Tags: , ,

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Κωνωποκτονίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Έγκαιρα ξεκινά και φέτος το πρόγραμμα κωνωποκτονίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ήδη στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ξεκίνησαν  οι πρώτοι ψεκασμοί  στο περιαστικό περιβάλλον των Δήμων Βόλου, Ρ. Φεραίου, Αλμυρού, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας, της  καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών όσο ζουν ως προνύμφες στο νερό.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι υπόλοιπες τρεις Περιφερειακές Ενότητες, Λάρισας Τρικάλων  και Καρδίτσας  όπου το πρόγραμμα ξεκινά αμέσως μόλις  οι καιρικές συνθήκες (κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία) το επιτρέψουν.

Οι ψεκασμοί ξεκινούν  από τα πλέον επικίνδυνα σημεία προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Διενεργούνται από ειδικά συνεργεία, με σύγχρονες μεθόδους, με τη χρήση σκευασμάτων εγκεκριμένων από τις αρμόδιες αρχές, ενώ λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης.

«Η κωνωποκτονία έχει θετικότερα αποτελέσματα όταν υλοποιείται στην ώρα που πρέπει» τονίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος  συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και  στην προστασία του τουριστικού προϊόντος και αφορά την οικονομία ολόκληρης της Περιφέρειας. Με ταχύτητα, συνέργειες και σε  συνεργασία με τους Δήμους και τις υπηρεσίες μας, εργαζόμαστε ώστε να έχουμε και φέτος τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Οι Δήμοι έχουν την ευθύνη της κωνωποκτονίας εντός του αστικού ιστού και χρειάζεται να  ξεκινήσουν έγκαιρα τα προγράμματα κωνωποκτονίας, ώστε να υπάρχει  μεγαλύτερη  αποτελεσματικότητα» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

 

 

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Η πανδημία ως ευκαιρία για νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης

«Μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία μπορεί να είναι το περιβόλι της Ευρώπης, πρέπει να ξαναδεί πάλι την πρωτογενή της παραγωγή. Έβλεπα αυτές τις μέρες τα δεδομένα των εξαγωγών αγροτικών μας προϊόντων, οι οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα σε φρούτα όπως τα ακτινίδια. Άρα, λοιπόν, πρέπει να ξαναδούμε πως θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα» τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο Flash 99.4 Θεσσαλονίκης στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» και στους δημοσιογράφους κ.κ. Σταύρο Οραΐλογλου και Γιάννη Στρίκο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «το στοίχημα είναι συνολικότερο για το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα δούμε την επόμενη μέρα. Γιατί η κρίση αυτή μπορεί να ειδωθεί σαν ευκαιρία, αρκεί να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος μέχρι τώρα, για να δούμε τι διορθωτικές κινήσεις μπορούμε να κάνουμε».

 

Να επενδύσουμε στον αγροδιατροφικό τομέα

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «το γεγονός ότι στηριζόμασταν κυρίως στον τουρισμό αναδεικνύει και τις αδυναμίες της επόμενης μέρας. Διότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας μας», συμπληρώνοντας πως πρέπει «πρωτίστως να επενδύσουμε στον πρωτογενή τομέα, στην αγροτική παραγωγή, η οποία υπέστη μια καθίζηση τα τελευταία χρόνια. Η συνολικότερη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, επίσης, αναδεικνύει την ανάγκη να επενδύσουμε στον αγροδιατροφικό τομέα. Φοβούμαι ότι ήδη το βιώνουμε εδώ, που έχουμε έλλειψη εργατών γης, αγροτικών χεριών, γιατί σε ένα σημαντικό βαθμό, δυστυχώς, εξαρτιόμαστε από αλλοδαπούς εποχιακούς εργάτες, οι οποίοι με τα μέτρα που ελήφθησαν και στην Αλβανία και αλλού δεν μπόρεσαν να έρθουν στη χώρα. Το επόμενο διάστημα που έχουμε για παράδειγμα στον κάμπο της Θεσσαλίας και σε όλη την Ελλάδα αγροτικές εργασίες συγκομιδή κερασιών, φρούτων, χρειάζονται εργατικά χέρια».

Ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε και την ανάγκη ανάπτυξης της βιομηχανίας λέγοντας ότι «οι Τούρκοι έχουν τη δυνατότητα παραγωγής εξοπλισμών για την αμυντική τους θωράκιση, ενώ εμείς δεν έχουμε καθόλου βιομηχανία».

 

Πρόωρες εκλογές

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει νωπή νομιμοποίηση, πριν από 8 μήνες έλαβε εντολή από τον ελληνικό λαό και μάλιστα με ποσοστά που στη δεκαετία της κρίσης δεν τα είχαμε ξαναδεί. Η ΝΔ ξαναβρήκε το εύρος παράταξης αγγίζοντας το 40%. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται εκλογές η χώρα. Η αποδοχή που φαίνεται να έχει σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και της τουρκικής προκλητικότητας στο μέτωπο του μεταναστευτικού-προσφυγικού, δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προσφυγής στις κάλπες».

Tags: , ,

Το ΚΚΕ Λάρισας για το νομοσχέδιο που έθεσε προς διαβούλευση το Υπ. Παιδείας

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε προς διαβούλευση το Υπουργείο Παιδείας, εν μέσω πανδημίας και χωρίς να επιλύει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα στη μόρφωση των μαθητών και των φοιτητών που γιγαντώθηκαν αυτή την περίοδο, είναι καταδικασμένο στη συνείδηση της πλειοψηφίας του κόσμου της εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο πρέπει να μείνει στα χαρτιά, να μην κατατεθεί στη βουλή! Γιατί:

 Α) Προστίθενται νέα εμπόδια και φίλτρα στην προσπάθεια που κάνουν οι μαθητές να μορφωθούν, να περάσουν στα πανεπιστήμια.

            Η εισαγωγή της τράπεζας θεμάτων από την Α Λυκείου με “πανελλαδικού τύπου” εξετάσεις για κάθε τάξη, (ακόμα κι αν σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να προωθείται ο συνυπολογισμός του βαθμού και των τριών τάξεων του Λυκείου για το απολυτήριο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ που είναι όμως στις προθέσεις της κυβέρνησης όπως δήλωσε ξεκάθαρα η υπουργός Παιδείας), σηματοδοτούν την πλήρη μετατροπή του Λυκείου σε μια “εξεταστική αρένα”, με ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση του ελεύθερου χρόνου, με μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας η οποία ήδη στενάζει. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των μετεγγραφών αποτελούν ευθεία επίθεση στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που συναντούν σοβαρές δυσκολίες στη φοίτησή τους εκτός τόπου κατοικίας.

            Β). Η κυβέρνηση προωθεί την εκγύμναση νέων δεξιοτήτων στα σχολεία. Τα ερωτήματα όμως είναι πολλά. Θα δημιουργηθούν υποδομές και υλικοτεχνικά μέσα για όλους τους μαθητές και δωρεάν για να τις παρακολουθήσουν ή θα δίνονται ψίχουλα και σε λίγους, όπως η πείρα της πανδημίας με την ανυπαρξία μέσων, απέδειξε; Θα δημιουργηθεί, με κεντρική ευθύνη, επαρκές επιστημονικά και παιδαγωγικά περιεχόμενο ή στο σχολείο θα μπαίνουν άσχετοι φορείς με την εκπαιδευτική κοινότητα; Θα σταματήσει επιτέλους αυτή η επιμονή των κυβερνήσεων με τη “διδασκαλία της επιχειρηματικότητας”, λες και είναι αυτό που λείπει για τους μαθητές;

            Γ). Το σχολείο που χτίζεται από τις αστικές κυβερνήσεις, δεν αντιμετωπίζει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Οι ρυθμίσεις για την αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση με διάφορα κριτήρια -μεταξύ άλλων τα “εκπαιδευτικά αποτελέσματα”- θα οδηγήσουν σε κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών και είναι απολύτως καταδικαστέες. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί είναι αυτή που πρέπει να τους οδηγήσει να αξιολογήσουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως “μεταξεταστέες”, γιατί ούτε αντιμετωπίζουν τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων, ούτε βοηθούν ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς να ανταπεξέλθουν στον ρόλο τους.

            Δ). Αυτά που ήδη ζούμε σήμερα και στις συνθήκες της πανδημίας, είναι το σχολείο των κενών σε εκπαιδευτικούς, των ελλείψεων σε μέσα και υποδομές, των σοβαρών προβλημάτων στη σχολική στέγη με το στοίβαγμα των μαθητών σε ανεπαρκή και κακοσυντηρήμενα κτίρια. Με αυτό πρέπει να ξεμπερδεύουμε μια ώρα αρχύτερα. Αντί για αυτό, η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για προτεραιότητα στην κάλυψη κενών για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνουν και με τη βούλα του νόμου τα κενά στα υπόλοιπα μαθήματα, σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

            Ε). Ανοίγει ο δρόμος για να μπουν και να γενικευτούν τα δίδακτρα στα προπτυχιακά, με το πρόσχημα των ξενόγλωσσων φοιτητών, που αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων ρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία, απελευθερώνεται περαιτέρω η αγορά κάθε είδους εκπαιδευτικών προϊόντων, προγραμμάτων σπουδών και κατάρτισης, ολοκληρώνοντας την εικόνα του Πανεπιστημίου ΑΕ.

            Βαθαίνει έτσι ο λεγόμενος «Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης», με πολλά διαβαθμισμένα πτυχία και αποφοίτους στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο. Στην ίδια κατεύθυνση, πέρα από κόφτης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, θα λειτουργήσουν και οι ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση Ιδρυμάτων α, β και γ κατηγορίας.

            Σήμερα, ο κόσμος της εκπαίδευσης, ο λαός μας συνολικότερα, που ζει την άσχημη κατάσταση στην εκπαίδευση, εναντιώνεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ.

            Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να τεθεί στο επίκεντρο των διεκδικήσεων:

            Ένα σχολείο που θα δίνει όλη την αναγκαία μόρφωση και τις ικανότητες που απαιτείται να έχουν οι μαθητές σήμερα, με επιστημονικό και παιδαγωγικό τρόπο. Χρειάζονται νέα σύγχρονα σχολεία, υλικοτεχνική υποδομή στήριξης των μαθητών με όλα τα μέσα, με κρατική ευθύνη και δωρεάν. Εδώ και τώρα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των χρόνιων κενών στα σχολεία με την άμεση μονιμοποίηση των χιλιάδων αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται στα σχολεία.

            Ένα Λύκειο που θα προετοιμάζει τους μαθητές να μπουν στην ενήλικη φάση της ζωής τους, ουσιαστικά, χωρίς να τους αγχώνει, να τους κατηγοριοποιεί, να τους κάνει “πειραματόζωα” των κατά καιρούς κυβερνητικών ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι αποσυνδέεται το σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο Λύκειο σήμερα από τις πανελλαδικές εξετάσεις (απολυτήριο, τράπεζα θεμάτων, μετατροπή της Γ Λυκείου σε φροντιστήριο). Άμεσα χρειάζεται να προβλεφτεί το δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι, με δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές.

            Ένα πανεπιστήμιο που θα δίνει όλη την αναγκαία γνώση μέσα στο πτυχίο, χωρίς το άγχος και το κυνήγι των προσόντων για μια «θέση στον ήλιο», κατοχυρώνοντας ότι το πτυχίο αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για τη ανεμπόδιστη πρόσβαση στο επάγγελμα. Που θα δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη φοίτηση των νέων σε αυτό, με σύγχρονες κρατικές υποδομές στέγασης, σίτισης, παρακολούθησης νέων επιστημονικών εξελίξεων, με σύγχρονα εργαστήρια, κ.ά.

 

Tags: , ,

Άννα Βαγενά: Προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα

Μετά τη γενική κατακραυγή για την μέσω Voucher επιμόρφωση των επιστημόνων, και αφού βούιξε ο τόπος για τις διασυνδέσεις που έχουν 7 συγκεκριμένα ΚΕΚ με μέλη της κυβέρνησης της ΝΔ και του περιβάλλοντός της, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω αυτή τη ντροπιαστική ρύθμιση.

Όσο όμως κι αν προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα όλο, τα φιλικά προς την κυβέρνηση κανάλια και εφημερίδες (και γιατί άλλωστε να μη το κάνουν, τόσα εκατομμύρια τους δόθηκαν), το πολιτικό σκάνδαλο είναι τεράστιο και πρέπει να δώσουν λόγο για αυτό.

Η κυβέρνηση πρέπει να μας πει τι θα γίνει με τα 80 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για τα συγκεκριμένα ΚΕΚ.

Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν αυτό το σκάνδαλο αφορούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Θα είχαν “σηκωθεί και οι πέτρες”. Τώρα προσπαθούν να το περάσουν στα ψιλά.

Δυστυχώς όμως για αυτούς, όταν  ξαναλειτουργήσει η Βουλή με όλες τις διαδικασίες της, θα λογοδοτήσουν και για αυτό αλλά και για όλες τις άλλες απευθείας αναθέσεις, που έκαναν αυτό το διάστημα της καραντίνας.

Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος με ευκαιρία την υγειονομική κρίση είναι ανήθικη πράξη.

Βεβαίως οι κυβερνώντες, μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές. Ξεχνάει κανείς τα εκατομμύρια που φαγώθηκαν στο σκάνδαλο Novartis εις βάρος ακόμα και καρκινοπαθών συνανθρώπων μας;

Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Tags: , ,

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας για την Ημέρα της Γης

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας  με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Ημέρας της Γης  και την απειλή της ανθρώπινης ύπαρξης λόγω της κλιματικής αλλαγής θέλει να επισημάνει στο μήνυμά του την υποχρέωση και την κοινή ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ως σύλλογος επιστημόνων γεωπόνων δηλώνει ότι η  προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ο πρωτεύων σκοπός του συλλόγου, ενθαρρύνει και επιδιώκει την ευαισθητοποίηση για την προστασία και την μάχη υπέρ του περιβάλλοντος, καθώς αυτή είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης και του ανθρώπου.

Tags: , ,

Κέλλας: Να απομακρυνθεί ο αμίαντος από κτίριο απέναντι από το Λύκειο Τυρνάβου

Να απομακρυνθούν οι πλάκες αμιάντου από τη στέγη εγκαταλελειμμένου κτιρίου, που ανήκει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και βρίσκεται απέναντι από το Ενιαίο Λύκειο Τυρνάβου, ζήτησε ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Περιφερειακό Δ/ντη Θεσσαλίας και Βορείου Ελλάδος της ΕΤΕ, κ. Χρήστο Πανταζή, ενώ σχετική επιστολή απέστειλε και προς το Δ.Σ της ΕΤΕ.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, προχώρησε σε αυτή την κίνηση, έπειτα από σχετική ενημέρωση από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές του Λυκείου, οι οποίοι επισημαίνουν τον σοβαρό κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται, μέσω της εισπνοής σωματιδίων αμιάντου.

«Ευελπιστώ πως η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της ευαισθητοποίησης, που δείχνει στα περιβαλλοντικά θέματα, θα προχωρήσει άμεσα στην απομάκρυνση των πλακών αμιάντου από το κτίριο ιδιοκτησίας της.  Αναμένω σύντομα ενημέρωση επί του θέματος», ήταν οι σχετικές δηλώσεις του κ. Κέλλα.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας κοινοποιήσω ένα ζήτημα, που ταλανίζει εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα την κοινωνία της πόλης του Τυρνάβου και ειδικότερα τους μαθητές, που φοιτούν στο Λύκειο της πόλης, τις οικογένειές τους, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σ’ αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, επί της οδού Τέρμα Αναλήψεως στον Τύρναβο, ακριβώς απέναντι από τον αύλειο χώρο του Ενιαίου Λυκείου, βρίσκεται εγκαταλελειμμένο οίκημα (πρώην Κλωστήριο Λέντζα), το οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας.

Στην στέγη του συγκεκριμένου οικήματος υπάρχουν πλάκες αμιάντου, στην πλειοψηφία τους σπασμένες, γεγονός που εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, μέσω της εισπνοής σωματιδίων αμιάντου.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, έχουν προβεί αρκετές φορές σε διαβήματα διαμαρτυρίας για την συγκεκριμένη κατάσταση, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει εξέλιξη, ως προς την αποκατάσταση του προβλήματος.

Επειδή η Εθνική Τράπεζα επιδεικνύει εταιρική κοινωνική ευθύνη και ευαισθητοποιείται σε περιβαλλοντικά θέματα, σας γνωστοποιώ το εν λόγω ζήτημα, με την βεβαιότητα ότι θα μεριμνήσετε άμεσα για την απομάκρυνση των επικίνδυνων, για τη δημόσια υγεία, πλακών αμιάντου.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι 360 μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Τυρνάβου, ευελπιστούν στην θετική έκβαση της υπόθεσης».

Tags: , ,

Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν ΔΩΛ και Σχολή Μουσικής Bad Königshofen

Μια πολύ σημαντική συμφωνία συνεργασίας για το επίπεδο και το μέλλον των μουσικών σπουδών της πόλης μας, υπέγραψαν χθες, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας που εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και πρόεδρο του Ωδείου Πάνο Σάπκα και η επαγγελματική Σχολή Μουσικής Bad Königshofen, που εκπροσωπήθηκε από τον επαρχιακό διαχειριστή Thomas Habermann (για τη Σχολή) και τον πρόεδρο της Περιφέρειας Κάτω Φραγκονίας Erwin Dotzel.

Να σημειωθεί, ότι από το 1991 υπήρξαν στενές επαφές μεταξύ του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και της επαγγελματικής Σχολής Μουσικής Bad Königshofen.

Οι πρώτες επαφές έγιναν από τον Λαρισαίο μαέστρο Χρήστο Κτιστάκη, ο οποίος ήταν μαθητής στην εν λόγω σχολή από το 1990 έως το 1991. Σήμερα είναι επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας και καθηγητής στο ΔΩΛ.

Έκτοτε,  μαθητές από το Ωδείο μας,  φοιτούν στη Σχολή Μουσικής για 1 ή 2 χρόνια για να προετοιμαστούν για σπουδές στη Γερμανία.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί τα ακόλουθα μουσικά κοινά προγράμματα μεταξύ των δύο φορέων:

Περιοδεία συναυλίας 1991 στη Λάρισα (Μότσαρτ, Ρέκβιεμ)

Περιήγηση και συναυλίες κατά το 2006 στη Λάρισα (διεθνής χορωδία και συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας)

Πρώτη ανταλλαγή φοιτητών 2015

Άνοιξη 2018, η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας στο Bad Königshofen

Φθινόπωρο 2018, η επαγγελματική σχολή Bad Königshofen στη Λάρισα

Ανταλλαγή φοιτητών Άνοιξη και Φθινόπωρο 2019

Από το 2015 διοργανώνεται ετήσια ανταλλαγή φοιτητών με τη μορφή μουσικού σεμιναρίου στη Γερμανία (Άνοιξη) και στην Ελλάδα (Φθινόπωρο).

Περίπου έξι έως επτά μαθητές ανά ίδρυμα διδάσκονται δωρεάν από τους αντίστοιχους καθηγητές μαθημάτων στη χώρα υποδοχής για περίπου μία εβδομάδα.

Η νέα  συμφωνία αποσκοπεί στη σύναψη μόνιμης και στενής συνεργασίας που θα επιτρέψει σε σύνολα από τη Λάρισα και την περιοχή της Κάτω Φραγκονίας να πραγματοποιούν φιλικές ανταλλαγές.

«Η σχέση μας εδραιώθηκε και διευρύνθηκε», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας μετά την υπογραφή της συμφωνίας, συμπληρώνοντας ότι θα φέρει πολλαπλά οφέλη και στα δύο ιδρύματα και κατ’ επέκταση στις πόλεις των δύο χωρών που ενδιαφέρονται βαθιά για την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

«Η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα. Η μουσική ενώνει. Γι΄αυτό η σημασία της είναι καταλυτική, ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Η προαγωγή της μουσικής παιδείας εντάσσεται στις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής του Δήμου μας» τόνισε ο κ. Σάπκας, απευθυνόμενος στους κυρίους Thomas Habermann και Erwin Dotzel, μεταφέροντας ταυτόχρονα τους θερμούς χαιρετισμούς του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη.

 

 

 

Tags: , ,

Αισιόδοξο μήνυμα από το Τ.Τ. Λάρισας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Λίγες ώρες πριν την Ανάσταση, μέλη από το Τ.Τ. Λάρισας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, αναγνωρίζοντας τη συμμετοχή και την προσφορά των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, επισκέφτηκαν το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, το ΕΚΑΒ, το σταθμό της Πυροσβεστικής, την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, το Γηροκομείο της πόλης, καθώς και τα πληρώματα των αστυνομικών και των εθελοντών Σαμαρειτών, στο σημείο περιφρούρησης της οδού Σωκράτους.

Με το αναστάσιμο μήνυμα, συμβολικά πρόσφεραν σε όλους λευκή λαμπάδα με κόκκινο σταυρόκομπο και σοκολατένια καρδιά.

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, κατανοώντας την υπέρβαση αυτών των ανθρώπων, τους ευχαριστεί και εύχεται η αγάπη, η απλότητα, η ταπεινότητα και ο σεβασμός να γίνει Αναστάσιμο Φως, άσβεστο για τη ΖΩΗ όλων μας!

 

Tags: , ,

Μέσα στην καραντίνα φέρνουν νόμο λαιμητόμο

Το συνηθίζουν-ενδεικτικό του “ήθους”- τους οι εκάστοτε κρατούντες (παλιοί και νέοι) να φέρνουν προς ψήφιση νομοσχέδια σε περιόδους που τα σχολεία είναι κλειστά λόγω διακοπών. Από την αύξηση του ωραρίου το Πάσχα του 2013 και τις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών το καλοκαίρι του ίδιου έτους επί Αρβανιτόπουλου, μέχρι το “Νέο Λύκειο” του Γαβρόγλου που πάλι Πάσχα ήταν όταν το έφερε για ψήφιση, ενώ το “προσοντολόγιο” απολύσεων του ίδιου ήταν Χριστούγεννα. Η Κεραμέως και η κυβέρνηση ΝΔ “αρίστευσε” σε ήθος , ξεπερνώντας τους όλους σε “αντικοινωνική στάση”.

            Με το λαό, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε καραντίνα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον ημιστρατιωτικό νόμο για να περάσει το πιο αντιλαϊκό δημιούργημα στο χώρο της εκπαίδευσης εδώ και δεκαετίες.

Το νομοσχέδιο που γνωστοποίησε σήμερα αποτελεί λαιμητόμο για τα δικαιώματα στις σπουδές! Από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό μέχρι το Γυμνάσιο και το Λύκειο, το ίδιο κατάμαυρο νήμα συνδέει τις  κυβερνητικές εξαγγελίες. Φραγμοί παντού, κόφτες δικαιωμάτων, μέτρα αποκλεισμού μαζί με δημιουργία κλίματος αποθάρρυνσης για την πλειοψηφία των παιδιών του λαού. Πειθάρχηση, χειραγώγηση, κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολείων μέσω αξιολόγησης.

Μια παιδεία ταξική – για λίγους και εκλεκτούς.
Προσαρμοσμένη στον εργασιακό μεσαίωνα που επιχειρούν να επιβάλλουν. 

ΜΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ –  ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ!

 • Τα σωματεία των εκπαιδευτικών να διοργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις και σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια σχολείων) για να αποφασιστούν κινητοποιήσεις.
 • Όχι συμβολικές κινήσεις – εκδηλώσεις. Αλλά ανοιχτές συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις με ασφάλεια και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
 • Να αποφασιστεί ΑΠΟΧΗ από κάθε Τηλε-(εκπαίδευση, επιμόρφωση) του υπουργείου. Η στήριξη των μαθητών μας και των οικογενειών τους είναι ο κοινός αγώνας για να μη περάσει το νομοσχέδιο σφαγείο δικαιωμάτων.

Μαζί με γονείς και μαθητές να προστατεύσουμε το καθολικό δικαίωμα στις σπουδές.

Να διεκδικήσουμε

για όλα τα παιδιά ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ -για όλο το λαό ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Με αυτή τη λογική και σ’ αυτή την κατεύθυνση, πρέπει οι πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις να πραγματοποιηθούν αποτελώντας και βήμα καταγγελίας όλων των αντιδραστικών εξελίξεων σε εργασία και εκπαίδευση. Την 1η ΜΑΗ διαδηλώνουμε. ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στην υγεία, στην παιδεία, στις δημοκρατικές ελευθερίες.

Tags: , ,

Σύλληψη ατόμου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

Συνελήφθη στις 22-04-2020 το μεσημέρι στη Λάρισα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, ένα άτομο, διότι σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση στοιχείων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις νάιλον συσκευασίες με μικροποσότητες ηρωίνης.

Tags: , ,

Νίκος Καρδούλας: 1 Μαΐου μηδενίζονται τα θύματα του κορωνοϊού

Όταν στις 31 Μαρτίου δημοσιεύθηκε η πρώτη έρευνά μου για τη μαθηματική προσέγγιση της εξέλιξης της νόσου του κορωνοϊού στη χώρα μας, ευχόμουν να μην επαληθευθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων της έρευνας, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συνέβη.

Στις 31 Μαρτίου 2020 είχα εκτιμήσει ότι η κορύφωση της αυξητικής πορείας της νόσου του κορωνοϊού αναμένεται θεωρητικά να συμβεί από τις 3 έως τις 6 Απριλίου, γεγονός που επαληθεύθηκε, αφού η κορύφωση για τα κρούσματα συνέβη στις 4 Απριλίου και για τα θύματα στις 6 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευσή μου στις 6 Απριλίου.

Στις 6 Απριλίου είχα εκτιμήσει ότι η πλήρης αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα συμβεί έως τις 6 Μαΐου, χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα έως τις 5 Απριλίου. Στην αναθεώρηση του μαθηματικού μου μοντέλου στις 13 Απριλίου ενσωματώνοντας πραγματικά δεδομένα έως και τις 12 Απριλίου, είχα δημοσιεύσει ότι ο μηδενισμός των κρουσμάτων θα συμβεί έως τις 27 Απριλίου και των θυμάτων έως τις 24 Απριλίου.

Στις 15 Απριλίου στη 2η αναθεώρηση του μαθηματικού μου μοντέλου, που θεωρήθηκε αναγκαία λόγω της απότομης και ραγδαίας φθίνουσας πορείας του φαινομένου τις προηγούμενες 3 ημέρες, είχα εκτιμήσει και δημοσιεύσει ότι ο μηδενισμός των κρουσμάτων θα συμβεί έως τις 25 Απριλίου, ενώ ο εκτιμώμενος τελικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να κυμανθεί από 2233 έως 2468.

Στις παραπάνω δημοσιεύσεις μου είχαν δημοσιευθεί αντίστοιχα και προγνώσεις του μοντέλου για τον συνολικό καθημερινό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από 26 Μαρτίου έως 6 Απριλίου και από 13 έως 19 Απριλίου, ενώ από τις 20 έως τις 22 Απριλίου οι προγνώσεις ανακοινώνονται στην προσωπική μου σελίδα του Facebook και θα συνεχίσουν να ανακοινώνονται εκεί.

Στη σύγκριση μεταξύ των καθημερινών κρουσμάτων και θυμάτων που ανακοινώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και των αντίστοιχων παραπάνω προγνώσεών μου διαπιστώθηκαν τα παρακάτω, όπως φαίνονται και στο πίνακα:

 • Το μαθηματικό μου μοντέλο επαληθεύθηκε επί 28 συνεχόμενες ημέρες.
 • Στα θύματα το μοντέλο αστόχησε μόνο στις 2 Απριλίου με 1 θύμα λιγότερο.
 • Στα κρούσματα το μοντέλο αστόχησε μόνο στις 5 και 6 Απριλίου, διότι είχαν υπολογισθεί με την αύξουσα συνάρτηση του μοντέλου, γεγονός που επιβεβαίωσε την κορύφωση των κρουσμάτων στις 4 Απριλίου και αφού από τις 5 Απριλίου άρχιζε η καθοδική πορεία τους, όπου εφαρμόσθηκε αντίστοιχη φθίνουσα συνάρτηση, ήταν αδύνατο να επαληθευθούν.
 • Οι προγνώσεις από 7 έως 12 Απριλίου που ανήκουν στα δεδομένα του μοντέλου, δεν είχαν εκ παραδρομής δημοσιευθεί.
 • Στις 19 Απριλίου δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, λόγω της μεγάλης αργίας του Πάσχα και τα ανακοινωθέντα στοιχεία στις 20 Απριλίου αφορούσαν τις 2 προηγούμενες ημέρες.

Στην δημοσίευσή μου στις 13 Απριλίου, όπου είχαν ενσωματωθεί στο μοντέλο πραγματικά δεδομένα έως και τις 12 Απριλίου, είχα εκτιμήσει ότι ο μηδενισμός των θυμάτων θα συμβεί έως τις 24 Απριλίου.

Στη συνέντευξή μου στις 21 Απριλίου στο Ραδιόφωνο της Κεντρικής Ελλάδας TRT Radio, σε ερώτηση της δημοσιογράφου πότε το μοντέλο εκτιμάει μηδενισμό και των θυμάτων, η απάντησή μου ήταν ότι αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες πέραν των μαθηματικών, αλλά θα γίνει και για τα θύματα μία σχετική προσομοίωση τις επόμενες 2 ημέρες και θα δημοσιευθεί η καμπύλη τους. Στην εν λόγω συνέντευξη επεσήμανα επίσης ότι έχουν δημοσιευθεί και άλλα αξιόλογα μαθηματικά μοντέλα στην Ελλάδα, χωρίς όμως να δίνουν καθημερινές προβλέψεις και όλα αυτά τα μοντέλα ίσως αποδειχθούν πολύτιμο εργαλείο στο μέλλον, μέχρι να οριστικοποιηθεί και ιατρικά η πρόληψη και η νοσηλεία για τη νόσο.

Ενσωματώνοντας λοιπόν σήμερα στο μαθηματικό μοντέλο τα πραγματικά δεδομένα έως και τις 22 Απριλίου για τα θύματα της νόσου και με σχετική προσομοίωση διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

 • Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, εκτιμάται ότι η μαθηματική πλήρης αποκλιμάκωσή των θυμάτων (μηδενισμός) εκτιμάται ότι θα συμβεί έως τις 1 Μαΐου.
 • Ο εκτιμώμενος τελικός αριθμός θανάτων αναμένεται να κυμανθεί από 129 έως 142. Εύχομαι όμως να μην επαληθευθεί αυτός ο αριθμός και τα θύματα να παραμείνουν στα 121 που ήταν χθες.

Οι εκτιμήσεις του μοντέλου για σήμερα 23 Απριλίου είναι:

 • Συνολικός αριθμός κρουσμάτων: 2295 – 2537
 • Συνολικός αριθμός θυμάτων: 118 – 130

Συμπεραίνοντας, οι μαθηματικές προσεγγίσεις και τα μοντέλα είναι  διαδικασίες που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τα ιατρικά ιστορικά και διάφορους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες (θερμοκρασία, υγρασία) και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc Τηλεπισκόπισης UK, Συνταγματάρχης ε.α.

Tags: , ,

300 οι ωφελούμενοι του Kέντρου Kοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Aλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος είτε λόγω «ταχυτήτων ζωής» είτε αποπροσανατολισμένος «κυνηγός»  του χρόνου, της ευμάρειας ή ακόμη και της επιβίωσης του , βλέπει μόνο ό,τι είναι μπροστά του ή ο,τι του είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων του ……και ίσως αυτό να είναι και το σωστό σε ορισμένες περιπτώσεις !!!!!

Υπάρχει όμως δίπλα μας και ο κόσμος της πρόνοιας , είναι οι άνθρωποι του συγγενικού μας περιβάλλοντος , είναι φίλοι , είναι γνωστοί , είναι αυτοί που κυλουν το αναπηρικό καροτσάκι στο πλάι μας , είναι οι συνάνθρωποι μας με αναπηρίες. Για όλους αυτούς υπάρχει το κράτος πρόνοιας , υπάρχει το Kέντρο Kοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκεί 300 περίπου περιθαλπόμενοι-ωφελούμενοι , αποζητούν τη φροντίδα των 200 περίπου εργαζομένων μας και όλοι μαζί φτιάχνουμε μια καθημερινότητα γεμάτη χαμόγελα και αγκαλιές , γεμάτη δημιουργικότητα και ασφάλεια.

«…αυτό το κέντρο κρύβει ακατέργαστα διαμάντια Πρόεδρε….» άκουσα ανήμερα της ημέρας του Πάσχα από εργαζόμενη μας να συνοδευει τις ευχές της …και έτσι ακριβώς είναι!!! Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κρύβει διαμάντια περιθαλπόμενους , διαμάντια ωφελούμενους , διαμάντια εργαζόμενους…και ερχόμαστε εμείς να ασχοληθούμε με την επεξεργασία τους …., ρόλος δύσκολος , απαιτητικός , αδιάκοπη προσπάθεια, καθημερινή συνύπαρξη με το πρόβλημα και κατ’ επέκταση συνεχής αναζήτηση συμβατών λύσεων .

Στο πλαίσιο αυτό εναρμονίστηκαν και συντονίστηκαν και οι δράσεις μας για την περίοδο αυτή που διανύουμε , την περίοδο της πρωτόγνωρης για εμάς «παγκόσμιας κρίσης στην υγεία».

 

Πρώτη μας σκέψη ήταν και είναι η διασφάλιση όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας για τις δομές μας «ανοιχτού τύπου» στη Γιάνουλη και το Βόλο, οι οποίες φιλοξενούν και απασχολούν δημιουργικά  τους ωφελούμενους μας έως και τις πρώτες μεσημεριανές ωρες , καθώς και για τις «κλειστού τύπου» δομές μας , στον Αμπελώνα , τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, όπου ανήλικα και ενήλικα Α.Μ.Ε.Α ή συμπολίτες μας με πολλαπλές ανάγκες, χαίρουν της φροντίδας μας. Εφαρμόσαμε σύνολο μέτρων  σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Εργασίας και της Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία είναι στο πλευρό μας αφουγκραζόμενη κάθε μας ανησυχία καθώς και με την σύγχρονη καθοδήγηση του Ε.Ο.Δ.Υ.

 

 

Σε 2ο χρόνο προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τη δημιουργική διάθεση των παιδιών, με τη βοήθεια και των γονέων τους φυσικά , με τη δράση μας «βοήθεια στο σπίτι από απόσταση»..

Σχεδόν ταυτοχρονα κινητοποιήσαμε ομάδα εργαζομένων μας οι οποίοι πρόσφέρουν με τη φυσική τους  παρουσία  «βοήθεια στο σπίτι, σε κάθε σπίτι ωφελούμενου μας που το έχει αναγκη» …

 

 

Το προσωπικό μας, στο διάστημα αυτό προσφέρει το 100% τοις 100% των δυνατοτήτων του ενώ παράλληλα τα σύγχρονα  δεδομένα της καθημερινοτητας όλων μας, μας οδήγησε στο να διευρείνουμε τη δράση της ψυχολογικής υποστήριξης , πλην των ωφελουμένων μας και σε γονείς και εργαζόμενους μας , που το επιθυμούν.

 

Οι εκπλήξεις όμως καθώς και η συνεχής διάθεση για δημιουργική απασχόληση των «παιδιών μας» στο σπίτι , δε σταματούν εδώ. Οργανώνουμε ένα «διαγωνισμό ζωγραφικής» για όλα τα παιδιά με αναπηρία, ανεξάρτητα ηλικίας και ειδικών δεξιοτήτων . Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αποτυπώσουν σε ένα κομμάτι χαρτί , τον κορονοιο και ο,τι αντιλαμβάνονται από αυτόν , την αλλαγή τρόπου ζωής , την απουσία επισκεψιμότητας , τον εγκλεισμό ή ακόμη και την ιδια την πολύδιαδεδομένη εικονα του κορονοιού!!!Περισσότερο πρόκειται για απασχόλιση πνευματική και αποτύπωση συναισθημάτων ….έστω και με μια γραμμή , έστω και με ένα χρώμα …

 

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι ψυχολόγοι μας , οι εργοθεραπευτές μας , οι εκπαιδευτές μας , και οι κοινωνικοί μας λειτουργοί, προτρέπουν και καθοδηγούν τους γονείς με τις απαραίτητες συμβουλές  τους , σε ευχάριστη αξιοποίηση του χρόνου τους  με τα παιδιά στο σπίτι…

 

 

 

Tags: , ,

Αιμοδοσία στο Δήμο Κιλελέρ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας

Ηχηρό μήνυμα προσφοράς και αλληλεγγύης αποτέλεσε η συμμετοχή των εθελοντών αιμοδοτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Κιλελέρ συμμετέχοντας στην αιμοδοσία που είχε ως κεντρικό σύνθημα «Γίνε Ήρωας, Δώσε Αίμα, Νίκησε των Κορωνοϊό». Από τα άτομα που προσήλθαν οι μονάδες υγείας ενισχύθηκαν με σημαντικό αριθμό φιαλών αίματος.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αθλητισμού και Πολιτισμού Κώστας Χατζηκωνσταντίνου φανερά ικανοποιημένος, αφού ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές αιμοδότες για την ανεκτίμητη προσφορά τους, δήλωσε:

«Η συμμετοχή και η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα μας για προσφορά αίματος είναι σίγουρο ότι θα  βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές στην προσπάθειά τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η αιμοδοσία αποτελεί υψηλό δείγμα αλληλεγγύης. Το ανθρώπινο αίμα είναι πολύτιμο, δεν παρασκευάζεται. Λίγες σταγόνες αίμα χαρίζουν σε έναν άγνωστο συμπολίτη μας ζωή, ελπίδα και αισιοδοξία.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους εθελοντές αιμοδότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Κιλελέρ να προσφέρουν λίγο από το δικό τους αίμα για να σώσουν κάποιον συνάνθρωπό μας».

Tags: , ,

Μάξιμος: Δημιουργία μεταγυμνασιακής δομής για μαθητές με ειδικές ανάγκες στη Λάρισα

Την ανάγκη δημιουργίας μεταγυμνασιακών δομών για τη δια βίου εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές ανάγκες, επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Μάλιστα, ο Θεσσαλός πολιτικός προτείνει να λειτουργήσει πιλοτικά τέτοια δομή στη Λάρισα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις των Ειδικών Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) στη συνοικία της Νεάπολης, που πρόσφατα επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση υπογραμμίζει ότι «η εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά με σοβαρές αναπηρίες, νοητικά προβλήματα και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σταματά με την ολοκλήρωση της φοίτησης στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και με ανώτερο ηλικιακό όριο τα 22 τους χρόνια.

Ωστόσο, είναι κοινός τόπος ότι οι περισσότεροι απόφοιτοι απλώς επιστρέφουν στις οικογένειές τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα εργασίας, ελλείψει επαρκών δεξιοτήτων, ενώ και οι ίδιες οι οικογένειες, σε πολλές περιπτώσεις, αδυνατούν για αντικειμενικούς λόγους να τους φροντίσουν επαρκώς. Μοιραία, λοιπόν, σε πολλούς αποφοίτους εμφανίζεται μια ψυχολογική οπισθοδρόμηση, και γρήγορα χάνονται τα ωφελήματα από τις σπουδές των προηγούμενων ετών. Ως εκ τούτου, προβάλλει αδήριτη η ανάγκη της συνέχισης της παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε μεταγυμνασιακη δομή δια βίου εκπαίδευσης, εργασίας και φροντίδας, κάτι που ζητούν εδώ και χρόνια μετ’ επιτάσεως 36 σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων μαθητών Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

Στη Λάρισα τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. αποτελούν μια από τις πληρέστερες δομές στη χώρα, καθώς στεγάζονται σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο με 12 αίθουσες και 6 εργαστήρια με σημαντικότερο το εργαστήρι της αυτόνομης διαβίωσης. Μάλιστα, τις υψηλές προδιαγραφές του σχολείου επαίνεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του σε αυτό στις 21.12.19. Η κτιριακή αυτή υποδομή συνιστά την καλύτερη προϋπόθεση για τη δημιουργία και πιλοτική λειτουργία μιας μεταγυμνασιακής δομής στην Λάρισα, ως συνέχεια των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.».

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν θα προχωρήσουν στη δημιουργία μεταγυμνασιακών δομών για τη συνεχιζόμενη στήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες και αν προτίθενται να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε μια από τις δομές που θα λειτουργήσουν πιλοτικά ως συνέχεια των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. να βρίσκεται στη Λάρισα.

Tags: , ,

Την εμφάνισή του έκανε το Ωίδιο σε καλλιέργειες με μπιζέλια

Την εμφάνισή του έκανε το Ωίδιο σε καλλιέργειες με μπιζέλια υπό κάλυψη (θερμοκηπίου).

Συνθήκες ανάπτυξης: ο μύκητας είναι υποχρεωτικό παράσιτο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-300 Cμε (άριστη 25-260C),και υγρασία 46%.

Η διασπορά των σπορίων του μύκητα στο χώρο του θερμοκηπίου με τον άνεμο.

Συμπτώματα: Εμφάνιση λευκών κηλίδων με αλευρώδεις εξανθήσεις στην άνω και την κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς. Το παθογόνο προσβάλλει όλα τα όργανα του φυτού και στις έντονες προσβολές προκαλούνται νεκρώσεις ιστών φυλλόπτωση καχεξία και νανισμός των φυτών. Η ασθένεια εμφανίζεται με όμοια συμπτώματα και στους λοβούς.

Καταπολέμηση:Nα γίνουν ψεκασμοί των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες του μπιζελιού με εκλεκτικά για το ωίδιο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. όπως :sulphur, Thiophanatemethyl κ.α.

Προσοχή:Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις του μπιζελιού να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email:pkpfpfevolou@minagric.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

 

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Απρίλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930EC