Ειδήσεις

ΕΚΛ: Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και την διεκδίκηση


Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στηρίζει  την Πανελλαδική πρωτοβουλία  δεκάδων σωματείων εμποροϋπαλλήλων για την Ημέρα Δράσης για τους εργαζόμενους στα σουπερ μάρκετ, την Τετάρτη 15 Απρίλη , με σύνθημα «στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας».

Θα σταθούμε στους συναδέλφους μας εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ που από την  στιγμή που ξέσπασε πανδημία ήταν από τους πρώτους που δοκιμάστηκαν καθώς καθημερινά έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους στους χώρους δουλειάς τους, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο χωρίς ουσιαστικά μέσα προστασίας .

 Είναι από εκείνους που από νωρίς βρέθηκαν αντιμέτωποι με το νέο κύμα επίθεσης στα εργασιακά τους δικαιώματα με την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και το άνοιγμά τους και τις Κυριακές αρχικά με αφορμή την κατάσταση που βρισκόμαστε. Με συνεχείς παραβιάσεις ακόμη και των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους.

Με αίσθημα ευθύνης και παίρνοντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας θα βρεθούμε δίπλα τους, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη κι  απαιτώντας :

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των super market που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
Προηγούμενο άρθρο Η κυβέρνηση να ενισχύσει τους καταυλισμούς των ρομά
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Η Κυβέρνηση στηρίζει επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους