Tags: , ,

Κέλλας: Η Κυβέρνηση στηρίζει επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους

«Τέλος καλό, όλα καλά! Είμαι πολύ καλά στην υγεία μου και αισθάνομαι αρκετά δυνατός! Εύχομαι σε όλο τον κόσμο, που βρίσκεται στα νοσοκομεία όχι μόνο για τον κορονοϊό αλλά γενικότερα, υγεία και ταχεία αποκατάσταση! Το σύνθημα “παραμένουμε σπίτι, για να είμαστε και αύριο όλοι μαζί” είναι σε ισχύ».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, αναφορικά με τη μάχη και τη νίκη του απέναντι στον φονικό ιό,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πρώτου Θέματος «Θέμα 104.6 FM» και τους Βασίλη Γούλα και Ελένη Γκρήγκοβιτς.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ερωτηθείς για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας, επεσήμανε:

«Πρόκειται για μία συνοικία, που βρίσκεται στον αστικό ιστό της Λάρισας, με ιδιαιτερότητες ως προς τη φύλαξή της, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της είναι Ρομά. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η κατάσταση θα μπορούσε να είχε προληφθεί, αλλά κανείς δεν επενέβη νωρίτερα λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Ρομά.

Μετά την παρέμβαση των κυρίων Τσιόδρα και Χαρδαλιά υπήρξε καταρχήν μία συνεννόηση και η περιοχή τέθηκε σε καραντίνα. Είναι ευχάριστο και παρήγορο ότι μετά τα πρώτα τεστ, που βγήκαν θετικά στον ιό, τα υπόλοιπα είναι στην πλειοψηφία τους αρνητικά».

Επιπλέον, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. αναφέρθηκε στη δομή μεταναστών του Κουτσόχερου, σημειώνοντας:

«Η περιοχή αυτή αποκλείστηκε και ίσως έπρεπε να γίνει νωρίτερα».

Περαιτέρω, ο κ. Κέλλας, κληθείς να εκτιμήσει τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, συναρτήσει του κυβερνητικού σχεδιασμού στήριξης της οικονομίας, υπογράμμισε:

«Η Κυβέρνηση προωθεί την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., των οικονομικά αδύναμων και των επιχειρήσεων, αλλά δεν είμαστε σε θέση, ακόμη, να προβλέψουμε με ακρίβεια το τέλος αυτής της δοκιμασίας.

Απ’ ό,τι φαίνεται η καμπύλη των κρουσμάτων έχει επιπεδωθεί. Σύμφωνα με τα στατιστικά των επιδημιολόγων είμαστε στην αρχή του τέλους, αλλά αυτό προϋποθέτει να μην υπάρξει χαλάρωση το Πάσχα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη του φαινομένου. Από τις αρχές Μαΐου θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Συγχρόνως, είμαστε σε αναμονή για την εύρεση του φαρμάκου, το οποίο θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ιού. Για τον λόγο αυτό, τα μέτρα ενίσχυσης λαμβάνονται σταδιακά. Έως τώρα η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων, στο οποίο μπορεί να υπάρξουν κάποιες αδικίες λόγω της πολυπλοκότητας των Κ.Α.Δ., ενώ ετοιμάζει και δεύτερο σχέδιο για το προσεχές διάστημα.

Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε όλα τα χρηματικά αποθέματα τώρα, διότι δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει.

Η απόφαση του Eurogroup θα μπορούσε να είναι καλύτερη, όμως εξασφαλίσαμε τρόπους χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, των ελληνικών ομολόγων που γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση (waiver) και έχουμε στη διάθεσή μας την προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης.  Επίσης, θα αντλήσουμε πόρους κι από τα 200 δις για υγειονομικές δαπάνες, που προέρχονται από τα 500 δις που θα διαθέσει συνολικά η ΕΕ, ενώ αναμένεται ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο στήριξης».

Τέλος, ο κ. Κέλλας κλήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό Βαρουφάκη στην Αίγινα, απαντώντας: «Πρόκειται για προκλητική συμπεριφορά, αλλά είναι πταίσμα συγκριτικά με τις αυταπάτες και τις δημιουργικές ασάφειες, που πρόβαλλε, όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών, οδηγώντας την οικονομία στην ύφεση. Επειδή έρχεται Πάσχα, ας του το συγχωρήσουμε».

Tags: , ,

ΕΚΛ: Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και την διεκδίκηση

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στηρίζει  την Πανελλαδική πρωτοβουλία  δεκάδων σωματείων εμποροϋπαλλήλων για την Ημέρα Δράσης για τους εργαζόμενους στα σουπερ μάρκετ, την Τετάρτη 15 Απρίλη , με σύνθημα «στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας».

Θα σταθούμε στους συναδέλφους μας εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ που από την  στιγμή που ξέσπασε πανδημία ήταν από τους πρώτους που δοκιμάστηκαν καθώς καθημερινά έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους στους χώρους δουλειάς τους, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο χωρίς ουσιαστικά μέσα προστασίας .

 Είναι από εκείνους που από νωρίς βρέθηκαν αντιμέτωποι με το νέο κύμα επίθεσης στα εργασιακά τους δικαιώματα με την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και το άνοιγμά τους και τις Κυριακές αρχικά με αφορμή την κατάσταση που βρισκόμαστε. Με συνεχείς παραβιάσεις ακόμη και των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους.

Με αίσθημα ευθύνης και παίρνοντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας θα βρεθούμε δίπλα τους, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη κι  απαιτώντας :

 • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των super market που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
 • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
 • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
 • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
 • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.
 • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
 • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
 • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Tags: , ,

Η κυβέρνηση να ενισχύσει τους καταυλισμούς των ΡΟΜΑ

Την ώρα που μετράμε ήδη 20 κρούσματα κορωνοιού στην κοινότητα των Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα και η κυβέρνηση αποφάσισε να μπεί σωστά σε καραντίνα η συνοικία, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκλάβει κανείς τα 50.000 ευρώ, που δίνει ως έκτακτη ενίσχυση το Υπουργείο Εσωτερικών, από τους ΚΑΠ, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, για αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, για την λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 σε οικισμούς και καταυλισμούς ΡΟΜΑ στην Θεσσαλία.

Αυτά τα χρήματα δεν αντιμετωπίζουν ούτε τις ανάγκες για τον οικισμό των ΡΟΜΑ στην Νέα Σμύρνη της Λάρισας, όχι όλης της Θεσσαλίας!

Και χωρίς ίχνος ντροπής, οι κύριοι στην κυβέρνηση, στην συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΕΣ που εκδόθηκε σήμερα, γράφουν ότι αν μείνει αδιάθετο κάποιο ποσό απ’ αυτό, μπορεί να  χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της Περιφέρειας!!!

Η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τώρα με γενναία χρηματοδότηση την περιφέρεια και κάθε δήμο της Θεσσαλίας, από κρατικούς και ευρωενωσιακούς πόρους, για την κάλυψη όλων των αναγκών, τόσο για τους καταυλισμούς των ΡΟΜΑ, όσο και γενικότερα για την προστασία του λαού από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοιού.

Να ενισχύσει με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ. Να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και το προσωπικό του.

Κλιμάκια γιατρών πρέπει να επισκεφθούν όλους τους καταυλισμούς των ΡΟΜΑ στην Θεσσαλία και γενικότερα, για να κάνουν εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν άλλα κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κατά τόπους Κέντρα Κοινότητας Δήμων και Παραρτημάτων Ρομά, με τους διαμεσολαβητές, τα Δημοτικά Ιατρεία, τους τοπικούς συλλόγους Ρομά.

Πέρα από τη Νέα Σμύρνη, σε όσες περιοχές ο πληθυσμός των ΡΟΜΑ, δεν έχει φώς και νερό, να μετακινηθεί άμεσα σε ασφαλείς χώρους (ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας), ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φώς, νερό και αποχέτευση.

Επίσης, οι υποτυπώδεις υποδομές να βελτιωθούν άμεσα (να γίνουν διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση, μυοκτονίες και απολυμάνσεις).

Να παρασχεθούν σε όλους τους κατοίκους των οικισμών των ΡΟΜΑ, μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.

Να χορηγηθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους δικαιούχους του ΚΕΑ καθώς και η διανομή τροφίμων από τα ΤΕΒΑ και άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας.

Tags: , ,

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ΕΣΠΑ στην τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του ΣΘΕΒ

Τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις, τις παρεμβάσεις του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τη στήριξη της Περιφέρειας αποτέλεσαν θέματα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΘΕΒ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 07 Απριλίου, με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του Αντιπροέδρου του ΣΕΒ κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επικείμενες εξελίξεις στα εργασιακά και οικονομικά ζητήματα, για τις καθημερινές αλλαγές στην νομοθεσία και το δαιδαλώδες οικονομικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας. Ο ΣΘΕΒ δέχεται καθημερινά αιτήματα από τις επιχειρήσεις μέλη του που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει ο κορονοϊός στην επιχειρηματικότητα. Τέλος έγινε και εκτενής αναφορά στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, στην επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρων και οφειλών του δημοσίου (ΦΠΑ, Ε.Φ.Κ, πόροι ΟΑΕΔ κ.α.) προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας στις πληγείσες επιχειρήσεις καθώς και στη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν μισθωμένες επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης  αναφέρθηκε στην ανάγκη για  μέτρα στήριξης από την Πολιτεία αλλά και από την  Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Εξέφρασε την αγωνία του για την υγειονομική κρίση όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Τέλος, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσο πιο γρήγορα και έγκαιρα οι νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι όσο περισσότερο ευέλικτες γίνεται, μέσω συνεργιών, νέων επιχειρηματικών ιδεών και συνεργασιών.

Από τη μεριά του ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι ο άξονας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επόμενη μέρα από την τωρινή κρίση είναι η εκπόνηση ενός προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με εργαλεία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων συνέπεια της κατάστασης της πανδημίας του κορονοϊού.  Επίσης, ανάφερε ότι θα πρέπει να δοθούν από την Κυβέρνηση κίνητρα με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα μέσα στο 2020 ώστε να ενισχυθεί άμεσα η αγορά με ρευστότητα.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι η επόμενη μέρα μετά την υγειονομική κρίση θα είναι πιο δύσκολη και η οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με το Κράτος να βρίσκει τεχνικές λύσεις για την ανάκαμψή της όπως η πλήρης αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η απλοποίηση των διαδικασιών (μεταφορά χρημάτων από τον έναν άξονα στον άλλο χωρίς περιορισμό, μείωση της γραφειοκρατίας) αλλά και επιμήκυνση του παρόντος ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα και από το επόμενο ΕΣΠΑ.

Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κα τα μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα και ότι ο ΣΘΕΒ θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις μέλη του και τους εργαζομένους τους, με παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση, αλλά και να ενημερώνει συνεχώς τα μέλη του, ώστε όλοι μαζί να βγούμε όσο πιο αλώβητοι γίνεται από αυτήν την κρίση.

 

Tags: , ,

Αστακός η Αρωγή – Αυστηρά μέτρα περιφρούρησης

Στον περιβάλλοντα χώρου του θεραπευτηρίου «Αρωγή» συναντήθηκαν ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος με τον Γενικό Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας Αστέριο Μαντζιώκα παρόντων των αντιδημάρχων  Αχιλλέα Χατζούλη και Βάνας Χλιάπη – Γκουνιαρούδη, του δημοτικού συμβούλου Αντώνη Ρεντζιά, και του διοικητή του ΑΤ Κιλελέρ Αστέριου Μπαρακόπουλου. Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε  επιτόπιος χωροταξικός έλεγχος των ληφθέντων αστυνομικών μέτρων προστασίας του θεραπευτηρίου.

Στο θεραπευτήριο που βρίσκεται στις παρυφές της Νίκαιας, ύστερα από απόφαση της Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας, μεταφέρθηκαν Ρομά από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης της Λάρισας οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό Covid-19. Εκεί λειτουργεί κλειστή δομή περίθαλψης και όποιοι από τους φορείς του ιού παρουσιάσουν επιδείνωση της υγείας τους προβλέπεται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία για περαιτέρω νοσηλεία και περίθαλψη. Στην κλειστή δομή νοσηλείας έχουν παρθεί αυστηρότατα μέτρα προστασίας. Υπάρχει εξωτερική και εσωτερική περιμετρική περιφρούρηση του κτηρίου, παρουσία αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας εντός του κτηρίου με  παράλληλο αυστηρό έλεγχο του δρόμου που οδηγεί σε αυτό από μόνιμη αστυνομική δύναμη. Όπως είναι σαφές η πρόσβαση στην «Αρωγή» είναι αδύνατη για όσους δεν έχουν να πραγματοποιήσουν σαφή και εντεταλμένη εργασία.

Ο δήμαρχος αφού δήλωσε την ικανοποίησή του για τα συμφωνηθέντα μέτρα αστυνόμευσης  από το Δήμο Κιλελέρ και την Ελληνική Αστυνομία,  εξέφρασε την πεποίθηση του ότι αυτά θα τηρηθούν κατά γράμμα. Χαρακτήρισε δε άριστο το επίπεδο συνεργασίας με την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας. Ο Γενικός Διευθυντής τόνισε την απρόσκοπτη συνεργασία των δύο φορέων, χαρακτήρισε υψηλό το επίπεδο ασφάλειας της «Αρωγής» και δήλωσε  ότι η Ελληνική Αστυνομία επιτελεί στο ακέραιο το έργο που της έχει ανατεθεί από την Ελληνική Πολιτεία. Κλείνοντας είπε ότι θα διατηρηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με το Δήμαρχο για άμεση και χωρίς χρονοτριβή αντιμετώπιση των όποιων ζητημάτων ανακύπτουν.

Tags: , ,

Μάξιμος: Μέτρα για πληττόμενους από το λουκέτο στις Λαϊκές Αγορές

Τη λήψη μέτρων για όλους όσοι πλήττονται από την απαγόρευση λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών στη Θεσσαλία -χονδρέμπορους, λαϊκατζήδες, παραγωγούς λαϊκών και πλανόδιους μανάβηδες- ζητά ο  βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κεντρικής Λαχαναγοράς Λάρισας κ. Αθανάσιο Μέρα, υπογραμμίζει στην ερώτησή του ότι «η πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών της Θεσσαλίας από την πανδημία του κορονοϊου, μετά και τα διαπιστωμένα κρούσματα σε ρομά κατοίκους στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, αποφάσισε την απαγόρευση της λειτουργίας λαϊκών αγορών και στους τέσσερεις νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως επίσης και την απαγόρευση της μετακίνησης μανάβηδων στα χωριά της Περιφέρειας για 14 ημέρες.

Η απόφαση αυτή, που κρίθηκε απαραίτητη για την αποτροπή της διασποράς του ιού και την ουσιαστική περιφρούρηση του ύψιστου αγαθού της δημόσιας υγείας, προκαλεί επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Ωστόσο, η επιβολή καραντίνας στη λειτουργία των λαϊκών αγορών σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως και στο λιανεμπόριο από πλανόδιους μανάβηδες φρούτων και λαχανικών στα χωριά, έχει σοβαρές παρενέργειες στην επιχειρηματική δράση όσων δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπόριο, αλλά  και στον οικογενειακό προϋπολογισμό όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτή την αλυσίδα διανομής και εμπορίας.

Με δεδομένο ότι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν ημερομηνία λήξης είναι εμφανές ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου θα υποστούν τεράστια ζημιά, καθώς δεν έχουν άλλον τρόπο διάθεσής τους, μιας και τα super market τα οποία θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ακολουθούν συγκεκριμένη πολιτική με μακροχρόνια συμβόλαια. Ομοίως, βιοποριστικό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι επαγγελματίες μικροπωλητές των λαϊκών αγορών, οι παραγωγοί που διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές και οι μανάβηδες που πουλούν στα χωριά και τις συνοικίες. Για όλους αυτούς, στο πλαίσιο της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα της πολιτείας».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

 • Τι προτίθεστε να πράξετε για την αποζημίωση των εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς Λάρισας; Θα υπάρξει απογραφή των φρούτων και λαχανικών τους προκειμένου να αποζημιωθούν; Μπορεί τα αγαθά αυτά να αποζημιωθούν από το κράτος και να διατεθούν σε στρατόπεδα, γηροκομεία κλπ;
 • Πως θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί λαϊκών για την αδιάθετη παραγωγή τους και οι μικροπωλητές που ήδη έχουν αγοράσει εμπόρευμα και δεν θα μπορέσουν να το διαθέσουν;
 • Θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ με την ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη και στους ανωτέρω, όπως έχει συμβεί για άλλους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας από την πανδημία;

 

Tags: ,

Διανομή τροφίμων στους 50 δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δ. Τεμπών

Σε κλίμα αλληλοβοήθειας και ανθρώπινης αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε η διανομή τροφίμων για τις μέρες του Πάσχα στους 50 δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Τεμπών,  την Τετάρτη 8 και Πέμπτη 9 Απριλίου 2020, προκειμένου να γιορτάσουν το Άγιο Πάσχα. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Τεμπών εν όψει των εορτών του Πάσχα βρίσκεται δίπλα σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη και χρειάζονται την στήριξη μας. Ο θεσμός του 《Κοινωνικού Παντοπωλείου》 βρήκε αποδεκτές και αρωγούς στο έργο του, ευαισθητοποιημενους πολίτες, συλλόγους και επιχειρήσεις από τον τόπο μας και τους ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη τους. Ευχόμαστε σε όλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση. Στη διανομή των τροφίμων ήταν παρόντες η πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Τεμπών Καραπάνου τ- Μαγαλιού Άννα , το μέλος κ. Αβέλλας Μιχάλης καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κακαγιάννης Χρήστος. Συγχαρητήρια αξίζουν στο προσωπικό του Δήμου Τεμπών και στο Βοήθεια στο Σπίτι, που απασχολήθηκαν για να συσκευάσουν και να διανείμουν έπειτα τα τρόφιμα στη συνέχεια.

Tags: , ,

Δ. Κιλελέρ: Συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της Πανδημίας

Με αντιπροσωπεία Ρομά, από μόνιμους κατοίκους των τοπικών κοινότητων του Ομορφοχωρίου, της Χάλκης και των άλλων χωριών του Δήμου Κιλελέρ, συναντήθηκε ο δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος στα πλαίσια της ενημέρωσης τους για μέτρα που ισχύουν σχετικά με την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού.

Ο δήμαρχος αρχικά έκανε σαφές ότι οι Ρομά αντιμετωπίζονται από τη δημοτική αρχή  με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που ισχύουν για το σύνολο των δημοτών του Δήμου Κιλελέρ, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Στη συνέχεια κατέστησε σαφές ότι και αυτοί οφείλουν, όπως όλοι οι δημότες,  να τηρούν με προσωπική τους ευθύνη τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η πολιτεία και ότι η μετακίνηση και ο συνωστισμός πολιτών ενέχει σοβαρό κίνδυνο μεταφοράς του κορωνοϊού από άτομα, πιθανόν φορείς του ιού, στους υπολοίπους.

Στα πλαίσια της αποτροπής μιας εξάπλωσης του ιού ορίστηκαν, σε συνεργασία δημοτικής αρχής και κοινότητας των Ρομά, διαμεσολαβητές οι οποίοι θα μεταφέρουν στους Ρομά οδηγίες, συμβουλές και αποφάσεις για την προστασία τους από το φονικό ιό όπως αυτές εκδίδονται από το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας και αντίστοιχα θα ενημερώνουν τη δημοτική αρχή για αιτήματα και τα τυχόν προβλήματα της κοινότητας.

Η αντιπροσωπεία των Ρομά συμφώνησε με το σύνολο των προτάσεων της δημοτικής αρχής, χαρακτήρισε άριστη τη συνεργασία και δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα συμφωνηθέντα και στους υπόλοιπους κατοίκους.

Κλείνοντας τη συνάντηση ο δήμαρχος δήλωσε ότι τα προτεινόμενα μέτρα βρίσκουν σύμφωνη την πλειονότητα των δημοτών και διαβεβαίωσε τους συμπολίτες του ότι ο Δήμος Κιλελέρ παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας έχει προβεί, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, στη λήψη ανάλογων μέτρων και θα προβεί σε συμπληρωματικά αν χρειαστεί,  τα οποία  θα διασφαλίζουν την υγεία τους και την προστασία τους από τον κορωνοϊό.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι αντιδήμαρχοι Χρ. Χατζούλης και Αλ. Χονδρονάσιος, ο πρόεδρος Γ. Χατζόπουλος και οι τοπικοί σύμβουλοι Γ. Μαξιμιάδης και Κ. Αθανασίου της κοινότητας Ομορφοχωρίου.

 

Tags: , ,

Το Εργατικό Κέντρο για τις εξελίξεις στην συνοικία της Νέας Σμύρνης

Το Εργατικό Κέντρο παρακολουθεί με ανησυχία τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας. Οι εξελίξεις στην συνοικία της Νέας Σμύρνης με το μεγάλο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, φέρνουν στην επιφάνεια για άλλη μια φορά  την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας της χώρας συνολικά .  Αναδεικνύεται ότι τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα για αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού  από μόνα τους δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πολύ περισσότερο όταν ακόμη  και οι ειδικοί λένε ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την εξέλιξή της .

Δεν αρκεί λοιπόν μόνο η ατομική ευθύνη του καθενός μας στην τήρηση αυτών των μέτρων που είναι απαραίτητα αλλά αποτελεί  την πρώτη προϋπόθεση η ανάληψη της  κρατικής ευθύνης από την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα αιτήματα που έθεσαν οι υγειονομικοί με τις συμβολικές τους κινητοποιήσεις την Τρίτη 7 Απρίλη για την έμπρακτη στήριξη των νοσοκομείων, των γιατρών , των νοσηλευτών με την κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό και των ελλείψεων σε αναγκαίο εξοπλισμό και υλικά.

Είναι επίσης άμεση ανάγκη να στηριχτούν πολύπλευρα οι κάτοικοι της συγκεκριμένης συνοικίας , η οποία μαστίζεται από χρόνια προβλήματα συνθηκών διαβίωσης, την συνολικής  υποβάθμισης  καθώς και από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα ΡΟΜΑ που ζει σε μια περιοχή που δεν πληρεί τους στοιχειώδης όρους υγιεινής, με σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση κι αποχέτευση. Μια κατάσταση για την οποία υπάρχει διαχρονική ευθύνη των εκάστοτε τοπικών αρχών και κυβερνήσεων. Κι εδώ δεν χωρούν ούτε εθιμοτυπικές αναφορές ούτε ανοχή απέναντι σε ρατσιστικές φωνές που επιδιώκουν να αξιοποιούν τέτοια ζητήματα.

Ως Εργατικό Κέντρο διεκδικούμε από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές άμεσα τα εξής :

 

 1. Να εξασφαλιστεί πλήρως η ικανοποίηση όλων των αναγκών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με σταθερή παρακολούθηση της υγείας όλου του πληθυσμού. Διατάσσοντας άμεσα το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό  προσωπικό με ειδικό συνεργεία. Με μέριμνα για εξετάσεις των κατοίκων για τον άμεσο εντοπισμό και την έγκαιρη αντιμετώπιση τους με βάση τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Με 24ωρη λειτουργία των υποδομών πρωτοβάθμιας υγείας που βρίσκονται στην περιοχή ή είναι κοντά.
 2. Να εξασφαλιστεί η ικανοποίηση όλων των αναγκών σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης καθώς και η δωρεάν διάθεση όλων των απαραιτήτων μέσω και υλικών για την προστασία (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά κα) στον πληθυσμό της συνοικίας .
 3. Να εξασφαλιστούν βασικά αγαθά όπως φως , ύδρευση – αποχέτευση για όσες οικογένειες ΡΟΜΑ δεν διαθέτουν με την μετακίνηση τους σε ποιο ασφαλείς χώρους (ξενοδοχεία ή άλλες υποδομές).
 4. Να εξασφαλιστεί για όλους τους εργαζόμενους που δεν μπορούνε να πάνε στην δουλειά τους, ειδική άδεια χωρίς καμία απώλεια μισθού ή μεροκάματου για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν τα μέτρα. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όλες τις λαϊκές οικογένειες.
 5. Να εξασφαλιστούνε αυξημένα μέτρα προστασίας με την άμεση παροχή κάθε απαραίτητου υλικού και μέριμνας ,για τους γιατρούς, νοσηλευτές κι όλο το προσωπικό που θα εργαστεί στις υποδομές του κέντρου αποκατάστασης ΑΡΩΓΗ όπου μεταφέρονται οι ασθενείς με κορωνοϊό.
 6. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.
 7. Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε ιατρικό , παραϊατρικό, νοσηλευτικό , με μόνιμους διορισμούς και στα 2 νοσοκομεία της πόλης μας.
 8. Επίταξη ξενοδοχείων της  πόλης μας για τη διαμονή εργαζομένων  των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι.
 9. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας, που η περιοχή μας διαθέτει μεγάλο αριθμό, μαζί με το προσωπικό τους, να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο καθώς και ένταξη υποχρεωτικά των αυτοαπασχολούμενων γιατρών στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

 

Tags: ,

Αιμοδοσία οργανώνει η ΟΝΝΕΔ Λάρισας

Με την πανδημία του κορωνοϊού να πλήττει τη χώρα μας, είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμίας από εμάς να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τους συνανθρώπους μας που μας έχουν ανάγκη. Η ανησυχία των πολιτών για την προσέλευσή τους στα νοσοκομεία -σύμφωνα και με τις συστάσεις των ειδικών- έχει προκαλέσει δραματική μείωση των αποθεματικών αίματος.

Για το σκοπό αυτό και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας  διοργανώνουμε ανοιχτή αιμοδοσία την Μ. Τρίτη 14/4 από τις 08:30 έως τις 13:30 στην πλατεία Αμπελώνα σε συνεργασία με το ΣΕΑ Αμπελώνα «Η Ελπίδα» και το «Όλοι μαζί μπορούμε».

Μένουμε σπίτι, αλλά δε σταματάμε να προσφέρουμε ζωή!

 

Tags: , ,

Ενημερωτική εκστρατεία της Περιφέρειας με γιατρούς και νοσηλευτές

Ενημερωτική εκστρατεία οργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των υπηρεσιών της, στον πληθυσμό των Ρομά που κατοικούν στη συνοικία της Νέας Σμύρνης. Κλιμάκια με δύο υπαλλήλους  της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  αναλαμβάνουν για τις επόμενες 14 ημέρες να επικοινωνήσουν το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι» για την προστασία της υγείας των  Ρομά οικογενειών, να ενημερώσουν για τη σημασία των μέτρων πρόληψης και ατομικής προστασίας- όπως το  πλύσιμο των χεριών –  και να δώσουν ιατρικές  συμβουλές και καθοδήγηση.

Το πρόγραμμα  ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υλοποιείται  από 11/4/2020 μέχρι τις 24/4/2020 σε συνεργασία με τους διαμεσολαβητές Ρομά.

Tags: , ,

Restart – Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Βιώνουμε ένα πρωτοφανές lockdown της παγκόσμιας οικονομίας σε πυκνό χρόνο που δεν είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα ούτε στην κρίση του 1929. Βιομηχανίες υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει τελείως, το παγκόσμιο εμπόριο σχεδόν νεκρώθηκε, όπως και οι μεταφορές. Τα χρηματιστήρια διεθνώς έχουν απώλειες άνω των 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 19 Φεβρουαρίου. Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Κι ακόμη δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση της κρίσης σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Για την Ελλάδα το πλήγμα είναι τεράστιο. Η χώρα μόλις άρχισε να βγαίνει από μια δεκαετή κρίση και τώρα βρίσκεται και πάλι σε υποχώρηση. Ωστόσο, πρέπει να δούμε από τώρα την επόμενη ημέρα, το αναγκαίο restart της οικονομίας μας. Και μάλιστα να το δούμε με όρους συνολικού επαναπροσανατολισμού, αντλώντας διδάγματα από την ίδια την κρίση.

Το άκρως θετικό, έως τώρα, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα -τηρουμένων των αναλογιών- αποδεικνύει πως αντιμετωπίζει την πανδημία με εξαιρετική επιτυχία. Αυτό σημαίνει γρηγορότερη επαναφορά στην κανονικότητα, ενίσχυση της συλλογικής αυτοπεποίθησης, άνοδος στη διεθνή κλίμακα κύρους των χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση καλείται να ξεκινήσει από τώρα τη νέα μεγάλη μάχη που την περιμένει με την λήξη των έκτακτων μέτρων. Ήδη έχει κάνει τα πρώτα βήματα. Αναφέρω ως τεράστιο κέρδος την ταχύρρυθμη ψηφιοποίηση του κράτους, που θα βοηθήσει στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας και στην προσέλκυση των επενδύσεων.

Τα ποσά που θα δοθούν για την υπέρβαση της κρίσης είναι πραγματικά δυσθεώρητα –23 δις, το 13% του ΑΕΠ. Εξ αυτών, 13 δις θα δοθούν σε έργα. Τώρα είναι ευκαιρία να πραγματοποιηθεί η στροφή σε τομείς της οικονομίας όπως οι τεχνολογίες αιχμής, η καινοτομία, η μεταποίηση, η ενίσχυση των υποδομών, καθώς και η πρωτογενής παραγωγή για την αύξηση της αυτάρκειας τρόφιμα. Εξάλλου, το μοντέλο «Ελλάδα-Φλόριντα της Ευρώπης» είδαμε πόσο εύθραυστο είναι.

Ασφαλώς, πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις της ΕΕ, από τους ρυθμούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, τις τιμές του πετρελαίου. Εμείς, όμως, οφείλουμε με την ίδια αποφασιστικότητα που αντιμετωπίζουμε την πανδημία να κάνουμε ένα νέα ξεκίνημα για την οικονομία μας.

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Tags: , ,

Προσφορά τροφίμων για απόρους της ενορίας του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου

Το Σάββατο 11 Απριλίου 2020, η Τοπική Διοίκηση Λάρισας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Λάρισας, όπου προσέφερε τρόφιμα για την κάλυψη αναγκών των άπορων οικογενειών της ενορίας, εν όψει της εορτής του Πάσχα. Εκεί μας υποδέχθηκε ο πάτερ Βησσαρίων, όπου μας ενημέρωσε για τις δράσεις στήριξης των συνανθρώπων μας, όπου από την πλευρά μας δηλώσαμε αρωγοί στο μέτρο του δυνατού σε κάθε ενέργεια τους.

Καλή και ευλογημένη Αγία και Μεγάλη εβδομάδα και καλή Ανάσταση.

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Απρίλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930EC