Tags: ,

Παρέμβαση της Ελληνικής Λύσης για το Φράγμα Αγιονερίου Ελασσόνας

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί, Το φράγμα του Αγιονερίου Ελασσόνας άρχισε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 2000 για να μειώσει το κόστος παραγωγής των καλλιεργειών στις περιοχές Τσαριτσάνης – Γαλανόβρυσης και γενικότερα, στον κάμπο Ελασσόνας. Υποτίθεται ότι θα προστάτευε τα υπόγεια ύδατα της περιοχής από τις μεγάλες σε βάθος γεωτρήσεις, που πραγματοποιούν οι γεωργοί για να καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης των χωραφιών τους. Οι εργασίες, όμως, διακόπηκαν, το 2006, με πολιτικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ευθύνες. Σημειωτέο ότι, ξοδεύτηκαν σημαντικά ποσά (10 εκατ. ευρώ) για το άνω έργο, που τώρα βρίσκεται εγκαταλελειμμένο, θυμίζοντας στους κατοίκους της περιοχής το επίπεδο σοβαρότητας των πολιτικών αποφάσεων στη χώρα μας και τον τρόπο υλοποίησης αυτών. Το φράγμα του Αγιονερίου είναι σημαντικό για την άρδευση της περιοχής και την ανάπτυξη της γεωργίας. Επίσης, μπορεί να δώσει λύσεις και στην ύδρευση των οικισμών της επαρχίας Ελασσόνας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 1. Προτίθεσθε να δώσετε μια οριστική λύση στο πρόβλημα της ολοκλήρωσης του φράγματος του Αγιονερίου Ελασσόνας, που ήδη χρονίζει, ώστε να μπορούν οι αγρότες της περιοχής να αρδεύουν αποτελεσματικά τα χωράφια τους;
 2. Προτίθεσθε, εάν το ανωτέρω έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, να ενημερώσετε σχετικά τον τοπικό πληθυσμό και να προχωρήσετε στην αποκατάσταση του τοπίου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Tags: , ,

Άννα Βαγενά: Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση από όλα τα κόμματα στη Βουλή

Αυτό που βλέπουν όλοι οι πολίτες της χώρας μας στη σκληρή καθημερινότητα που ζούνε μέσα στην πανδημία, αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από το πολύωρο σφυροκόπημα που δέχτηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Παραδέχτηκε λάθη και αμέλειες και εν τέλει έκανε δεκτή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που υποστηρίχτηκε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την αναστολή των πλειστηριασμών και για την ενίσχυση μεέκτακτο επίδομα για τα Χριστούγεννα των πιο αδύναμων νοικοκυριών.

Στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Όλοι καταλαβαίνουν, ακόμα και οι ίδιοι του οι ψηφοφόροι, πως αυτό είναι ένα απελπισμένο ψεύδος, που προσβάλλει τη νοημοσύνη τους.

Πριν από λίγες μόλις μέρες και ενώ ήδη τα κρούσματα και ο αριθμός των διασωληνωμένωναυξάνονταν ραγδαία, ενώ ήδη ακυρώνονταν προγραμματισμένα χειρουργεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πεταμένα λεφτά» την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Γιατί το δικό του νεοφιλελεύθερο μυαλό δεν αντιλαμβάνεται τη λέξη επίταξη όταν πρόκειται για τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα. Προφανώς, όταν λένε ότι έκαναν «ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν» για να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας εννοούν το «δώρο» των 30 εκατομμυρίων ευρώ της κυβέρνησης προς τους κλινικάρχες, με το οποίο διπλασίασαν την ημερήσια αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών από 800 ευρώ σε 1.672 ευρώ.

Παραδεχτείτε, για να τελειώνουμε,πως ο μόνος θεός που προσκυνάτε είναι ο θεός του κέρδους και των συμφερόντων των εχόντων και ότι στον βωμό αυτού του θεού θυσιάζετε τα πάντα, ακόμα και τη δημόσια υγεία.

Παραδεχτείτε ότι δεν ανοίξατε τον τουρισμό για να σώσετε τον κλάδο, αλλά για να σώσετε τους touroperators . Χωρίς σχέδιο, χωρίς τεστ, χωρίς ασφάλεια, χωρίς πρωτόκολλα, χωρίς κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Παραδεχτείτε ότι δεν ευθύνονται πρωτίστως τα πάρτι της νεολαίας για την έξαρση της πανδημίας, αλλά εσείς που αφήσατε τα σχολεία να λειτουργούν με 27 μαθητές ανά τάξη και τους εργαζόμενους να στοιβάζονται καθημερινά στα λεωφορεία για να πάνε στη δουλειά τους.

Ο κόσμος είναι θυμωμένος και δικαίως, γιατί δεν ήταν η δική του «ανεμελιά» του καλοκαιριού, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατο διάγγελμά του, που έφερε το δεύτερο σαρωτικό κύμα της πανδημίας. Ήταν η εγκληματική «ανεμελιά» του ίδιου και της κυβέρνησής του που,ενώ είχαν οκτώ μήνες στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν, άφησαν ανοχύρωτη τη χώρα και την κοινωνία απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, που δυστυχώς έφτασε πολύ πιο νωρίς από όσο το περιμέναμε, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή πολύ σοβαρά άρρωστοι συνάνθρωποί μας, εκτός από όσους νοσηλεύονται με covid-19, να μην έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Αυτό συνιστά, κατά την άποψή μου, εγκληματική αμέλεια, για την οποία οφείλει να λογοδοτήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Και να λογοδοτήσει πρώτα στους πολίτες που δεν μπορούν να εγχειριστούν, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, αλλά και στις οικογένειες όσων την έχουν ήδη χάσει.

Tags: , ,

Στα 221.157.477 ευρώ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2021

Στα 221.157.477 ευρώ διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το οικονομικό έτος 2021,  που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που τηρεί το αυστηρό πλαίσιο που επιβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα λειτουργικά έξοδα της Περιφέρειας, με αφετηρία το 2011 παραμένουν μειωμένα κατά 60%, με παράλληλη αύξηση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μηδέν δάνεια. Μηδενικές είναι και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της. «Είναι ένας προϋπολογισμός που δίνει ανάσες ελπίδας» τόνισε ο Περιφερειάρχης. «Διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα και Ευρωπαίου φορολογούμενου πολίτη και αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, για έργα και δράσεις  με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πολίτη».

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδίκησε και πέτυχε υπερδέσμεση 245,5% που οδηγεί σε αύξηση του προϋπολογισμού  του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020  από τα  376 εκατ.  ευρώ  στα  925 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία  προόδου του Προγράμματος:

-οι προσκλήσεις του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 ανέρχονται σε ποσοστό 224%  και 843 εκατ. ευρώ,

-οι εντάξεις σε 164,4%  και 619 εκατομμύρια ευρώ,

-οι συμβάσεις σε 80,3%   και 302 εκατ. ευρώ και

-οι δαπάνες σε 33%  και 124 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επεσήμανε ότι οι αλλαγές που εξετάζει και  προωθεί η Κυβέρνηση για την αναγκαία μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.  «Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση  είναι  παράθυρο ευκαιρίας για βιώσιμη ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές  και ισορροπημένη, συνεκτική  κοινωνία με ευκαιρίες για όλους» υπογράμμισε ο Κ. Αγοραστός, προσθέτοντας: «Όλοι χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η  εποχή χρειάζεται μέτρο, αυτοσυγκράτηση και δράση. Θέλουμε συνεργασία και  ανταγωνισμό προσφοράς, ταχύτητα, αυτοματοποίηση και απλοποίηση. Όλα τα έργα της Περιφέρειας  Θεσσαλίας, έργα που στηρίζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά,  περιβαλλοντικά,  έργα διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, έργα σύγχρονων  υποδομών,  ενεργειακών αναβαθμίσεων, πολιτιστικά, τουριστικά, αθλητικά, Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις,  έργα εκπαίδευσης και στήριξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας και των διακρίσεων, κοινωνικές δομές,  έργα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και έργα στήριξης των   μικρομεσαίων επιχειρήσεων,  είναι έργα στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων,  δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν χρήμα  στην πραγματική, τοπική οικονομία».

Η  ψηφοφορία

Από την αντιπολίτευση, «Ναι» στον προϋπολογισμό ψήφισαν η παράταξη  «Πρωτοβουλία» με τον  εκπρόσωπο της κ. Ι. Ψαχούλα και  η  παράταξη «Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια»  με τον επικεφαλής κ. Θ. Ακρίβο. «Παρών» ψήφισε  η παράταξη «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» με τον εκπρόσωπό της Απ. Καναβό.  «Όχι» ψήφισε  η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον επικεφαλής κ. Τ. Τσιαπλέ και η παράταξη  «Αριστερή παρέμβαση στη Θεσσαλία-Ανταρσία για την ανατροπή» με τον επικεφαλής κ. Στ. Ντούρο.

 

Στοιχεία του προϋπολογισμού  οικονομικού έτους 2021  της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

Οι αρχές της καθολικότητας, ενότητας, σαφήνειας και ειδικότητας των πιστώσεων του προϋπολογισμού τηρούνται επακριβώς , καθώς και οι αρχές της ειλικρίνειας και της ακρίβειας των οικονομικών δεδομένων.

Οι βασικοί στόχοι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2021 των Περιφερειών, όπως αυτοί καθορίζονται στην παραπάνω Κ.Υ.Α., είναι:

 • η ορθολογική και ρεαλιστική κατάρτισή του, με εγγραφή εσόδων που αναμένεται ότι θα εισπραχθούν και ανάλογη εγγραφή δαπανών,
 • η συγκράτηση των δαπανών και η ορθολογική διαχείριση των πόρων,
 • Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση οικονομικών πόρων,
 • η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και η επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης με παράλληλο στόχο τη μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης,
 • η εναρμόνισή του προς τις γενικές οδηγίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2021 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.

Ειδικότεροι στόχοι κατάρτισης του προϋπολογισμού είναι :

α) Η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών στα επίπεδα ή και κάτω του 2020 , με ταυτόχρονη προσπάθεια μείωσή τους , αλλά και ανακατανομή τους προκειμένου να υποστηριχτούν κοινωνικές δράσεις ,υποδομές ανάπτυξης  κλπ.

β) Η εξασφάλιση των πιστώσεων για τη χρηματοδότηση όλων των έργων της Περιφέρειας, που είναι συνεχιζόμενα ή που είναι ολοκληρωμένα αλλά δεν έχουν εξοφληθεί.

Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και εγγράφονται όλες οι δαπάνες και τα έσοδα της Περιφέρειας. Ειδικότερα στο σκέλος των δαπανών εμφανίζονται υποχρεωτικά όλες οι αναγκαίες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας πιστώσεις, στο δε σκέλος των εσόδων, όλες οι εκτιμώμενες εισροές πόρων, (που πρόκειται να εισπραχτούν) στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αποδόσεις από τους Κεντρικούς  Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και οι επιχορηγήσεις της Κεντρικής Διοίκησης που αποδίδονται για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που έχουν εκχωρηθεί σε αυτή.

Η ενοποίηση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας σε ένα τεύχος καθιστά πιο ευέλικτη την λογιστική παρακολούθηση των μεγεθών ενώ παράλληλα η ανάπτυξη των διαχειριζομένων πόρων ανά περιφερειακή ενότητα εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επίλυση προβλημάτων σε περιφερειακό επίπεδο.

Στα πλαίσια αυτά ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναπτύχθηκε σε έξι (6) φορείς , οι οποίοι αντιστοιχούν οι τέσσερις (4) στις περιφερειακές ενότητες, ένας (1) στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ένας (1) για τις πιστώσεις των έργων ΠΔΕ που υλοποιούνται από την κάθε Περιφέρεια με υπόλογο διαχειριστή το οικείο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην αριθμ. 23979/ΔΕ2649/03-06-2013(ΦΕΚ Β΄1367) απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και  ένας (1) στην αποτύπωση των κρατήσεων δαπανών της Περιφέρειας με ισόποση αποτύπωση του ως έσοδα, με τους αντίστοιχους υποφορείς ως εξής:

Ε.Φ. 00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ε.Φ. 01 Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

Ε.Φ. 02 Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ε.Φ. 03 Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ε.Φ. 04 Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ε.Φ. 05 ΠΤΑ

Ε.Φ. 06 ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Τα έσοδα και οι δαπάνες κάθε ειδικού φορέα αναπτύσσονται στις περιφερειακές ενότητες ως εξής

ΦΟΡΕΑΣ 070 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Υποφορέας      071

Υποφορέας      073

Δημόσιες Επενδύσεις

Δ/νσεις Οικονομικού

 

Σύμφωνα με Π.Δ 54/2018 «Ορισμός του περιεχομένου και του χρόνου έναρξης της εφαρμογής του Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης», για την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2021 οι Περιφέρειες εξακολουθούν να εφαρμόζουν το ισχύον σχέδιο λογαριασμών δηλαδή

ως προς τα έσοδα η ανάλυση των κονδυλίων γίνεται σύμφωνα με τον κώδικα κατάταξης εσόδων Ν.Π.Δ.Δ. (εγκύκλιος υπ΄αριθ. 2/47285/0094/2-8-2001) και

ως προς τα έξοδα ακολουθείται ο κώδικας κατάταξης εξόδων του κρατικού προϋπολογισμού (εγκύκλιος υπ΄ αριθ. 2/50418/0020/17-9-2002) εκτός από ορισμένες κατηγορίες και υποκατηγορίες εξόδων που λόγω της φύσης τους εγγράφονται σε κωδικούς αριθμούς του κώδικα κατάταξης των Ν.Π.Δ.Δ.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΣΟΔΩΝ

 

Ο Προϋπολογισμός των εσόδων αναπτύσσεται σε ενιαίο πίνακα στον οποίο αναλύονται οι προβλεπόμενοι πόροι ανά κωδικό αριθμό εσόδου (ΚΑΕ) και κατηγορία σύμφωνα με τον κώδικα κατάταξης εσόδων των Ν.Π.Δ.Δ.

Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.)

Τα έσοδα της κατηγορίας αυτής αποτελούν βασική πηγή των εσόδων της Περιφέρειας και στην ουσία τα μοναδικά τακτικά έσοδα αυτής και προβλέπονται σύμφωνα με τα  τα οριζόμενα στην αρ. 46736/23-07-2020 Κ.Υ.Α. Υπ. Εσωτερικών και Οικονομικών.

Υπολογίζονται δε ως εξής :

 • ΚΑΠ για λειτουργικές και λοιπές γενικές δαπάνες (ΚΑΕ 1252.000)

Η πίστωση που εγγράφεται στον Π/Υ ως έσοδο για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την καταβολή αντιμισθίας στα αιρετά όργανα, είναι ίση με το ποσό που προκύπτει από το γινόμενο της πρώτης τακτικής κατανομής έτους 2020 (ΑΔΑ:ΨΗ6Μ46ΜΤΛ6-ΩΒΡ) που αποδόθηκε στην Περιφέρεια επί δώδεκα (12):

552.000,00 Χ 12, =6.624.000,00 συνολικό ποσό: 6.624.000,00

 • ΚΑΠ για μισθοδοσία του μόνιμου και με σχέση εργασίας Ι. Δ. Α. Χ (ΚΑΕ 1252.002

Η πίστωση που εγγράφεται στον Π/Υ για τη μισθοδοσία του μονίμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αόριστου χρόνου προσωπικού των Περιφερειών, πρέπει να είναι ίση με το ποσό που προκύπτει από το γινόμενο της πρώτης κατανομής έτους 2020 και αφορά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο (ΑΔΑ:6ΨΚΗ46ΜΤΛ6-ΜΝΞ) που αποδόθηκε στην Περιφέρεια πολλαπλασιαζόμενη επί τέσσερα (4):

6.375.000,00 Χ 4=25.500.000,00 συνολικό ποσό : 25.500.000,00

 • ΚΑΠ για εφαρμογή προγράμματος Δακοκτονίας (ΚΑΕ 1252.003)

Η πίστωση που εγγράφεται στον Π/Υ, για την κάλυψη δαπανών δακοκτονίας πρέπει είναι ίση με το ύψος του αντίστοιχου ποσού που αποδόθηκε στην

Περιφέρεια το έτος 2020 (ΑΔΑ: Ω5ΔΣ46ΜΤΛ6-2ΡΦ) και (ΑΔΑ: ΨΛΩ746ΜΤΛ6-9Θ4).: 1.187.000,00

 • ΚΑΠ για δαπάνες μεταφοράς μαθητών (ΚΑΕ 1252.004)

Η πίστωση που εγγράφεται στον Π/Υ ως έσοδο για την κάλυψη δαπανών που αφορούν στη μεταφορά μαθητών, υπολογίζεται στο ποσό που έχει σχεδιαστεί να αποδοθεί στην Περιφέρεια για το έτος 2020 σύμφωνα με την εγκύκλιο κατάρτισης του προϋπολογισμού. Στην περίπτωση που η αντίστοιχη δαπάνη είναι υψηλότερη σε σχέση με την επιχορήγηση που θα λάβει η Περιφέρεια, η διαφορά αυτή θα πρέπει να καλυφθεί από τα λοιπά έσοδά της ποσό: 13.700.000,00

 • ΚΑΠ για δαπάνες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) (ΚΑΕ 1252.005)

Η πίστωση που εγγράφεται στον Π/Υ, για κάλυψη δαπανών για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Έλεγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.) υπολογίζεται στο ύψος του ποσού που αποδόθηκε στην Περιφέρεια κατά το έτος 2019 (ΑΔΑ: ΩΗΑΞ46ΜΤΛ6-6ΝΨ): 10.500,00

 • ΚΑΠ για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών (ΚΑΕ 1253.00)

Η πίστωση που εγγράφεται στον Π/Υ, για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου,  είναι ίση με το ύψος του αντίστοιχου ποσού που αποδόθηκε στην περιφέρεια το έτος 2019 (ΑΔΑ:6Τ2Α46ΜΤΛ6-Υ3Δ), ποσό:5.320.000,00

Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν από την κατανομή των ΚΑΠ του έτους 2021 από οποιαδήποτε αιτία, θα εγγραφούν στον Π/Υ της Περιφέρειας με αναμόρφωση.

Γενικό σύνολο από ΚΑΠ : 52.341.500,00

 

Κρατική Επιχορήγηση

α) Έσοδα από κρατική επιχορήγηση

Οι προβλέψεις των εσόδων από κρατική επιχορήγηση που εγγράφονται στους κωδικούς αριθμούς της υποκατηγορίας 0100 (Επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό) θα υπολογίζονται ανάλογα (με αναμόρφωση του προϋπολογισμού)  μετά τις αποφάσεις των  επιχορηγήσεων.

β) Δαπάνες που χρηματοδοτούνται από κρατική επιχορήγηση

Επιχορήγηση για δαπάνες  λειτουργίας Προνοιακών Ιδρυμάτων θα υπολογίζεται μετά τις αποφάσεις επιχορήγησης

 

Επενδύσεις χρηματοδοτούμενες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)

Πρόκειται για έσοδα, που αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένα έργα που παρακολουθούνται αυτοτελώς από τον υποφορέα 071 του σκέλους των εσόδων και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η διαχείριση τους γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών που τηρούνται στην τράπεζα της Ελλάδος ή στις εμπορικές τράπεζες.

Τα έσοδα από επιχορηγήσεις  για επενδύσεις εμφανίζονται στην κατηγορία 9000. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην αριθ. 23979/ΔΕ2649/3-6-2013 (ΦΕΚ 1367 Β΄) απόφαση  του Υπουργού Ανάπτυξης στα έσοδα και στις ομάδες 9300-9400 εγγράφονται οι προβλεπόμενες κατανομές του έτους ,ανάλογα με τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα των έργων που υλοποιούνται και συμπεριλαμβάνονται και οι πιστώσεις των έργων της Περιφέρειας που θα πληρωθούν από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (ΠΤΑ). Για τις δαπάνες αυτές διενεργούνται συμψηφιστικές εγγραφές, με βάση τις πληρωμές που πραγματοποιούνται από το ΠΤΑ.

Σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 που ψηφίστηκε με την απόφαση του Π.Σ 153/13/27-08-2020 και το 212469/31-08-2020 έγγραφο της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού

στην κατηγορία αυτή τα έσοδα εντάσσονται ως εξής:

ΕΡΓΑ ΠΛΗΡΩΤΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚ/ΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ:10.000.000,00

ΕΡΓΑ ΠΛΗΡΩΤΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: 7.698.285,00

ΕΡΓΑ ΠΛΗΡΩΤΕΑ ΑΠΟ ΤΟ Π.Τ.Α.: 112.285.000,00

Μετά τις εγκρίσεις των ορίων πληρωμών για το 2021 θα αναπροσαρμοσθούν αναλόγως τα έσοδα της κατηγορίας αυτής.

Γενικό σύνολο κατηγορίας : 129.983.285,00

 

Τμήμα του Π/Υ εσόδων που αφορά ίδια έσοδα

Τα ποσά που εγγράφονται στον Π/Υ 2021 για τα ίδια έσοδα υπολογίζονται με βάση τα αποτελέσματα εκτέλεσης των Π/Υ των δύο προηγούμενων οικ. ετών και ειδικότερα με βάση τα ποσά που εισπράχθηκαν κατά το έτος 2019 σε συνδυασμό με την απόδοση των εισπράξεων από τον Ιανουάριο 2020 μέχρι το κλείσιμο του μηνός που προηγείται από το μήνα κατάρτισης του Π/Υ (Ιούλιος 2020).

Τα προϋπολογιζόμενα έσοδα της κατηγορίας αυτής είναι σύμφωνα και κάτω από τα εισπραχθέντα του έτους 2020 και προορίζονται για την πληρωμή δαπανών και έργων της Περιφέρειας από ιδίους πόρους.

Αναλυτικότερα τα έσοδα της κατηγορίας αυτής αφορούν τα κάτωθι:

Έσοδα από τέλη μεταβίβασης οχημάτων

Η αρμοδιότητα της είσπραξης των τελών μεταβίβασης οχημάτων μεταβιβάστηκε στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με το άρθρο 27 του ν.3220/2004 και αποτελεί βασικό έσοδο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα έσοδα της κατηγορίας αυτής (ΚΑΕ 1226)  υπολογίζονται στο ποσό των 3.484.945,00

Έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα

Υπολογίζουμε έσοδο στην κατηγορία αυτή, που αφορά τόκους Τραπεζικών Λογαριασμών (ΚΑΕ 3500) ποσό: 398.680,00

Έσοδα από παράβολα, πρόστιμα,τέλη, εκμισθώσεις

Εκτιμούμε ότι θα εισπράξουμε από πρόστιμα πάσης φύσεως (ΚΑΕ 4219) και από παράβολα χορήγησης επαγγελματικών αδειών των Δ/νσεων Βιομηχανίας, Ενέργειας, και Φυσικών Πόρων & Ανάπτυξης  (ΚΑΕ 4229), ποσό: 304.000,00

Έσοδα από ανταποδοτικές εισφορές (ΚΑΕ 1221)-παράβολα παραμονής αλλοδαπών (ΚΑΕ 1227)– έσοδα από τέλη και δικαιώματα (ΚΑΕ1299) -έσοδα από εκμίσθωση και πώληση ( ΚΑΕ 3413-3419) ποσό :  259.965,00

Γενικό σύνολο κατηγορίας : 4.447.590,00

 

Λοιπά Έσοδα

Υπολογίζονται έσοδα από Επιχ/σεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιστροφές ποσών, προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης, έσοδα παρελθόντος έτους και αποτυπώνουμε ως έσοδο το σύνολο των κρατήσεων των δαπανών (ΚΑΕ 0313,5000,6000,8000) ποσό: 15.046.102,00

   Γενικό σύνολο κατηγορίας : 15.046.102,00

 

 

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΞΟΔΩΝ

 

Σε ότι αφορά τις δαπάνες, αυτές έχουν καθοριστεί στις απολύτως αναγκαίες και μέσα στο πλαίσιο των  προϋπολογισθέντων εσόδων, προσαυξημένες με τα πιθανά ταμειακά υπόλοιπα. Στο πλαίσιο, λοιπόν ,της περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες, αυτές συγκρατούνται σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Τα ποσά των εξόδων μπορούν να αναμορφώνονται σύμφωνα με την πορεία των προϋπολογισθέντων εσόδων( τελική διαμόρφωση).

 

Ύστερα από τα παραπάνω και μετά  την συμμόρφωση στη  γνώμη του Παρατηρητηρίου  Οικονομικής Αυτοτέλειας Ο.Τ.Α, ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το οικονομικό έτος 2021 διαμορφώνεται ως εξής:

 

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ 2021 201.818.477,00
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ 2020 19.339.000,00
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΑΜ. ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΔΕ 2021 (Τ110) 2.730.854,00
  ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΑΜ. ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ Π.Ο.Ε  (Τ120) 4.791.512,00
 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΑΜ.ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΛΟΙΠΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ  (Τ140) 11.816.634,00
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ  2021 221.157.477,00

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ 2021 221.157.477,00

Η παραπάνω μορφή του Προϋπολογισμού είναι προσωρινή. Η οριστική μορφή η οποία  θα ισχύει για το οικονομικό έτος 2021 θα διαμορφωθεί αργότερα με την 1η Τροποποίηση, έως το τέλος  Φεβρουαρίου 2021, όταν θα γνωστοποιηθούν ακριβώς οι επιχορηγήσεις  του Τ.Π.- ΚΑΠ – ΠΔΕ  καθώς επίσης και τα ταμειακά υπόλοιπα των Τραπεζικών Λογαριασμών την 31/12/2020.

 

Tags: , ,

Κέλλας: Ενισχύουμε καθημερινά το σύστημα υγείας

Στην τηλεόραση του Kontra Channel και την ενημερωτική εκπομπή KONTRA 24, της δημοσιογράφου Αναστασίας Γιάμαλη, – “αντιμέτωπος” με τον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό -, με θέμα το δεύτερο κύμα της πανδημίας και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, συμμετείχε ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ερωτηθείς σχετικά, παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού και την δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ, από το καλοκαίρι του 2019 και μετά.

«Τον Μάρτιο προκηρύχτηκαν 942 θέσεων μόνιμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, για όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.

Τον ίδιο μήνα προκηρύχτηκαν 81 θέσεις μόνιμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές και μέσω ΑΣΕΠ 1209 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, διαφόρων κλάδων και κατηγοριών.

Τον Μάρτιο, ακόμη, προσελήφθη επικουρικό προσωπικό ιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων, που ξεπερνούν τις 6.000, απόλυτα στοχευμένα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην μάχη του Covid-19.

Προσελήφθησαν 300 ιατροί για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Από τις 15/9 προσελήφθησαν 2280 νοσηλευτές ΤΕ και ΠΕ, οι οποίοι εκπαιδεύονται στις ΜΕΘ, εργάζονται σε κυκλικό ωράριο και πληρώνονται κανονικά.

Όσον αφορά τις κλίνες ΜΕΘ, σε ένα χρόνο διπλασιάστηκε ο αριθμός τους. Από τις 557 το καλοκαίρι του 2019, σήμερα υπάρχουν 1082, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν τις 1300», ανέφερε ο κ. Κέλλας.

Ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, εξήρε την σημαντική συμβολή και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε “σε αυτό το δεύτερο κύμα η ΠΦΥ συμμετέχει με 182 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία, στα οποία διενεργούνται το 30% των τεστ ημερησίως, αποσυμφορώνταςτα νοσοκομεία, ώστε να δύνανται να επιτελούν το έργο τους ”.

Τέλος, ο Λαρισαίος πολιτικός ζήτησε απ’ όλους και κυρίως από τα πολιτικά πρόσωπα, να δίνουν το καλό παράδειγμα μέσα από την πιστή εφαρμογή και τήρηση των μέτρων.

Tags: , ,

ΕΚΛ: Άμεση ένταση των ελέγχων για την πανδημία

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στην χώρα μας επισημαίνουμε διαρκώς πως οι χώροι δουλειάς ήταν και είναι αντικειμενικά από τους κύριους χώρους  συνάθροισης και συγχρωτισμού  του πληθυσμού καθώς και τονίζαμε την ανάγκη να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων για να μην μετατραπούν σε μαζικές εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Σήμερα στην φάση της νέας πολύ μεγάλη έξαρσης μετατρέπονται καθημερινά όλο και περισσότερο , μέρα με την ημέρα σε βασικά σημεία ταχύτατης διασποράς του κορονωϊού . Αυτό βέβαια δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά καταγράφεται κι από τους ίδιους του επιστήμονες όπως αναφέρουν τα στοιχεία έρευνας  για την πανδημία παγκόσμια της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου . Όπου  σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία της Σχολής καταγράφουν τη μεγάλη έξαρση και συγκέντρωση των κρουσμάτων σε εργοστάσια τροφίμων, γηροκομεία, νοσοκομεία.

Τι τελευταίες ημέρες με την ένταση της πανδημίας η περιοχή μας βρίσκεται ανάμεσα στις ποιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές στην χώρα μας. Δεν μπορεί η Λάρισα να
«βράζει» όπως λένε οι δείκτες και τα ρεπορτάζ και στους χώρους δουλειάς να ισχύει κάτι διαφορετικό . Ως Εργατικό Κέντρο εκφράζουμε την ανησυχία μας για το τι επικρατεί εκεί.

Η ενημέρωση που έχουμε από καταγγελίες εργαζομένων είναι πως σε πολλούς χώρους  υπάρχουν  διαπιστωμένα κρούσματα. Γνωρίζουμε ήδη για 4 δομές(κέντρα αποκατάστασης, οίκοι ευγηρίας)  στον τομέα της ιδιωτικής υγείας , η μία μάλιστα με δεκάδες κρούσματα  . Κρούσματα υπάρχουν και σε εργοστάσια στο κλάδο της επεξεργασίας τροφίμων. Είχαμε αντίστοιχα στο εμπόριο σε κατάστημα γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας αλλά και σε χώρους όπως οι τράπεζες με το κρούσμα χτες στο κατάστημα της Alpha Bank στην πόλη μας. Συναδέλφισσα , μέλος ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, εργαζόμενη σε κατάστημα γνωστής εταιρείας τηλεπικοινωνιών νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Οι συνάδελφοι σε χώρους δουλειάς είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Εκτιμούμε πως αυτά τα στοιχεία είναι ενδεικτικά μιας κατάστασης που ξεφεύγει διαρκώς παραπέρα . Καθημερινά πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Η εικόνα αυτή δεν αποτυπώνεται καθώς δεν γίνονται test , συστηματικοί καθημερινοί έλεγχοι. Η κυβέρνηση μιλάει για τέστ που γίνονται σε πλατείες και δεν κάνει τεστ  στους χώρους δουλειάς όπου βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι. Σε όσες περιπτώσεις γίνονται  έχουμε πολλές καταγγελίες πως η εργοδοσία προσπαθεί το κόστος ακόμη και για αυτό να το φορτώσει στους εργαζόμενους.

Είναι πολύ ανησυχητικό πως με όλη αυτή την έκρυθμη κατάσταση δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ή στην καλύτερη περίπτωση  ενημέρωση με το σταγονόμετρο για το αν υπάρχουν κρούσματα σε χώρους εργασίας στην βιομηχανία, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ακόμη και αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως η Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας δεν έχουν καμία ενημέρωση και καμία ουσιαστική εικόνα, με αποτέλεσμα να μην παίρνονται εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Παρότι η υπηρεσία αυτή προβλέπεται με βάση και την σχετική ΠΝΠ ως ένας από τους βασικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς (μαζί με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας κα) για την εφαρμογή των σχετικών πρωτοκόλλων και οδηγιών του ΕΟΔΥ στους χώρους δουλειάς, στην πράξη όμως ουσιαστικά αυτό δεν συμβαίνει .

Είναι χαρακτηριστικό πως ως υπηρεσία  από τον νόμο δεν έχει καμία εμπλοκή στα όποια τεστ covid-19 γίνονται σε εργασιακούς χώρους και καμία   ενημέρωση για τα αποτελέσματά τους . Δεν γίνεται καμία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ στην υπηρεσία για την εικόνα που υπάρχει σε χώρους δουλειάς, εάν και που έχουν εντοπιστεί κρούσματα κα. Κατά συνέπεια δεν μπορεί παρέμβει ούτε στην διαδικασία εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων όταν εντοπίζεται ένα κρούσμα σε χώρο δουλειάς. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται με αποκλειστική ευθύνη του γιατρού εργασίας της συγκεκριμένης επιχείρησης για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν (πάνω από 50 άτομα). Ουσιαστική και δια ζώσης επίβλεψη δεν υπάρχει ούτε από τα αντίστοιχα τοπικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Επομένως γνωρίζοντας πως λειτουργούν τα πράγματα στο χώρο εργασίας, αυτή η κατάσταση προκαλεί πολλά ερωτηματικά και ανησυχία για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Βασικό επίσης εμπόδιο στο να γίνεται γενικευμένος , συστηματικός έλεγχος είναι η χρόνια υποστελέχωση της υπηρεσίας. Ενδεικτικά για το νομό Λάρισας υπάρχουν 5 υπάλληλοι-ελεγκτές για ένα πλήθος τουλάχιστον 4500 επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που ελέγχονται για τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό είναι κατά μ.ο. 30 το μήνα. Εάν συνυπολογίσουμε ότι ταυτόχρονα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για ελέγχους και για τα άλλα ζητήματα υγιεινής κι ασφάλειας όπως και το γεγονός πως η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει ευθύνη για τα ζητήματα αυτά και για τον δημόσιο τομέα, μπορούμε να καταλάβουμε το επίπεδο του ελέγχου που μπορεί να γίνει. Σε αυτά να προσθέσουμε και δυσκολίες όπως τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν επαρκούν για τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων , δεν γίνονται τεστ για covid – 19, με αποτέλεσμα από την μία να μην είναι προστατευμένοι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και από την άλλη να δίνεται πάτημα στους εργοδότες για να μην τους επιτρέπουν την είσοδο στους χώρους εργασίας με την «δικαιολογία» ότι δεν είναι ελεγμένοι. Συγχρόνως  άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναφέρουν ότι το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει είναι «προβληματικό» και ως εκ τούτου θέτει περιορισμούς στην δυνατότητα παρέμβασης . Παράλληλα σοβαρό εμπόδιο είναι και ο συντονισμός όλων αυτών των μηχανισμών.

Το βασικό όμως είναι πως δεν προβλέπεται παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων στην πλειονότητα των περιπτώσεων των ελέγχων άρα και δυνατότητα άμεσης ενημέρωσή τους και παρέμβασης για την προστασία της ζωής τους. Όπως επίσης ότι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο στις θεσμοθετημένες διαδικασίες για πως οργανώνονται τα μέτρα προστασίας, η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης μέσα στους χώρους δουλειάς.

Εκατοντάδες επίσης συνάδελφοι ανήκουν σε αυτό που οι γιατροί λένε ευπαθείς  ομάδες. Αν λάβουμε υπόψη μας πως με τροπολογία που ψήφισε το φθινόπωρο τιμωρεί όσους βγαίνουν σε καραντίνα με απόφαση του ΕΟΔΥ για να προστατευτούν οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους και τους αναγκάζει να αναπληρώσουν τις χαμένες εργατοώρες με υπερωριακή απασχόληση μέσα σε ένα τετράμηνο μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι αντιμετώπιση έχουν οι συνάδελφοι. Αντίστοιχη είναι η αντιμετώπιση  σε όσους χρειάζεται να πάρουν άδεια γιατί πρέπει να προσέξουν ασθενή στο σπίτι,  παιδιά κα. Ουσιαστικά εκβιάζονται όχι μόνο αυτοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και οι υπόλοιποι κανένας να μη μιλάει για αυτά , να μην τα καταγγέλλει γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έχουν την ευθύνη εάν πληγεί οικονομικά η επιχείρηση. Επομένως το κριτήριο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής πάει περίπατο.

Επομένως μόνο επικίνδυνο εφησυχασμό προσφέρει η άποψη που λέει πως, ειδικά σε μεγάλους χώρους δουλειάς  σε κλάδους όπως τα τρόφιμα, ιδιωτική υγεία που σε αυτές τις συνθήκες δουλεύουν στο φουλ ,τα μέτρα παίρνονται ακριβώς γιατί δεν συμφέρει τους επιχειρηματίες γιατί θα χάσουν κέρδη , θα έχουν οικονομική ζημιά. Ακριβώς επειδή αυτό είναι το κριτήριο το οποίο διαπερνά τα πάντα  , τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς ,τα μέτρα προστασίας γίνονται λάστιχο και προσαρμόζονται σε αυτό.

Αυτή είναι η τραγική εμπειρία άλλωστε από τέτοιους χώρους πανελλαδικά από την κονσερβοποιεία στην Σκύδρα, το εργοστάσιο κρέατος στα Γιάννενα, τα γηροκομείο-χώροι ιδ.υγείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κα αλλού. Κι από αυτή την εικόνα δεν είναι μακριά η περιοχή μας.

Αυτή την εικόνα συμπληρώνει βέβαια και η ένταση της επίθεσης της εργοδοσίας. Είναι πάρα πολλές οι καταγγελίες για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων με επιχείρημα την δύσκολη κατάσταση της πανδημίας.

Όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά στην κυβέρνηση, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσφατα λέγοντας πως «η μεγαλύτερη διασπορά είναι μέσα στους χώρους εργασίας». Είναι τεράστιες οι ευθύνες της αλλά και όσων διατείνονται πως όλα είναι υπό έλεγχο.

Έχει την βασική και κύρια ευθύνη γιατί 8 μήνες τώρα ενώ γνώριζε την κατάσταση, αγνόησε εντελώς τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των Σωματείων, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο. Εκτός από τους χώρους δουλειάς η κατάσταση είναι αντίστοιχη στα νοσοκομεία που είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευσή τους, τα σχολεία που κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει τίποτα από όλα αυτά γιατί τα θεωρεί κόστος για το κράτος, για τους εργοδότες. Άφησε τους εργαζόμενους και το λαό ανοχύρωτους στην πανδημία και μας κουνά επιδεκτικά το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης» για να κρύψει την δική της ευθύνη. Κι όχι μόνο δεν κάνει τίποτα αλλά σε αυτές τις συνθήκες οργανώνει νέα επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Επιτίθεται με λύσσα απέναντι σε εργαζόμενους, μαθητές, υγειονομικούς που διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας, της ανθρώπινης ζωής.

Δεν θα της περάσει. Καλούμε τα Σωματεία, τους εργαζόμενους να οργανώσουμε την αποφασιστική απάντησή μας με μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Απαιτούμε :

 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Το πρωτόκολλο υγείας να μη γίνεται «λάστιχο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να γίνει άμεση αύξηση του αριθμού των μοριακών tests ανίχνευσης του ιού, με μαζικούς ελέγχους σε, όπως εργαζόμενοι σε βιομηχανικές μονάδες, σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε υγειονομικό προσωπικό, σε οίκους ευγηρίας σε σχολεία ,σχολές, πανεπιστήμια κ.ά. δημιουργώντας νέα δημόσια και δωρεάν εργαστήρια για ταυτοποίηση SARS CoV-2. Όπου εντοπίζονται κρούσματα να γίνονται άμεσα απολυμάνσεις με τα ενδεδειγμένα από τους επιστήμονες σκευάσματα.
 • Απαιτούμε τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών, ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.
 • Να ενταθούν οι έλεγχοι από του ελεγκτικούς μηχανισμούς (Επιθεώρηση Υγείας κι Ασφάλειας, Υγειονομικό της περιφέρειας κα) στους χώρους δουλειάς, με την άμεση ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των μηχανισμών αυτών.
 • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού, με αποδοχές κι ασφάλιση για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).
 • Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση όλων των περιπτώσεων κρουσμάτων που μπαίνουν σε κατ’οίκον νοσηλεία , σε καραντίνα.
 • Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς , στα δικαιώματά των εργαζομένων, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
 • Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κ.λπ. για όλους τους υγειονομικούς και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους .
 • Άμεση επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, που στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων υποδομών που μπορεί να αξιοποιηθεί, για να μπει σε εφαρμογή για να αναχαιτιστεί η έξαρση της Πανδημίας.
 • Άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων, του δημόσιου συστήματος υγείας. Με μαζικές προσλήψεις με μόνιμο ιατρικού ,νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία,Κ.Υ.

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει θεωρίες συνομωσίας

«Δυστυχώς, βλέπω μια κρίση αντιπολιτευτικής ταυτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου θεωρούν ότι βρήκαν ευκαιρία τώρα να κερδίσουν πόντους εστιάζοντας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, στοχοποιώντας την επιστημονική κοινότητα από τη μια, και από την άλλη με την ανεύθυνη στάση, με συμπεριφορές, όπως του πρώην υπουργού του κ. Πολάκη, δεν κάνουν τίποτε άλλο από τα ενισχύουν τις θεωρίες συνομωσίας, που είναι το πλέον επικίνδυνο αυτήν την ώρα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο “Θέμα Radio 104.6” και στην εκπομπή “Μπες στο θέμα” με τους δημοσιογράφους κ. Παντελή Καψή και κα Ντόνα Δρούτσα

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Τσίπρα για υπουργό κοινής αποδοχής στο υπουργείο Υγείας, αφού απαρίθμησε τις έως τώρα παραιτήσεις υπουργών που έχουν ζητήσει, σημείωσε ότι «δεν ξέρω αν έχουν σύνδρομο απώλειας εξουσίας, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι, επειδή δημοσκοπικά είναι καθηλωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ζητάει εκλογές αλλά το “έργο” που θα ανεβαίνει το επόμενο διάστημα θα είναι για πρόσωπα κοινής αποδοχής, επιχειρώντας έτσι να κερδοσκοπήσει πολιτικά ότι “η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο έργο της και γι’ αυτό χρειαζόμαστε πρόσωπα κοινής αποδοχής”. Αλλά είναι λίγο οξύμωρο, από τη μία να βάλει κατά της επιστημονικής κοινότητας και από την άλλη να προτείνει τεχνοκράτες για θέσεις πολιτικής ευθύνης!».

 

Δεν είναι ώρα απολογισμού ευθυνών

Ερωτηθείς για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο Θεσσαλός πολιτικός είπε ότι «η ενημέρωση που έχω είναι ότι στο διάστημα αυτών των δεκαπέντε μηνών που βρέθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εξουσία έγιναν σημαντικά βήματα. Έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και έγιναν και αρκετές προσλήψεις, ακούω για 7.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα μονιμοποιηθούν. Και προχθές υπήρξε έκτακτη τροπολογία με την οποία προσλαμβάνονται 100, επιπλέον των 200 που είχε ο αρχικός διαγωνισμός, επιλαχόντες γιατροί για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι έκτακτες καταστάσεις πράγματι». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «δεν είναι τώρα ώρα απολογισμού ευθυνών. Πρώτα ο Θεός να περάσει αυτή η δοκιμασία και μετά να δούμε αν υπήρξαν αστοχίες ή λάθη. Η εικόνα η γενική πάντως, η μεγάλη εικόνα, είναι ότι η χώρα μέχρι στιγμής ανταποκρίνεται στην ευθύνη. Το πρώτο κύμα κατά κοινή ομολογία αντιμετωπίστηκε θετικά».

Ο κυβερνητικός βουλευτής κατέληξε λέγοντας «αυτήν την ώρα γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε με τα δεδομένα που έχουμε την έκτακτη κατάσταση που ζούμε. Σε γενικές γραμμές και σε σχέση με γειτονικές χώρες και με άλλες χώρες που έχουν λίγο-πολύ αντίστοιχα πληθυσμιακά δεδομένα με εμάς, νομίζω ότι δεν τα έχουμε πάει χειρότερα από αυτούς. Νομίζω καλύτερα τα έχουμε πάει. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Αντιθέτως, χρειάζεται εγρήγορση και ιδιαίτερα από αυτούς που έχουν τις θέσεις ευθύνης».

Tags: , ,

Έγκριση υποβολής του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021- 2025 στη ΡΑΕ από το Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Μετά την εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, κ. Λεωνίδα Μπακούρα και τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων ΔΕΠΑ Υποδομών και Enigaseluce, στις 12/11/2020 εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 – 2025 που ενσωματώνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Εταιρείας, και υποβλήθηκε στη ΡΑΕ.

Το νέο πρόγραμμα προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 158,2 εκ. €, με αύξηση 8,2 εκ. € στις επενδύσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο και δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης, καθιστώντας την ΕΔΑ ΘΕΣΣ ηγέτη στην Ελληνική αγορά ενέργειας. Η στρατηγική του προγράμματος βασίζεται σε οικονομικούς, εμπορικούς, τεχνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που εγγυώνται την ισχυρή ανάπτυξη της Εταιρείας. Η διάρθρωση αυτού έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τους παρακάτω κύριους στρατηγικούς πυλώνες:

 • Tην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου
 • Την επέκταση και ενίσχυση του δικτύου διανομής
 • Tον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εταιρείας
 • Tην υλοποίηση αποδοτικών επενδύσεων για την εξασφάλιση υψηλής απόδοσης προς τους μετόχους.

 

Κύρια Σημεία

 • Επενδύσεις ύψους 141,1 εκ. € που αφορούν την ανάπτυξη και ενίσχυση των υποδομών του δικτύου διανομής φυσικού αερίου.
 • Επέκταση του δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης κατά 595 χλμ
 • 350 νέες συνδέσεις
 • 580 εκατ. Nm3 διανεμόμενοι όγκοι φυσικού αερίου το 2025

 

 • 8,8 εκ. € επενδύσεις σε πληροφοριακά συστήματα, νέες τεχνολογίες και άλλες επιχειρησιακές απαιτήσεις, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εταιρείας μέσω της ψηφιοποίησης των διεργασιών για την ασφάλεια των πληροφοριών και τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το έργο θα αποφέρει μείωση του λειτουργικού κόστους και θα συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας των επενδύσεων.

 

 • 8,3 εκ. € για την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου εγκατάστασης136 χιλ. ευφυών μετρητών και την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μέτρησης.

 

 • Πολιτική μερισμάτωνμε δίκαιη και σταθερή απόδοση προς τους μετόχους που εγγυάται τη διανομή μερίσματος ετησίως.

 

 

 • Παροχή προαιρετικών υπηρεσιών προς άλλους διαχειριστές για τη διάδοση τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης του δικτύου μεαποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων.

 

 • Πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών μεθανίου με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και συνεργασιών με Ευρωπαίους Διαχειριστές.Χάρη στα νέα καινοτόμα συστήματα επιθεώρησης των δικτύων, επιτυγχάνεται μείωση των εκπομπών μεθανίου και του απαιτούμενου χρόνου συντήρησης και διαχείρισης των διαρροών φυσικού αερίου. Το έργο ενισχύει το επίπεδο ασφάλειας του δικτύου διανομής και περιορίζει το κόστος συντήρησης.

Σε συνέχεια της απόφασης έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου και υποβολής του Προγράμματος Ανάπτυξης – Επιχειρησιακού Σχεδίου 2021 – 2025 προς τη ΡΑΕ, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Ιωάννης Τσιτσόπουλος δήλωσε σχετικά: «Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης 2021-2025 πιστοποιεί την συνεχή ανοδική πορεία της Εταιρείας αλλά και την ισχυρή της βούληση να κινηθεί δυναμικά με βιώσιμες επενδύσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες των Δήμων και των πολιτών σε φυσικό αέριο. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις ενεργειακές προκλήσεις με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Γενικό Διευθυντή, στα στελέχη και τους εργαζόμενους της Εταιρείας που έχουν καταφέρει με σκληρή δουλειά να την αναδείξουν σε μία υγιή, και βιώσιμη εταιρεία  με διεθνή απήχηση».

Ο κ. Μπακούρας από την πλευρά του ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα μεγάλων επενδύσεων ύψους 158,2 εκ. € για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία που περιλαμβάνει εγκεκριμένα μεγέθη και εύλογες παραδοχές σε συνέχεια των ρυθμιστικών αποφάσεων που ελήφθησαν από την Αρχή. Στο επίκεντρο της στρατηγικής βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των λειτουργιών της Εταιρείας, μια εν εξελίξει διαδικασία, και η επένδυση σε καινοτόμες εφαρμογές που θα ευνοήσουν τη μετάβαση προς την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού συστήματος και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων αερίων».

Επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων στο 100% για το 2020. ΗΕΔΑ ΘΕΣΣ ολοκληρώνει το επενδυτικό της πλάνο για το έτοςύψους36 εκ. €, προσθέτοντας περισσότερους από 22.000 νέους καταναλωτές στο δίκτυό της και με λειτουργική κερδοφορία (EBITDA)που αναμένεται να ανέλθει σε 42,9 εκ. €, 3,37% αυξημένη σε σχέση με το 2019.

Δεδομένων των επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έλαβε αποτελεσματικές αποφάσεις για τη διασφάλιση της συνέχειας στην επιχειρησιακή της δραστηριότητα. Γεγονός που πιστοποιείται από τα ισχυρά αποτελέσματα που παρουσιάζει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με όλα τα εφόδια για τη διαχείριση έκτακτων συνθηκών, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την επόμενη 5ετία.

Tags: ,

Το Τμήμα Ιατρικής του Παν/μιου Θεσσαλίας καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία

Οι ανάγκες για αίμα δεν σταματούν ποτέ τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε  αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας COVID-19, με αποτέλεσμα  τον περιορισμό της κυκλοφορίας και την ελάττωση προσέλευσης αιμοδοτών γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς που χρειάζεται να μεταγγιστούν.

Για  τους λόγους αυτούς, οι νοσοκομειακές υπηρεσίες του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας καλούν νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες  να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου και να προσέλθουν σε εθελοντική αιμοδοσία.

Να μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει…

Να είμαστε εκεί για τον άλλο στα εύκολα και στα δύσκολα.

Η αιμοληψία πραγματοποιείται από 12.11.2020 μέχρι 28.11.2020 από Δευτέρα έως Παρασκευή  09:00-13:00 στο Κτίριο Κατσίγρα (ισόγειο).

 

 

           Για περισσότερες πληροφορίες

                   πατήστε στα links:

      (www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr,

              www.aedep.gr, www.espa.gr )

Νοέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30EC