Tags: , ,

Νέος εξοπλισμός για το Τμήμα Επειγόντων του Πανεπιστημιακού

Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για το ΤΕΠ του Π.Γ.Ν. Λάρισας», προϋπολογισμού 148.850,00 ευρώ. για, που ενέταξε για χρηματοδότηση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός επισήμανε ότι: «Στηρίζουμε έμπρακτα τη δημόσια υγεία με εβδομήντα και πλέον έργα που έχουμε χρηματοδοτήσει για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων. Πεποίθηση μας είναι ότι ανεπτυγμένο είναι το κράτος εκείνο στο οποίο οι πλούσιοι προστρέχουν στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και όχι οι φτωχοί στις ιδιωτικές .Γι’ αυτό στηρίζουμε στην πράξη το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».
Ο διαγωνισμός αφορά στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, όπως αυτό θα λειτουργεί στα πλαίσια της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής. Ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα προκειμένου να υποστηρίξει τις νέες ανάγκες που επιφέρει η νέα διαδικασία λειτουργίας της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει: τρεις (3) ογκομετρικές αντλίες μέτρησης, δύο (2) απινιδωτές με μόνιτορ και βηματοδότη, δύο (2) φορητούς αναπνευστήρες, δύο (2) δωδεκακάναλους ηλεκτροκαρδιογράφους, τέσσερα (4) μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων με οθόνη 12», μία (1) συσκευή θέρμανσης αίματος και υγρών, δύο (2) συστήματα διεγχειρητικής θέρμανσης-ψύξης ασθενών, ένα (1) φορητό υπερηχοτομογράφο, ένα (1) φορητό μόνιτορ παρακολούθησης, τρία (3) τροχήλατα καθίσματα μεταφοράς ασθενούς, ένα (1) σύστημα ενδοοστικής χορήγησης υγρών (παιδιατρική), ένα (1) πλυντήριο σκωραμίδων, δύο (2) συσκευές Bipap, ένα (1) λαρυγγοσκόπιο ψυχρού φωτισμού, δύο (2) τροχήλατα επειγόντων περιστατικών και ένα (1) αναπνευστήρα ΜΕΘ.
Με την προμήθεια του ανωτέρω εξοπλισμού θα βελτιωθεί σημαντικά το έργο του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Π.Γ.Ν. Λάρισας και το έργο της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής εν γένει, τόσο όσον αφορά στη βέλτιστη αντιμετώπιση των περιστατικών που προσέρχονται στο τμήμα όσο και στην ροή εργασίας. Επιπλέον, η βέλτιστη αντιμετώπιση των περιστατικών στο ΤΕΠ διευκολύνει το έργο των υπόλοιπων κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου, καθώς η πλήρης αντιμετώπιση του περιστατικού με χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού μπορεί να αποτρέψει τη νοσηλεία του ασθενή σε άλλες κλινικές του Νοσοκομείου. Ο πολίτης που θα προσέλθει στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου μπορεί είτε να λάβει άμεσα εξιτήριο ή να νοσηλευθεί στο τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία της υγείας του και είτε να λάβει εξιτήριο ή να εισαχθεί σε άλλη κλινική αν αυτό είναι απαραίτητο
Ο υπάρχον εξοπλισμός, που έχει εγκατασταθεί από την αρχή λειτουργίας του Νοσοκομείου (1999), δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, οπότε με το έργο που υλοποιείται θα καλυφθούν οι ανάγκες όλων των πολιτών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο και θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Tags: , ,

Στα 227 εκ. αυξήθηκε το ποσό για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής από το ΕΣΠΑ

Στα 227 εκ. ευρώ αυξήθηκε το διαθέσιμο ποσό από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής μετά από πιέσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής:
«Μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης έχουμε πετύχει στον άξονα των υποδομών του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας να πάρουμε μια αύξηση από 130 εκ. στα 227 εκ. ευρώ προκειμένου να εντάξουμε στο πρόγραμμα και άλλα έργα τα οποία ωριμάζουν οι υπηρεσίες μας αλλά και έργα τα οποία είναι χρήσιμα στην κοινωνία και στους ανθρώπους.
Μέχρι στιγμής στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 έχουμε εντάξει μεταξύ άλλων τα εξής έργα: ο σιδηρόδρομος Παλαιοφάρσαλα– Καλαμπάκα, ο δρόμος Πύλη – Παλαιομονάστηρο, η παράκαμψη Συκεώνας, το Δέλτα Παλαμά, τα δυο τμήματα της Λεωφόρου Καραμανλή από Α.Τ.Α – Αγιάς – 110. Π.Μ. μέχρι την οδό Βόλου και από 303 ΠΕΒ μέχρι την αερογέφυρα της Βιοκαρπέτ, ο δρόμος στην είσοδο του Βόλου, η παράκαμψη της Λάρισας στη ΔΕΥΑΛ – Γεωργική Σχολή.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τις υπηρεσίες μας, το υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και την Επίτροπο κ. Κρέτσου για όλη αυτή τη διαδικασία που μας δίνεται η δυνατότητα της υλοποίησης νέων έργων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να υπάρξουν χρήματα που θα μοχλευτούν στην τοπική οικονομία».

Tags: , ,

Κέλλας: Χύμα στο κύμα και η διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού

Το θέμα της διαδικασίας επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού φέρνει στη Βουλή,ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας. Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει πως, όπως και η αντίστοιχη για την επιλογή Συντονιστών Εκπαίδευσης εντός της ελληνικής επικράτειας, η όλη διαδικασία είναι προβληματική και διάτρητη και χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Την 29η Αυγούστου 2018, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη καθυστέρηση, συνεδρίαση του Συμβουλίου Επιλογής για την επανάκριση των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, που είχαν υποβάλει αίτηση για την παράταση της θητείας τους για 2 χρόνια βάσει του ν. 4415/2016. Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα και με ανακοίνωση του αιρετού στο ΚΥΣΠΕ, Β. Παληγιάννη, η διαδικασία, που αφορούσε τα Γραφεία Τορόντο, Γιοχάνεσμπουργκ, Λονδίνου, Βερολίνου, Μονάχου και Βρυξελλών, ήταν προβληματική και, εμφανώς, διάτρητη, ενώ σημειώνεται πως η κάλυψη των Γραφείων Ν. Υόρκης, Μελβούρνης, Κωνσταντινούπολης, Μαριούπολης, Καΐρου και Κορυτσάς θα πραγματοποιούνταν με αναπλήρωση.
Συγκεκριμένα αναφέρεται, πως, ενώ δεν υπήρξε προηγουμένως συγκεκριμένο πλαίσιο με έκδοση προκήρυξης, εντούτοις, είχαν υποβληθεί επτά αιτήσεις με κατάθεση βιογραφικών νέων υποψηφίων για την επιλογή τους στις κενές θέσεις. Προφανώς, κάποιος είχε ενημερώσει τους ενδιαφερομένους. Τελικά, η συνεδρίαση του Συμβουλίου, μετά από πρόταση των αιρετών μελών, αναβλήθηκε και ζητήθηκε η έκδοση ρυθμιστικής διάταξης, τόσο για την επανάκριση, όσο και για την πλήρωση των κενών θέσεων.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες επιλογής πρέπει να βασίζονται σε ένα αξιόπιστο πλαίσιο και να διέπονται από διαφάνεια και αξιοκρατία. Η εκπαίδευση, άλλωστε, αποτελεί τον καθρέπτη των δυνατοτήτων και της ανάπτυξης του έθνους μας και στην προκειμένη περίπτωση η όλη διαδικασία αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και ανευθυνότητα. Το Υπουργείο θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των Ελλήνων, τόσο εντός της χώρας, όσο και της ομογένειας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Υπάρχει πλαίσιο αξιολόγησης της διαδικασίας επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού;
2. Προτίθεσθε να διερευνήσετε πώς προέκυψε η ενημέρωση των ενδιαφερομένων άνευ προκήρυξης;
3. Σε ποιές ενέργειες θα προχωρήσετε, προκειμένου να μην παρουσιαστούν εκ νέου ανάλογα φαινόμενα;»

Tags: , ,

Η Λαογραφική Εταιρία Ελασσόνας βράβευσε τον Περιφερειάρχη

Από την Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας βραβεύτηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για τη συνεισφορά του στη διοργάνωση για έκτη συνεχόμενη χρονιά στο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» που πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα.
Την τιμητική πλακέτα απέμεινε στον κ. Αγοραστό ο πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας Γιάννης Σαμώτας συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο Οργανωτικής Επιτροπής της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Ελασσόνας Δημήτρη Χύτα και την περιφερειακή σύμβουλο Μαρία Μαμάρα.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας στηρίζουμε τις προσπάθειες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας καθώς αποτελεί προστιθεμένη αξία για την περιοχή.
Οι πόρτες της Περιφέρειας μας είναι πάντα ανοιχτές προκειμένου να στηρίξουμε ανάλογες πρωτοβουλίες. Η παράδοση και ο πολιτισμός αποτελούν πηγή ζωής καθώς ενώνουν το παρών με το μέλλον. Πιστεύουμε, ακόμη, ότι η παράδοση «ξεπλένει» την ψυχή από τη «σκόνη» της καθημερινότητας ενώ ο πολιτισμός δημιουργεί μνήμη και η μνήμη είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα. Οπωσδήποτε ο πολιτισμός αποτελεί μια δύναμη που ενώνει λαούς και δημιουργεί ειρηνικές, δημιουργικές και συμφιλιωτικές καταστάσεις. Δημιουργεί πραγματικές συνέργειες».

Tags: , ,

Μάξιμος: Ποτέ επιτέλους θα ολοκληρωθεί η μελέτη για τον δρόμο Λάρισα-Φάρσαλα;

«Για ποιο λόγο εκκρεμούν οι απαιτούμενες μελέτες για τον δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υποδομών και τι προτίθεστε να πράξετε για την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης των μελετών, προκειμένου επιτέλους να δημοπρατηθεί το έργο;». Τα παραπάνω ερωτήματα απευθύνει οαναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έχει κατ’ επανάληψη ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο για το αναγκαίο αυτό έργο, στην ερώτησή του υπογραμμίζει τα εξής:
«Εδώ και χρόνια ένα από τα έργα που λιμνάζει στο νομό Λάρισας είναι ο δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων. Αν και ο σχεδιασμός του είχε ξεκινήσει το 2004, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα η ολοκλήρωσή του εκκρεμεί, διαιωνίζοντας και πολλαπλασιάζοντας τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα. Τα σημαντικότερα απ’ αυτά συνίστανται στην στενότητα του δρόμου, στην επικινδυνότητα του οδοστρώματος και τις κλίσεις του, στην μεγάλη κυκλοφορία αυτοκινήτων, βαρέων οχημάτων άλλα και αγροτικών μηχανημάτων, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτικό δίκτυο, και στην διέλευσή του μέσα από τον οικισμό της Νίκαιας.
Ως εκ τούτου, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η επικινδυνότητα του υπάρχοντος δρόμου είναι ιδιαίτερα αυξημένη, κάτι που επισημαίνεται εδώ και χρόνια από τους πολίτες και τους επαγγελματίες που διέρχονται από αυτόν.
Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιου μετά από συνάντησή τους (εφημερίδα “Ελευθερία”, 29.08.2018) η μη έναρξη των διαδικασιών χρηματοδότησης για την ανακατασκευή του δρόμου οφείλεται στην καθυστέρηση των απαιτούμενων μελετών από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Υποδομών. Καθώς η περιφέρεια Θεσσαλίας και ο δήμος Φαρσάλων έχουν ολοκληρώσει το κομμάτι της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων που τους αναλογεί, η έγκριση των μελετών που χρειάζονται από το αρμόδιο Υπουργείο, θα ολοκληρώσει την απαιτούμενη διαδικασία και ουσιαστικά θα “ξεκλειδώσει” το έργο».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές ότι με κριτήριο την ασφάλεια στις μετακινήσεις και τις μεταφορές άλλα και την συμβολή του σύγχρονου οδικού δικτύου στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, η πολιτεία οφείλει να συνδράμει γρήγορα στην βελτίωση του οδικού δικτύου, όπως στην περίπτωση του δρόμου Λάρισας-Φαρσάλων».

Tags: , ,

Αν. Καραφέριας: Από τον Παναγροτικό στη Γ’ Εθνική

Στον Αχιλλέα Νεοκαισάρειας, ομάδα της ΕΠΣ Πιερίας που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, μετεγγράφηκε από τον Παναγροτικό Νίκαιας ο 19χρονος μεσοεπιθετικός ΑναστάσηςΚαραφέριας. Ο ποδοσφαιριστής, δημιούργημα των ακαδημιών της τότε ΑΕΔ Νίκαιας, αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 15 ετών στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Λάρισας και συνέχισε να αγωνίζεται στον Παναγροτικό όπως μετονομάστηκε η ΑΕΔ Νίκαιας. Αγωνίζεται με την ίδια επιτυχία και στις δύο πλευρές της επίθεσης.
Από την έναρξη της προετοιμασίας του Αχιλλέα Νεοκαισάρειας στις αρχές Αυγούστου, μετείχε ανελλιπώς στις προπονήσεις κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του προπονητή της ομάδας Ρ. Παπαδόπουλου ο οποίος εισηγήθηκε στη διοίκηση του συλλόγου την απόκτησή του.
Από το 2017 είναι σπουδαστής της σχολής Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Logistics) στην Κατερίνη.

Tags: , ,

Στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων προχωρά η Περιφέρεια

Στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων της Θεσσαλίας στοχεύει η Περιφέρεια καθώς μετά την έγκριση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού εκδόθηκε η πρόσκληση της εν λόγω δράσης προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη Δράση : «Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτηρίων στη Θεσσαλία» Π/Υ 20.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη με συγχρηματοδότηση Ε.Τ.Π.Α.).
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σχετικά με το έργο δήλωσε τα εξής:
«Λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστος που χρίζουν τα δημόσια κτίρια λόγω της παλαιότητας τους αποφασίσαμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης συνολικού προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ. Με το έργο αυτό αλλάζουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργούμε τις συνθήκες προκειμένου να έχουμε μικρότερο ενεργειακό κόστος, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον και εξοικονομώντας χρήματα που μπορούν να διοχετευτούν σε άλλες δράσεις».
Η Δράση έχει στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία, με σκοπό την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση. Επιπλέον, στοχεύει στην αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, με τα κτίρια του Δημόσιου Τομέα να αποτελούν παράδειγμα για την κινητοποίηση όλης της οικονομίας. Η μετάβαση προς μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον αποτελεί βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα της Περιφέρειας, καθότι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δημοσίων κτιρίων οδηγεί στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της δράσης: 1) Καθορίζεται η ενεργειακή κατηγορία Β ως το ελάχιστα απαιτούμενο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης κτιρίου μετά τις παρεμβάσεις, ενώ αναβάθμιση σε κατηγορία μικρότερη της Β είναι αποδεκτή μόνο για κτίρια ειδικών κατηγοριών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 11 του ΚΕΝΑΚ, 2) Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
Μέσω της Πρόσκλησης μπορούν να χρηματοδοτηθούν πλήρως ώριμες προτάσεις που αφορούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, οι οποίες κατατάσσονται γενικά στις κατηγορίες των επεμβάσεων Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ), καθώς και δράσεων αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Επιλέξιμα προς χρηματοδοτική ενίσχυση είναι όλα τα νομίμως υφιστάμενα δημόσια κτίρια (πλην αθλητικών εγκαταστάσεων) που βρίσκονται χωροθετημένα και σε λειτουργία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ιδιοκτησίας δικαιούχου φορέα που καλεί η Πρόσκληση, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και κατατάσσονται με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης μικρότερης ή ίσης της Δ και η οικοδομική τους άδεια έχει εκδοθεί πριν το 2010. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017. Η ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.thessalia-espa.gr (ενότητα ΠΕΠ.Θ / «Προσκλήσεις»).
Στην παρούσα φάση έχει αναρτηθεί Ενημερωτικό Κείμενο που αφορά στις επιλέξιμες και μη παρεμβάσεις της Δράσης και στις σχετικές προϋποθέσεις που τίθενται. Τα Κριτήρια Αξιολόγησης και Επιλογής για τις προτάσεις που υποβάλλονται και αξιολογούνται στο πλαίσιο της Δράσης, θα αναρτηθούν με την οριστικοποίησή τους. Οι παρεμβάσεις πρέπει να προκύπτουν από τη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης ή/και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Συνοπτικά, επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι: αντικαταστάσεις εξωτερικών κουφωμάτων, θερμομόνωση στο κτιριακό κέλυφος, αναβάθμιση συστήματος κλιματισμού (ψύξης – θέρμανσης – αερισμού) κάθε τύπου, τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, υπό προϋποθέσεις η αναβάθμιση με συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για θέρμανση/ ψύξη και ΣΗΘΥΑ για την υποβοήθηση του κυρίως συστήματος θέρμανσης / ψύξης / ΖΝΧ, με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας ή συστήματος συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) καθώς και άλλες Δράσεις Προώθησης της Αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ που δεν αφορούν σε εμπορική εκμετάλλευση. Επίσης, η εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (BEMS), πιστοποίηση κατά ISO 50001:2011 με την εφαρμογή συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης, δαπάνες έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης, λοιπές δαπάνες που συμβάλλουν αποδεδειγμένα στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, όλα τα απαιτούμενα υλικά εγκατάστασής τους, καθώς και οι λοιπές εργασίες που είναι αλληλένδετα συνδεδεμένες με αυτές, με σκοπό την επίτευξη ενός άρτιου, τεχνικού και λειτουργικού αποτελέσματος.

Tags: , ,

Ο Σπ. Καλέτσιος νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τεχνικών έργων στο Δ. Κιλελέρ

Με απόφαση του ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, αφού αρχικά αποδέχτηκε την παραίτηση του Αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Χατζηκωνσταντίνου του Νικολάου που υποβλήθηκε με αίτησή του,όρισετον Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας Σπύρο Καλέτσιο του Δημητρίου ως καθ’ ύλην Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Τεχνικών έργων του Δήμου Κιλελέρ με θητεία από 1/9/2018 μέχρι και 31/8/2019 και του μεταβίβασε αρμοδιότητες ως εξής:
α. Την ευθύνη και εποπτεία της εύρυθμης λειτουργίας των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, την υπογραφή κάθε σχετικού εγγράφου που αφορά την οικονομική υπηρεσία καθώς και την υπογραφή συμφωνητικών εκμίσθωσης δημοτικών αγροτεμαχίων .
β. Τον συντονισμό, την εποπτεία και ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών και των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου και συγκεκριμένα του Τμήματος των Τεχνικών Έργων, Τεχνικής και Γραμματειακής Υποστήριξης – Τεχνικό Αρχείο, Προγραμματισμού, Μελετών και Επίβλεψης Έργων, Εκτέλεσης Έργων Οδοποιίας, Εκτέλεσης Κτιριακών Έργων, Εκτέλεσης Έργων Υπαίθριων Χώρων, Εκτέλεσης Έργων Ηλεκτροφωτισμού, Δικτύων, τεχνικών Συνεργείων, Προγραμματισμού και Οργάνωσης Μελετών – Επίβλεψης έργων, καθώς και την υπογραφή κάθε σχετικού εγγράφου.
γ. Την υπογραφή κάθε σχετικού εγγράφου που αφορά στις αποφάσεις και στις μεταβολές του δημοτολογίου.
Ο Αντιδήμαρχος θα υπογράφει επίσης κάθε έγγραφο της αρμοδιότητάς του,θα τελεί Πολιτικούς Γάμους στην έδρα του Δήμου, θα βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής και του τόπου μόνιμης κατοικίας και θα είναι υπεύθυνος για την ορθότητα των παραπάνω αρμοδιοτήτων του.
Στην περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του καθ’ ύλην Αντιδημάρχου Σπύρου Καλέτσιου, τις αρμοδιότητές του τις ασκεί ο Δήμαρχος Κιλελέρ.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον απερχόμενο αντιδημάρχοΚωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνουγια την άψογη και απρόσκοπτη συνεργασία που είχαν κατά το χρόνο άσκησης των καθηκόντων του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος αντιδήμαρχος Σπύρος Καλέτσιος θα συνεχίσει το επιτυχημένο έργο του προκατόχου του. Οι απελθών αντιδήμαρχος ευχαρίστησε το Θανάση Νασιακόπουλο και όλη τη δημοτική ομάδα για τη στήριξη που του προσέφεραν κατά τη διάρκεια της θητείας του και δήλωσε με σαφήνεια ότι από τη θέση του δημοτικού συμβούλου πλέον θα προσφέρει την αμέριστη βοήθειά του στην δημοτική αρχή. Ο νέος αντιδήμαρχος αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο για την τιμή που του έκανε να του εμπιστευθείτην αντιδημαρχία κατέθεσε τη διάθεσή του να συνεισφέρει τα μέγιστα έτσι ώστε να επιτύχει στο έργο που του ανατέθηκε συνεχίζοντας την επιτυχημένη θητεία το προκατόχου του.
Ο Σπύρος Καλέτσιος είναι διδάσκαλος, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, μόνιμος εκπαιδευτικός με οργανική θέση στο Δημοτικό σχολείο της Χάλκης. Έχει διδάξει σε σχολεία της Καλύμνου, της Ελευσίνας, της Παλλήνης, του Πικερμίου, του Αλμυρού, του Ευυδρίου – Λόφου, της Βαμβακούς,των Νέων Καρυών και της Νίκαιας. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Κιλελέρ στη Δημοτική Ενότητα Κραννώνα και Δημοτικός Σύμβουλος του τέως Δήμου Νίκαιας. Είναι Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Αιμοδοτικού Συλλόγου Μύρων «Βενιζέλος Ριζιώτης».

Tags: , ,

Ιπποκράτης η Αέναη Επιστροφή – Ξεκινούν οι εκδηλώσεις

Την Τετάρτη ξεκινούν στην Λάρισα οι τετραήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «Ιπποκράτης η Αεναη Επιστροφή. Οι εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν απο τις 5 εως τις 8 Σεπτεμβρίου, διοργανώνονται απο το Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον σύλλογο «Ιπποκράτης την Λάρισα» και τελούν υπο την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στόχος των εκδηλώσεων που διοργανώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι να συνδέσουν την πόλη της Λάρισας με τον πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά, με την του μουσικού έργου «ΟΜΝΥΜΙ» (Καντάτα βασισμένη στον Ιπποκράτειο ορκο), σε συνθεση Ευριπίδη Μπέκου.
Επίδειξη για την Ιπποκρατική Μάλαξη την Τετάρτη
Ο επετειακός εορτασμός ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ , ξεκινά στις 8μμ το απόγευμα, στον αύλειο χώρο της ιατρικής σχολής κτίριο Κατσίγρα με επίδειξη μιας από τις αρχαιότερες ιατρικές τεχνικές , την ¨ Ιπποκρατική μάλαξη¨.
Η επίδειξη αυτή θα πραγματοποιηθεί από ομάδα έμπειρων φυσιοθεραπευτών σε εθελοντές με τη διαδραστική συμμετοχή του κοινού. Η μουσική επένδυση θα γίνει από σαξόφωνο και πιάνο και επιλεγμένα μουσικά ακούσματα, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.
Την εκδήλωση θα προλογίσει εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας , ο οποίος και θα χτίσει γέφυρες ανάμεσα στο χθες και το σήμερα της Ιπποκρατικής ιατρικής τέχνης.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα
Πέμπτη 6/9/2018, 11 π.μ.
Πλατεία Περιφέρειας Θεσσαλίας
Εκδήλωση: Ιπποκράτης και τα βότανα
Παρουσίαση των βοτάνων, ενημέρωση για τη χρήση τους και διαδραστική συμμετοχή του κοινού
Κτίριο Κατσίγρα – Πλατεία Ταχυδρομείου, 6 μ.μ.
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια για την πρόληψη παθήσεων-μάστιγα της εποχής μας, όπως καρδιακά νοσήματα-Χ.Α.Π.-κοινές κακοήθειες κλπ.
Παρασκευή 7/9/2018, 8:30 μ.μ.
Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Εκδήλωση: Το έργο και ο όρκος του Ιπποκράτη
Ομιλητές: Γεράσιμος Ρηγάτος, Βασίλης Χατζηβασιλείου
Μουσική εκδήλωση: «Ο όρκος του Ιπποκράτη για φωνή και πιάνο» από τη Ράνια Τσοχατζή, τραγούδι: Θοδωρής Κανάκης

Σάββατο 8/9/2018, 8:30 μ.μ.
Αύλειος χώρος Μύλου του Παππά
«ΟΜΝΥΜΙ» Καντάτα βασισμένη στον Ιπποκράτειο όρκο
Σύνθεση: Ευριπίδης Μπέκος.
Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας – Ανδρική Χορωδία ΜΣΛ – σολίστες: Ζήσης Αποστολίδης , Δέσποινα Πούρικα.

*Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βραβεύσει τους Αριστούχους αποφοιτήσαντες από την ίδρυσή της
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Tags: , ,

Στα έργα της Βενιζέλου – Φιλελλήνων – Δήμητρας ο Απ. Καλογιάννης

Στο νέο μέτωπο των έργων ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, συνοδευόμενος από στελέχη της δημοτικής αρχής και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ο δήμαρχος, πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα των οδών Βενιζέλου, Φιλελλήνων και Δήμητρας καθώς και στην οδό Κύπρου, την πλατεία Αγ. Μπλάνα κλπ, ενώ συνομίλησε με επαγγελματίες της περιοχής.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία των έργων, τα οποία σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα Open Mall, θα δώσουν αίσθηση ευρωπαϊκής πόλης στο κέντρο της Λάρισας, ενώ ζήτησε την κατανόηση των συμπολιτών, σημειώνοντας με έμφαση ότι η μεγάλη προσπάθεια της δημοτικής αρχής επικεντρώνεται στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των έργων.
Ο κ. Καλογιάννης στάθηκε ιδιαίτερα και στην ταυτόχρονη αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στην καρδιά του κέντρου της πόλης, δίκτυο το οποίο χρονολογείται από την περίοδο 1955 – 1960!
Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο κ. Καλογιάννης τόνισε τα εξής:
«Ξεκίνησαν τα έργα στην καρδιά του κέντρου της Λάρισας και ειδικότερα στην Βενιζέλου, την Φιλελλήνων και την Δήμητρας. Παράλληλα εξελίσσονται με εντατικούς ρυθμούς τα έργα στην Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η έναρξη των εργασιών και η υλοποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων έχει διαφοροποιήσει προσωρινά και την κίνηση των αυτοκινήτων στην οδό Κύπρου. Πρόκειται για την ρυθμίσεις που είναι προσωρινές και αφορούν το διάστημα μέχρι την υλοποίηση των έργων σε Βενιζέλου – Φιλελλήνων.
Είναι πολύ σημαντικά έργα, τα οποία με την ολοκλήρωσή τους θα δώσουν μια τελείως ξεχωριστή αίσθηση και λειτουργία στο κέντρο της πόλης. Σε συνδυασμό δε με τις παρεμβάσεις από το πρόγραμμα των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (Open Mall), το εμπορικό κέντρο της Λάρισας αναπλάθεται συνολικά με χαρακτηριστικά ευρωπαϊκής πόλης.
Βεβαίως υπάρχει ανάγκη αφενός τα έργα να συντομεύσουν. Η προσπάθειά μας και η συνεργασία μας με τους εργολάβους είναι καθημερινή και πιεστική ώστε τα έργα να πάνε πιο γρήγορα και να ολοκληρωθούν πριν από τις συμβατικές προθεσμίες.
Για άλλη μια φορά ζητάω από τους συμπολίτες την κατανόησή τους, την υπομονή τους και την συμπαράστασή τους. Εχω την αίσθηση ότι έχουμε αυτή την κατανόηση, υπάρχουν βεβαίως και τα παράπονα, αλλά είναι θέμα ημερών να ισορροπήσει η κατάσταση σε σχέση με τις νέες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων, πρέπει να τονιστεί ότι μαζί με τα έργα ανάπλασης, γίνεται και αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης. Πρόκειται για μια σπουδαία δουλειά. Ειδικά στο στενό κέντρο της πόλης μιλάμε για δίκτυα που έχουν κατασκευαστεί από την εποχή του 1955 και του 1960. Πρόκειται δουλειά υποδομής, μειώνονται οι απώλειες από τις βλάβες και βεβαίως βελτιώνεται ακόμα περισσότερο η ποιότητα του νερού.»

Tags: , ,

ΕΚΛ: Στηρίζουμε την απεργία των ναυτεργατών

Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, στηρίζει τον αγώνα των ναυτεργατών και την απεργία που έχουν προκηρύξει από σήμερα 3/9, καθώς και τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που διεκδικούν:
• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις.
• Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.
• Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στο ν. 4387/2016, στον επανυπολογισμό των συντάξεων και στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.
• Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο
Η επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών δεν είναι ξεκομμένη από τις παροχές στη θαλάσσια συγκοινωνία, που στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας δεν λογαριάζεται η ανθρώπινη ζωή, εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων, τα εξαντλητικά δρομολόγια, ιδιαίτερα τη θερινή σεζόν με τα ατελείωτα ωράρια.
Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα η διεκδίκηση για ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών και η επαναφορά δικαιωμάτων, που η επιτυχία τους θα συμβάλει και στις διεκδικήσεις των υπόλοιπων κλάδων.

Tags: , ,

Πρόγραμμα Κινηματογραφικής Λέσχης Νίκαιας

Αυτή την Τετάρτη 5/9 η Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας θα προβάλλει την ταινία «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, παραγωγής 1998, διάρκειας 118’. Πρωταγωνιστούν: Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Καταλειφός.
Σπονδυλωτή ταινία για τρεις ανθρώπους που πορεύονται προς μια οριακή στιγμή στη ζωή τους. Ένας αρχαιολόγος, που ο γιος του αυτοκτόνησε στο στρατό, ανακαλύπτει σε μια ανασκαφή έναν τάφο με το λείψανο ενός αξιωματικού των ελληνιστικών χρόνων. Μια ομάδα ορνιθολόγων πηγαίνει στο Δέλτα του Έβρου για να βρει, με τη βοήθεια ενός ηλικιωμένου θηροφύλακα, την τελευταία νανόχηνα που κατοικεί στο βιότοπο. Η σύγκρουση του θηροφύλακα με τον ασυνείδητο κυνηγό θα είναι δραματική. Ένας μεσήλικας εργοστασιάρχης, σκασμένος γιατί η γυναίκα του πήρε τα παιδιά τους και τον άφησε, ισοπεδώνει κυριολεκτικά ένα αγροτικό σκυλάδικο. Πρόκειται για μια απ’ τις καλύτερες ταινίες του Βούλγαρη.
Η ταινία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλου ,ενώ ο τίτλος » Όλα είναι δρόμος » είναι του ποιητή Γιάννη Τζανετάκη. Το σενάριο το έγραψε ο σκηνοθέτης σε συνεργασία με τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη.
Η ταινία είναι ένας ύμνος στα ανθρώπινα λάθη και τις αδυναμίες, ένας φόρος τιμής στην ευάλωτη φύση της ανθρώπινης ψυχής και στον πόνο της μοναξιάς και της απώλειας.
Οι άμεσες και εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών μεταφέρουν έντονα συναισθήματα στον θεατή και υπενθυμίζουν την πικρή αλήθεια: ότι η ζωή έχει ανηφόρες και (μεγάλες) κατηφόρες. Ότι όλα είναι δρόμος.
Η προβολή θα γίνει στον κήπο του Νηπιαγωγείου και η είσοδος είναι δωρεάν.
Ώρα προβολής 9 το βράδυ.
(Η ταινία είναι η τελευταία για το καλοκαίρι. Ραντεβού και πάλι τον Οκτώβριο. Θα ανακοινωθεί σύντομα το χειμερινό πρόγραμμα).

Tags: , ,

Κέλλας: Αγιά και μήλο δείχνουν τον δρόμο

«Πολλές περιοχές της χώρας μας είναι ταυτισμένες με προϊόντα υψηλής αξίας, ικανά να πρωταγωνιστήσουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια από αυτές είναι και η Αγιά, μια περιοχή σύμβολο για το μήλο».
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, σε δήλωσή του, με αφορμή την παρουσία του στις εκδηλώσεις στην Αγιά, για την 23ηΓιορτή Μήλου και την εορτή των πολιούχων Αγίων Αντωνίων.
Ο Λαρισαίος πολιτικός επεσήμανε πως «η πολιτεία πρέπει να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα και να σχεδιάσει εξαρχής μια στρατηγική για ανασυγκρότηση της παραγωγής».
«Κράτος και τοπικές κοινωνίες σε αρμονική συνεργασία να παρουσιάσουν μια εκ βάθρων αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που θα καθιστά τα προϊόντα μας εξωστρεφή και ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο», τόνισε ο κ. Κέλλας, για να καταλήξει:
«Μείωση της φορολογίας, εκσυγχρονισμός των αγροτικών μονάδων,επένδυση σε νέες τεχνολογίες και τυποποίηση θα αναδείξουν τον Έλληνα παραγωγό σε πρωταγωνιστή και θα δώσουν διέξοδο, για να ξεπεραστεί η πολυεπίπεδη κρίση που μαστίζει τη χώρα.
Καλή επιτυχία στη φετινή διοργάνωση».

Tags: , ,

Σύλληψη ατόμου για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα

Συνελήφθη στις 1-09-2018 το μεσημέρι στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ένας 58χρονος, διότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητό του, αλλά και σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά εννέα συσκευασίες καπνού, συνολικού βάρους (450) γραμμαρίων, καθώς και (631) πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ένσημη ταινία φορολόγησης. Επιπλέον, από την κατοχή του δράστη κατασχέθηκε το προαναφερόμενο όχημα.

Tags: , ,

Κάτω από τη βάση – Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Γιατί αν «δεν τα παίρνει τα γράμματα» ένα παιδί, σώνει και καλά πρέπει να περάσει στο πανεπιστήμιο;Ένα από τα ευτράπελα των πανελληνίων εξετάσεων, που πληροφορηθήκαμε μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι η είσοδος σε ΤΕΙ υποψηφίων με βαθμούς 3-4.Το «σκάνδαλο»έχει και συνέχεια καθώςενδέχεται ότανοι σημερινοί επιτυχόντεςτελειώσουν -αν τελειώσουνκαι δεν καταστούν αιώνιοι φοιτητές- τις σπουδές τους,να πάρουνκαιπτυχίο Πανεπιστημίου!Πράγματι, στα ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων η εισαγωγή έγινε με λίγο πάνω από 3.000 μόρια,όπερ μεθερμηνευόμενοσημαίνει ότι οι υποψήφιοιπέρασαν αφού έγραψαν σωστάστην κόλλα των εξετάσεων κάτι παραπάνω απότο ονοματεπώνυμό τους… Εφόσον, όμως, προχωρήσουν οι εξαγγελθείσεςαπό το υπουργείοσυγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ,οισυγκεκριμένοιεισαχθέντες θαβρεθούν σεΠανεπιστήμιο.
Σε μια κανονική χώρα το γεγονός αυτό θα προκαλούσε,ένα κύμα αντιδράσεων και απαίτησης για άμεση αλλαγή των κακών κειμένων της νομοθεσία. Στην Ελλάδα, όμως,τουλαϊκιστικούμιθριδατισμού φαίνεται ότι όλα μπορούμε να τα χωνεύουμε. Κι ας έχουμε υποστείαμέτρητεςκαταστροφές από τις ανορθολογικές επιλογές που προωθούνπολιτικέςδυνάμεις πουπροτιμούν ναχαϊδεύουν αυτιά αντί να επιλύουν προβλήματα.Η πολιτική της ήσσονος προσπάθειας, η ισοπέδωση προς τα κάτω στο όνομα της δημοκρατίας, η ικανοποίηση κάθε παράλογου αιτήματος προς άγραν ψήφων έχει διαποτίσει την ελληνική κοινωνία από την δεκαετία του ’80. Κάθε φορά που γινόταν μια προσπάθεια από την κεντροδεξιά να ισιώσει το καράβι ερχόταν μια νέα έξαρση αυτού του αντιδραστικού ρεύματος, που φοράει την μάσκα του προοδευτισμού, να χαλάσει την πορεία. Αυτό συνέβη και με την περίφημη βάση του 10 ως όριο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η κυβέρνηση Καραμανλή το 2006 έβαλε αυτή την εύλογη δικλείδα ασφαλείας ώστε να αποτρέψει τον περαιτέρω κατήφορο δεκάδων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων,καθώςδέχονταν φοιτητέςπου, προφανώς, δεν είχαν τις δυνατότητες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σπουδών τους.Έμεναν έτσι αιώνιοι φοιτητές, προκαλώντας οικονομική αιμορραγία στις σχολές και κυρίως στις οικογένειές τους, ενώ και οι ίδιοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε μια λάθος κατεύθυνση. Ήδη από την δεκαετία του 1990 είχε διαμορφωθεί ένα νέο περιβάλλον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την ίδρυση δεκάδων νέων σχολών,σύμφωνα με το δόγμα «κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ»,πουτελικώςεξυπηρετούσε μόνονστενάοικονομικά συμφέροντακαι όχιτις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν σχολές δύο και τριών ταχυτήτων,με αβυσσαλέο χάσμα μεταξύ τους, χιλιάδες αιώνιοι φοιτητές και στρατιές ανέργων πτυχιούχων.
Ωστόσο, αν και η βάση του 10 αποτελούσε μια ορθή παρέμβαση της πολιτείας, δεχθήκαμε σφοδρές επικρίσεις από την τότε αντιπολίτευση. Στο όνομα δήθεν της δημοκρατίας,ξεσηκώθηκε ένας θόρυβοςπου πίσω τουβρισκόταν η εξυπηρέτηση τοπικών μικροσυμφερόντων και η γνωστήανεύθυνη ψηφοθηρία.
Ένα από τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν, με την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή, ήταν η κατάργηση της βάσηςτου 10.Όπως αναμενόταν, ηκατάσταση επιδεινώθηκε.Για να φθάσουμε στο 2016όπουη συζήτηση για την επαναφορά του μέτρου αναζωπυρώθηκε, καθώς όλα,πληνενός,τα Τεχνολογικά Ιδρύματαψήφισανυπέρ μιας τέτοιας απόφασης. Το θέμα ήλθε και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου μας μεταφέρθηκε η αγωνία τωνΠροέδρων των ΤΕΙγια το λίμνασμα χιλιάδων φοιτητών τους, που λόγω του χαμηλού επιπέδου τους δεν μπορούν να προχωρήσουν στις σπουδές τους.
Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις των ίδιων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των δικών μας παραινέσεων, η κυβέρνηση δεν εδέησε να προχωρήσει στη επαναφορά της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ. Αντιθέτως, εξαγγέλλει συνεχώς την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων. Όπως δηλαδή ένας γιατρός που συνιστά σε κάποιον που πάσχει από κίρρωση του ήπατος καθημερινή χρήση αλκοόλ… Εντούτοις, η κυβερνητική στάση δεν μας εντυπωσιάζει. Το σχήμα που βρίσκεται στα ηνία της εξουσίας από το 2015 αποτελεί την επιτομή του λαϊκισμού, κάτι που άλλωστε δεν έχουν κρύψει τα στελέχη του. Οι δηλώσεις «η αριστεία είναι ρετσινιά», «η καριέρα είναι χολέρα»και όλα αυτά που ακούστηκαν κατά καιρούς δεν άφηναν καμία αισιοδοξία για τις προθέσεις της «πρώτης φορά αριστερά». Οι ιδεοληψίες σε συνδυασμό με την ακόρεστη δίψα για την εξουσία δεν επιτρέπει στους σημερινούς κυβερνώντες να δουν την πραγματικότητα και κυρίως να την αλλάξουν προς όφελος της χώρας.
Για την ΝΔ δεν υπάρχουν διλήμματα. Ως αυριανή κυβέρνηση θα επαναφέρει τη βάση του 10, όπως ήδη δεσμεύθηκε ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης. Και θα το κάνει πρώτα και κύρια σεβόμενη τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που δεν πρέπει να εγκλωβίζονται σε καταστάσεις που δεν έχουν κανένα εργασιακό μέλλον σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η λύση δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στο παρελθόν, αλλά το άνοιγμα νέων προοπτικών στην πραγματική οικονομία για όλους τους νέους μας, που θέλουμε να μείνουν και να προκόψουν στην πατρίδα μας.Δυστυχώς, και στις επιδόσεις της στον τομέα της παιδείας η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης.

    None Found