Ειδήσεις

Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας


Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. 

Για το 2020, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για την Ισότητα: Πολυμορφία και Κοινωνική Συνοχή».

 

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, τα Μουσεία του κόσμου έχουν κλείσει για το κοινό επ’ αόριστον λόγω της πανδημίας του Covid-19. Ωστόσο, ως ζωντανοί οργανισμοί στην υπηρεσία της κοινωνίας, συνεχίζουν να πραγματοποιούν το έργο τους και να κρατούν επαφή με το κοινό τους.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας,  στη δύσκολη αυτή συγκυρία, επαναπροσδιορίζει την επικοινωνιακή του στρατηγική και συνεχίζει την επαφή  με το κοινό του, αξιοποιώντας, κατά το δυνατόν,  ψηφιακά εργαλεία και κανάλια και δημιουργώντας εναλλακτικές ψηφιακές εμπειρίες.

Με τον τρόπο αυτό, δίνει σε όλους ανεξαιρέτως τη δυνατότητα να εμπλακούν στη μουσειακή διαδικασία και να βιώσουν τη μουσειακή εμπειρία από απόσταση.

Φέτος, γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με διαδικτυακές δράσεις αφιερωμένες στη θεσσαλική κατοικία που ανέκαθεν αποτελούσε τόπο συγκέντρωσης και προστασίας των μελών της οικογένειας και πυρήνα της οικογενειακής ζωής.

Πιο συγκεκριμένα,  οι δράσεις για τον εορτασμό είναι:

 

 

  1. Νέα διαδραστικά οn-line παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, με αντικείμενα από τις συλλογές του ΛΙΜΛ, θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του. https://www.liml.gr/
  2. Video με θέματα: α) Η παραδοσιακή ορεινή κατοικία στη Θεσσαλία β) Η παραδοσιακή αγροτική κατοικία στη Θεσσαλία, γ) Η κατοικία στη Λάρισα μετά το 1881- Εκτενείς προβολές με αρχειακό υλικό του ΛΙΜΛ διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Μουσείου. https://www.liml.gr/
  3. Την εβδομάδα του εορτασμού (18 εως και 24 Μαΐο υ) στο fb και στο instagram του μουσείου θα προβάλλονται video και φωτογραφίες με θέμα την κατοικία, τους ανθρώπους, την εργασία, στη Θεσσαλία πριν και αμέσως μετά την Προσάρτησή της στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος. https://www.facebook.com/profile.php?id=100009899255968 , https://www.instagram.com/ethnographical.museum.larissa/?hl=el (ethnographical.museum.larissa.)
  4. Στο fb  θα διατίθενται σχέδια από παλαιά Θεσσαλικά σπίτια και αντικείμενα που οι μικροί φίλοι μπορούν να εκτυπώσουν και να χρωματίσουν. https://www.facebook.com/profile.php?id=100009899255968

 

  1. Για μικρούς και μεγάλους την εβδομάδα του εορτασμού (18 έως και 24 Μαΐου) στο fb του μουσείου θα προβάλλονται Video με θέμα :  «Κατασκευάζουμε  αντικείμενα που υπήρχαν στο Θεσσαλικό σπίτι». Ιδέες για χειροτεχνίες και κατασκευές. https://www.facebook.com/profile.php?id=100009899255968

 

  1. Στο fb και στο instagram του μουσείου οι διαδικτυακοί επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν video με θέμα «Στο σπίτι τα χρόνια τα παλιά»…. Καθημερινές μικρές ιστορίες-συνήθειες από τα χρόνια της παράδοσης μέσα από το προφορικό αρχείο του ΛΙΜΛ με τη βιωματική αφήγηση της κ. Αριστέας Μπέσιου. https://www.facebook.com/profile.php?id=100009899255968 , https://www.instagram.com/ethnographical.museum.larissa/?hl=el (ethnographical.museum.larissa.)

 

  1. Η μόνιμη έκθεση και οι συλλογές του ΛΙΜΛ είναι προσβάσιμες για ένα μοναδικό διαδικτυακό ταξίδι στο https://www.liml.gr/.
Προηγούμενο άρθρο Εθελοντής δότης αντισωμάτων κατά του κορονοϊού ο Χρ. Κέλλας
Επόμενο άρθρο Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού Ν. Λάρισας