Ειδήσεις

Μάξιμος: Δημιουργία μεταγυμνασιακής δομής για μαθητές με ειδικές ανάγκες στη Λάρισα


Την ανάγκη δημιουργίας μεταγυμνασιακών δομών για τη δια βίου εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές ανάγκες, επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Μάλιστα, ο Θεσσαλός πολιτικός προτείνει να λειτουργήσει πιλοτικά τέτοια δομή στη Λάρισα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις των Ειδικών Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) στη συνοικία της Νεάπολης, που πρόσφατα επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση υπογραμμίζει ότι «η εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά με σοβαρές αναπηρίες, νοητικά προβλήματα και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σταματά με την ολοκλήρωση της φοίτησης στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και με ανώτερο ηλικιακό όριο τα 22 τους χρόνια.

Ωστόσο, είναι κοινός τόπος ότι οι περισσότεροι απόφοιτοι απλώς επιστρέφουν στις οικογένειές τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα εργασίας, ελλείψει επαρκών δεξιοτήτων, ενώ και οι ίδιες οι οικογένειες, σε πολλές περιπτώσεις, αδυνατούν για αντικειμενικούς λόγους να τους φροντίσουν επαρκώς. Μοιραία, λοιπόν, σε πολλούς αποφοίτους εμφανίζεται μια ψυχολογική οπισθοδρόμηση, και γρήγορα χάνονται τα ωφελήματα από τις σπουδές των προηγούμενων ετών. Ως εκ τούτου, προβάλλει αδήριτη η ανάγκη της συνέχισης της παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε μεταγυμνασιακη δομή δια βίου εκπαίδευσης, εργασίας και φροντίδας, κάτι που ζητούν εδώ και χρόνια μετ’ επιτάσεως 36 σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων μαθητών Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

Στη Λάρισα τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. αποτελούν μια από τις πληρέστερες δομές στη χώρα, καθώς στεγάζονται σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο με 12 αίθουσες και 6 εργαστήρια με σημαντικότερο το εργαστήρι της αυτόνομης διαβίωσης. Μάλιστα, τις υψηλές προδιαγραφές του σχολείου επαίνεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του σε αυτό στις 21.12.19. Η κτιριακή αυτή υποδομή συνιστά την καλύτερη προϋπόθεση για τη δημιουργία και πιλοτική λειτουργία μιας μεταγυμνασιακής δομής στην Λάρισα, ως συνέχεια των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.».

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν θα προχωρήσουν στη δημιουργία μεταγυμνασιακών δομών για τη συνεχιζόμενη στήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες και αν προτίθενται να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε μια από τις δομές που θα λειτουργήσουν πιλοτικά ως συνέχεια των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. να βρίσκεται στη Λάρισα.

Προηγούμενο άρθρο Την εμφάνισή του έκανε το Ωίδιο σε καλλιέργειες με μπιζέλια
Επόμενο άρθρο Αιμοδοσία στο Δήμο Κιλελέρ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας