Tags: , ,

Δήμος Τεμπών: Μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό

«Το τελευταίο διάστημα η Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικά, αλλά και δήμος Τεμπών ειδικά, δίνει τη δική του μάχη ενάντια στην πανδημία λόγω κορωνοϊού. Προτεραιότητά μας, από την αρχή της πανδημίας ήταν και παραμένει η υγεία και η ασφάλεια όλων. Καθώς όμως περνάμε στο δεύτερο στάδιο αυξάνεται η ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις.

Η πρώτη φάση, η αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας στο δήμο μας, στέφθηκε με επιτυχία. Στη δεύτερη αυτή φάση και καθώς σταδιακά επανέρχεται η κανονικότητα στις οικονομικές δραστηριότητες, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω δυναμική και ενίσχυση της  τοπικής επιχειρηματικότητας. Σαν δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, θέσαμε ως προτεραιότητα την προτίμηση και συνεργασία με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας. Θεωρείται αυτονόητο αλλά οφείλουμε να το επαναλάβουμε: Αυτό το διάστημα της  επανεκκίνησης της οικονομίας που το επιχειρηματικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν, είναι ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό. Καλούμαστε λοιπόν όλοι μας, δημοτική Αρχή και δημότες να σταθούμε αλληλέγγυοι και να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, αγοράζοντας από τα καταστήματα του τόπου μας και προτιμώντας για τις διακοπές μας τις όμορφες παραλίες του δήμου Τεμπών.

Αυτή τη δύσκολη περίοδο, τέτοιες δράσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ακόμα λιθαράκι στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας», σημειώνει ο δήμαρχος Τεμπών κ. Μανώλης.

Tags: , ,

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΓΝΛ για την Ημέρα Νοσηλευτή

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών/τριών αποτελεί από το 1965, μια ημερομηνία σύμβολο για το σύνολο των Νοσηλευτών/τριών, προς τιμήν της Βρετανίδας πρωτοπόρου Νοσηλεύτριας Florence Nightingale, της οποίας το έργο αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο στο υγειονομικό σύστημα για την ανάπτυξη και καθιέρωση της Νοσηλευτικής Επιστήμης.

Οι Νοσηλευτές/τριες τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα, είναι επιστήμονες εγνωσμένης αξίας, έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις και υψηλού επιπέδου προσόντα, τα οποία αξιοποιούν διαμέσου του πολυδιάστατου έργο τους, με επίκεντρο τον ασθενή, αποτελώντας το βασικό πυλώνα στήριξης των συστημάτων υγείας σε όλα τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Οι Νοσηλευτές/τριες όμως, ενάντια σε όλους τους αρνητικούς παράγοντες, αποδεικνύουν καθημερινά, το μεγαλείο της ανθρωπιάς, της συμπόνιας και του επαγγελματισμού τους, παραμένοντας στο πλευρό των ασθενών, ως συνοδοιπόροι, με σκοπό τη συνεχή παροχή ολιστικής φροντίδας, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο.

Ωστόσο, η έλλειψη Νοσηλευτών/τριών στις υπηρεσίες υγείας, δυσχεραίνει και επιδεινώνει διαρκώς τις ήδη αντιεπαγγελματικές συνθήκες εργασίας των Νοσηλευτών/τριών, καθώς οι αναλογίες ασθενών ανά Νοσηλευτή/τρια έχουν δυσανάλογη εφαρμογή, θέτοντας σε δυσμενή θέση την ασφάλεια των ασθενών και των Νοσηλευτών/τριών.

Φέτος πιο πολύ από κάθε άλλη χρονιά, μέσα από την πανδημία του covid 19, αναδεικνύονται ακόμα πιο πολύ τα δίκαια και διαχρονικά αιτήματα των νοσηλευτών:

 • Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με ΜΟΝΙΜΕΣ προσλήψεις
 • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Tags: , ,

Η Άννα Βαγενά για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες

Ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, θα ήθελα να τοποθετηθώ σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες.

Η τροπολογία αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και από όλη την κοινωνία. Συγκεκριμένα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, εκατοντάδες Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και ηλεκτρονικό ψήφισμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και έχει ήδη συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες υπογραφές πολιτών, αντιτίθενται σφοδρά στην εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, που χαρακτηριστικά αποκαλείται από πολλούς «ο Μεγάλος Αδελφός στην τάξη».

Η διδασκαλία μέσα στη σχολική τάξη είναι μία διαδικασία ευαίσθητη και ιερή. Ο δάσκαλος καλείται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα διαμορφώσουν για τα παιδιά ένα περιβάλλον ασφάλειας. Χρειάζεται υπομονή και τέχνη από τον δάσκαλο και τη δασκάλα για να δώσουν χώρο στα παιδιά να τολμήσουν να εκφραστούν, να σκεφτούν, να γελάσουν, να θυμώσουν, να αναπτύξουν μεταξύ τους σχέσεις κατανόησης και συνεργασίας και κυρίως να μην φοβούνται να κάνουν λάθος. Αυτό το περιβάλλον είναι το Α και το Ω για μία γόνιμη εμπειρία εκμάθησης για τα παιδιά.

Νομίσαμε ότι οι η εποχή που καλούμασταν ως παιδιά να κατανοήσουμε το μάθημα υπό το κράτος του φόβου είχε περάσει ανεπιστρεπτί. Μπορεί τώρα ο φόβος να μην είναι για το παιδί εάν σε περίπτωση που κάνει λάθος θα φάει σφαλιάρα, όμως, ο φόβος, εάν τυχόν ισχύσει αυτό το ανάλγητο μέτρο και μπουν οι κάμερες στα σχολεία, ο φόβος θα είναι εκεί, θα είναι κραταιός και θα είναι ο «ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο». Γιατί ο φόβος της έκθεσης, ειδικά της δημόσιας έκθεσης και μάλιστα με το ενδεχόμενο ενός λάθους, μπορεί να βιωθεί από μία παιδική ψυχή με την ίδια σφοδρότητα που βίωναν κάποτε τα παιδιά όταν έτρωγαν σφαλιάρα επειδή ξέχασαν το κρατούμενο στη διαίρεση.

Είναι προφανές ότι η τυχόν ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες θα αλλοιώσει ριζικά τη συμπεριφορά τόσο των παιδιών όσο και των δασκάλων. Δεν χρειάζεται να έχει κάνει κανείς σχετικές σπουδές για να γνωρίζει τη στοιχειώδη παιδαγωγική αρχή ότι δεν είναι κακό να κάνει κάποιος λάθος. Γιατί από τα λάθη μαθαίνουμε. Θα πρότεινα, λοιπόν, η κυβέρνηση να δώσει ένα γενναίο παιδαγωγικό παράδειγμα, να παραδεχτεί ότι έκανε ένα λάθος και να αποσύρει αμέσως την αναχρονιστική και αντιπαιδαγωγική αυτή τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας.

 

 

Tags: , ,

Εγγραφές νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Κιλελέρ

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κιλελέρ ανακοινώνει   ότι   θα προβεί σε εγγραφές νηπίων  για τη νέα σχολική χρονιά 2020-2021 στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Κιλελέρ. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν τη Τετάρτη 13 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή  12 Ιουνίου 2020. Καθώς η προσέλευση των γονέων στα γραφεία των Παιδικών Σταθμών πρέπει να αποφεύγεται λόγω κορονοιού, οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Δήμου Κιλελέρ . Στις αιτήσεις θα πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς το τηλέφωνο επικοινωνίας του γονέα. Με τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών οι γονείς οφείλουν να τα παραδώσουν σε κλειστό φάκελο έως τις 12 Ιουνίου 2020 στους υπεύθυνους των Παιδικών σταθμών . Δικαίωμα εγγραφής στους Παιδικούς Σταθμούς έχουν τα παιδιά που έχουν συμπληρώσει τα 2,5 έτη της ηλικίας τους τον Σεπτέμβριο του 2020, γεννημένα από 01/01/2017 έως και τον Φεβρουάριο του 2018.

Απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής:

1.Αίτηση γονέα ηλεκτρονικά στη σελίδα https://paidikoikileler.wordpress.com .

2.Βεβαίωση παιδιάτρου για τη καλή υγεία, σωματική, πνευματική, ψυχική αρτιμέλεια, και εμβολιασμούς του παιδιού.

3.Βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή κάρτα ανεργίας σε ισχύ, του γονέα ή των γονέων που είναι άνεργοι.

4.Δήλωση Ν.1599/1986, για την ώρα προσέλευσης ή αποχώρησης του παιδιού.

5.Το τελευταίο αντίγραφο (Ε1) της φορολογικής δήλωσης και εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας.

6.Βεβαίωση εργασίας και των δύο γονέων.

7.Για την εγγραφή παιδιών αλλοδαπών γονέων εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα μας, όπως αυτή αποδεικνύεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

8.Για τις επανεγγραφές των νηπίων που είναι ήδη εγγεγραμμένα στον παιδικό σταθμό, οι γονείς παρακαλούνται να προσκομίσουν όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά.

Οι ώρες παράδοσης των φακέλων  είναι 9.30 π.μ. – 13.30 μ.μ. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι γονείς θα ενημερώνονται από  ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Δήμου Κιλελέρ.Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: Παιδικός Σταθμός Νίκαιας 2410922111, Παιδικός Σταθμός Πλατυκάμπου 2410972511. Για θέματα που αφορούν την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και για πιθανά προβλήματα των χρηστών στο Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Κιλελέρ στο 2413507222

Επίσης ανακοινώνεται ότι η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κιλελέρ για την ίδια χρονική περίοδο 13/5/2020 έως 12/6/2020  θα προβεί σε εγγραφές για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) που λειτουργεί στη Νίκαια στο Νέο Νηπιαγωγείο. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Δήμου Κιλελέρ με την ίδια ακριβώς διαδικασία εγγραφής στους Παιδικούς σταθμούς. Δικαίωμα εγγραφής έχουν   παιδιά ηλικίας   5-12 ετών και  τα δικαιολογητικά εγγραφής που απαιτούνται είναι:

1.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

2.Αίτηση γονέα ηλεκτρονικά στη σελίδα https://kdapkileler.wordpress.com

3.Βεβαίωση παιδιάτρου   για την καλή υγεία, σωματική, πνευματική, ψυχική, αρτιμέλεια και εμβολιασμούς του παιδιού.

4.Το τελευταίο αντίγραφο (Ε1) της φορολογικής δήλωσης και το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας .

Οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά  που αφορούν τις εγγραφές του ΚΔΑΠ θα παραδίδονται στο Παιδικό Σταθμό Νίκαιας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τις προαναφερόμενες ώρες.

Tags: , ,

Μάξιμος: Καλύτερο χειροκρότημα η επίλυση των προβλημάτων του νοσηλευτικού προσωπικού!

Την πρότασή του για ένταξη όλων των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων επαναφέρει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών».

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός βουλευτής στη δήλωσή του σημειώνει τα εξής:

«Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές αποτελούν βασικό πυλώνα στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Η φροντίδα που προσφέρουν είναι αναντικατάστατη και αδιάλειπτη και το λειτούργημα που επιτελούν από τα σημαντικότερα στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ωστόσο, η έκρηξη της φετινής πανδημίας του κορονοϊού, που έχει συνταράξει ολόκληρο τον πλανήτη, ανέδειξε ακόμη περισσότερο το ρόλο τους σε όλα τα συστήματα υγείας. Ημέρα και νύχτα, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, βρίσκονται δίπλα στον ασθενή, που από το πλευρό του εξ ανάγκης λείπουν οι κοντινοί του άνθρωποι και οι συγγενείς του. Ο νοσηλευτής και η νοσηλεύτρια προσφέρουν έτσι υπηρεσίες όχι μόνον για την σωματική κατάσταση του ασθενούς αλλά και την ψυχολογική, που είναι όχι λιγότερο απαραίτητη για να νικηθεί η αρρώστια και να εξέλθει νικητής από το νοσοκομείο. Ως εκ τούτου, είναι εύλογη η παγκόσμια αναγνώριση για το έργο τους, που αποτυπώνεται με ποικίλες ατομικές και συλλογικές εκδηλώσεις.

Δυστυχώς, όμως, η εργασία του νοσηλευτικού προσωπικού δεν αμείβεται ανάλογα με το έργο που παρέχει. Συνήθως, οι μισθοί είναι ισχνοί, τα ωράρια εξαντλητικά, λόγω ελλείψεως προσωπικού, και ο χρόνος για συνταξιοδότηση αργεί, παρά τις βεβαρυμμένες συνθήκες εργασίας. Η παρούσα κρίση, επομένως, είναι ευκαιρία όλα αυτά τα προβλήματα να επανεξεταστούν και να δοθούν οι δέουσες λύσεις. Μια από αυτές, όπως πρότεινα και με σχετική μου ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, είναι η ένταξη όλου του νοσηλευτικού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αλλά και, παράλληλα, η στελέχωση όλων των κενών οργανικών θέσεων. Η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων συνιστά το καλύτερο χειροκρότημα και ειλικρινή ένδειξη ευγνωμοσύνης της κοινωνίας για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές».

Tags: , ,

Σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας μετατρέπονται Ηλιοδώρου και Ρούσβελτ στη Λάρισα

Δυο νέους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας αποκτά το επόμενο διάστημα η πόλη της Λάρισας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας Ηλιοδώρου και Ρούσβελτ» προϋπολογισμού 1.443.274 ευρώ που  χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014- 2020. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Λαρισαίων.

Το έργο, αφορά στην αναβάθμιση της περιοχής παρέμβασης μέσω κατασκευής δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στην πλήρη ανακατασκευή των οδών Ηλιοδώρου, Ρούσβελτ και την προέκταση της Ρούσβελτ έως την Παναγούλη, ώστε να ενταχθεί σε αυτούς ποδηλατόδρομος και νέα πεζοδρόμια (πεζόδρομοι) και να λειτουργήσουν ως δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας. Περιλαμβάνει την κατασκευή μίας λωρίδας κίνησης οχημάτων, μιας στάθμευσης οχημάτων και ενός ποδηλατοδρόμου διπλής κατεύθυνσης στο κατάστρωμα των οδών Ηλιοδώρου και της προέκτασης της Ρούσβελτ έως την Παναγούλη, που διαχωρίζονται μεταξύ τους με νησίδα πρασίνου καθώς και την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, σε διατομή ενιαίας στάθμης.  Παράλληλα κατασκευάζεται νέο δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων το οποίο θα συνδεθεί με το αντίστοιχο της ΔΕΥΑΛ.

Το έργο  είναι ενταγμένο πλαίσιο της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) της Λάρισας και αποτελεί μέρος του έργου «Δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας» συνολικού προϋπολογισμού 3.299.998 ευρώ. Το πρώτο τμήμα του έργου που αφορά την μετατροπή των οδών Κολοκοτρώνη – Λάμπρου Κατσώνη και Κοραή σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, βρίσκεται σε εξέλιξη με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2020.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ολοκληρωμένη στρατηγική και πρόγραμμα  χρηματοδοτεί έργα ουσίας που αλλάζουν την εικόνα της  Λάρισας, τη συγχρονίζουν με την εποχή της και τις ανάγκες των κατοίκων  της» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Τα έργα των αστικών αναπλάσεων προσδίδουν   ευρωπαϊκό χαρακτήρα και αναβαθμισμένη αισθητική στις πόλεις μας. Είναι έργα  βαθιά αναπτυξιακά,  που δημιουργούν  πολλές και νέες  θέσεις εργασίας. Σύντομα η Λάρισα μέσα από τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το Δήμαρχο Απόστολο  Καλογιάννη και το Δήμο Λαρισαίων αποκτά δυο νέους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας με νέα πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο. Η συνεργασία φέρνει απτά αποτελέσματα για την πόλη» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Tags: , ,

Από τον Ξενοκράτη στον Ιόλαο περνά η αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Για την  νέα  αντιπυρική περίοδο και τη μετάβαση από το ισχύον σχέδιο «Ξενοκράτης» στο νέο σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων από πυρκαγιές με την κωδική ονομασία «Ιόλαος»  προετοιμάζεται το   Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας  της Περιφερειακής Ενότητας  Λάρισας που συνεδρίασε μέσω  τηλεδιάσκεψης, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου,  υπό την προεδρία του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη  Χρήστου Καλομπάτσιου. Ο κ. Καλομπάτσιος μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για τη  συνεργασία τους και τόνισε τη σημασία της   έγκαιρης προετοιμασίας και ετοιμότητας, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου Μαΐου- Οκτωβρίου 2020. Ο κ. Καλομπάτσιος αναφέρθηκε επίσης στις διατάξεις του νέου  νόμου 4662/2020 για την Πολιτική Προστασία και την  εφαρμογή του νέου σχεδίου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών με την ονομασία Ιόλαος. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει στην έγκαιρη προετοιμασία, τη συνεργασία και το συντονισμό με τους Δήμους, την Πυροσβεστική και όλους τους εμπλεκομένους φορείς. Παράλληλα η Περιφέρεια ενισχύει τις ενεργές δυνάμεις του κράτους – Στρατό, Αεροπορία, Αστυνομία, Πυροσβεστική-  με σύγχρονα  μηχανήματα  και εξοπλισμό ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στις δύσκολες περιπτώσεις που καλούνται κατά καιρούς να αντιμετωπίσουν.

 

Οι συμμετέχοντες

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Γ. Λαδόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα,  Π. Τσακνάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας, Αθ. Νασιακόπουλος πρόεδρος ΠΕΔ δήμαρχος Κιλελέρ, Γ. Μανώλης δήμαρχος Τεμπών,  οι αντιδήμαρχοι Λαρισαίων Γ. Ζαούτσος, Ελασσόνας  Γ. Κατσιούρας, Φαρσάλων Σ. Χατζηπλή, Τυρνάβου Γ. Σακούτσιος, Αγιάς Β. Κρανιώτης, Β. Καραλής από το  Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λάρισας, Κ. Γαβριηλίδης από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης,  ο πύραρχος Ζ. Μπρούζας, διοικητής Π.Υ. Λάρισας,  ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λ. Παντικίδης ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, ο λιμενάρχης Αγιοκάμπου Χ. Αντωνίου, ο αντι/ρχης Β. Μπίχτας ως εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, ο σμ/ρχος Γ. Τσιότης  ως εκπρόσωπος ΑΤΑ, η κ.  Ζ. Φτίκα αν/τρια γεν. διευθύντρια Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, οι δασάρχες Ελασσόνας Χ. Αναστόπουλος και Αγιάς Δ. Κατσικάτσου, οι εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Ι. Σπυρόπουλος, της  5ης ΥΠΕ Α. Τσιμούλιας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Χ. Γιώτσα, της Αερολέσχης Χ. Λειλετζόγλου, ο πρόεδρος Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας Σ. Κακαδιάρης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Γ. Ξανθόπουλος,   από τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Μ. Φωκάς,  από τη Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Θεσσαλίας ο κ. Ε. Νικολακούλης ,   ο μετεωρολόγος Φ. Τακούδης, ο διευθυντής τεχνικών έργων Π.Ε. Λάρισας Χρ. Ντάγιας.

 

Tags: , ,

10 νέα θετικά δείγματα κορονοϊού στη Λάρισα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης που έγινε τη Δευτέρα 11-5-2020 από συνεργεία του ΕΟΔΥ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη συνοικία της Νέας Σμύρνης,  από τα  73 δείγματα που εξετάστηκαν  βρέθηκαν: 10 θετικά και 63 αρνητικά.

Tags: , ,

Online workshop διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 και ώρα 10:30-14:30 θα πραγματοποιηθεί online workshop με τίτλοΨηφιακός μετασχηματισμός και ψηφιακές ικανότητες στελεχών έξυπνων πόλεων

Η ημερίδα οργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “DevOps Competences for SmartCities” (http://devops.uth.gr) του Erasmus+/Sector Skills Alliance, του οποίου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ο συντονιστής εταίρος.

Το workshop, η συμμετοχή στο οποίο είναι δωρεάν, στοχεύει να τονίσει τόσο την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού των πόλεων σε Έξυπνες Πόλεις, όσο και αυτή της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών των πόλεων αυτών στις νέες, απαραίτητες τεχνολογίες και γνώσεις για αυτό το σκοπό.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και τον τρόπο συμμετοχής σε αυτήν:
http://devops.uth.gr/dev/workshop

Tags: , ,

Ν. Καρδούλας: Οι τέσσερις επιτυχείς και επαληθευμένες προγνώσεις του μοντέλου μου για κορωνοϊό

Όταν στα τέλη Μαρτίου δημοσίευσα την έρευνα με σκοπό την απεικόνιση με μαθηματική προσέγγιση της συμπεριφοράς της εξέλιξης της νόσου του κορωνοϊού στη χώρα μας, είχα επισημάνει ότι οι μαθηματικές προσεγγίσεις είναι  διαδικασίες με πολλούς περιορισμούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Με το τέλος όμως του 1ου κύκλου της πανδημίας στις αρχές Μαΐου,  η ιστορία δικαίωσε τις προγνώσεις του μαθηματικού μου μοντέλου, το οποίο προέβλεψε ένα μήνα πριν ακόμα και τον χρόνο άρσης των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Μαΐου.

Οι τέσσερις επιτυχείς και επαληθευμένες προγνώσεις του μαθηματικού μου μοντέλου για την εξέλιξη του κορωνοϊού σε Ελλάδα και Κύπρο στον 1ο κύκλο της πανδημίας, ήταν:

1η: Επαλήθευση της πρόγνωσης για το μαθηματικό ημερολογιακό μηδενισμό των κρουσμάτων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο (διάγραμμα 1). Στην Ελλάδα η πρόγνωση για μηδενισμό κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του 1ου κύκλου της πανδημίας ήταν η 3η Μαΐου, γεγονός που αναγγέλθηκε πριν ένα μήνα και που όντως συνέβη, αφού στις 3 Μαΐου επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 6 κρούσματα, ενώ το θεωρητικό μαθηματικό μηδέν των κρουσμάτων του μοντέλου ήταν από 0 έως 7 ημερήσια κρούσματα, λόγω της ύπαρξης του σχετικού στατιστικού σφάλματος. Το ίδιο συνέβη και στην Κύπρο, όπου η πρόγνωση ήταν μηδενισμός κρουσμάτων έως τις 6 Μαΐου, ενώ ο μηδενισμός συνέβη στις 4 Μαΐου, όταν υπήρξαν επιβεβαιωμένα 2 κρούσματα και  το θεωρητικό μαθηματικό μηδέν των κρουσμάτων του μοντέλου ήταν από 0 έως 4 ημερήσια κρούσματα.

2η: Επιβεβαίωση της πρόγνωσης για το μαθηματικό ημερολογιακό μηδενισμό των θυμάτων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο (διάγραμμα 2). Στην Ελλάδα στις 1 Μαΐου έγινε ταύτιση του προβλεπόμενου μαθηματικού ημερολογιακού μηδέν των θυμάτων, με το πραγματικό μηδέν των θυμάτων, ενώ στην Κύπρο επαληθεύθηκε η πρόγνωση για το μηδενισμό θυμάτων στις 4 και 5 Μαΐου.

3η: Καθημερινή επαλήθευση του προβλεφθέντος ημερήσιου συνολικού αριθμού κρουσμάτων και θυμάτων του μοντέλου, με τον επιβεβαιωμένο επίσημα, επί 40 συνεχόμενες ημέρες στην Ελλάδα και επί 5 συνεχόμενες ημέρες στη Κύπρο (πίνακας 3).

4η: Επιτυχής πρόβλεψη του συνολικού αριθμού κρουσμάτων και θυμάτων στο τέλος του 1ου κύκλου της πανδημίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο. Στην Ελλάδα μέχρι τις 4 Μαΐου είχαν προβλεφθεί 2429-2685 κρούσματα και 136-150 θύματα και τα επίσημα επιβεβαιωμένα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ στις 4  Μαΐου ήταν 2632 κρούσματα και 146 θύματα αντίστοιχα. Το ίδιο συνέβη και στην Κύπρο, όπου είχαν προβλεφθεί μέχρι τις 6 Μαΐου 829-916 κρούσματα και 20-24 θύματα και τα επίσημα επιβεβαιωμένα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας στις 6 Μαΐου ήταν 883 κρούσματα και 21 θύματα αντίστοιχα.

Αντίστοιχο ακριβές και επαληθευμένο μαθηματικό μοντέλο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια, δεν έχει παρατηρηθεί.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. MSc _UK – Συνταγματάρχης ε.α.

 

Tags: , ,

Ασθένειες που πλήττουν τις φιστικές

Ξεκίνησε η έξοδος του εντόμου ευρύτομο στην περιοχή του Μώλου του νομού Φθιώτιδας. Συνιστάται άμεση έναρξη ψεκασμών (εντός 1-3 ημερών) και επανάληψη αυτών κάθε 7-10 ημέρες, μέχρι να ξυλοποιηθεί το περικάρπιο.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: aluminiumsilicate (kaolin), deltamethrin, phosmet

Χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα,ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.

Η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσηςφυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση: pkpfpfevolou@minagric.gr

 

Tags: , ,

Η κυβέρνηση χέρι-χέρι με την πρυτανεία τινάζουν στον αέρα την εαρινή εξεταστική

Η ανακοίνωση του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι ΔΕΝ μπορεί να εξασφαλίσει την τήρηση των μέτρων υγιεινής και προστασίας των φοιτητών για την δια ζώσης διεξαγωγή κανενός εργαστηρίου και εξέτασης είναι κυνική ομολογία των τεράστιων ελλείψεων σε χρηματοδότηση, προσωπικό και υποδομές, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Πανεπιστημίου που να διασφαλίζει την ισότιμη και αδιάβλητη εξέταση όλων των φοιτητών τινάζει την εξεταστική μας στον αέρα!

Αποδεικνύεται ξανά ότι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι «η εξεταστική θα γίνει κανονικά» και ότι «καλό θα ήταν η εξεταστική να γίνει δια ζώσης» είναι παραμύθια! Δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των δια ζώσης εργαστηρίων το Πανεπιστήμιο ανακοινώνει ότι «καλύτερα να μην ανοίξει»!

Δεν μπορούσαμε βέβαια να περιμένουμε κάτι διαφορετικό αφού η ίδια η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το αν, πώς και πότε θα γίνει η εξεταστική, πετώντας το μπαλάκι στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων. Στην ίδια λογική η σύγκλητος του Π.Θ. αντί να διεκδικήσει κρατικό κονδύλι για τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν για την λειτουργία των τμημάτων, πετάει το μπαλάκι της διεξαγωγής της εξεταστικής στα τμήματα! Αυτή είναι η φυσική κατάληξη της πολιτικής της υποχρηματοδότησης όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής της ΝΔ που χρόνια τώρα οδηγεί στην συνεχόμενη υποβάθμιση των σπουδών μας.

Τα ερωτήματα περιμένουν ακόμα απαντήσεις:

 • Τι θα γίνει με τα εργαστηριακά μαθήματα που δεν γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης;
 • Τι θα γίνει με τα μαθήματα που δεν έχουν αρχίσει καθόλου από την αρχή του εξαμήνου γιατί μέχρι πριν 2 μήνες η κυβέρνηση δεν είχε υπογράψει το κονδύλι για την πρόσληψη των ωρομίσθιων καθηγητών;
 • Τι θα γίνει με τους φοιτητές που δεν έχουν πρόσβαση σε ίντερνετ και εξοπλισμό για να εξεταστούνε στα μαθήματα;
 • Ποια πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί για την εξεταστική και θα μπορέσει να σηκώσει τον όγκο τόσων φοιτητών;
 • Τι θα γίνει με την πρακτική άσκηση, τις πτυχιακές εργασίες, τις κλινικές;
 • Τι θα γίνει στην εξεταστική του Σεπτέμβρη και του χειμερινού εξαμήνου που θα συνεχίσει να υπάρχει ο ιός;
 • Πώς θα συνεχίσουμε τις σπουδές μας το επόμενο εξάμηνο αφού θα παραμένουν οι ίδιες ελλείψεις σε αίθουσες, προσωπικό, μέσα προστασίας;

Αυτή η κατάσταση δεν λύνεται με διαβεβαιώσεις πως δεν θα χαθεί το εξάμηνο ή πως απλά θα γίνει εξεταστική. Η τηλεκπαίδευση και η ηλεκτρονική εξέταση των φοιτητών δεν λύνει το πρόβλημα από μόνη της και ούτε μπορεί να κρύψει τα χρόνια κενά στη λειτουργία των τμημάτων. Είναι αναγκαία εδώ και τώρα η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας με καθηγητές, εξοπλισμό και υποδομές.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι μεμονωμένα των ιδρυμάτων και των καθηγητών να δώσει λύση στον «λαβύρινθο» προβλημάτων που έχει διαμορφωθεί στα Πανεπιστήμια.

Κυβέρνηση και σύγκλητος να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την διεξαγωγή της εξεταστικής χωρίς εμπόδια για τους φοιτητές:

 • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανένα φοιτητή!
 • Να γίνει η εαρινή εξεταστική για όλους τους φοιτητές! Να υπάρξουν ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, τους τελειόφοιτους και τους εργαζόμενους φοιτητές. Για όλα τα μαθήματα που δεν διδάχτηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά.
 • Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών ώστε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας φοιτητών και εργαζομένων σε σχολές και εστίες.
 • Να γίνει διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για να μπορέσουν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι φοιτητές να στηριχτούν για να επιτύχουν στα μαθήματά τους, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
 • Για την εξ αποστάσεως εξέταση να δοθεί με ευθύνη του υπουργείου σε όλους ο κατάλληλος εξοπλισμός και πρόσβαση σε γρήγορο δίκτυο. Να υπάρξει διαφορετική πρόβλεψη για όσους δεν μπορέσουν να εξεταστούν.
 • Για τους «επί πτυχίω» φοιτητές να ολοκληρωθεί η διπλή εξεταστική μέχρι τέλος Ιουλίου.
 • Να καταργηθούν οι «αλυσίδες» να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορεί να δηλώσει κάθε φοιτητής.
 • Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των Ιδρυμάτων. Όπου δεν ολοκληρωθούν να αντικατασταθούν με μαθήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών που είναι τελειόφοιτοι. Να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως οι πρακτικά ασκούμενοι και όσοι θα ξεκινούσαν άσκηση.
 • Να δοθεί 800 ευρώ στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
 • Να διαγραφούν τα δίδακτρα μεταπτυχιακών και άλλων προγραμμάτων.

 

Την Δευτέρα 11/5 στις 11:00πμ θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων στα κτήρια της διοίκησης του Πανεπιστημίου σε Λάρισα και Βόλο

Tags: , , ,

Έναρξη των εργασιών κατασκευής του δικτύου διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο Συκούριο

Η έναρξη των εργασιών της κατασκευής του δικτύου διανομής Συκουρίου τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της  ΕΔΑ ΘΕΣΣ μεταξύ του Γενικού Διευθυντή, κ. Λεωνίδα Μπακούρα, του Δημάρχου Τεμπών, κ. Γεώργιου Μανώλη και της Διευθύντριας Ανάπτυξης της Αγοράς Φυσικού Αερίου Θεσσαλίας, κας Ευθυμίας Καλογήρου. Τα έργα ξεκινούν την Τετάρτη 13/05/2020 για την τροφοδοσία της Δημοτικής Κοινότητας Συκουρίου με φυσικό αέριο.

Ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε ότι παρά τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας του κοροναϊού, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ παραμένει πιστή στον προγραμματισμό της για την ένταξη νέων περιοχών στο δίκτυο διανομής. Τα Δημοτικά κτίρια της περιοχής που δύνανται να τροφοδοτηθούν είναι 7, προσφέροντας τη δυνατότητα ενεργειακής εξοικονόμησης στο Δήμο Τεμπών.  Όπως τόνισε ο κ. Μπακούρας, οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν έως το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,18 εκ. € για την κατασκευή δικτύου και για νέες συνδέσεις στο δήμο, με σκοπό την εξυπηρέτηση όλο και περισσότερων καταναλωτών.

Ο Δήμαρχος, κ. Μανώλης, επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον των κατοίκων είναι ιδιαίτερα έντονο και ενημερώθηκε ότι οι πολίτες μπορούν να υπογράψουν σύμβαση σύνδεσης ώστε να ωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της χρήσης του φυσικού αερίου. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνέπειά της ΕΔΑ ΘΕΣΣ απέναντι στους καταναλωτές και δήλωσε την αμέριστη στήριξη του δήμου στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της Εταιρείας.

 

 

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Μάιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031