Ειδήσεις

Την εμφάνισή του έκανε το Ωίδιο σε καλλιέργειες με μπιζέλια


Την εμφάνισή του έκανε το Ωίδιο σε καλλιέργειες με μπιζέλια υπό κάλυψη (θερμοκηπίου).

Συνθήκες ανάπτυξης: ο μύκητας είναι υποχρεωτικό παράσιτο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-300 Cμε (άριστη 25-260C),και υγρασία 46%.

Η διασπορά των σπορίων του μύκητα στο χώρο του θερμοκηπίου με τον άνεμο.

Συμπτώματα: Εμφάνιση λευκών κηλίδων με αλευρώδεις εξανθήσεις στην άνω και την κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς. Το παθογόνο προσβάλλει όλα τα όργανα του φυτού και στις έντονες προσβολές προκαλούνται νεκρώσεις ιστών φυλλόπτωση καχεξία και νανισμός των φυτών. Η ασθένεια εμφανίζεται με όμοια συμπτώματα και στους λοβούς.

Καταπολέμηση:Nα γίνουν ψεκασμοί των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες του μπιζελιού με εκλεκτικά για το ωίδιο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. όπως :sulphur, Thiophanatemethyl κ.α.

Προσοχή:Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις του μπιζελιού να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email:pkpfpfevolou@minagric.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

 

Προηγούμενο άρθρο Συμβουλευτική στήριξη από τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων Πολιτών
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Δημιουργία μεταγυμνασιακής δομής για μαθητές με ειδικές ανάγκες στη Λάρισα