Tags: , ,

Μάξιμος: Ξεκαθαρίστε τις υποχρεώσεις των αγροτών για τους εργάτες γης

«Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών για το καθεστώς απασχόλησης εργατών γης. Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα για επιβολή υψηλών προστίμων σε αγρότες, που απασχολούν εργάτες γης, καθώς και διαμαρτυρίες αγροτών για εκβιαστικές συμπεριφορές από εργάτες γης». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «υπήρξαν δημοσιεύματα περί υψηλότατου προστίμου που επιβλήθηκε σε αγρότη, ο οποίος δεν τηρούσε πίνακα απασχολούμενου προσωπικού στο χωράφι. Αν και η επιθεώρηση εργασίας διαψεύδει το συγκεκριμένο περιστατικό, οι αγρότες παραμένουν ανήσυχοι και καλούν την πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής παραγωγής, να ξεκαθαρίσει τις υποχρεώσεις τους και να αναθεωρήσει όποιες ανεφάρμοστες και μη λειτουργικές πρακτικές υφίστανται. Όπως τονίζουν, επιδιώκουν τη νόμιμη εργασία και την απασχόληση με εργόσημα, καθώς αυτά αποτελούν και μέρος των εξόδων της εκμετάλλευσής τους. Το παραπάνω θέμα αναδεικνύει με σχετική επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας.

 

Εκβιασμοί για… επιδόματα

Την ίδια ώρα, αγρότες αναφέρουν ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου νόμιμοι -κυρίως αλλοδαποί- εργάτες γης ζητούν να εργαστούν χωρίς εργόσημα, προκειμένου το δηλωθέν εισόδημά τους να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και να μπορούν έτσι να λαμβάνουν διάφορα επιδόματα. Το γεγονός αυτό, ειδικά κατά τη συγκομιδή -όπου η ανάγκη για εργατικά χέρια είναι επείγουσα- αναγκάζει τους αγρότες να ζουν με το φόβο των υψηλών προστίμων που επιφέρει η αδήλωτη εργασία και ζητούν την προστασία της πολιτείας, προτείνοντας τη μείωση του προστίμου στον αγρότη και τον επιμερισμό του και στον εργάτη γης».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Προτίθεστε να διευκρινίσετε απλά και κατανοητά προς τους αγρότες ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία απέναντι στους εργάτες γης και ποιες οι υποχρεώσεις τους σε περίπτωση ελέγχου στο χωράφι;
  2. Εξετάζετε τη δυνατότητα απλοποίησης των διαδικασιών απασχόλησης εργατών γης, προκειμένου να είναι πρακτικά εφαρμόσιμες;
  3. Τι προτίθεστε να πράξετε για τις αναφορές περί αδήλωτης εργασίας, η οποία εδράζεται αφενός στην ανάγκη των αγροτών για εργατικά χέρια και αφετέρου στην επιθυμία των εργατών γης να διατηρήσουν χαμηλό εισόδημα για να λαμβάνουν επιδόματα;

 

 

Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: Πρώτη προτεραιότητα για τη Θεσσαλία, η μεταφορά νερού από τον Αχελώο

Η μεταφορά νερού από τον Αχελώο είναι  έργο ύψιστης προτεραιότητας για τη Θεσσαλία και τους ανθρώπους της παραγωγής, το μεγαλύτερο έργο αντίστασης στην κλιματική αλλαγή και έργο  ζωής για όλη την Ελλάδα που αποτελεί μία ενιαία υδρολογική λεκάνη. Αυτό τόνισε  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στη συνάντηση εργασίας του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στα Γιάννενα, με θέμα τη στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα μετά το 2020.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός, το έργο του Αχελώου δεν είναι ένα έργο φάντασμα, είναι ένα έργο υπαρκτό στο οποίο έχουν δαπανηθεί σε σημερινές τιμές  περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ. Ένα έργο  ενεργειακό που μπορεί να συντελέσει στην επίτευξη των στόχων της «Ευρώπης 2030», αφού μόνο  το φράγμα της  Μεσοχώρας μπορεί να καλύψει την ηλεκτροδότηση ενός νησιού στο μέγεθος της Κέρκυρας. Και ένα έργο επιβίωσης για τους ανθρώπους της παραγωγής τόσο στο θεσσαλικό κάμπο, που οδηγείται σε ερημοποίηση, όσο και στην  Αιτωλοακαρνανία. Όσο τα έργα παραμένουν αναξιοποίητα  οδηγούνται σε πλήρη απαξίωση. Το νερό δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη» είπε ο κ. Αγοραστός  επαναλαμβάνοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη ολοκλήρωσης των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, κατά το πρότυπο του  μεγαλύτερου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη περιβαλλοντικού έργου, την ανανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Ένα έργο που η Περιφέρεια ολοκλήρωσε με επιτυχία και  που την επόμενη εβδομάδα προβάλλεται ως καλή πρακτική της Ευρώπης στην μεγάλη εκδήλωση των Οpen Days,  την «Εβδομάδα των Περιφερειών», στις Βρυξέλες.

«Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη με το χρόνο, να προχωρήσουμε με ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες, με σοβαρότητα και σχεδιασμό, με ριζικές και σαρωτικές τομές  σε όλα τα επίπεδα για να μη χαθεί το timing  των αλλαγών, που είναι επιτακτικό αίτημα και ανάγκη της κοινωνίας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

«Ένα σωστά οργανωμένο κράτος, είναι απαραίτητο για να πράξει αυτά που μόνο μια κυβέρνηση μπορεί, όπως απαραίτητος είναι ένας ισχυρός και  ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, προκειμένου να δημιουργηθεί εθνικός πλούτος. Όποτε οι δύο τους συνεργάζονται, στη θέση που τους αναλογεί, καθορίζουν την  κοινωνική ευημερία» τόνισε ο κ. Αγοραστός.  Και πρόσθεσε: «Ηρθε η ώρα των πολλών. Πρέπει να χτυπήσουμε στη ρίζα της την κρατική δουλοκτησία, την κακονομία, την πολυνομία, την γραφειοκρατία, την ατολμία. Το ισχυρότερο εργαλείο που διαθέτουμε σήμερα  για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας είναι η μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Με την Περιφερειακή διακυβέρνηση πετυχαίνουμε:

-Την αρχή της επικουρικότητας.

-Την αρχή της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών.

-Την αρχή της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου.

-Την αρχή της καταλληλότητας και επάρκειας των πόρων ανθρώπινων και χρηματικών

-Την Κανονιστική αρμοδιότητα σε θέματα ευθύνης της Περιφέρειας.

«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» είπε ο κ. Αγοραστός «εργαζόμαστε με βάση το τετράπτυχο: εντοπισμός προβλημάτων, τελικοί στόχοι, ενδιάμεσοι στόχοι και μέσα επίτευξης των ενδιάμεσων στόχων. Σε συνεργασία και συνέργεια  με τις τοπικές κοινωνίες, σε επαφή και συνάφεια με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Σκεπτόμαστε  με καινοτόμο πνεύμα είμαστε προετοιμασμένοι να ηγηθούμε και  να αποφασίσουμε και παίρνουμε λελογισμένα ρίσκα».

«Για μια χώρα όπως η Ελλάδα η οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, καλούς θεσμούς κοινωνικής οργάνωσης, επαφή με το κοινωνικό κεφάλαιο, αποδοτικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα στρεβλώνει τα κίνητρα και θα είναι αναπτυξιακό, σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης, αποτελεσματικό σύστημα υγείας, σύγχρονες υποδομές, κίνητρα για την αύξηση της αποταμίευσης και των επενδύσεων όπως επίσης και για την διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς εξαγωγικού προτύπου εγχώριας παραγωγής. Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας» κατέληξε ο κ. Αγοραστός. «Είναι και ισχυρό μέσο προώθησης της Δημοκρατίας. Το πραγματικό ζητούμενο, αφού πετύχουμε τα αυτονόητα, είναι η πολιτική που θα στηρίζεται σε αρχές και αξίες».

Για το μεταναστευτικό

Εξ άλλου, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «η  Ελλάδα έχει αναλάβει ένα δυσανάλογα μεγάλο  βάρος για όλη την Ευρώπη, τις ολοένα και αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές και ζήτησε να στηριχθεί, παράλληλα με τους μετανάστες και η ελληνική κοινωνία αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα κοινωνικού αυτοματισμού. Ήδη», είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ,  «καταγράφονται τα πρώτα συμπτώματα  overdose,  αφού δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι με διαδρομή ζωής που πλήρωσαν φόρους και εισφορές και που η κρίση τους οδήγησε σε σημείο  να μην μπορούν σήμερα να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Στην ελληνική πίστη και στο ελληνικό DNA  υπάρχει ισχυρό το αίσθημα της φιλοξενίας και της φιλανθρωπίας. Όμως πρέπει  η Ευρώπη να στηρίξει, με  παράλληλα μέτρα ενίσχυσης και τους Έλληνες πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός ο οποίος θα θέσει το θέμα τις προσεχείς ημέρες στην Επιτροπή των Περιφερειών, στην Ευρώπη, σε συναντήσεις που θα έχει στο πλαίσιο της Εβδομάδας Open Days  στις Βρυξέλες.

 

 

 

Tags: , ,

Έργα αποκατάστασης οδοστρωμάτων στο Δήμο Κιλελέρ

Υπογράφτηκε από το Δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο και από εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας η σύμβαση του έργου που αφορά σε αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων στους οικισμούς Αρμενίου, Μ. Μοναστηρίου, Κιλελέρ και Νίκης.

Οι εργασίες που θα γίνουν περιγράφονται στον προϋπολογισμό εργασιών.  Η απαιτούμενη δαπάνη εργασιών ανέρχεται σε 248.000,00 € και η δαπάνη για ΦΠΑ σε 59.520,00 €, ήτοι η συνολικά απαιτούμενη πίστωση είναι 307.520,00 €.

Η κατασκευή του έργου θα γίνει από τον ανάδοχο σύμφωνα με τα καλύτερα, από επιστημονικής και τεχνικής άποψης, πρότυπα και υλικά. Ο ανάδοχος θα  εφαρμόσει τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της υπογεγραμμένης μελέτης, όπως αυτές περιγράφονται στα συνημμένα τεύχη και σχέδια, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικές με την κατασκευή του έργου, θα δίδονται από την επίβλεψη.Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν, χωρίς κατ’ ανάγκη να περιορίζονται σ’ αυτά, τα ακόλουθα: χωματουργικές εργασίες, τεχνικές εργασίες και ασφαλτικά

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος δήλωσε ότι «με την ολοκλήρωση των εργασιών τους επόμενους μήνες θα παραδώσουμε ένα έργο στους κατοίκους των οικισμών Αρμενίου, Μ.Μοναστηρίου, Κιλελέρ και Νίκης το οποίο θα αλλάξει την εικόνα των κοινοτήτων. Ένα έργο απαραίτητο ύστερα από τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τον προηγούμενο χειμώνα. Είναι ενταγμένο σε μια σειρά έργων που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται με αμείωτο ρυθμό σε όλο το Δήμο Κιλελέρ».

Στην υπογραφή της σύμβασης ήταν παρόντες οι αντιδήμαρχοι ΔΕ Αρμενίου – Κιλελέρ Γιάννης Μπακαλόπουλοςκαι Διοίκησης, Τεχνικών Έργων, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Χονδρονάσιος, ο πρόεδρος της ΤΚ Νίκης Γιώργος Τσικόπουλοςκαθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Tags: , ,

Κέλλας: Ενισχύσεις για την αύξηση των αγροτικών εισοδημάτων

«Από την τάση προς την πλήρη απελευθέρωση του εμπορίου, έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια σε έναν ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο οποίος φρονώ ότι αποκλίνει αισθητά από το ρυθμιστικό πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Και οι δύο επιδοτούν σημαντικά και συστηματικά την πρωτογενή παραγωγή τους, όπως πράττουν αντίστοιχα η Ρωσία και η Ινδία.

Η Ευρώπη οφείλει να λάβει έγκαιρα μέτρα και να αποκτήσει ενιαία φωνή και ορατότητα στη διεθνή σκηνή.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και αν. Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, που πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη στη Λάρισα με θέμα «Ενισχύσεις και Πρωτογενής Παραγωγή», προσθέτοντας:

«Αν οι ενισχύσεις μειωθούν περαιτέρω, θα πληγούν η ανάπτυξη και η οικονομία μας. Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να εναρμονιστεί με τον ΠΟΕ, να στηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες και να μεριμνήσει για την επισιτιστική ασφάλεια των κρατών-μελών της.

Κατ’ επέκταση, η ΚΑΠ προσαρμόζεται στα συγκεκριμένα δεδομένα και, αυτή την περίοδο, η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει την αδράνεια, που δείχθηκε από την προηγούμενη, διεκδικώντας σταθερούς πόρους για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, ενώ έχουμε προβλέψει μία σειρά από οικονομικά και διοικητικά μέτρα, που θα αναθερμάνουν την παραγωγή, όπως τη μείωση της φορολογίας, τον νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, τη διαβούλευση όλης της παραγωγικής αλυσίδας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, το Αγροτικό Επιμελητήριο κ.α.»

Ο Λαρισαίος πολιτικός ζήτησε από τον Συνήγορο να καταδείξει αν τα προσκόμματα και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων, που επικαλείται στην έκθεσή του, οφείλονται στη «συμπλεκτικότητα της έννομης τάξης» και στην «ανάγκη μετεκπαίδευσης του προσωπικού σε νέες διοικητικές διαδικασίες» είτε στην «αβελτηρία της εκάστοτε κυβέρνησης, όπως του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ έκλεισε τον χαιρετισμό του επισημαίνοντας:

«Οι ενισχύσεις έχουν ζωτική σημασία για την ελληνική αγροτική οικονομία. Οφείλουμε, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, να παράσχουμε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας όλα τα μέσα, που έχουμε στη διάθεσή μας, και να τους στηρίξουμε, προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματά τους και να καταστεί η χώρα αυτάρκης».

Tags: , ,

Υφαντοδημιουργήματα από το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο

Στo πλαίσιo της Εμποροπανήγυρης Λάρισας 2019, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με αναφορά στον παραδοσιακό χαρακτήρα του παζαριού, οργάνωσε και υλοποίησε  βιωματικά εργαστήρια για μαθητές Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα «Παραδοσιακά Υφαντοδημιουργήματα», στο χώρο της Εμποροπανήγυρης, στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης, προκειμένου να αναβιώσει την παραδοσιακή τεχνική της υφαντικής.

Καθώς το παζάρι αποτελούσε το χώρο όπου οι υφάντρες/υφαντές πουλούσαν τα υφαντά τους, τα παιδιά πήραν πληροφορίες για την συγκεκριμένη τεχνική και στη συνέχεια το καθένα βιωματικά  την εφάρμοσε σε ατομικό αργαλειό.

Αυτό έδωσε  στους συνοδούς εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη δραστηριότητα και μέσα στην τάξη με συναφείς εργασίες και στους μαθητές την ευκαιρία να ενημερωθούν, να αλληλεπιδράσουν και να ψυχαγωγηθούν.

 Από την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του παζαριού, έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, η συμμετοχή των μαθητών στα εργαστήρια ήταν ενθουσιώδης. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι του Μουσείου υποδέχτηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο παζάρι, στη Σκεπαστή αγορά της Νεάπολης, τους μαθητές του 2ου, 3ου, 19ου, 29ου, 42ου Δημοτικού Λάρισας, του Ειδικού Δημοτικού Γιάννουλης, του 3ου Γυμνασίου Λάρισας και του Γυμνασίου Δομένικου Ελασσόνας. 

 Τα παιδιά μέσα από το φωτογραφικό αρχείο και τα αντικείμενα του Μουσείου, γνώρισαν το παραδοσιακό παζάρι και στη συνέχεια πληροφορήθηκαν για την επεξεργασία της κλωστής και την υφαντική στον αργαλειό.

Εξοικειώθηκαν με την τεχνική του αργαλειού, υφαίνοντας το καθένα το δικό του  μικρό υφαντό.

Τα «υφαντοδημιουργήματα», που έγιναν με πολλή διάθεση και φαντασία, απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως η παράδοση μπορεί να περάσει στις επόμενες γενιές μέσα από διαδικασίες βιωματικής μάθησης.

Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν από τη Διευθύντρια κ. Φανή Καλοκαιρινού και προσωπικό του Μουσείου. Τη δράση επισκέφθηκε η Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Π.Ε. κ. Κων/να Χατζημίχου-Καλούση.

Tags: , ,

Επιστολή της Άννας Βαγενά-Κηλαηδόνη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος

Επιστολή με θέμα την ποσότητα των καυσόξυλων που θα χορηγηθεί φέτος σε κάθε δικαιούχο κάτοικο του Λιβαδίου Ελασσόνας, απέστειλε χτες 30/9/19, η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λάρισας Άννας Βαγενά-Κηλαηδόνη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως είναι γνωστό, η κ. Βαγενά-Κηλαηδόνη είχε στείλει επιστολή για το ζήτημα της αύξησης της ποσότητας των καυσόξυλων ανά δικαιούχο και πέρσι, στον αρμόδιο υπουργό, πετυχαίνοντας νέα πίστωση ύψους 10.000 ευρώ.

Με την χτεσινή της επιστολή, κάλεσε τον υπουργό να διορθώσει άμεσα την άδικη αυτή απόφαση μείωσης των χωρικών και να μεριμνήσει ώστε να μην βρεθούν ξανά αντιμέτωποι οι κάτοικοι του Λιβαδίου με το ίδιο πρόβλημα.

Ακολουθεί η επιστολή:

Απευθύνομαι σε εσάς για τη διευθέτηση του ζητήματος της ποσότητας των καυσόξυλων που θα χορηγηθεί σε κάθε δικαιούχο κάτοικο του Λιβαδίου Ελλασόνας Ν. Λάρισας τη φετινή χρονιά.

Το χωριό Λιβάδι είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του. Είναι ένα χωριό 2.500 μόνιμων  κατοίκων, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, με έντονες καιρικές συνθήκες και μεγάλη διάρκεια χειμώνα.

Είναι μια ορεινή κοινότητα, που ανήκει μεν στον Νομό της Λάρισας και για αυτό αντιμετωπίζεται ως χωριό του κάμπου, αλλά υπάγεται στην Διεύθυνση Δασών Πιερίας.

Ακόμη οι περισσότεροι κάτοικοι του Λιβαδίου ασχολούνται με την κτηνοτροφία, κλάδος που ομολογουμένως αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες  και ένα άλλο μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι χαμηλοσυνταξιούχοι του Ο.Γ.Α., που αδυνατούν να αγοράσουν καυσόξυλα από το εμπόριο ή και να θερμανθούν με άλλο τρόπο.

Τα χρόνια της κρίσης, η διάθεση των καυσόξυλων μειώθηκε σταδιακά από 9 έως και 4,7 χωρικά.

Πέρσι και ύστερα από φροντίδα μας, έστειλα επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό κ. Σ. Φάμελλο και καταφέραμε από κοινού να εγκριθεί νέα πίστωση, ύψους 10.000 ευρώ και να φτάσουν δηλαδή τα 4,7 χωρικά στα 6.

Φέτος και παρά τις περσινές προειδοποιήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μέριμνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η αδικία,  η ποσότητα των καυσόξυλων που χορηγήθηκε ανέρχεται στα 4,8 χωρικά.

Η εμπειρία, σύμφωνα με την επιστολή της τοπικής κοινότητας η οποία σας έχει κοινοποιηθεί, έχει αποδείξει ότι οι ανάγκες των κατοίκων ανέρχονται στα 12 χωρικά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, σας  καλώ να διορθώσετε άμεσα αυτή την άδικη απόφαση και να αυξήσετε τα ποσοστά των χωρικών της φετινής χρονιάς .

Tags: , ,

Δενδροφύτευση στη Βοτανική από το ΚΔΑΠ Κιβωτός της Σοφίας

Το ΚΔΑΠ «Κιβωτός της Σοφίας», στο πλαίσιο της προσπάθειας  να μεταδώσει την αγάπη για τη φύση και τη σημαντικότητα του περιβάλλοντος στη ζωή όλων μας, οργανώνει δενδροφύτευση υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, του Αντιδήμαρχου Πρασίνου κ. Γιώργου Ζαούτσου, του διευθυντή Πρασίνου κ. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου και του περιβαλλοντολόγου  και υπεύθυνου της Βοτανικής συλλογής κ. Χρήστου Μανούσιου.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί από μαθητές του ΚΔΑΠ, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, στη Βοτανική συλλογή, στο πάρκο του Αλκαζάρ.

Ο χώρος της Βοτανικής συλλογής εκτείνεται σε μια περιφραγμένη έκταση περίπου 3.000m2 με 11 θεματικά διαμορφωμένα παρτέρια, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με διαδρόμους και φιλοξενούν μεγάλο αριθμό της χλωρίδας που εκφύεται στα πάρκα και άλση της Λάρισας και όχι μόνο, όπως διάφορα φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα, κωνοφόρα, θάμνοι, φυτά εδαφοκάλυψης, ανθόφυτα, ροδώνες, αρωματικά φυτά, βότανα και χλοοτάπητα.

 

 

Tags: , ,

Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Λάρισας για την απεργία

Σε συνέχεια της 24ωρης Απεργίας της 24ης του Σεπτεμβρίου, ως αντίδραση στο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τις αντεργατικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ για ψήφιση στη Βουλή, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ ν.Λάρισας καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στην ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. η οποία έχει  προκηρύξει  στάση εργασίας  αύριο Τετάρτη 2 Οκτωβρίου για τη συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις μετά το κάλεσμα της ΓΣΕΕ.

Διεκδικούμε:

 Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική δράση.

 Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο».

  Κατάργηση της τροπολογίας Αχτσιόγλου για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία και όλων των αντιαπεργιακών νόμων. Θα καταργήσουμε στην πράξη όλες τις αντισυνδικαλιστικές ρυθμίσεις.

  Να μην προωθηθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.

 Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2020 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό.

  Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

 Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.

  Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

 

 

 

 Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.

  Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Όχι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.

  Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

  Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΥΠΕΡΠΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Συμμετέχουμε ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην στάση εργασίας την

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

 

και στην Απεργιακή Συγκέντρωση που διοργανώνει το Ε.Κ. Λάρισας

στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 10:30 το πρωί.

 

Tags: , ,

Κέλλας: Όχι σε δεύτερη δομή φιλοξενίας μεταναστών στον Νομό Λάρισας

«Το μεταναστευτικό είναι ένα γεωπολιτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό θέμα, πουπρέπει να αντιμετωπιστεί ως εθνικό ζήτημα. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, ούτε ότι οι μετανάστες λιάζονται την ημέρα και το βράδυ εξαφανίζονται. Ας μην ξεχνάμε πως, κατά το παρελθόν,όταν αυξάνονταν οι ροές, ο κ. Τσίπρας καλούσε τους ανθρώπους αυτούς στην Ελλάδα.»

Τα ανωτέρω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην TRTκαι τον Σωτ. Πολύζο, σημειώνοντας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη Μόρια με 13.000 άτομα, ενώ η χωρητικότητά της ήταν 3.000. Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθιερώθηκαν διαδικασίες χορήγησης ασύλου διάρκειας έως και επτά ετών, ενώ δεν υπήρξε μέριμνα για την επαναπροώθηση των δεκάδων χιλιάδων αιτούντων, που τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν, και επαναπατρίστηκαν μόλις 1800 άτομα.

Η Κυβέρνηση έχει ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων και θα φέρει σύντομα προς ψήφιση νέο νόμο, που θα απλοποιεί τις διαδικασίες ασύλου, μειώνοντας τα προβλεπόμενα στάδια από 4 σε 2, ενώ θα επισπεύσει τις επαναπροωθήσεις όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Ο Πρωθυπουργός έχει αναγάγει το πρόβλημα στις πραγματικές διαστάσεις του, τόσο σε διεθνές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της αυτό το φορτίο και η κατανομή πρέπει να είναι αναλογική».

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας δεύτερης δομής φιλοξενίας, στο Κυψελοχώρι, τόνισε:

«Στη Λάρισα λειτουργεί ήδημία δομή, αυτή του Κουτσοχέρου η οποία δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια, χωρίς να μας έχει ενημερώσει κανείς. Η δεύτερη δομή του Κυψελοχωρίουαπεσοβήθη. Σας θυμίζω ότι συνάντησα τον κ. Κουμουτσάκο από την πρώτη ημέρα, μόλις ορκίστηκε η νέα Κυβέρνηση, και με διαβεβαίωσε ότι δεν θα προχωρήσει, όπως και ο κ. Χρυσοχοΐδης που είπε ότι “το Κυψελοχώρι δεν υπάρχει στον χάρτη”».

Κληθείς να σχολιάσει το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ακύρωση της συνάντησής του με τον Ντόναλτ Τραμπ, ο κ. Κέλλας υπογράμμισε:

«Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί και ακυρώθηκε, όπωςόλες οι συναντήσεις του Αμερικανού Προέδρου, λόγω της παραπομπής του.

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού ήταν απόλυτα επιτυχημένο σε όλα τα επίπεδα. Από τις επαφές, που πραγματοποίησε, τόσο με ομολόγους του, όσο και με εκπροσώπους funds,που διαχειρίζονται 5 τρις ευρώ, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα, έως τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και την ομιλία του στους Έλληνες της Αμερικής, στην Αστόρια, όπου εξήγγειλε την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Είναι η πρώτη φορά, που Έλληνας Πρωθυπουργός πραγματοποίησε αντίστοιχη ομιλία στην Αμερική».

Tags: , ,

Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η Λαική Συσπείρωση, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (27/9/2019), με αφορμή την συζήτηση για την πρόσληψη υπαλλήλων αορίστου χρόνου στην διεύθυνση Κτηνιατρικής υπηρεσίας στην Περιφέρεια, έθεσε το θέμα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης για την κάλυψη όλων των αναγκών της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επίσης άσκησε κριτική στην περιφερειακή αρχή, γιατί έχει αναθέσει την καθαριότητα και την φύλαξη των κτιρίων σε εταιρείες και ζήτησε άμεσα να προχωρήσει στην πρόσληψη αυτών των εργαζομένων απ’ ευθείας από την περιφέρεια με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης.

Tags: , ,

Πρόγραμμα μαθημάτων της Μουσικής Σχολής Νίκαιας

Την  Τετάρτη 2/10/2019 το απόγευμα και ώρα 6:00 έως 8:30  θα δοθεί  Πρόγραμμα  Μαθημάτων  της Μουσικής Σχολής Νίκαιας  του Δήμου Κιλελέρ για το σχολικό έτος 2019-2020, στη Ν ί κ α ι α και σε όλα τα τμήματά της.

Στο παράρτημα Πλατυκάμπου, το Πρόγραμμα θα δοθεί την ίδια μέρα πιο νωρίς και από ώρα 4:00 έως 5:30 το απόγευμα.

Τα μαθήματα σε κεντρικό και παράρτημα αρχίζουν την επόμενη ημέρα, δηλαδή Πέμπτη  3/10/2019, οι δε εγγραφές συνεχίζονται.

Tags: , ,

Μάξιμος: Αναγκαία η προώθηση της υγιούς γήρανσης

«Αν και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι στη χώρα μας είναι πολλά και δυσεπίλυτα, τόσο όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση, όσο, όμως, και το εν γένει βιοτικό τους επίπεδο. Χωρίς αμφιβολία, πρέπει να γίνουν πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, τίποτε δεν είναι αρκετό όσο υφίσταται η παρούσα ροπή κατάρρευσης των δημογραφικών δεδομένων. Αν δεν γίνει αληθινή “επανάσταση” ως προς την αντιμετώπισή του, η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί μόνον σε μια χώρα γερόντων, αλλά διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξή της». Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το δημογραφικό πρόβλημα, στην οποία είχα την τιμή να εργαστώ ως αντιπρόεδρος, κατέληξε, μετά από ενδελεχή έρευνα, σε σημαντικά συμπεράσματα. Ένας από τους έξι άξονες που είχα την τιμή να εισηγηθώ ήταν τα μέτρα προώθησης της ενεργού γήρανσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης. Ο σεβασμός στην τρίτη ηλικία πρέπει να συνοδεύεται από ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισής της. Πέραν της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι αναγκαία η προώθηση της υγιούς γήρανσης του πληθυσμού, με προληπτική ιατρική και προαγωγή υγείας με έμφαση στις μεγαλύτερες ηλικίες και τα χρόνια νοσήματα. Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με προγράμματα κατάρτισης (πχ. χρήση νέων τεχνολογιών) των ατόμων άνω των 55 ετών ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας, αλλά και η ψηφιακή κατάρτιση των ηλικιωμένων ώστε να μπορούν να είναι σε θέση να κάνουν βασικές καθημερινές δουλειές (πληρωμές λογαριασμών, μεταφορές χρημάτων κλπ), να ενημερώνονται και να ψυχαγωγούνται. Άλλωστε, η ψηφιακή ενασχόληση αποδεδειγμένα μειώνει τα ποσοστά κατάθλιψης και άνοιας, δύο μεγάλων προβλημάτων της τρίτης ηλικίας».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει τονίζοντας ότι «ακόμη και την υστάτη μπορεί να υπάρξει ανατροπή της δημογραφικής κατάρρευσης, εφόσον η Πολιτεία αναγάγει το ζήτημα σε πρωτεύον και παρθούν συντονισμένα και ριζοσπαστικά μέτρα. Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δείχνει να έχει λάβει το μήνυμα, θα τρέξει γρήγορα προς την υλοποίηση αυτού του στόχου».

Tags: , ,

Διακοπή νερού στις οδούς Ηλέκτρας και Περικλέους

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 15:00 θα γίνει διακοπή νερού στις παρακάτω οδούς:

  • Ηλέκτρας
  • Περικλέους (από Νικηταρά μέχρι Χρυσοχόου)

 

 

 

Tags: , ,

Το Ά Αρχαίο Θέατρο Λάρισας επισκέφτηκε η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Λάρισας Άννα Βαγενά

Το Ά Αρχαίο Θέατρο της πόλης επισκέφθηκε η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Λάρισας κ. Άννα Βαγενά-Κηλαηδόνη, όπου ενημερώθηκε από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια και τον αρχιτέκτων και Προϊστάμενο Τμηματάρχη Μελετών Έργων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Καραγκούνη Δημήτριο για την πορεία των εργασιών της αναστήλωσης.

Η βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή της, καθώς οι εργασίες προχωρούν με γοργό ρυθμό και το συνεργείο έχει εγκατασταθεί  και εργάζεται πυρετωδώς. Όπως διαβεβαιώθηκε από την κ. Σδρόλια το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης θα τηρηθεί, ευελπιστώντας ότι το καλοκαίρι του 2022 θα μπορέσει να δοθεί σε αυτό παράσταση αρχαίου δράματος.

Για ακόμα μια φορά  η κ. Βαγενά-Κηλαηδόνη  δήλωσε ότι θεωρεί αυτό το έργο πολύ μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη της πόλης μας και από πολιτιστικής αλλά και από οικονομικής πλευράς, άλλωστε η λειτουργία του είναι προσωπικό στοίχημα για εκείνη.

 

Tags: , ,

Σεμινάριο ΣΘΕΒ: Φορολογικές αλλαγές

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών διοργανώνει σεμινάριο την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και ώρες 16:00 – 21:00, με θέμα: «Φορολογικός έλεγχος επιχειρήσεων, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, παραγραφή», στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να ενημερωθούνε οι εκπαιδευόμενοι για τις διαδικασίες ελέγχου επιχειρήσεων, την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου μετά την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ 1738/2017, τα νέα στοιχεία μετά την έκδοση της απόφασης του Β’ τμήματος του ΣτΕ 2439/2017 και τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη του τμήματος λογιστηρίου των επιχειρήσεων, σε ελεύθερους επαγγελματίες λογιστές, φοροτεχνικούς και επιχειρηματίες.

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο κος Γιώργος Κορομηλάς ο οποίος είναι λογιστής – φοροτεχνικός, σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας λογιστικών και φορολογικών βιβλίων. Είναι Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών  και μέλος της διαρκούς επιτροπής για την υποστήριξη της εφαρμογής και την αξιολόγηση του Ν.4308/2014.

Το σεμινάριο επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ και το πρόγραμμα ΛΑΕΚ 0,24% 2019. Καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής στον Ο.Α.Ε.Δ:  Πέμπτη 03 Οκτωβρίου.

Για  πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του ΣΘΕΒ (αρμόδια κα Ελένη Ευαγγελοπούλου), τηλ: 2410555507 & e-mail: education@sthev.gr.

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Οκτώβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031EC