Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες του αμπελιού


Από παρατηρήσεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων, διαπιστώθηκε αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων στους αμπελώνες των πεδινών περιοχών, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της 2ης πτήσης του εντόμου. Η αύξηση αυτή συνήθως συμπίπτει με την παρατήρηση των πρώτων ωοτοκιών. Οι πρώτες προσβολές, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, διαπιστώνονται περίπου 4─5 ημέρες αργότερα. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται κλιμάκωση των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των προνυμφών, ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης εμφάνισης των ακμαίων.

Η δραστηριότητα των προνυμφών αυτής της πρώτης καρπόβιας γενιάς, είναι δυνατό να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του εντόμου θα πρέπει να είναι προληπτική, δηλαδή να αποσκοπεί στη θανάτωση των αυγών, καθώς και των νεαρών προνυμφών, πριν την είσοδό τους στις ράγες.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί εντομοκτόνο με ωοκτόνο δράση, η εφαρμογή του συστήνεται μέσα σε 2─3 μέρες από τη διαπιστούμενη αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων.

Η εφαρμογή των εντομοκτόνων που έχουν κατά κύριο λόγο προνυμφοκτόνο ιδιότητα, συστήνεται 3─4 ημέρες αργότερα.

Από τα προνυμφοκτόνα, προτιμάται η χρήση των σκευασμάτων του εντομοπαθογόνου βακίλου Bacillus thuringiensis, διότι θεωρούνται πλήρως ατοξικά για την ωφέλιμη πανίδα και το περιβάλλον γενικότερα. Ακολουθούν σκευάσματα με εκλεκτική δράση, όπως είναι οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα φυσικής προέλευσης εντομοκτόνα, ως λιγότερο τοξικά για την ωφέλιμη πανίδα.

Το σωστό ξεφύλλισμα βοηθά στην πλήρη και αποτελεσματική διαβροχή των βοτρύων με το ψεκαστικό υγρό.

 

Ψ Ε Υ Δ Ο Κ Ο Κ Κ Ο Ι

 

Στους αμπελώνες που διαπιστώνεται προσβολή της νεαρής βλάστησης από ψευδόκοκκους, συστήνεται αρχικά η σήμανση (μαρκάρισμα) των προσβεβλημένων πρέμνων, για την αποφυγή μεταφοράς των εντόμων στα γειτονικά πρέμνα με τα ρούχα και τα καλλιεργητικά εργαλεία.

Συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο και πλήρης κάλυψη με το ψεκαστικό υγρό όχι μόνο της βλάστησης, αλλά επίσης του κορμού, των κεφαλών και των βραχιόνων.

Ο ανωτέρω ψεκασμός καταπολεμά ταυτόχρονα και την ευδεμίδα.

 

Ω  Ι  Δ  Ι  Ο

Το στάδιο της καρπόδεσης και οι 2-3 εβδομάδες που ακολουθούν είναι μία περίοδος πολύ κρίσιμη για την ανάπτυξη της ασθένειας και οι ζημιές που προκαλούνται είναι συνήθως καταστροφικές για την καλλιέργεια Η προστασία των βοτρύων από τον μύκητα σε αυτή την περίοδο θεωρείται επιβεβλημένη. Επίσης, οι καιρικές συνθήκες την εποχή αυτή είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την γρήγορη επέκταση της ασθένειας.

Συνιστάται σχολαστικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ποικιλίες και σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολής από την ασθένεια. Για την αποτελεσματική προστασία των ραγών, πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξής τους. Επίσης, συνιστάται να γίνεται εναλλαγή μυκητοκτόνων με διαφορετικό τρόπο δράσης, για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί το σκεύασμα (φυσικό προϊόν) του ανταγωνιστικού μύκητα Ampelomyces quisqualis M10.

Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση στο φως της βλάστησης και των βοτρύων.

 

Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ

Μετά τη γονιμοποίηση, από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα», οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή από το παθογόνο, όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους.

Σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολών από τον μύκητα, σε ευαίσθητες ποικιλίες και ιδίως όταν και όπου επικρατούν συνθήκες περονοσπόρου (συχνές βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες >130 C ), συνιστάται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Με την επέμβαση αυτή είναι δυνατό να καταπολεμηθεί ταυτόχρονα και το ωίδιο.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.

 

Β Ο Τ Ρ Υ Τ Η Σ

Για την προσβολή από τον μύκητα των νεαρών βοτρύων μετά την καρπόδεση, απαιτείται βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης και δροσιάς.

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών δεν θεωρούνται ευνοϊκές για την εξάπλωση της ασθένειας. Ωστόσο, κίνδυνος προσβολής παραμένει σε αμπελώνες υγρών περιοχών όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες.

Στις περιπτώσεις αυτές, συνιστάται η προστασία των αμπελώνων από τον μύκητα με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου

Επίσης, επέμβαση συνιστάται μετά από χαλαζόπτωση ή επικράτηση ισχυρών ανέμων, παράγοντες που προκαλούν τραυματισμούς στη ν τρυφερή βλάστηση.

Τα καλλιεργητικά μέτρα που περιορίζουν τη σοβαρότητα της ασθένειας, έχουν να κάνουν κυρίως με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα μέσα στον αμπελώνα και το ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά. Τέτοια μέτρα είναι τα κατάλληλα θερινά κλαδέματα, η καταστροφή των ζιζανίων, η αποστράγγιση του εδάφους και ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης που οδηγεί σε υπερβολική και ευπρόσβλητη βλάστηση.

ΣΥΣΤΑΣΗ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

 

Προηγούμενο άρθρο 34 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης ζημιών στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: H επίλυση του δημογραφικού η νέα «Μεγάλη Ιδέα»