείες, οργανισμούς, υπηρεσίες, συμβούλους, παρασυμβούλους, γενικούς γραμματείας, αναπληρωτές γενικούς γραμματείς.  Με άλλα λόγια προσθέτουν και άλλο λίπος στο κεντρικό κράτος και φτάνουν στο κόκκαλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε το παράδειγμα του 2016 όταν το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 4,18% έναντι στόχου 0,5%.

«Πέρυσι, πέρα από τα πλεονάσματα, τα οποία υποχρεώθηκαν να εμφανίσουν Περιφέρειες και Δήμοι, μόνο από τις Περιφέρειες παρακρατήθηκαν 420 με 450 εκατομμύρια ευρώ από τους θεσμοθετημένους πόρους, πόροι που προορίζονται για να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους οι Περιφέρειες. Ξέρετε πώς το λέει αυτό ο θυμόσοφος ελληνικός λαός; Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και υπενθύμισε ότι «σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας η αυτοδιοίκηση όχι απλά έβαλε πλάτη αλλά εκλήθη να σηκώσει δυσανάλογα βάρη με την περικοπή της χρηματοδότησης σε Περιφέρειες και Δήμους στο 65% και τη μείωση του προσωπικού τους στο 40% κατά μέσο όρο».

«Στη σημερινή εποχή ούτε η ακινησία, ούτε το βήμα σημειωτόν, ούτε καν τα δειλά βήματα μπροστά μπορεί να είναι επιλογή. Σήμερα χρειαζόμαστε άλματα και μάλιστα μεγαλύτερα από τη φθορά», υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και ξεκαθάρισε:

«Για να πετύχει η μεταρρύθμιση, δεν πρέπει να είναι αποσπασματική, επικοινωνιακού χαρακτήρα, μια «κολοβή» επιτρέψτε μου την έκφραση μεταρρύθμιση. Πρέπει να έχει βάθος, να επιλύει προβλήματα, να αίρει στρεβλώσεις, να αντιμετωπίζει παθογένειες και να δίνει τη δυνατότητα, τα εχέγγυα και την ελευθερία στην αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει το ρόλο που μπορεί, που θέλει και κυρίως που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Γιατί η κοινωνία χρειάζεται την αυτοδιοίκηση, επενδύει στην αυτοδιοίκηση, περιμένει πολλά από την αυτοδιοίκηση και σωστά πράττει, γιατί είμαστε εκεί κάθε μέρα και νοιαζόμαστε για το μικρό και μεγάλο αλλά για το μικρό που ανάγεται σε μεγάλο και κυρίαρχο για τη ζωή των συμπολιτών μας».

Ο κ. Κ. Αγοραστός είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη για να διοικείται από ένα τετράγωνο πέριξ της πλατείας Συντάγματος» και επισήμανε ότι «τον τελευταίο καιρό με τις επιλογές του το κεντρικό κράτος ξεπερνά πλέον τα τελευταία όρια αντοχής των Περιφερειών».

Για την ισότητα των φύλων, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ανέφερε ότι «δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος.  Δεν είναι win-losesituation, δηλαδή χάνουν οι άνδρες, κερδίζουν οι γυναίκες ή το αντίστροφο. Είναι win-winsituation, δηλαδή κερδίζουν όλες και όλοι», τόνισε και πρόσθεσε:

«Η ισότητα των φύλων είναι προς όφελος και των χωρών και του θεσμού της Αυτοδιοίκησης αλλά γενικότερα των ιδίων των κοινωνιών μας.  Αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί και από πολλές μελέτες. Οι χώρες με ισότητα των φύλων στην πράξη είναι οι χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες επιδόσεις στην κλίμακα της ευτυχίας», υποστήριξε ο κ. Κ. Αγοραστός και χαρακτήρισε το «συνέδριο ουσίας κι όχι εντυπωσιασμού, γιατί επικαιρικά γυαλίζει η ισότητα».

Το συνέδριο αυτό δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή μιας ακόμη στενότερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ μας, αλλά συνεργασίας που με συνέργεια θα φτάσει σε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας και για τις οικογένειές μας», επισήμανε απευθυνόμενος σε γυναίκες αιρετές της Αυτοδιοίκησης απ’ όλη την Ελλάδα.

Στο συνέδριο μίλησαν οι Γενικοί Γραμματείς Ισότητας των Φύλων κα Φωτεινή Κούβελα και Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Μαρία Γιαννακάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα ΕλίζαΒόζεμπεργκ, οι Περιφερειάρχες Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης, ο Τομεάρχης Εσωτερικών, Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η Αντιπρόεδρος γυναικών Ευρωπαϊκού  Σοσιαλιστικού Κόμματος,  Γραμματέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ κα ΖέφηΔημαδάμαως Εκπρόσωπος της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ καςΦώφης Γεννηματά, η βουλευτής Β’ Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κα Διαμάντω Μανωλάκου ως Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Κατερίνα Αδαμοπούλου ως εκπρόσωπος του Προέδρου των ΑΝΕΛκ. Πάνου Καμμένου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Ανδρέας Βύρας, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Γιάννης Σγουρός, τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ κ. κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου και Δημήτρης Μαραβέλιας, η Επικεφαλής Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Φωτεινή Βρύνα, το Στέλεχος Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Συντονίστρια Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ κα Αγγελική Παπάζογλου, οι Αντιπεριφερειάρχεςκυρίες Βούλα Πατουλίδου, Σοφία Μαυρίδου, Δωροθέα Κολυνδρίνη Ερμίνα Κυπριανίδου,  Φανή Παπαθωμά, Παναγιώτα Μητροκώστα  και τα μέλη Περιφερειακών Συμβουλίων κυρίες Χριστιάνα Πάπιτση και Ντία Στούμπου-Ζαχαροπούλου.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, η Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και η ταξίαρχος κα Ιωάννα Ιωαννίδου εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα.

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Να μπει stop στον κατήφορο της εγκληματικότητας!

«Έχουμε οργανωμένες συμμορίες, εγκληματικές οργανώσεις, διακίνηση καλάσνικοφ, ανθρώπους που εκτελούν συμβόλαια θανάτου. Η χώρα διολισθαίνει καθημερινά, χωρίς υπερβολή, από μια ευρωπαϊκή συντεταγμένη πολιτεία σε ένα κρατικό μόρφωμα τύπου Λατινικής Αμερικής. Αυτός ο κατήφορος δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει να μπει ένα stop. Να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τα προβλήματα». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα καθημερινά κρούσματα εγκληματικότητας (στο Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του ASTRA και στον δημοσιογράφο κ. Αποστόλη Ράιδο).

Ο κ. Χαρακόπουλος ξεκαθάρισε ότι για την ΝΔ «το ζήτημα της ασφάλειας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Το είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν επισκεφθήκαμε το ΑΤ Πεύκης που δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους, ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας, είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Και εμείς ως παράταξη δεσμευόμαστε ότι θα το διασφαλίσουμε».

 

Αγροτικό Προσυνέδριο ΝΔ

Για τις αγροτικές ενισχύσεις ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ότι «ήταν μια κατάκτηση, τις τελευταίες δεκαετίες, το γεγονός ότι πριν την 28η Οκτωβρίου έμπαινε το 70% της ενιαίας ενίσχυσης και το υπόλοιπο 30% έμπαινε παραμονές των Χριστουγέννων. Ήταν μια ένεση ρευστότητας για τον αγροτικό κόσμο για την προετοιμασία των φθινοπωρινών καλλιεργειών. Τα ανέμεναν αυτά τα λεφτά με ακόμη μεγαλύτερη προσδοκία οι αγρότες γιατί περνούμε αυτή τη δύσκολη περίοδο με υψηλό κόστος παραγωγής, με υπερφορολόγηση, με αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, με κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως ήταν το αγροτικό πετρέλαιο. Όλα αυτά είναι έργα και ημέρες των 2,5 ετών ΣΥΡΙΖΑ -να τα θυμόμαστε αυτά. Λοιπόν, τα ανέμεναν αυτά τα λεφτά και προφανώς είναι πολύ ενοχλημένοι γιατί τα βρήκαν ψαλιδισμένα. Η ΝΔ τοποθετήθηκε δια της αρμόδιας τομεάρχη τις προηγούμενες ημέρες. Δεν έχω ακούσει κάποια εξήγηση από τον λαλίστατο κατά τ’ άλλα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ήλθαν πριν λίγες ημέρες εδώ, τάζανε ανώγεια και κατώγεια, αλλά για τα συγκεκριμένα, για την ταμπακέρα, δεν ακούσαμε τίποτα».

Και ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «αυτήν την ώρα χρειάζεται μια σοβαρή συγκροτημένη αγροτική πολιτική. Η ΝΔ στις 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει το προσυνέδριό της στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Θα είναι και ο κ. Μητσοτάκης εκεί, όπου θα υπάρξει ειδική θεματική ενότητα για τον πρωτογενή τομέα και τις δικές μας θέσεις για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση».

 

Tags: , ,

Σε Λάρισα και Καρδίτσα ο Νίκος Ανδρουλάκης

Με περιοδείες στη Λάρισα και την Καρδίτσα την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το πρόγραμμα του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιου για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης έχει ως εξής:

13.00: Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Λάρισα. Η συνέντευξη θα γίνει στο ξενοδοχείο Divani Palace. Διεύθυνση: Οδός Παπαναστασίου 19.

18.00: Ομιλία στην Καρδίτσα στο δημοτικό αναψυκτήριο «Παυσιλύπου».

20.15: Ομιλία στη Λάρισα στο ξενοδοχείο Divani Palace. Διεύθυνση: Οδός Παπαναστασίου 19.

Tags: , ,

4ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Ελληνικών Χορωδιών στην Λάρισα

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών σε συνεργασία με το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας συνδιοργανώνουν το 4ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Ελληνικών Χορωδιών. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην Λάρισα από την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 το απόγευμα έως και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 το απόγευμα, διάρκειας 17 διδακτικών ωρών  και θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες του Σύγχρονου Ωδείου  Λάρισας  (Θεοφράστου 62-64, Νέα Πολιτεία, Λάρισα).

Εισηγητής του Σεμιναρίου είναι ο γνωστός και καταξιωμένος  Διευθυντής Χορωδιών Αντώνης Κοντογεωργίου.

Το Θέμα του Σεμιναρίου περιλαμβάνει  :   

Τεχνική Διεύθυνσης

Χορωδιακή Προφορά

Διαφραγματική αναπνοή και η φυσιολογία της φώνησης, σε σχέση και με τις Παιδικές – Σχολικές Χορωδίες. 

Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει επίσης υποδειγματική διδασκαλία.

Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν Διπλώματα Συμμετοχής.

Παρακαλείσθε να δηλώσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας,  τον αριθμό των ατόμων από τον φορέα σας που θα συμμετέχουν στο Σεμινάριο καθώς και τα πλήρη στοιχεία του κάθε συμμετέχοντος. 

Λήξη υποβολής Δηλώσεων Συμμετοχής: 5 Noεμβρίου 2017.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος έως 60 άτομα. Για το λόγο αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με πρόσθετη προτεραιότητα στους ενεργά συμμετέχοντες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ :

email: seminar@stegi-chorus.gr,

Η γραμματεία του ωδείου λειτουργεί καθημερινά 14:00-21:00 και Σάββατο 09:00-14:00, τηλ & φαξ 2410 670917.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος παρακαλείται να συμπληρώσει την Δήλωση Συμμετοχής και να την στείλει στην Στέγη Ελληνικών Χορωδιών  στο  e-mail seminar@stegi-chorus.gr μαζί με την κατάθεση της προκαταβολής των 20€ για την κατοχύρωση θέσης στο Σεμινάριο ή στη Γραμματεία  του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας.  

Aντώνης Κοντογεωργίου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης θεωρητικά, πιάνο και τραγούδι, φοιτώντας παράλληλα στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο R. Strauss Konservatorium και κυρίως στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ την οποία και απεφοίτησε με δύο διπλώματα-Magister Artium, Διεύθυνσης Χορωδίας και Ορατορίου-Lied. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στην Καλοκαιρινή Ακαδημία Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ και στα Τμήματα Αριστούχων Τραγουδιού της Ζυρίχης. Έχει λάβει τις εξής βραβεύσεις:

 • Από τον διεθνή διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας» (Lied-Ορατόριο)
 • από την Ακαδημία Αθηνών (βραβείο «Σ. Μοτσενίγου»),
 • από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (βραβείο «Μαρία Κάλλας»)
 • από την Ένωση κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (το Μέγα Βραβείο)
 • από την UNESCO (Eθνικό Bραβείο).

Κατά καιρούς οργάνωσε και διηύθυνε πολλές χορωδίες, με πρώτη χρονολογικά την παιδική χορωδία των ΧΜΟ Θεσσαλονίκης. Δίδαξε μουσική στο ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, σε πολλά Ωδεία, σε 41 σεμινάρια, και οργάνωσε πολλές Συναντήσεις Χορωδιών. Δημοσίευσε πλήθος ειδικών άρθρων για τη χορωδιακή μουσική, πραγματοποίησε οκτώ χορωδιακές εκδόσεις, 29 δισκογραφικές παραγωγές, πάνω από 600 ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, συνεργάστηκε κατ’ επανάληψη με το Εθνικό Θέατρο, πολλούς άλλους θιάσους, τα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, δίδαξε στη Σχολή Σπ. Ευαγγελάτου, ίδρυσε και διηύθυνε το συγκρότημα Pro Musica για τη διάδοση της παλιάς μουσικής και το σολιστικό φωνητικό συγκρότημα «Οι Τραγουδιστές», με το οποίο πέραν των πολλών συναυλιών, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση όλο το σωζόμενο έργο του Φραγκίσκου Λεονταρίτη.

Διηύθυνε τα μεγάλα χορωδιακά σύνολα στo Millenium και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 1977 με πρόσκληση του τότε Διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, Μάνου Χατζιδάκι, οργάνωσε για πρώτη φορά χορωδία στην ΕΡΤ, τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, σημερινή Χορωδία της ΕΡΤ, της οποίας ήταν ο μόνιμος διευθυντής της για 32 χρόνια. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Τρίτου Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι, μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) για τη Χορωδιακή ανάπτυξη και επί σειράν ετών Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε διευθυντής και καθηγητής Ωδείων, διευθυντής του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης του Υπουργείου Πολιτισμού και μεταξύ άλλων, των χορωδιών, Ωδείου Αθηνών, «Μακεδονία», Ελληνικού Φεστιβάλ και Δήμου Αθηναίων. Διδάσκει ως προσκεκλημένος καθηγητής στα μεταπτυχιακά τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την καθηγήτρια Μιράντα Καλδή. Σαν σολίστ ή μαέστρος, πραγματοποίησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω από 1600 παραστάσεις, (Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Φινλανδία, Γιουγκοσλαβία, Γαλλία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρος, Αίγυπτος, Τουρκία, Τυνησία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς), και συνεργάστηκε με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και με πολλές ξένες, καθώς επίσης και με διάσημους μαέστρους, (Bernstein, Rilling, Askenazy, Menuhin, Mazur, Marriner).

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει 142 χορωδιακά έργα με ορχήστρα, (87 σε πρώτη ελληνική εκτέλεση), 1030 άλλα χορωδιακά, 21 όπερες και πάνω από 800 Lieder. Πολλοί Έλληνες συνθέτες του έχουν αφιερώσει έργα τους, (Αντωνίου, Κούκος, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Μπαλτάς, Σαμαράς, Νεζερίτης, Σφακιανάκη, Χριστοδούλου κ.α.)

 

Tags: , ,

Δήλωση του Δημάρχου Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλου για τα τέλη

Αγαπητοί  μου συνδημότες, στην τριετία της διοίκησής μας δημιουργήσαμε ένα δήμοοικονομικά αυτάρκη ο οποίος, παρ’ όλη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας και όχι μόνο, καταφέρνει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του αλλά και να  κάνει βήματα εξέλιξης και προόδου. Γι’ αυτό έχουμε τη δυνατότητα να αναγγείλουμε τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, την αναβάθμιση του πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου.

Α. Μείωση των ανταποδοτικών τελών

Σας ενημερώνω ότι η δημοτική αρχή προβαίνει σε μείωση των ανταποδοτικών τελών από 8 έως 16%, ταυτόχρονα η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αναβαθμίζεται αισθητά. Αυτό σημαίνει ότι με τη μείωση των ανταποδοτικών τελών τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου θα πληρώνουν περίπου 350.000 Ευρώ λιγότερα,ετησίως. Αυτή η μείωση των τελώναποκαθιστά αφενός μεν αδικίες του παρελθόντος ανάμεσα στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου και αφετέρου δίνει μια ανάσα στα χειμαζόμενα από την οικονομική κρίση νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και αυτό σε μια περίοδο που παρατηρούνται διαρκείς ανατιμήσεις και αυξήσεις τόσο στα είδη όσο και στις υπηρεσίες που προσφέρονται γενικώς.

Β. Αναβάθμιση του πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου

Με τα χρήματα που εξοικονομήσαμε από τον εξορθολογισμό των δαπανών αγοράσαμε ένα μηχάνημα πλύσης των κάδων των απορριμμάτων (καδοπλυντήριο) αξίας 120.00 Ευρώ, έχουμε εξασφαλίσει την πίστωση και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες αγοράς δύο τριαξονικών φορτηγών και ενός ισοπεδωτή (γκρέιντερ) αξίας 135.000 Ευρώ. Η αγροτική οδοποιία ήταν  μια από τις θεμελιώδης εξαγγελίες μας και με τις ενέργειες αυτές είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στην οριστική επίλυσή του ζητήματος με ιδίους πόρους.

Γ. Καθαριότητα των Κοινοτήτων

Να ενημερώσω επίσης τους δημότες του Δήμου Κιλελέρ ότι  θα συνεχιστεί και φέτος το πρόγραμμα καθαρισμού των οδών όλων των κοινοτήτων από το αυτοκινούμενο σάρωθρο. Ένα πρόγραμμα που εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία για πρώτη φορά στο Δήμο μας. Τόσο η αγορά του καδοπληντυρίου, όσο και το σάρωθρο αλλά και η καταγραφή και η ταξινόμηση των κάδων αποκομιδής σκουπιδιών, ανακύκλωσης και κλαδιών καταδεικνύουν την ιδιαίτερη ευαισθησία της δημοτικής αρχής σε θέματα καθαριότητας και προαγωγής της οικολογικής συνείδησης όλων μας και ιδιαίτερα των νέων παιδιών πάνω στα οποία στηρίζουμε το μέλλον μας.

Όσα επιτύχαμε τα καταφέραμε με την αγαστή συνεργασία όλων των αντιδημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των προέδρων και των συμβούλων των κοινοτήτων, των εργαζομένων του Δήμου αλλά πρωτίστως όλων σας. Είμαστε πεπεισμένοι  ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο της θητείας μας.

 

 

Tags: , ,

Εορτάζει η τοπική Εκκλησία με πλούσιες λατρευτικές εκδηλώσεις

Εορτάζει αυτές τις ημέρες η τοπική Εκκλησία την κοινή σύναξη απάντων των εν Λαρίση Αγίων και με την ευκαιρία αυτή θα λάβουν χώρα πλούσιες λατρευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:
 • Σάββατον 4 Νοεμβρίου καί ὥρα 6:00 μ.μ.: Ὑποδοχή τῶν Ἱερῶν Λειψάνων τῶν τοπικῶν μας Ἁγίων καί ἄφιξις τῆς θαυματουργοῦ εἰκόνος τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου τῆς Ἀρμενιωτίσης, εἰς τό προαύλειον τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Λαρίσης, ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ἰγνατίου καί ἐν συνεχείᾳ μέγας πανηγυρικός Ἑσπερινός.
 • Κυριακή 5 Νοεμβρίου ὥρα 7:00π.μ. – 11:00π.μ.: Ὄρθρος καί Ἀρχιερατικόν Συλλείτουργον ἐπί τῇ Ἑορτῇ τῆς Συνάξεως τῶν ἐν Λαρίσῃ Ἁγίων.
 • Κυριακή 5 Νοεμβρίου (Ἀπόγευμα) ὥρα 6:00 μ.μ.: Πανηγυρικός Ἑσπερινός καί Ἀκολουθία τῶν Χαιρετισμῶν εἰς τήν ἑορτήν τῶν ἐν Λαρίσῃ Ἁγίων.
 • Δευτέρα 6 Νοεμβρίου (Πρωΐ): Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία.
 • Δευτέρα 6 Νοεμβρίου (Ἀπόγευμα) ὥρα 5:00 μ.μ.: Ἱερά παράκλησις πρός τιμήν τῶν ἐν Λαρίσῃ Ἁγίων.
 • Δευτέρα 6 Νοεμβρίου (Βράδυ) ὥρα 9:00 μ.μ.: Ἱερά Κατανυκτική Ἀγρυπνία.
 • Τρίτη 7 Νοεμβρίου (Πρωΐ): Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία.
 • Τρίτη 7 Νοεμβρίου (Ἀπόγευμα) ὥρα 5:00 μ.μ.: Ἑσπερινός καί Ἱερά παράκλησις πρός τιμήν τῶν ἐν Λαρίσῃ Ἁγίων.
 • Τετάρτη 8 Νοεμβρίου Πρωΐ : Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία.
 • Τετάρτη 8 Νοεμβρίου (Ἀπόγευμα) ὥρα 6:00 μ.μ.: Ἱερόν Εὐχέλαιον καί ἀναχώρησις τῶν Ἱερῶν Λειψάνων καί τῆς θαυματουργοῦ εἰκόνος τῆς Παναγίας.

Tags: , ,

Εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος στη Νίκαια

Εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος, αντιπλημμυρικά έργα και έργα αγροτικής οδοποιίας πραγματοποιήθηκαν αυτές τις μέρες στη Δημοτική Κοινότητα Νίκαιας, έδρα του Δήμου Κιλελέρ. Τόσο η Πρόεδρος κ. Βασιλική Πιλάτου, όσο και το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας, σε καθημερινή επαφή, επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους δημότες κατέγραψαν σημαντικά ζητήματα- προβλήματα που απασχολούν την περιοχή, και μέσω των αποφάσεων του συμβουλίου, διατύπωσαν προτάσεις για τη βελτίωση του οδοστρώματος του οικισμού, ειδικά σε σημεία – τμήματα της οδοποιίας που είχαν φθαρεί από την πάροδο του χρόνου και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων σε σημεία – περιοχές όπου τα νερά συσσωρεύονται και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις παρακείμενες κατοικίες, καθώς και για παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία.

Ο Δήμος Κιλελέρ και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Νίκαιας, διαπίστωσαν την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων για τα θέματα που προαναφέρθηκαν και συνδιαμόρφωσαν ένα πλαίσιο αντιμετώπισής τους, το οποίο υλοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες ανακουφίζοντας την κίνηση των οχημάτων σε σημαντικές οδικές αρτηρίες της περιοχής και επιλύοντας σταδιακά το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων που ταλανίζουν τη Δημοτική Κοινότητα Νίκαιας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Την πρόοδο των έργων της αγροτικής οδοποιίας, που θεωρείται μείζων έργο για τη δημοτική αρχή και βασική τηςπροεκλογική εξαγγελία, είχαν την ευκαιρία να επιθεωρήσουν οι αντιδήμαρχοι των ΔΕ Νίκαιας – Κραννώνα  και τεχνικών έργων Χρήστος Τσιχίτας και Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου συνοδευόμενοι από την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας Βασιλική Πιλάτου.

 

 

Tags: , ,

Πρώτη η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Λαρισαίων, η Ενημερωτική Εκδήλωση για τους Δημότες με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», τη Δευτέρα, 30/10/2017, στο Θέατρο «ΟΥΗΛ», στη Λάρισα.

Η Εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων, στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υπό την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κατοίκων και επαγγελματιών υγείας της περιοχής. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δρ. Θεόδωρος Κυρόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βασιλείας, Ελβετία, Υπεύθυνος Τομέα Υγείας Δήμου Λαρισαίων. Επίσης, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Χαιρετίζω τη σημαντική συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων, μέλους του Δικτύου μας, στην Πανελλαδική μας Εκστρατεία. Για τέταρτη συνεχή χρονιά εξειδικευμένοι ιατροί λοιμωξιολόγοι διατρέχουν όλη την Ελλάδα με στόχο να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας με τον πιο έγκυρο τρόπο, για το πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών αλλά και να προστατεύουν την υγεία τους με όλα τα εγκεκριμένα για τους ενήλικες εμβόλια. Θα συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια προς όφελος των πολιτών σε κάθε σημείο της χώρας μας».

Την ενημέρωση πραγματοποίησε η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγος. Η κ. Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικά είναι τα αντιβιοτικά για την υγεία μας, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με συνέπεια όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν θα είναι πλέον δραστικά. Παρουσίασε, μάλιστα, παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Ακόμη, η ομιλήτρια παρέθεσε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό μας. Επεσήμανε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας αν ληφθεί υπόψη ότι αντιμετωπίζουμε το τέλος των αντιβιοτικών εφόσον δεν φαίνεται ότι θα κυκλοφορήσουν νέα αντιβιοτικά δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους.

Στο τέλος, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην πρόληψη των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή της γρίπης (το Νοέμβριο κάθε χρόνο) όπως και του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με την καθοδήγηση του ιατρού τους.

Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η μεγάλη αλήθεια: μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά!

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Ξεκίνησαν οι εργασίες της ΚΘ’ Πανοθοδόξου Συνδιασκέψεως

Ξεκίνησαν την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 οι εργασίες της «ΚΘ’ Πανοθοδόξου Συνδιασκέψεως εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας» που φέτος λαμβάνει χώρα στην φιλόξενη Ιερά Μητρόπολη Κίτρους.
Η Συνδιάσκεψη αυτή με την ιδιαίτερη Πανορθόδοξη απήχηση, καθόσον ασχολείται με σύγχρονα θέματα ποικιλόμορφης πλάνης, διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με την ευθύνη της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου.
Το γενικό θέμα είναι: «Ψευδοπροφήτες-Ψευδομεσσίες και έσχατα». Στις συνεδριάσεις θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Η Πανορθόδοξη αυτή Συνδιάσκεψη ξεκίνησε με την τέλεση του αγιασμού, τον οποίο τέλεσε ο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των αιρέσεων και εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου. Στο βαρυσήμαντο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, τόνισε την ιδιαίτερη ανάγκη να εξετάσουμε καλά σήμερα τις αιτίες που οδηγούν αρκετούς ανθρώπους να οδηγούνται στην πλάνη και την αίρεση, τους ψευδοπροφήτες και ψευδομεσσίες και κάλεσε τα μέλη της συνδιάσκεψης να προβληματιστούν γενικότερα πάνω στο φλέγον αυτό θέμα και στις πολύ εμπεριστατωμένες εισηγήσεις που θα ακολουθήσουν. Ακόμη τόνισε πως «έχει περάσει πια στις συνειδήσεις όλων μας ότι δεν κερδίζουμε τίποτε με τις μάχες και τις αντεγκλήσεις με τους αιρετικούς, αλλά το μεγαλύτερο κέρδος είναι εμείς να γνωρίζουμε και να αναλύουμε τις κακοδοξίες τους και εμείς επίσης να εμπεδωνώμαστε στην πίστη μας και να εμπεδώνουμε και τον λαό του Θεού», ενώ ευχαρίστησε όλους τους σεπτούς εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών και των Ιερών Μητροπόλεων για την παρουσία τους καθώς και όλους τους συντελεστές της σπουδαίας αυτής πανορθοδόξου συνδιασκέψεως. Ακολούθως την αρχή των εισηγήσεων έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ με θέμα: «Κύριος Ώφθη», ο οποίος με μεστό και περιεκτικό λόγο παρουσίασε τους τρόπους ανακοινώσεως του θελήματός του Θεού, τα γνωρίσματα των αληθινών Προφητών και τις προφητικές τους ενέργειες καθώς και το περιεχόμενο του κηρύγματός τους.

Tags: , ,

Μάξιμος: Η Ελλάδα να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην Μ. Ανατολή

Ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρακάθησε στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης στους συμμετέχοντες στη 2η Διεθνή Διάσκεψη Αθηνών: «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». Στο περιθώριο του γεύματος ο κ. Χαρακόπουλος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

Ο κ. Χαρακόπουλος με αφορμή τη διεξαγωγή της 2ης Διάσκεψης των Αθηνών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, που διοργανώνεται ένα τόσο σημαντικό φόρουμ στην Αθήνα. Η συμμετοχή στη Διάσκεψη προκαθημένων των πρεσβυγενών Πατριαρχείων, αλλά και πολλών ηγετών από τον χριστιανικό και μουσουλμανικό κόσμο όπως και Εβραίων, καταδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία του. Αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ θετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών.

Για την ανάγκη της δημιουργικής ανάμειξης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα φλέγοντα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και κυρίως για την προστασία των Χριστιανών αυτής της περιοχής, έχω επανειλημμένως αναφερθεί στο παρελθόν. Τόσο στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας όσο και στο 5ο Διεθνές Χριστιανικό Φόρουμ που διεξήχθη στη Μόσχα στα τέλη Αυγούστου τόνισα ότι οφείλουμε να αποτρέψουμε την επανάληψη της τραγωδίας που συνέβη στη Μικρά Ασία πριν από 100 χρόνια.

Οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής πρέπει να μείνουν στις εστίες τους και όσοι έγιναν πρόσφυγες να επιστρέψουν σε αυτές. Ο λεγόμενος πολιτισμένος κόσμος οφείλει να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης στις χώρες αυτές, ώστε όλοι οι κάτοικοί τους, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική τους ομολογία ή την εθνική τους προέλευση να ζουν ελεύθεροι και χωρίς τον φόβο διώξεων. Η Ελλάδα, λόγω ιστορικών και θρησκευτικών σχέσεων αλλά και άμεσης γειτνίασης με τη Μέση Ανατολή μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο, αρκεί να προχωρήσουμε με όραμα και αποφασιστικότητα. Ελπίζω και η Διάσκεψη των Αθηνών να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση».

 

Tags: , ,

1-7 Νοεμβρίου, Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Η Διεθνής κοινότητα καθιέρωσε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο. Στην Ελλάδα η Εβδομάδα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου και ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996. Το σύνθημα που όρισε για το 2017 είναι » Στηρίζουμε τον θηλασμό – Μαζί! » και συνδέεται με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015, δίνοντας έτσι έμφαση στη δικτύωση, την πληροφόρηση και τη δραστηριοποίηση όλων των φορέων με σκοπό την επίτευξη των Στόχων.

Το θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2017 σχετίζεται με το ότι ο θηλασμός είναι ένα βασικό κλειδί που μας ωθεί να σκεφτούμε για το πώς να εκτιμούμε την ευημερία μας από την αρχή της ζωής, πώς να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και να νοιαζόμαστε για τον κόσμο που μοιραζόμαστε.

Το λογότυπο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2017 απεικονίζει μια «τριάδα» με δύο ενήλικες και ένα βρέφος, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης. Οι αναλογίες και οι μορφές μεταξύ των δύο ενηλίκων έχουν εξισορροπηθεί για να συμβολίζουν την ισότητα, την δικαιοσύνη και την συνεργασία στην ανατροφή. Το νέο σχέδιο δράσης της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού δείχνει μια σχέση με την εκστρατεία για την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης, αλλά τοποθετεί το βρέφος και τους φροντιστές του στο κέντρο.

Ο μητρικός θηλασμός έχει οικονομική ανταποδοτικότητα, γιατί βοηθά τα παιδιά και τις οικογένειές τους να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αποτελεί ένα από τα πρώτα δικαιώματα του νεογέννητου και προσφέρει στο μωρό την πιο υγιεινή και θρεπτική τροφή.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η επένδυση στο μητρικό θηλασμό έχει επίσης υψηλή ανταποδοτικότητα στην εθνική υγεία και την εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα: την βελτίωση των ποσοστών βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, την βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου, την μακρύτερη φοίτηση στο σχολείο, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης στα θηλάζοντα παιδιά.

Στο Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιούνται από 13ετίας μαθήματα τόσο ψυχοπροφυλακτικής προετοιμασίας σε μέλλουσες μητέρες όσο και προάσπισης του μητρικού θηλασμού . Οι Μαίες του τμήματος έχοντας ως κινητήριο δύναμη την αγάπη για την μητέρα και το παιδί, εκτός από την γονεϊκή προετοιμασία τόσο για τον τοκετό όσο και για την φροντίδα του βρέφους, βρίσκονται μέσα από την πολυετή εμπειρία τους, την συνεχή ενημέρωση για τον μητρικό θηλασμό και με την διαρκή στήριξη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, κοντά στις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν.

Στέκονται  δίπλα τους στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, προσαρμόζοντας τον στις ανάγκες της σύγχρονης μητέρας, ενώ ο ίδιος χώρος προσφέρεται συχνά ως χώρος θηλασμού όταν απαιτείται, τόσο από εργαζόμενες στην Περιφέρεια μητέρες όσο και από το ευρύτερο κοινό.

Οι Μαίες του Τμήματος κ. Γεωργία Ντέλλα και Συρματένια Κουλακίδου τονίζουν ότι ο θηλασμός εξυπηρετεί την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, ενώ παράλληλα, αποτελεί μια προσαρμοστική περίοδο για το νεογνό από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή. Ο πρώτος θηλασμός συνδέει την ενδομήτρια εμπειρία του εμβρύου με μια εξωμήτρια επανάληψη εμπλουτισμένη με επιπλέον ερεθίσματα. Η εύρεση της θηλής από το νεογέννητο – είτε τη βρει μόνο του, είτε του προσφερθεί- εκλαμβάνεται ως επιτυχία από το ίδιο και δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ικανότητά του αυτή.

Σε επιστημονικές μελέτες περιγράφεται η εκπληκτική ικανότητα του βρέφους να αναρριχηθεί γυμνό στο γυμνό σώμα της μητέρας του και να αναζητήσει την θηλή της, μόλις λίγα λεπτά μετά την περάτωση του τοκετού. Η προσπάθεια αυτή του νεογνού ενισχύεται από την ικανότητα του να αναγνωρίζει την μυρωδιά της μητέρας του και εγγενώς να επιθυμεί την στενή επαφή μαζί της.  Άσχετα με το είδος του τοκετού είτε φυσιολογικός, είτε καισαρική τομή, με τη χρήση επισκληρίδιου ή γενικής αναισθησίας είναι απαραίτητη η επαφή των νεογνικών χειλιών με την θηλή της μητέρας, κατά την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση του νεογνού.

Ο θηλασμός ως φυσική λειτουργία δεν μπορεί να διέπεται από αυστηρούς κανόνες. Συνεπώς η μητέρα προσφέρει τον μαστό της και το βρέφος θηλάζει στην στάση που τους βολεύουν καλύτερα. Παρόλα αυτά αξίζει να αναφέρουμε μερικές βασικές αρχές που βοηθούν την μητέρα και το βρέφος να επιτύχουν έναν αποτελεσματικό και άνετο μητρικό θηλασμό και οι οποίες εφαρμόζονται οποιαδήποτε στάση:

 • Το βρέφος είναι έτοιμο να θηλάσει όταν κοιμάται ελαφρά ή όταν έχει μόλις ξυπνήσει. Όταν το βρέφος κλαίει έντονα θα πρέπει η μητέρα πρώτα να το ησυχάσει και έπειτα να το τοποθετήσει στον μαστό.
 • Η μητέρα κάθεται σε μια αναπαυτική θέση, υποστηρίζοντας την πλάτη της, χωρίς να γέρνει προς το βρέφος.
 • Η μητέρα υποστηρίζει το κεφάλι του νεογνού της από τον αυχένα του και κατευθύνει το νεογνό της προς τον μαστό και δε φέρνει τον μαστό της προς το μωρό.
 • Η επαφή του βρέφους με την μητέρα πρέπει να είναι άμεση, καλύτερα δέρμα με δέρμα. Το σώμα του βρέφους πρέπει να είναι γυρισμένο προς το κορμό της μητέρας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται επαφή «κοιλιά με κοιλιά».
 • Το μωρό θα πρέπει να βρίσκεται σε τέτοιο ύψος στην αγκαλιά της μητέρας του, ώστε η μύτη του να ακουμπά την θηλή του μαστού. Για να βοηθηθεί η μητέρα, μπορεί να χρησιμοποιεί μαξιλάρια κάτω από τα χέρια της ή κάτω από το μωρό της.
 • Η μητέρα υποστηρίζει τον μαστό της με τον αντίχειρα στην πάνω μεριά του μαστού και με τα τέσσερα δάκτυλα κάτω από αυτόν, σε απόσταση μακριά από την θηλαία άλω, έτσι ώστε το βρέφος να μπορεί να «πιάσει» μεγαλύτερη επιφάνεια της θηλαίας άλω (τα δάχτυλα σχηματίζουν το γράμμα C).

Το μητρικό γάλα είναι διαθέσιμο για όλα τα μωρά ανεξαρτήτως εισοδήματος, γεωγραφικής θέσης, φυλής και θρησκείας. Υπάρχουν μόνιμα οφέλη από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό του μωρού για έξι μήνες, αρχίζοντας αμέσως μετά τη γέννηση και στη συνέχεια παρέχοντας την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή για δύο τουλάχιστον χρόνια.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας για στήριξη στον Μητρικό Θηλασμό: 2413506290.

 

Tags: , ,

Κέλλας: Η κυβέρνηση να απολογηθεί για το καθεστώς ανομίας

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα αλλεπάλληλα κρούσματα παραβατικότητας που επιβεβαιώνουν την παγίωση ενός καθεστώτος ανομίας στη χώρα, εξαπέλυσε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» της TRT και στο δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.

Ο κ. Κέλλας εξήγησε πως:

«Η Νέα Δημοκρατία, έδωσε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψη του 29χρονου.

Τα υπόλοιπα, όμως, που συμβαίνουν και έχουν κλονίσει ισχυρά το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, είναι αποτέλεσμα ανοχής της Κυβέρνησης σε κρούσματα βίας και “παρεμπόδισης” του έργου της Αστυνομίας.

Πώς κρίνετε, για παράδειγμα, τη δήλωση συνδικαλιστικού στελέχους της αστυνομίας ότι “δε μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας;”

Δεν μπορεί κανείς να μην ψέξει την κυβέρνηση για όλα αυτά που συμβαίνουν κάθε βράδυ.

Για την εισβολή με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα της Πεύκης ή για την εισβολή σε νοσοκομείο των “διαφόρων συλλογικοτήτων”.

 Δεν μπορεί να εισέρχονται στην βουλή κουκουλοφόροι, συλλογικότητες, να τους πιάνει η αστυνομία και να δίνει εντολή ο πρόεδρος της Βουλής να αφήνονται ελεύθεροι. 

Κάποιος έχει την ευθύνη, κάποιος πρέπει να απολογηθεί…

Κυριαρχεί παντού καθεστώς ανομίας.

Γιατί αυτά δε συνέβαιναν το ‘13 και το ‘14;

Γιατί η κυβέρνηση κατήργησε την ομάδα ΔΕΛΤΑ;

Γιατί έφερε το νόμο Παρασκευόπουλου, που αποφυλακίζει βαρυποινίτες;

Πάρα πολλοί εξ’ αυτών που σήμερα είναι στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάρτυρες υπεράσπισης σε δικαστήρια τρομοκρατών.

Όταν κάποιος υπερασπίζεται έναν τρομοκράτη, είναι υπέρ της έννομης τάξης;»

Για το πλεόνασμα που διατείνεται πως έχει η κυβέρνηση και θέλει να μοιράσει σε ευπαθείς ομάδες:

«Πράγματι  υπάρχει απ’ ότι φαίνεται «υπερπλεόνασμα», το οποίο όμως προέρχεται από την υπέρμετρη φορολογία στους Έλληνες, από τις παράλογες ασφαλιστικές εισφορές, από τη μη επιστροφή χρημάτων προς ιδιώτες από το δημόσιο. 

Σας θυμίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρέλαβε τα ληξιπρόθεσμα στα 2,5 δις ευρώ και σήμερα έχουν υπερβεί τα 6 δις ευρώ.

Όλα αυτά συνθέτουν το «υπερπλεόνασμα».

Τούτο βέβαια δε σημαίνει ότι η κατάσταση είναι καλή οικονομικά, γιατί μόλις προ ημερών η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι για το 2016 είχαμε ύφεση, ότι ακόμη δεν είμαστε εκεί που ήμασταν τον Δεκέμβριο του 2014.

Η Κυβέρνηση καλά θα κάνει να “μοιράσει” το πλεόνασμα, αλλά να το κάνει δίκαια.

Να δώσει ένα ποσοστό και στους μακροχρόνια άνεργους αλλά – για να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη – και μια έκπτωση σε όλους τους πολίτες που κατέβαλλαν ΕΝΦΙΑ.

Αυτό όμως που πρέπει πάνω απ’ όλα να κάνει αυτή η κυβέρνηση, είναι να μειώσει τη φορολογία και τον ΕΦΚΑ.

Αν δε το κάνει, ούτε κι εγώ ξέρω πόσες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο μέσα στο 2018.

 

Για την προβληματική κατάσταση στην επιχειρηματικότητα:

«Το πρόβλημα των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών δε λύνεται με το «υπερπλεόνασμα».

Πρέπει να μειωθούν οι άνεργοι και για να γίνει αυτό πρέπει να έρθουν επενδύσεις.

Για να γίνουν όμως επενδύσεις, πρέπει να μειωθεί η φορολογία.

Κανείς επενδυτής δε θα βάλει τα χρήματά του για να τα χάσει με φορολογία 80% μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές, με προκαταβολή 100%, με ΦΠΑ στο 24%.

Με αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει επενδυτής».

Tags: , ,

Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά των πλειστηριασμών

Και αυτή τετάρτη 1/11 η Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών Λάρισας θα είναι στις 13:30 στο Ειρηνοδικείο Λάρισας. Και αυτή την εβδομάδα έχουμε πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας. 2 χωράφια στις νέες Καρυές και 4 ακομη στην Γυρτώνη που τα βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες Βιοτεχνικό κτήριο στον Τύρναβο.

Βιομηχανικά κτίρια στη ΒΙΠΕ από αυτούς τους πλειστηριασμούς που είχαμε αποτρέψει παλαιότερα.

Όλοι στο Ειρηνοδικείο την Τετάρτη 3:00-5:00 να υπερασπιστούμε το δικαίωμά  στην γη μας, τη στέγη, τη δουλειά την ζωή και την αξιοπρέπεια μας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!

Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Καλούμε σε κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη.

 

 

Πρωτοβουλία Πολιτών Λάρισας ενάντια στους πλειστηριασμούς

Tags: , ,

Σε λειτουργία το πρώτο υπόγειο σύστημα αποθήκευσης απορριμμάτων

Σε λειτουργία έχει τεθεί, πριν λίγες ημέρες, το πρώτο πιλοτικό υπόγειο σύστημα διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων, στην Τρίγωνη Πλατεία της Λάρισας και ειδικότερα επί της οδού Ηλιοδώρου.  Η λειτουργία το συστήματος εξελίσσεται ομαλά,  αφού οι πολίτες έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο χρήσης τους, ενώ σταδιακά απομακρύνονται οι υπέργειοι κάδοι που βρίσκονταν στο σημείο. Σημειώνεται ότι με το συγκεκριμένο σύστημα εξασφαλίζεται η αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας απορριμμάτων, καθόσον ένας υπόγειος κάδος αντικαθιστά ικανοποιητικό αριθμό κοινών τροχήλατων κάδων (4-5 κάδους). Ως γνωστόν, ο γενικότερος σχεδιασμός του Δήμου, προβλέπει την τοποθέτηση υπόγειων συστημάτων στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Απόστολος Σουρλαντζής, τόνισε τα εξής:

«Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος με την Δ/νση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης προχωρά στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της αισθητικής της πόλης. Με την εγκατάσταση υπόγειων βυθιζόμενων κάδων σε ευαίσθητα σημεία του κέντρου της πόλης και την εφαρμογή του συστήματος της διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων, θα απομακρυνθούν σταδιακά οι υπέργειοι κάδοι, που δημιουργούν σοβαρό αντιαισθητικό πρόβλημα στις πλατείες και τα πάρκα, με την υπερχείλιση των απορριμμάτων και τις δυσάρεστες οσμές. Έτσι θα διασφαλισθούν καλύτερες συνθήκες  υγιεινής για τους πολίτες, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 12/10/2017 εγκαταστάθηκε στην Τρίγωνη Πλατεία το 1ο πιλοτικό υπόγειο σύστημα διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων και τις επόμενες ημέρες θα απομακρυνθούν οι οχτώ υπέργειοι κάδοι απορριμμάτων, που είναι τοποθετημένοι κατά μήκος της οδού Ηλιοδώρου.

Παράλληλα η Υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης ετοίμασε και προχώρησε άμεσα στην διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου για την ορθή χρήση του συστήματος από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και στην επί τόπου εκπαίδευση και παροχή πρακτικών συμβουλών στους συμπολίτες που θα κάνουν χρήση των υπόγειων κάδων, εναποθέτοντας τα απορρίμματα σ’ αυτούς.

Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζεται η αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας απορριμμάτων, καθόσον ένας υπόγειος κάδος αντικαθιστά ικανοποιητικό αριθμό κοινών τροχήλατων κάδων (4-5 κάδους).

Είναι προφανές ότι η όλη προσπάθεια αποτελεί μια σημαντική τομή στον τοπικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Βρισκόμαστε στην αρχή δρομολογουμένων εξελίξεων που θα αλλάξουν ριζικά τη λογική και τον τρόπο αντιμετώπισης των απορριμμάτων από τους πολίτες. Θα ακολουθήσουν δράσεις ενημέρωσης που αποσκοπούν στην αλλαγή νοοτροπίας και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Στο έργο της αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της πόλης η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων  ζητά τη συνδρομή όλων των πολιτών και ευελπιστεί ότι θα τους έχει συνοδοιπόρους  στην προσπάθεια για μια πόλη καθαρή .Γιατί η καθαριότητα της πόλης μας είναι υπόθεση και ευθύνη όλων.»

 

 

 

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή

Συνελήφθη χθες (30-10-2017) το μεσημέρι στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Λάρισας, ένας 36χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη να έχει στην κατοχή του διάφορα αντικείμενα, τα οποία όπως εξακριβώθηκε είχε αφαιρέσει λίγο νωρίτερα από κάδο ανακύκλωσης του Δήμου.

Ζαφείρης Μελάς - Όνειρο αν είσαι
Διονύσης Μακρής - Πολλά απίθανα
Χρήστος Μενιδιάτης - Αδυναμία μου
Ελένη Χατζίδου - Φαρμάκι
Χάρης Κωστόπουλος - Σε χρειάζομαι
Λένα Παπαδοπούου - Τρελαίνομαι
Αμαρυλλίς - Να σε προσέχει
Νότης Σφακιανάκης - Λίγο λίγο
Βασίλης Καρράς - Απ΄ το βορρά ως το νότο
Παντελής Παντελίδης - Άλλη μια ευκαιρία