Ειδήσεις

Κέλλας: Ένταξη των παράκτιων αλιέων στην επιστρεπτέα προκαταβολή


Την ένταξη των παράκτιων αλιέων στο Μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ζητά ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με αναφορά του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κατόπιν επικοινωνίας με αλιείς του νομού, αλλά και σχετικής επιστολής της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος, επισημαίνει πως ο κλάδος της παράκτιας αλιείας έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, καλώντας τον Υπουργό Οικονομικών να συμπεριλάβει και τον συγκεκριμένο κλάδο στην ΚΥΑ, που θα καθορίζει τους όρους χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της, η  Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος, αναφέρει:

«Με αγωνία αναμένουμε την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα καθορίζει τους όρους της χορήγησης της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με στόχο να ανοίξει το συντομότερο δυνατό η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των κρατικών δανείων τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το ΥΠΟΙΚ ο νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι διευρυμένος και ότι οι όροι του νέου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί και θα καλύπτουν μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους.

Ως εκ τούτου θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι ο ΚΑΔ των παράκτιων αλιέων είναι μεταξύ της λίστας με τους πληττόμενους ΚΑΔ. Όπως ίσως γνωρίζετε οι παράκτιοι αλιείς δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση ταμειακής μηχανής, ανήκουν κυρίως στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ του Άρθρου 40 Ν. 2859/2000 (ΚΑΤ ΑΠΟΚΟΠΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΠΑ,ΤΑΞΙ,ΑΛΙΕΙΣ ΕΙΔ.ΚΑΘ) και η συντριπτική πλειοψηφία των αλιέων διατηρούν ατομικές ή οικογενειακές (συμπλοιοκτησία ή κοινωνία αστικού δικαίου) επιχειρήσεις χωρίς να έχουν προσωπικό. Αυτοί ήταν και οι βασικότεροι λόγοι που μέχρι σήμερα οι αλιείς δεν μπορούσαν να ενταχθούν στα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής του ΥΠΟΙΚ.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψιν σας την ιδιαιτερότητα του κλάδου της παράκτιας αλιείας και να εντάξετε τους παράκτιους αλιείς στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, διότι η πανδημία του κορονοϊού έχει αφήσει βαρύ αποτύπωμα σε όλο τον κλάδο».

 

Προηγούμενο άρθρο Απόδειξη υπευθυνότητας από τον Α. Ακρίβο στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο 197 νέα θετικά κρούσματα covid στη Λάρισα