Πρωτοσέλιδο

Σε λειτουργία το πρώτο υπόγειο σύστημα αποθήκευσης απορριμμάτων


Σε λειτουργία έχει τεθεί, πριν λίγες ημέρες, το πρώτο πιλοτικό υπόγειο σύστημα διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων, στην Τρίγωνη Πλατεία της Λάρισας και ειδικότερα επί της οδού Ηλιοδώρου.  Η λειτουργία το συστήματος εξελίσσεται ομαλά,  αφού οι πολίτες έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο χρήσης τους, ενώ σταδιακά απομακρύνονται οι υπέργειοι κάδοι που βρίσκονταν στο σημείο. Σημειώνεται ότι με το συγκεκριμένο σύστημα εξασφαλίζεται η αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας απορριμμάτων, καθόσον ένας υπόγειος κάδος αντικαθιστά ικανοποιητικό αριθμό κοινών τροχήλατων κάδων (4-5 κάδους). Ως γνωστόν, ο γενικότερος σχεδιασμός του Δήμου, προβλέπει την τοποθέτηση υπόγειων συστημάτων στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Απόστολος Σουρλαντζής, τόνισε τα εξής:

«Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος με την Δ/νση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης προχωρά στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της αισθητικής της πόλης. Με την εγκατάσταση υπόγειων βυθιζόμενων κάδων σε ευαίσθητα σημεία του κέντρου της πόλης και την εφαρμογή του συστήματος της διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων, θα απομακρυνθούν σταδιακά οι υπέργειοι κάδοι, που δημιουργούν σοβαρό αντιαισθητικό πρόβλημα στις πλατείες και τα πάρκα, με την υπερχείλιση των απορριμμάτων και τις δυσάρεστες οσμές. Έτσι θα διασφαλισθούν καλύτερες συνθήκες  υγιεινής για τους πολίτες, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 12/10/2017 εγκαταστάθηκε στην Τρίγωνη Πλατεία το 1ο πιλοτικό υπόγειο σύστημα διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων και τις επόμενες ημέρες θα απομακρυνθούν οι οχτώ υπέργειοι κάδοι απορριμμάτων, που είναι τοποθετημένοι κατά μήκος της οδού Ηλιοδώρου.

Παράλληλα η Υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης ετοίμασε και προχώρησε άμεσα στην διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου για την ορθή χρήση του συστήματος από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και στην επί τόπου εκπαίδευση και παροχή πρακτικών συμβουλών στους συμπολίτες που θα κάνουν χρήση των υπόγειων κάδων, εναποθέτοντας τα απορρίμματα σ’ αυτούς.

Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζεται η αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας απορριμμάτων, καθόσον ένας υπόγειος κάδος αντικαθιστά ικανοποιητικό αριθμό κοινών τροχήλατων κάδων (4-5 κάδους).

Είναι προφανές ότι η όλη προσπάθεια αποτελεί μια σημαντική τομή στον τοπικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Βρισκόμαστε στην αρχή δρομολογουμένων εξελίξεων που θα αλλάξουν ριζικά τη λογική και τον τρόπο αντιμετώπισης των απορριμμάτων από τους πολίτες. Θα ακολουθήσουν δράσεις ενημέρωσης που αποσκοπούν στην αλλαγή νοοτροπίας και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Στο έργο της αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της πόλης η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων  ζητά τη συνδρομή όλων των πολιτών και ευελπιστεί ότι θα τους έχει συνοδοιπόρους  στην προσπάθεια για μια πόλη καθαρή .Γιατί η καθαριότητα της πόλης μας είναι υπόθεση και ευθύνη όλων.»

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή
Επόμενο άρθρο Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά των πλειστηριασμών