Tags: , ,

Ομιλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο Πανελλήνιο Forum Διαλόγου

«Καλώς ήρθατε στη Θεσσαλία, καλωσορίσατε στη Λάρισα, που σήμερα γιορτάζει διπλά: αφενός γιατί υποδέχεται όλους εσάς, γνήσιους εκπροσώπους της επιστημονικής και πολιτιστικής κοινότητας ολόκληρης της χώρας και αφετέρου γιατί σήμερα το Κέντρο Πρόληψης καταθέτει την υποψηφιότητά του για το βραβείο Πρόληψης Pompidou 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης, με παρατηρητές της και εκπροσώπους να είναι ανάμεσά μας.

Είναι τιμή για τη Θεσσαλία και μόνο η υποψηφιότητα για μια τόσο σημαντική διάκριση.

Είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ αισιόδοξος για την υποψηφιότητά μας ..

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Είναι σε όλους γνωστές οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και η σκληρή καθημερινότητα που διαμορφώνουν για την μεγάλη  πλειοψηφία των πολιτών, που βρίσκονται σε απόγνωση.

Αυτό σημαίνει ότι  τώρα,  περισσότερο από ποτέ άλλοτε , η αυτοδιοίκηση, εκτός από τη διαχείριση της δύσκολης πραγματικότητας , έχει χρέος να δείξει το δρόμο της δημιουργίας και της ελπίδας, στηρίζοντας μέσα από τη δράση μας όλους όσους νιώθουν, τώρα, περισσότερο ευάλωτοι και τείνουν να καταφύγουν στις ουσίες και στα μέσα που τους προσφέρουν την ψευδαίσθηση της διαφυγής.

Κυρίως όμως, οφείλουμε να εφοδιάσουμε τα παιδιά και τους νέους μας με όλα τα αναγκαία μέσα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποτελεί τον μεγαλύτερο και βασικό εταίρο του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας «ΟΡΦΕΑΣ»  και στηρίζει τις αξιόλογες δράσεις στις οποίες αυτό προβαίνει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, επιδιώκοντας ταυτόχρονα και οι δύο φορείς, να ξεφύγουμε από τα κλασσικά και στενά όρια άσκησης της κοινωνικής περιφερειακής πολιτικής, που μέχρι τώρα ασχολούταν κυρίως με  υγειονομικού χαρακτήρα πληροφόρηση, καθώς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλέον τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα με στείρα παροχή πληροφοριών.

Έτσι, η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  με ευαισθησία σε κοινωνικά ζητήματα, σε συλλογικές δράσεις και πρωτοποριακές ιδέες, υιοθέτησε την πρόταση της Προέδρου του τωρινού Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ για την δημιουργία του «Εργαστηρίου Ζωής», που ξεκίνησε σαν ένα μεγάλο στοίχημα, για να εξελιχθεί τώρα σε ένα σημαντικό κοινωνικό πόλο, αναπτύσσοντας μια δυναμική που αξιολογείται απόλυτα θετική στην Ελλάδα και πλέον στην Ευρώπη .

Παράλληλα, συμπράξαμε στην αξιοποίηση ενός μοναδικής αξίας διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου που στεγάζει τη λειτουργία του Εργαστηρίου, στο κέντρο της πόλης, το οποίο παραχωρήθηκε δωρεάν για πολύχρονη χρήση , μετά από όλες τις νόμιμες διαδικασίες στο Υπουργείο Πολιτισμού και τους συναρμόδιους φορείς, σηματοδοτώντας έτσι τη λειτουργία ενός χώρου δημιουργίας μέσα σε ένα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Εργαστήρι Ζωής, με τα οκτώ τμήματά του και τους πεντακόσιους περίπου συμμετέχοντες και εθελοντές,  είναι ένα «στέκι ζωής» στο οποίο παράγονται γεγονότα στα οποία συμμετέχουν παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με στόχο να αναδειχθεί η δύναμη της δημιουργίας και η πρόληψη να βρει γόνιμο έδαφος μέσα από την Τέχνη.

Πρόκειται για μια  συλλογική προσπάθεια που στοχεύει να προσφέρει ποιότητα  στη ζωή των πολιτών και κυρίως των παιδιών μας, ενώ αποτελεί υποχρέωση της αυτοδιοίκησης η οποία οφείλει να καινοτομεί και να ενισχύει παρόμοιες προσπάθειες

Εμείς χρηματοδοτούμε το έργο το οποίο ήδη αποδεικνύεται ότι είναι μεγάλου οφέλους  και παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την πέρα από κάθε προσδοκία θετική ανταπόκριση της τοπικής κοινότητας , που επιβεβαιώνει την επιλογή μας .

Σήμερα, είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για τη δράση αυτή μέσω των αντιπροσώπων τους και να προσφέρουμε τη δυνατότητα της τεχνογνωσίας και της στήριξης κάθε παρόμοιας προσπάθειας σύμπραξης μεταξύ κάθε Περιφέρειας και Κέντρων Πρόληψης  της περιοχής της, αλλά και να ακούσουμε τις δικές σας ανησυχίες, τις δικές σας πρωτοβουλίες, να πραγματοποιήσουμε ένα γόνιμο διάλογο με τον κόσμο της Τέχνης και του Πολιτισμού και να αχθούμε σε χρήσιμα συμπεράσματα .

Σήμερα είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα δημιουργίας, συλλογικής προσπάθειας και άλλης οπτικής για τη σύγχρονη ζωή ,στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, διεκδικώντας την πρωτοπορία και την καινοτομία

Αγωνιζόμαστε καθημερινά με πρωτοβουλίες ώστε να  συμβάλλουμε  στη δημιουργία θετικών κοινωνικών πόλων σε όλη τη χώρα.

Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα που εμείς οραματιζόμαστε…

Θερμά συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο, στην Πρόεδρο και στα μέλη του Κέντρου, στα στελέχη και τους εκπαιδευτές του Εργαστηρίου Ζωής για το σπουδαίο έργο τους

Εύχομαι ολόψυχα να κερδίσουμε το βραβείο POMPINTOU 2018 , γιατί  πραγματικά σας αξίζει

Καλές εργασίες στο φόρουμ, καλή συνεργασία σε όλους μας  και καλή διαμονή στην πόλη μας».

Tags: , ,

Προσλήψεις εποχικού προσωπικού στον Δήμο Τεμπών

Ο Δήμος Τεμπών ανακοινώνει ότι θα προσλάβει προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικού αριθμού 3 ατόμων, προς αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών –επάνδρωση όλων των παραλιών του.
Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων ξεκινάει απο αύριο Παρασκευή  1/6/2018 εως και 7/6/2018  εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία  του Δήμου Τεμπών στο Μακρυχώρι .

Tags: , ,

Meeting στίβου «Γιώργος Ζδράγκας» την Τετάρτη 6/6

Ο ΠΕΛΑΣΓΟΣ ΑΣ Λάρισας, σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διοργανώνουν στις 6/6/2018 στο ΕΑΚ Λάρισας αγώνες στίβου με την επωνυμία «ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΔΡΑΓΚΑΣ», τιμώντας την μνήμη του αδικοχαμένου αθλητή και 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλητή στα 400μ Γιώργου Ζδράγκα. Σε συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Θεσσαλίας οι διοργανωτές δήλωσαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Πρόκειται για ένα meeting προς τιμήν ενός αθλητή που άφησε βαθύ το στίγμα του στον κλασσικό αθλητισμό. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζουμε και αυτή τη διοργάνωση που αποτελεί μια καλή ευκαιρία, για τους αθλητές που θα συμμετάσχουν, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν, εν όψει των πρωταθλημάτων που ακολουθούν. Να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τον ΣΕΓΑΣ, τον Πελασγό, το Δήμο Λαρισαίων, τους χορηγούς και τους εθελοντές.

Ηλίας Καφφές – Πρόεδρος Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Θεσσαλίας: «Στο meeting αυτό θα συμμετέχουν οι κορυφαίοι αθλητές των 400μ. στη χώρα. Το meeting φιλοδοξούμε να γίνει διεθνές και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε. Ο Γιώργος Ζδράγκας υπήρξε ένα μοναδικό ταλέντο. Σε αγώνισμα της κατηγορίας του δεν είχε χάσει ποτέ, από τότε που ξεκίνησε να αγωνίζεται. Θα ήθελα να καλέσω τους Λαρισαίους να έρθουν στο στάδιο Αλκαζάρ για να παρακολουθήσουν ένα πολύ αξιόλογο meeting. Να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Λαρισαίων, τους χορηγούς και τους εθελοντές».

Γιάννης Αλεξούλης – Ειδικός σύμβουλος Αθλητισμού Δήμου Λαρισαίων: «Μιλάμε για έναν αθλητή με πολύ μεγάλο ταλέντο, ο οποίος θα είχε αφήσει ανεξίτιλη τη σφραγίδα του στο στίβο. Ο Δήμος Λαρισαίων στηρίζει τον αγώνα αυτό γιατί θεωρεί ότι είναι ένα μεγάλο γεγονός για την πόλη και καλεί όλους όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα».

Δημήτρης Κουτσιώρας – Προπονητής Πελασγού: «Θέλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη ενός όχι μόνο καλού αθλητή, αλλά και ενός καλού παιδιού. Ο αγώνας αυτός υψηλού επιπέδου έλλειπε από την κεντρική Ελλάδα και ευελπιστούμε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Ο Γιώργος Ζδράγκας έχει ακόμα το Πανελλήνιο ρεκόρ στα 300μ και γι’ αυτό επικεντρωνόμαστε σ’ αυτό και στα 400μ που είχε πολλές επιτυχίες».

Μαρία Ζδράγκα- αδελφή Γιώργου Ζδράγκα: «16 χρόνια έχουν περάσει από τότε που έφυγε ο Γιώργος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν να γίνει αυτός ο αγώνας και να διατηρηθεί η μνήμη ενός μεγάλου αθλητή. Ενός αθλητή που πρέπει να αποτελεί πρότυπο για τις επόμενες γενιές».

Στη συνέντευξη τύπου παραβρεθήκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας Απόστολος Γούλας, εκ μέρους του χορηγού Las Ramblas o Αχιλλέας Παπαχατζής, ο προϊστάμενος του τμήματος αθλητισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Σταύρος Χατζηλάκος και μέλη της Εθελοντικής Ομάδα Διάσωσης & Υγειονομικών Αποστολών.

 

Tags: , ,

Μάξιμος: H επίλυση του δημογραφικού η νέα «Μεγάλη Ιδέα»

«Φαντάζομαι ότι δεν σοκάρομαι μόνο εγώ βλέποντας τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον Ταγίπ Ερντογάν, να κάνει προεκλογική tour, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να καλεί από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τους ομοεθνείς του, να γεννούν ακόμη περισσότερο προκειμένου να επηρεάζουν έτσι -το λέει απροκάλυπτα- ακόμη περισσότερο, την εσωτερική πολιτική κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών. Το δημογραφικό πρόβλημα αφού είναι ευρωπαϊκό, θα πρέπει να έχει και μια ευρωπαϊκή λύση. Πιστεύω ότι όπως η Ευρώπη έχει κοινές πολιτικές, έχει Κοινή Αγροτική Πολιτική, εν μέρει Κοινή Νομισματική Πολιτική, θα πρέπει να έχει και μια Κοινή Δημογραφική Πολιτική, που θα στηρίζεται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό». Τα παραπάνω τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την  παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής με την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την «αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος».

Ο κ. Χαρακόπουλος αφού ευχαρίστησε τους καθηγητές κ.κ. Αndersson και Μιχαηλάκη που ήρθαν από τη Σουηδία για να ενημερώσουν για τις πρακτικές αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος στη Σκανδιναβία, ανέφερε ότι «έχει πραγματικά αξία να διδαχθούμε από βέλτιστες πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές αξίες και ευρωπαϊκή κουλτούρα. Έχει αξία να διδαχθούμε από το υπόδειγμα που ακολουθήθηκε εκεί για την αναστροφή της δημογραφικής κάμψης, που απασχολεί όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα ιδιαίτερα, η οποία κάνει -θα έλεγα- δυστυχώς πρωταθλητισμό».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, κυριολεκτικά, έχει τα σκήπτρα στο δημογραφικό πρόβλημα και γι’ αυτό θα τολμούσα να πω ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού θα έπρεπε να είναι η σύγχρονη “Μεγάλη Ιδέα” του έθνους. Ενώ αναφέρθηκε στις «τραγικές συνέπειες» που έχει το δημογραφικό, σε όλους τους τομείς σε εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό και ασφαλιστικό επίπεδο. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «δεν αρκούν μόνο οι μεταναστευτικές ροές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Υπάρχει έντονος προβληματισμός όσον αφορά την ομαλή ενσωμάτωση μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος ευχαρίστησε και συνεχάρη τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, τις καθηγήτριες, την κυρία Κωστάκη και την κυρία Τραγάκη και τους καθηγητές, τον κ. Κοτζαμάνη και τον κ. Μπαλούρδο, για τη συμμετοχή τους στην Επιστημονική Επιτροπή και επισήμανε ότι «αναλαμβάνουν ένα σημαντικό έργο, γιατί δεν θα περιοριστούν μόνο στην αποτύπωση της οδυνηρής πραγματικότητας, στην καταγραφή των δεδομένων, αλλά θα υπάρχει και ένα “διά ταύτα” στην εισήγησή τους με μέτρα και δράσεις, που θα συμβάλουν στην αναστροφή της δημογραφικής κάμψης και στην άμβλυνση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε».

Σημειώνεται ότι τα μέλη των Επιτροπών ενημέρωσαν ο κ. Gunnar Andersson, καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ο κ. Δημήτριος Μιχαηλάκης, καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας και ο κ. Θεολόγος Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Tags: , ,

Εχθροί και ασθένειες του αμπελιού

Από παρατηρήσεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων, διαπιστώθηκε αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων στους αμπελώνες των πεδινών περιοχών, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της 2ης πτήσης του εντόμου. Η αύξηση αυτή συνήθως συμπίπτει με την παρατήρηση των πρώτων ωοτοκιών. Οι πρώτες προσβολές, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, διαπιστώνονται περίπου 4─5 ημέρες αργότερα. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται κλιμάκωση των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των προνυμφών, ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης εμφάνισης των ακμαίων.

Η δραστηριότητα των προνυμφών αυτής της πρώτης καρπόβιας γενιάς, είναι δυνατό να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του εντόμου θα πρέπει να είναι προληπτική, δηλαδή να αποσκοπεί στη θανάτωση των αυγών, καθώς και των νεαρών προνυμφών, πριν την είσοδό τους στις ράγες.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί εντομοκτόνο με ωοκτόνο δράση, η εφαρμογή του συστήνεται μέσα σε 2─3 μέρες από τη διαπιστούμενη αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων.

Η εφαρμογή των εντομοκτόνων που έχουν κατά κύριο λόγο προνυμφοκτόνο ιδιότητα, συστήνεται 3─4 ημέρες αργότερα.

Από τα προνυμφοκτόνα, προτιμάται η χρήση των σκευασμάτων του εντομοπαθογόνου βακίλου Bacillus thuringiensis, διότι θεωρούνται πλήρως ατοξικά για την ωφέλιμη πανίδα και το περιβάλλον γενικότερα. Ακολουθούν σκευάσματα με εκλεκτική δράση, όπως είναι οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα φυσικής προέλευσης εντομοκτόνα, ως λιγότερο τοξικά για την ωφέλιμη πανίδα.

Το σωστό ξεφύλλισμα βοηθά στην πλήρη και αποτελεσματική διαβροχή των βοτρύων με το ψεκαστικό υγρό.

 

Ψ Ε Υ Δ Ο Κ Ο Κ Κ Ο Ι

 

Στους αμπελώνες που διαπιστώνεται προσβολή της νεαρής βλάστησης από ψευδόκοκκους, συστήνεται αρχικά η σήμανση (μαρκάρισμα) των προσβεβλημένων πρέμνων, για την αποφυγή μεταφοράς των εντόμων στα γειτονικά πρέμνα με τα ρούχα και τα καλλιεργητικά εργαλεία.

Συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο και πλήρης κάλυψη με το ψεκαστικό υγρό όχι μόνο της βλάστησης, αλλά επίσης του κορμού, των κεφαλών και των βραχιόνων.

Ο ανωτέρω ψεκασμός καταπολεμά ταυτόχρονα και την ευδεμίδα.

 

Ω  Ι  Δ  Ι  Ο

Το στάδιο της καρπόδεσης και οι 2-3 εβδομάδες που ακολουθούν είναι μία περίοδος πολύ κρίσιμη για την ανάπτυξη της ασθένειας και οι ζημιές που προκαλούνται είναι συνήθως καταστροφικές για την καλλιέργεια Η προστασία των βοτρύων από τον μύκητα σε αυτή την περίοδο θεωρείται επιβεβλημένη. Επίσης, οι καιρικές συνθήκες την εποχή αυτή είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την γρήγορη επέκταση της ασθένειας.

Συνιστάται σχολαστικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ποικιλίες και σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολής από την ασθένεια. Για την αποτελεσματική προστασία των ραγών, πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξής τους. Επίσης, συνιστάται να γίνεται εναλλαγή μυκητοκτόνων με διαφορετικό τρόπο δράσης, για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί το σκεύασμα (φυσικό προϊόν) του ανταγωνιστικού μύκητα Ampelomyces quisqualis M10.

Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση στο φως της βλάστησης και των βοτρύων.

 

Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ

Μετά τη γονιμοποίηση, από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα», οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή από το παθογόνο, όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους.

Σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολών από τον μύκητα, σε ευαίσθητες ποικιλίες και ιδίως όταν και όπου επικρατούν συνθήκες περονοσπόρου (συχνές βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες >130 C ), συνιστάται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Με την επέμβαση αυτή είναι δυνατό να καταπολεμηθεί ταυτόχρονα και το ωίδιο.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.

 

Β Ο Τ Ρ Υ Τ Η Σ

Για την προσβολή από τον μύκητα των νεαρών βοτρύων μετά την καρπόδεση, απαιτείται βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης και δροσιάς.

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών δεν θεωρούνται ευνοϊκές για την εξάπλωση της ασθένειας. Ωστόσο, κίνδυνος προσβολής παραμένει σε αμπελώνες υγρών περιοχών όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες.

Στις περιπτώσεις αυτές, συνιστάται η προστασία των αμπελώνων από τον μύκητα με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου

Επίσης, επέμβαση συνιστάται μετά από χαλαζόπτωση ή επικράτηση ισχυρών ανέμων, παράγοντες που προκαλούν τραυματισμούς στη ν τρυφερή βλάστηση.

Τα καλλιεργητικά μέτρα που περιορίζουν τη σοβαρότητα της ασθένειας, έχουν να κάνουν κυρίως με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα μέσα στον αμπελώνα και το ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά. Τέτοια μέτρα είναι τα κατάλληλα θερινά κλαδέματα, η καταστροφή των ζιζανίων, η αποστράγγιση του εδάφους και ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης που οδηγεί σε υπερβολική και ευπρόσβλητη βλάστηση.

ΣΥΣΤΑΣΗ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

 

Tags: , ,

34 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης ζημιών στη Θεσσαλία

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ενισχύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 34 εκατ. ευρώ, για έργα αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018.

Οι πόροι προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν για την αποκατάσταση τμημάτων του οδικού δικτύου και άλλων υποδομών στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Για την χρηματοδότηση των έργων από εθνικούς πόρους ο κ. Χαρίτσης δήλωσε:

«Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών και ενεργοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές υλοποιούμε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας στις πληγείσες περιοχές».

Tags: , ,

Αγώνας δρόμου στα Βούναινα την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ ημάς Ανατολή», η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Δήμος Κιλελέρ, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας και την οργάνωση «Save Μ.Ο.Ρ.Α.Σ» διοργανώνουν την 4η αθλητική ημερίδα στην μνήμη του Ανθυποσμηναγού Νικολάου Μερτζανιδη την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018. Τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς της οργάνωσης «Save Μ.Ο.Ρ.Α.Σ.» η οπόια έχει σαν στόχο να ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία γύρω από το θέμα του δότη μυελού των οστών. Ο αγώνας δρόμου που θα διεξαχθεί είναι μήκους 10 χλμ. Σε συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι διωργανωτές τόνισαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Ένας δρόμος προς τιμήν του ανθυποσμηναγού Νικόλαου Μερτζανίδη σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή», την Τοπική Κοινότητα και τους εθελοντές. Είναι ένας αγώνας ξεχωριστός με μεγάλη συμμετοχή σε μια ξεχωριστή διαδρομή.

Αχιλλέας Χατζούλης – Αντιδήμαρχος Κιλελέρ: «Για τέταρτη χρονιά διοργανώνεται η τέταρτη αθλητική ημερίδα στη μνήμη του ανθυποσμηναγού Νικόλαου Μερτζανίδη από τα Βούναινα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πάντα αρωγός σε αυτές τις εκδηλώσεις και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη γι’ αυτό. Ευχαριστούμε και τον Σύλλογο Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» ο οποίος έχει πολύπλευρη συμμετοχή στα δρώμενα της περιοχής».

Ηλίας Αθαναηλίδης – Πρόεδρος Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή»: «Με τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Λάρισας, την οργάνωση “Save Moras” και την πολύτιμη βοήθεια της Περιφέρειας και του Δήμου, διοργανώνουμε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά αυτή την ημερίδα-αγώνα. Ο αγώνας αυτός εμπεριέχει και την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο καθώς τα έσοδα από τη συμμετοχή στον αγώνα θα διατεθούν στην οργάνωση “Save Moras”.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρεθήκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας Απόστολος Γούλας, ο προϊστάμενος του τμήματος αθλητισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Σταύρος Χατζηλάκος και μέλη της Εθελοντικής Ομάδα Διάσωσης & Υγειονομικών Αποστολών,.

 

Tags: , ,

Δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικός καθαρισμός για το Δαμάσι

Δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό αποκτά το Δαμάσι, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ενέταξε στο ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 6.388.900,28 ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε τα εξής: «Πρόκειται για ένα ανθρώπινο και ταυτόχρονα περιβαλλοντικό έργο για το Δαμάσι. Το έργο αυτό ήρθε μετά από συνεργασία με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σαρχώση και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τυρνάβου, αλλά και μέσα από τη στρατηγική την οποία εκπόνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2014. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφαλίσαμε έγκαιρα τους πόρους για τη χρηματοδότηση των έργων βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης. Με τα έργα αυτά δημιουργούμε και θέσεις εργασίας και ενισχύουμε την πραγματική τοπική οικονομία».

Παναγιώτης Σαρχώσης – Δήμαρχος Τυρνάβου: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, που μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑ Τυρνάβου εντάχθηκε ένα μεγάλο έργο για το Δαμάσι στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Ήταν ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Δαμασίου, το οποίο λύνεται χάρη στην ένταξη του έργου από τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό τον οποίο ευχαριστώ από καρδιάς. Με τη συνεργασία και τη στήριξή του έγινε εφικτή η διεκδίκηση επιπλέον οικονομικών πόρων, έτσι ώστε να υπάρξει η θετική αυτή εξέλιξη και το σημαντικό αυτό έργο να έχει αίσιο τέλος».

Το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΔΑΜΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ», αφορά στην κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων στον οικισμό του Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου και θα υλοποιηθεί με 2 (δύο) υποέργα:

Με το Υποέργο 1 θα κατασκευαστούν:  9.220 μ αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων,  στα οποία συμπεριλαμβάνεται καταθλιπτικός αγωγός μήκους 926 μ., 200 φρεάτια ελέγχου του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και  1 αντλιοστάσιο αποχέτευσης ακαθάρτων. Επίσης θα κατασκευαστούν 615 τεμ. παροχές σύνδεσης με τα αντίστοιχα φρεάτια πεζοδρομίου για τη σύνδεση των ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, το κόστος των οποίων είναι μη επιλέξιμο και θα καλυφθεί από τον κύριο του έργου.

Με το Υποέργο 2 θα κατασκευαστεί 1  Μονάδα επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός Καθαρισμός) και 290 μ. αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στον αποδέκτη (ποταμός Τιταρήσιος). Η μέθοδος επεξεργασίας είναι το σύστημα ενεργού ιλύος με χρήση μεμβρανών MBR με παράλληλη απομάκρυνση αζώτου και χημική αποφωσφόρωση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην σχετική Περιβαλλοντική Αδειοδότηση .

Tags: , ,

Παράκληση και Ευχέλαιο για τους μαθητές στον Άγιο Αχίλλιο

Λόγω του Συλλαλητηρίου για την Μακεδονία μας η Παράκληση για τους μαθητές που διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ψαλεί την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, στις 8.30 το βράδυ, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.Ιγνατίου. Η Παράκληση αυτή προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό,την Πηγή της σοφίας και της γνώσεως, έχει γραφεί ειδικά για τους μαθητές που διαγωνίζονται στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Στο τέλος θα γίνει ειδική δέηση και θα διαβαστεί  σχετική ευχή υπέρ φωτίσεως και επιτυχίας των μαθητών. Επίσης, την Πέμπτη 7 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ. θα τελεστεί το Μυστήριο του Ευχελαίου προς ενίσχυση των μαθητών, ενώ Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον Άγιο Αχίλλιο 7, 8, 11, 12, 13 και 15 Ιουνίου.

Tags: , ,

Έναρξη για το Πανεπιστήμιο των Πολιτών στη Λάρισα

Την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος “Πανεπιστήμιο των Πολιτών” με την παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων – «Κύκλων Μάθησης» που πρόκειται να υλοποιηθούν κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO με Επιστημονικό υπεύθυνο τον κ Αλέξη Κόκκο, καθηγητή Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων και σύμβουλο τον βραβευμένο από την επιστημονική κοινότητα Καθηγητή Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Columbia University της Νέας Υόρκης Δρα Ted Fleming.

Ο κ. Καλογιάννης, παρουσία του καθηγητή κ. Αλέξη Κόκκου, της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελ. Αναστασοπούλου και εκπροσώπων φορέων της πόλης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τόνισε ό,τι  το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» έχει ως σκοπό την οργάνωση και λειτουργία ¨Κύκλων Μάθησης¨ που αφορούν το σύνολο των συμπολιτών μας και κατά προτεραιότητα ευάλωτες ομάδες, με σκοπό την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των συμμετεχόντων, την αμφισβήτηση στερεοτυπικών ιδεών με τρόπο μετασχηματιστικό και την παροχή γνώσεων και διαμόρφωση ικανοτήτων χρήσιμων για τους πολίτες στην κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική σφαίρα της ζωής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος και για την υλοποίηση των σκοπών του προβλέπεται

– η Οργάνωση και λειτουργία Κύκλων Μάθησης που αφορούν σε ζητήματα κοινωνικού, ψυχολογικού, παιδαγωγικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος

– η Διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων, διαλέξεων, και εκδηλώσεων. −

-η Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα

-η Συνεργασία και συμπράξεις με φορείς και υπηρεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

– η Δημιουργία και διάθεση εκπαιδευτικού και ενημερωτικού ψηφιακού και έντυπου υλικού, καθώς και κάθε άλλη ενέργεια συναφή με τους σκοπούς του προγράμματος

Σημειώνεται ότι με τη συνεργασία διακεκριμένων εκπροσώπων από το χώρο της εκπαίδευσης, της διά βίου μάθησης και της απασχόλησης, το Πανεπιστήμιο των Πολιτών χαρακτηρίζεται από δέκα (10) Θεματικά Πεδία παρέμβασης με συντονιστές τους ακόλουθους:

Θεματικό Πεδίο 1 Εκπαίδευση Εκπαιδευτών και Εκπαιδευτικών

Συντονιστές:

– Γκόβαρης Χρήστος, Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν/μιου Θεσσαλίας, Διευθυντή σπουδών του προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης». Μέλος της Συντονιστικής Ομάδας της Επιτροπής «Πόλη που Μαθαίνει».

– Μπάρλος Απόστολος, Εκπαιδευτικός, Εκπαιδευτής Ενηλίκων, πρώην Παιδαγωγικός Σύμβουλος των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλίας.

 

Θεματικό Πεδίο 2 Τεχνική – Τεχνολογική Εκπαίδευση

Συντονιστής:

Βελισσαρίου Στάθης, Καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων και Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Θεματικό Πεδίο 3 ΤΠΕ – Θετικές Επιστήμες

Συντονιστές:

– Κολοκοτρώνης Δημήτρης, Πρόεδρος ΕΕΠΕΚ, Σχολικός Σύμβουλος Β/βάθμιας Εκπαίδευσης

– Λιόβας Δημήτρης, Αντιπρόεδρος – Υπεύθυνος της επιτροπής επιμόρφωσης της ΕΕΠΕΚ.

Θεματικό Πεδίο 4 Άνεργοι & Προώθηση στην Αγορά Εργασίας

Συντονιστές:

Τσιούρβα Όλγα, Περιφερειακή Δ/ντρια ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, Μέλος της Συντονιστικής Ομάδας της Επιτροπής «Πόλη που Μαθαίνει».

Τράντας Γιώργος, Διευθυντής 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Λάρισας, Μέλος της Συντονιστικής Ομάδας της Επιτροπής «Πόλη που Μαθαίνει».

Θεματικό Πεδίο 5 Γενική παιδεία, Τοπική Ιστορία, Λογοτεχνία, Κοινωνικά Θέματα

Συντονιστές:

Ψύρρας Θωμάς, Φιλόλογος, Συγγραφέας

Γιαννακοπoύλου Ιωάννα, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας αφήγησης ζωής και εκπαίδευσης, Υποδιευθύντρια στο 2ου ΣΔΕ φυλακών Τρικάλων.

Μάτος Τάσος, Φιλόλογος, Διδάκτωρ Ψηφιακών Μέσων στην Εκπαίδευση, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων.

Αγορίτσα Φανή, Φιλόλογος, Μέλος της Συντονιστικής Ομάδας της Επιτροπής «Πόλη που Μαθαίνει».

Θεματικό Πεδίο 6 Τέχνη και Εκπαίδευση

Συντονιστές:

– Παπαδημητρίου Άρτεμις, Διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής, Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής, Καθηγήτρια ΣΕΠ του ΕΑΠ, Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών Ενηλίκων.

– Μουσιώνη Λίνα, Διδάκτωρ Λαογραφίας, Συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Παιδαγωγικά υπεύθυνη στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του Δήμου Λαρισαίων.

Θεματικό Πεδίο 7 Εκπαίδευση σε θέματα ευάλωτων ομάδων – Πρόσφυγες

Συντονίστρια:

– Μακρή Δήμητρα, Διδάκτωρ Οπτικού Προγραμματισμού και Πολυτροπικών κειμένων, Συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΕΠ.

Θεματικό Πεδίο 8 Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για ΑΜΕΑ

Συντονιστής:

Τσιουλάκης Ράλλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, Μέλος της Επιτροπής «Πόλη που Μαθαίνει».

Θεματικό Πεδίο 9 Πρόληψη – Αγωγή Υγείας

Συντονιστές:

Μπαμπαλής Δημήτρης, Ιατρός Παθολόγος – Εντατικολόγος, Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Λ.

Δημητριάδης Δημήτρης, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ Παν/μιου Θεσσαλίας με αντικείμενο τη μεθοδολογία της Έρευνας και την Αγωγή Υγείας με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και την Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Θεματικό Πεδίο 10 Παρέμβαση στον πληθυσμό των Ρομά

Συντονιστής:

Βούλγαρης Σωτήρης, Διευθυντής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

 

Για την περίοδο 2018-2019 ανακοινώνονται ότι θα λειτουργήσουν οι εξής θεματικοί κύκλοι :

 1. “Χτίζοντας ένα παιδαγωγικό προφίλ του σχολείου” με ομάδα στόχο στελέχη εκπαίδευσης της πόλης.

2.“Εξυπηρέτηση πελατών επισιτιστικών μονάδωνμε ομάδα στόχο ανέργους.

 1. “Νέες τεχνολογίες στην Τρίτη ηλικία” με ομάδα-στόχο τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων
 2. “Μαθήματα Τοπικής ιστορίας” με ομάδα-στόχο το γενικό πληθυσμό
 3. “η Τέχνη στην Εκπαίδευση” με ομάδα-στόχο εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές ενηλίκων
 4. “Μουσειακή αγωγήμε ομάδα-στόχο εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές ενηλίκων
 5. “Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης Γλώσσας στους πρόσφυγες-Διαπολιτισμική προσέγγισημε ομάδα-στόχο πρόσφυγες και μετανάστες
 6. “Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού αναφορικά με τις διαστάσεις του προσφυγικού φαινομένου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία” με ομάδα-στόχο πρόσφυγες και μετανάστες
 7. Εκπαίδευση στελεχών υπηρεσιών για εξυπηρέτηση-διαχείριση ατόμων με αναπηρίαμε ομάδα-στόχο υπαλλήλους υπηρεσιών
 8. “Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής” με ομάδα στόχο ανέργους.
 9. Σχολές Γονέων με ομάδα-στόχο το γενικό πληθυσμό

Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί για τη νέα χρονιά δύο εκπαιδευτικοί κύκλοι με την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαρία Ευθυμίου με θέματα Τοπικής Ιστορίας και τον καθηγητή Ted Fleming με αντικείμενο τη λειτουργία της Σύγχρονης Δημοκρατίας.

Σεβόμενοι τις βασικές αρχές της διά βίου μάθησης, πρόκειται να υλοποιηθούν ολιγομελή τμήματα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με εκπαιδευτικό υλικό στοχευόμενο στις ανάγκες της εκάστοτε ομάδας και εκπαιδευτές με πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Να σημειωθεί ότι για τους συμμετέχοντες στα προγράμματα που ανακοινώνονται δεν θα υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για πληροφορίες στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, τηλ.: 2410680205 και 2410680215.

 

 

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Σε κίνδυνο οι εφημερίδες λόγω αύξησης της τιμής χαρτιού

«Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εξακολουθούν να εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Κατά συνέπεια, είναι απολύτως απαραίτητη η εκπόνηση πολιτικών ενίσχυσης του παραδοσιακού τύπου. Είναι ζήτημα πλουραλισμού και δημοκρατίας. Σε διαφορετική περίπτωση η εξαφάνιση ενός ιστορικού κλάδου θα είναι γεγονός». Τα παραπάνω τονίζει, με αφορμή την εκτίναξη των τιμών στο δημοσιογραφικό χαρτί, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που συνυπογράφει προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά.

Στην ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Μαγνησίας κ. Χρήστο Μπουκώρο, αναφέρεται ότι «μεγάλη νευρικότητα παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά δημοσιογραφικού χαρτιού με αυξήσεις τιμών και ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής. Εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας έχουν εξαγγείλει ήδη σημαντικές αυξήσεις στο δημοσιογραφικό χαρτί, ενώ και εγχώριες εκδοτικές και τυπογραφικές μονάδες έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους για την ενσωμάτωση των αυξήσεων στη τελική τιμή των προϊόντων τους από 1η Ιουλίου 2018. Είναι γνωστό ότι οι ελληνικές εκδοτικές και τυπογραφικές επιχειρήσεις κάθε είδους (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία), τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της εκτίναξης του κόστους παραγωγής, έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει. Η νέα αύξηση του κόστους του δημοσιογραφικού χαρτιού θα σημάνει τον περιορισμό της βιωσιμότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και την απώλεια και άλλων θέσεων εργασίας δημοσιογράφων, τυπογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων στις επιχειρήσεις του κλάδου».

Οι βουλευτές της ΝΔ υπενθυμίζουν ότι «πρόκειται για κλάδο, ο οποίος μαστίζεται από πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, υψηλότερα από κάθε άλλον» και ότι «στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περιφερειακές και αθηναϊκές εφημερίδες) που επιπροσθέτως καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις συσσωρευμένες συνέπειες της πολυετούς κρίσης».

Κατόπιν τούτων, οι υπογράφοντες βουλευτές, καλούν τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει: «ποια μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του πληττόμενου κλάδου των εκδοτικών επιχειρήσεων και αν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση του λεγόμενου παραδοσιακού τύπου».

Tags: , ,

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2018

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», διοργανώνει πολιτιστικό και περιβαλλοντικό περίπατο στο Πύθιο Ελασσόνας, την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 και ώρα 8.00-16.00.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, ο Δήμος Ελασσόνας – Αντιδημαρχία Πολιτισμού, η Κοινότητα Πυθίου και οι πολιτιστικοί σύλλογοι Πυθίου «Οι Σελλοί του Ολύμπου» και «Ο Πύθιος Απόλλωνας».

Η περιήγηση θα ξεκινήσει από τον βυζαντινό ναό της Παναγίας – μνημείο που αναδείχθηκε πρόσφατα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας – όπου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία και θα γίνει ενημέρωση. Θα ακολουθήσει πεζοπορία και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, όπου βρίσκονται οι τρεις ναοί: του Απόλλωνος Πυθίου, του Ποσειδώνος Πατρώου και της Αρτέμιδος. Η διαδρομή θα καταλήξει στον Ιππικό Όμιλο Πυθίου, με προαιρετικό φαγητό ή καφέ.

Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο και κόστος 5 ευρώ το άτομο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, κατόπιν δήλωσης των ενδιαφερομένων στο τηλ. 2413508242 (Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας).

Αφετηρία μπροστά από τον χώρο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (31ης Αυγούστου & Ολύμπου), ώρα 8.00 π.μ.

Tags: , ,

Διακοπή νερού το Σάββατο σε γειτονιές της Λάρισας

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι το Σάββατο 2 Μαΐου 2018 και από ώρα 09:00π.μ. μέχρι 14:00 θα γίνει διακοπή νερού στις οδούς:

 • Ηπείρου (από Ανθ. Γαζή μέχρι Καραθάνου )
 • Γυμναστηρίου (από Ηπείρου μέχρι Καραϊσκάκη)
 • Τζαβέλα (από Ηπείρου μέχρι Καραϊσκάκη)
 • Καραϊσκάκη (από Τζαβέλα μέχρι Γυμναστηρίου)

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπού φυγόποινου

Συνελήφθη, χθες (30-05-2018) το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Τεμπών, ένας 54χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας με ποινή φυλάκισης (1) έτους και χρηματική ποινή (3.000) ευρώ, για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Tags: , ,

Αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου σε καλλιέργειες με πεπονιές

Αναμένεται η είσοδος  του  περονόσπορου  στις πρώιμες   μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες με πεπονιές μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, στα Σερβωτά Τρικάλων, καθώς και σε περιοχές των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας όπου υπάρχει η καλλιέργεια.

  Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα  μικρές, κίτρινες στρογγυλές ή γωνιώδεις κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων ενώ στην κάτω επιφάνεια εμφανίζονται  υπόλευκές εξανθήσεις οι οποίες αργότερα  γίνονται μαύρες.

   Συνθήκες ανάπτυξης: Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 5-28 0C (άριστη θερμοκρασία 16-220C) και υψηλή σχετική υγρασία Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του .Όταν οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες από 30 0C εμποδίζουν την ανάπτυξη της ασθένειας.

 Καταπολέμηση: Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα(ελάχιστες κηλίδες) και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8-10 ημέρες.

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.

Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

  Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, deltamethrin,Cypermethrin  κ.α.

 

ΑΦΙΔΕΣ

  Την εμφάνισή τους έκαναν οι αφίδες στις υπαίθριες καλλιέργειες της πεπονιάς.

Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων.

  Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου.

  Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα  φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Pirimicarb, Pyrimeprozine, thiamethoxarb, deltamethrin, Cypermethrin, Abamectin, tau-flavalinate κ.α

ΠΡΟΣΟΧΗ   Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.