Ειδήσεις

Μάξιμος: Η Ελλάδα να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην Μ. Ανατολή


Ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρακάθησε στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης στους συμμετέχοντες στη 2η Διεθνή Διάσκεψη Αθηνών: «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». Στο περιθώριο του γεύματος ο κ. Χαρακόπουλος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

Ο κ. Χαρακόπουλος με αφορμή τη διεξαγωγή της 2ης Διάσκεψης των Αθηνών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, που διοργανώνεται ένα τόσο σημαντικό φόρουμ στην Αθήνα. Η συμμετοχή στη Διάσκεψη προκαθημένων των πρεσβυγενών Πατριαρχείων, αλλά και πολλών ηγετών από τον χριστιανικό και μουσουλμανικό κόσμο όπως και Εβραίων, καταδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία του. Αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ θετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών.

Για την ανάγκη της δημιουργικής ανάμειξης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα φλέγοντα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και κυρίως για την προστασία των Χριστιανών αυτής της περιοχής, έχω επανειλημμένως αναφερθεί στο παρελθόν. Τόσο στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας όσο και στο 5ο Διεθνές Χριστιανικό Φόρουμ που διεξήχθη στη Μόσχα στα τέλη Αυγούστου τόνισα ότι οφείλουμε να αποτρέψουμε την επανάληψη της τραγωδίας που συνέβη στη Μικρά Ασία πριν από 100 χρόνια.

Οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής πρέπει να μείνουν στις εστίες τους και όσοι έγιναν πρόσφυγες να επιστρέψουν σε αυτές. Ο λεγόμενος πολιτισμένος κόσμος οφείλει να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης στις χώρες αυτές, ώστε όλοι οι κάτοικοί τους, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική τους ομολογία ή την εθνική τους προέλευση να ζουν ελεύθεροι και χωρίς τον φόβο διώξεων. Η Ελλάδα, λόγω ιστορικών και θρησκευτικών σχέσεων αλλά και άμεσης γειτνίασης με τη Μέση Ανατολή μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο, αρκεί να προχωρήσουμε με όραμα και αποφασιστικότητα. Ελπίζω και η Διάσκεψη των Αθηνών να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση».

 

Προηγούμενο άρθρο 1-7 Νοεμβρίου, Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι εργασίες της ΚΘ' Πανοθοδόξου Συνδιασκέψεως