Tags: , ,

Μάξιμος: Να ρυθμιστούν όλα τα μικροδάνεια του ΟΕΚ

«Πώς προτίθεσθε να διευθετήσετε το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών όσων είχαν λάβει ‘‘μικροδάνεια’’ για αποπεράτωση ή επισκευή από τον τ. ΟΕΚ την περίοδο 1995-2000 και οι οφειλές τους, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, μεταφέρθηκαν για παρακολούθηση στην Εθνική Τράπεζα, και παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και ελλιπούς παρακολούθησης από την εν λόγω Τράπεζα αλλά και τις υποθέσεις εκείνων των –σημερινών- ιδιοκτητών ακινήτων για τους οποίους το ‘’μικροδάνειο’’ είχε συναφθεί στο όνομα άλλου προσώπου;». Τα παραπάνω ζητά να πληροφορηθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του επισημαίνει ότι «σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες από τα λεγόμενα ‘’μικροδάνεια’’ αποπεράτωσης ή επισκευής του τ. ΟΕΚ που συνήφθησαν την περίοδο 1995-2000, παρά την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών, που χειρίζεται ο ΟΑΕΔ και ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Μάιο του 2018, βάσει της υπουργικής απόφασης (52246/3173/26.01.18) για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών στους οποίους χορηγήθηκε δάνειο από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ

Συγκεκριμένα, λόγος γίνεται για τις περιπτώσεις εκείνων που είχαν πάρει από τον ΟΕΚ άτοκο μικροδάνειο αποπεράτωσης ή επισκευής την περίοδο 1995-2000, και των οποίων οι οφειλές μεταφέρθηκαν στην  Εθνική Τράπεζα για να τις παρακολουθεί. Πρόκειται για αρκετές χιλιάδες δανειοληπτών, που αποτελούν το 5-10% του συνόλου των δικαιούχων να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Σύμφωνα, με πληροφορίες που έχουν δει κατά διαστήματα το φως της δημοσιότητας, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, που βρέθηκαν, χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα, να εμπίπτουν στην ‘’αρμοδιότητα’’ της Εθνικής Τράπεζας, δεν είχαν κληθεί να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, και οι αιτήσεις τους για ρύθμιση στον ΟΑΕΔ εκκρεμούν για όλο αυτό το διάστημα μέχρι και σήμερα.

Οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ δικαιολογούν την καθυστέρηση είτε λόγω μη σαφών οδηγιών από την Διοίκηση του ΟΑΕΔ είτε λόγω της μη αποστολής των συγκεκριμένων στοιχείων από την Εθνική Τράπεζα, ώστε να υπολογιστεί η σημερινή οφειλή και οι δόσεις της ρύθμισης. Επιπλέον, διαπιστώνεται εκκρεμότητα στην ολοκλήρωση της ρύθμισης ‘’μικροδανείων’’ σε ειδικές περιπτώσεις, π.χ. τέκνων που κληρονόμησαν το σπίτι ή διαζευγμένων στην κυριότητα των οποίων έχει περιέλθει αυτό κ.λπ. Δηλαδή, σε διαφορετικό άνθρωπο εμφανιζόταν να δόθηκε το δάνειο τότε, κι άλλος οφείλει και επιθυμεί να το αποπληρώσει τώρα, ως ιδιοκτήτης του σπιτιού, αναλαμβάνοντας τις δόσεις της ρύθμισης.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την νέα Διοίκηση του ΟΑΕΔ, η οποία έχει δεσμευθεί να επισπεύσει όλες τις διαδικασίες του Οργανισμού ταχύτατα, και με βέβαιη την θετική διάθεση για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθεί ο τρόπος να επιλυθούν και οι αναφερόμενες εκκρεμότητες».

Tags: , ,

Γιορτάζουν τα Εισόδια της Θεοτόκου στη Μεσοράχη του Δήμου Κιλελέρ

Το διήμερο 20-21 Νοεμβρίου η Μεσοράχη του Δήμου Κιλελέρ πανηγυρίζει για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Οι πανηγυρικές Ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

 • Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 18:00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος
 • Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στις 7:30 Πανηγυρικός Όρθρος της Εορτής και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Tags: , ,

Λειτουργία Ειδικού Κέντρου Ημέρας στη Λάρισα για το Alzheimer

Στη χρηματοδότηση της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) για τη λειτουργία Ειδικού Κέντρου Ημέρας στη Λάρισα για το Alzheimer με ωφελούμενους 560 ηλικιωμένους προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 416.562 ευρώ ενώ για την υλοποίηση του έργου θα προσληφθούν 10 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νευρολόγοι κλπ.).

«Με σχέδιο και προγραμματισμό η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων και το Δήμαρχο Απ.Καλογιάννη, δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και βρίσκει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να υποστηρίξει και να βοηθήσει τους ηλικιωμένους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον στα προβλήματα και τις ανησυχίες των συνανθρώπων μας. Εύχομαι το έργο να επιτελέσει το σκοπό του, να αποδώσει ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα και να επιτύχει ώστε να μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης του» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

 

Στοιχεία έργου

Το έργο συνίσταται στη χρηματοδότηση για 18 (δεκαοκτώ) μήνες της λειτουργίας Ειδικού Κέντρου Ημέρας στη Λάρισα για το Alzheimer το οποίο θα λειτουργήσει ως μονάδα θεραπευτικής φροντίδας ασθενών με Alzheimer και άλλες συναφείς διαταραχές. Στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας δε λειτουργεί αντίστοιχη δομή που να παρέχει υπηρεσίες στο πλαίσιο της δημόσιας ψυχικής υγείας και να μπορεί να εξυπηρετήσει την ανάγκη των οικογενειών και των ατόμων που πάσχουν με άνοια.

Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί σαν μονάδα ημι-ημερήσιας παραμονής και απασχόλησης, θεραπευτικής φροντίδας και ενίσχυσης των ανθρώπων με άνοια που αντιμετωπίζουν διαταραχές της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών, εμφανίζουν διαταραχές συμπεριφοράς και έχουν έκπτωση στην καθημερινή του λειτουργικότητα. Επιπλέον, στόχο έχει να ενημερώνει, να εκπαιδεύει και να υποστηρίζει ψυχοκοινωνικά τους φροντιστές και τις οικογένειες των ασθενών γενικότερα, στοχεύοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής τους και στην ελάφρυνση του ψυχολογικού, οικονομικού και κοινωνικού φορτίου τους. Τέλος, παραμένει σε στενή διασύνδεση με φορείς: υγείας, κοινοτικούς, επιστημονικούς και άλλους προκειμένου η παροχή υπηρεσιών του να παραμένει πολύπλευρη και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Η αύξηση του μέσου όρου ζωής στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης έχει σαν αποτέλεσμα και την αύξηση της συχνότητας παθήσεων της τρίτης ηλικίας, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας. Το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% των ατόμων άνω των 85 ετών προσβάλλεται από άνοια. Σήμερα οι άνοιες με συχνότερη τη νόσο Alzheimer, αποτελούν μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή οι ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 200.000. Με βάση τις δημογραφικές τάσεις, μαζί με την αναλογία των ηλικιωμένων στο γενικό πληθυσμό αναμένεται να αυξηθεί δραματικά και ο αριθμός των πασχόντων από άνοια. Το κόστος της φροντίδας των ατόμων της μεγάλης αυτής πληθυσμιακής ομάδας βαίνει επίσης αυξανόμενο δραματικά, και πρόκειται για κόστος άμεσο και έμμεσο. Ιατρικά, δεν υπάρχει ακόμα ικανοποιητική απάντηση για τα συγκεκριμένα νοσήματα. Η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι η πλαισίωση των πασχόντων και των οικογενειών τους, με στρατηγικές ενίσχυσης των φαρμακευτικών θεραπειών, κινητοποίηση και επανεκπαίδευση των ασθενών, υποστήριξη και παρέμβαση στην κρίση βελτιώνει θεαματικά τα αποτελέσματα εκ των φαρμακευτικών θεραπειών και βελτιώνει την ποιότητα ζωής ασθενών και των οικογενειών τους, ανακουφίζοντας καταρχήν εκείνους και δευτερευόντως το ίδιο το σύστημα υγείας.  Στα ανοϊκά σύνδρομα, οφείλει κανείς εξαρχής να θεωρεί ότι μαζί με τον ασθενή πάσχει όλη η οικογένεια. Σε ποσοστό έως και 75% οι ασθενείς με νόσο Alzheimer, που είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, φροντίζονται στο σπίτι.

Το 90% της συνολικής φροντίδας παρέχεται από μέλη των οικογενειών τους. Σε μια κοινωνία οικογενειοκεντρική όπως η ελληνική πιθανώς τα παραπάνω να αποτελούν μετριοπαθή εκτίμηση. Κατά συνέπεια, η αναγνώριση, αποτίμηση και ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου.

Οι υψηλές απαιτήσεις φροντίδας των ανθρώπων με άνοια, επιδρούν στην υγεία των φροντιστών, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές και επαγγελματικές  δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, κλονίζουν την κοινωνική τους θέση και απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η παρέμβαση στην κοινότητα ενισχύει τις καθαυτό ιατρικές παρεμβάσεις και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Υπηρεσίες με τέτοια βάση δίνουν τη δυνατότητα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, παρέμβασης στην κρίση, αποτελεσματικότερης θεραπείας. Πάνω από όλα, οι υπηρεσίες καταπολεμούν το στίγμα και την κοινωνική απομόνωση των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους.

Στην πράξη η φροντίδα στην κοινότητα προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός δικτύου υπηρεσιών σε τοπική κλίμακα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περιοριστεί η μακροχρόνια νοσηλεία σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων που επιβαρύνουν ψυχολογικά και οικονομικά τους συγγενείς των ασθενών εξοικονομώντας ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Tags: , ,

Συνάντηση εργασίας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας με τους Συλλόγους

Μια  ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση εργασίας ,με την παρουσία του Δημάρχου κ. Νίκου Γάτσα, με πρωτοβουλία του Δήμου Ελασσόνας-Αντιδημαρχία Πολιτισμού (Αντιδήμαρχος κ. Φρόσω Καρκαβανίδου-Σκρέτα)  και τη συνεργασία του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που είναι η Ομοσπονδία των Συλλόγων του Δήμου Ελασσόνας ,αλλά και όλων των Αποδήμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό  (έτος ίδρυσης 2007-Έδρα Ελασσόνα) ,προγραμματίζεται για την  ερχόμενη Πέμπτη 21/11/2019 και ώρα 6.30 μ.μ., στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας και αφορά όλους ανεξαίρετα τους Φορείς που λειτουργούν στην περιοχή της Ελασσόνας ,αλλά και τους Αποδήμους, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στη συνάντηση αυτή υπάρχει η  δυνατότητα  της  Κοινωνία των Πολιτών, δηλ. όλων των εθελοντικών οργανώσεων, που τόσα χρόνια προσφέρουν σημαντικό έργο στην περιοχή:

 1. να ανταποκριθούν θετικά στην ευγενική πρόσκληση του Δήμου Ελασσόνας,
 2. να καθορίσουν τον τρόπο συνεργασίας τους με τον Δήμο,
 3. να διεκδικήσουν ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών του Δήμου,
 4. να διερευνήσουν τις δυνατότητες οικονομικής αλλά και τεχνικής στήριξης των δράσεων τους από τον Δήμο Ελασσόνας,
 5. να σχεδιάσουν κοινές δράσεις και μεταξύ τους αλλά και με τον Δήμο και τέλος
 6. να σχεδιάσουν από κοινού μια πολιτιστική ,αλλά και αναπτυξιακή  πολιτική ,η οποία μπορεί να αναδείξει την περιοχή του Δήμου Ελασσόνας  , που διαθέτει θαυμάσιο πολιτιστικό πλούτο και ιστορία, φυσικό περιβάλλον και μοναδικά τοπικά  προϊόντα .

 

Ο πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κων/νος Σκριάπας δηλώνει  ότι : «η ανταλλαγή μεταξύ μας καλών πρακτικών, ο αμοιβαίος σεβασμός, η ισότιμη συνεργασία μας για την πραγματοποίηση μεγάλων συλλογικών δράσεων, με τη στήριξη και τη συνεργασία του Δήμου, μπορεί να αναδείξει την περιοχή μας συνολικά και να δημιουργήσει αναπτυξιακή δυναμική στα χωριά μας, που ,δυστυχώς ,ερημώνουν.

Επειδή ,ως Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», με Μέλη δεκάδες Συλλόγους από την περιοχή της Ελασσόνας ,αλλά και όλων των Αποδήμων σε Ελλάδα και εξωτερικό,  ζήσαμε και ζούμε την τεράστια δυναμική που δίνει σε όλους , η δικτύωση και η κοινή μας συνεργασία και η δυνατότητα που έχουμε να επηρεάσουμε προς το καλύτερο ,αλλά και να διεκδικήσουμε πραγματική στήριξη για τον κάθε Φορέα μας ξεχωριστά ,τόσο από τον Δήμο και  την Περιφέρεια  , όσο και από Υπουργεία, τα προγράμματα Leader και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύουμε ότι η παρουσία όλων μας ,σε αυτό το κάλεσμα του Δήμου Ελασσόνας, είναι απαραίτητη και σημαντική .

Έχουμε όλοι το δικαίωμα να διεκδικήσουμε για τον Φορέα που εκπροσωπούμε, να έχει λόγο , να υποβάλλει προτάσεις, να εισακούεται , να διεκδικεί πόρους και στήριξη από τον Δήμο και κυρίως να συμμετέχει σε συλλογικές δράσεις που οδηγούν, πραγματικά, στην πρόοδο και την προκοπή των τοπικών μας κοινωνιών .

Αυτός ο θετικός ρόλος και η προσφορά μας στον τόπο, ήταν και είναι για όλους μας, ως εθελοντών,  το μεγάλο , κοινό μας, όραμα.

Και όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από τη συνεργασία μεταξύ μας ως συλλογικών Φορέων (Σύλλογοι, Σωματεία, ΑΜΚΕ, ομάδες πολιτών, συλλογικότητες κ.ά.),  ,αλλά και με τη συνεργασία μας με τους θεσμικούς Φορείς , όπως είναι ο Δήμος , από τους οποίους έχουμε κάθε δικαίωμα να διεκδικούμε τον δικό μας ρόλο σε σημαντικούς τομείς ,όπως είναι ο πολιτισμός , το περιβάλλον , ο αθλητισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, η αξιοπρεπής διαβίωση των κατοίκων , η απασχόληση των νέων, η πρόοδος και η ανάπτυξη της περιοχής μας.

Για τους παραπάνω λόγους οφείλουμε να είμαστε παρόντες σε αυτή την Πρόσκληση του Δήμου Ελασσόνας, που προσεγγίζει τους Φορείς μας , με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας , με στήριξη των δράσεών μας και τη διαμόρφωση ενός νέου κλίματος στις σχέσεις  των εθελοντικών μας οργανώσεων με τον Δήμο Ελασσόνας  , που μόνο θετικά αποτελέσματα θα φέρει στην περιοχή , αλλά και στους Συλλόγους μας».

Για  οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση. Δήμος Ελασσόνας-Αντιδημαρχία Πολιτισμού Τηλέφ. 24930-25440,  Δίκτυο  ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’- Κ. Σκριάπας -Πρόεδρος Τηλέφ.  6974-881944- E-Mail: skriapask@gmail.com) .

Tags: , ,

Μάξιμος: Οι θεσμοί αντί κριτικής να συμβάλουν στην επίλυση του μεταναστευτικού!

«Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, με διασφαλισμένες όλες τις ελευθερίες και την κοινή γνώμη ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, τόσο η δεκαετής οικονομική κρίση, όσο και το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα που καλείται να σηκώσει σχεδόν ολομόναχη, έχουν αντίκτυπο στις υποδομές και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, από τα σωφρονιστικά καταστήματα και τα ψυχιατρεία μέχρι τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνάντηση που είχε ως πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής με κλιμάκιο της «Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT)», που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η μακρά οικονομική κρίση δεν επηρέασε μόνο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Μοιραία συρρικνώθηκε και η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών, ενώ περιορίστηκε η στελέχωσή τους. Ωστόσο, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και το τεράστιο ζήτημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, γίνεται συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης των συνθηκών κράτησης. Ήδη έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση η κατάργηση των φυλακών Κορυδαλλού και η κατασκευή σύγχρονων φυλακών. Επιπλέον, λειτουργούν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, όπως αυτό στις φυλακές της ιδιαίτερης πατρίδας μου, στη Λάρισα, που θεωρείται πρότυπο».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε με έμφαση ότι «δυστυχώς, έχει καταστρατηγηθεί εντελώς η αρχή της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ. Ακόμη και για τον προτεινόμενο  καταμερισμό των ασυνόδευτων παιδιών μόνον μια χώρα δέχθηκε να υποδεχθεί λίγα από αυτά. Η χώρα μας με τα βόρεια σύνορα κλειστά και με αυτήν την στάση της Ευρώπης, μετατρέπεται σε χώρο αποθήκευσης ψυχών. Αυτή η απαράδεκτη πολιτική πρέπει να λάβει τέλος, και ως προς τούτο όλοι ανεξαιρέτως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αντί να κάνουν κριτική αφ’ υψηλού, οφείλουν να συμβάλουν στην επίλυσή του. Η χώρα μας έχει προχωρήσει σε μια διαδικασία μεταφοράς 20.000 προσφύγων στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του έτους. Η Ευρώπη, όμως, οφείλει να συνδράμει στην διευθέτηση του προβλήματος, και να πιέσει τις χώρες προέλευσης, όταν δεν υφίστανται λόγοι παροχής ασύλου, να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους».

Στην αντιπροσωπεία της CPT συμμετείχαν οι κ.κ. Mykola Gnatovskyy, Alan Mitchell και Hugh Chetwynd, ενώ από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, έλαβαν μέρος η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Σοφία Βούλτεψη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων κ. Κώστας Καραγκούνης.

 

Tags: , ,

Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς για τη δημοσιοποίηση των πινάκων  αποτελεσμάτων Διοικητικού ελέγχου στο Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 –2020» με ΑΔΑ : ΩΧ517ΛΡ-Δ00 στο «Διαύγεια».

Όσοι έχουν ενταχθεί στον Πίνακα αιτήσεων που επιλέγονται για στήριξη, έχουν το δικαίωμα εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έκδοσης των πινάκων αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου και εφόσον δεν επιθυμούν την ένταξή τους στο υπομέτρο, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μη ένταξης στο ΠΣΚΕ (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων) και στη συνέχεια ενυπόγραφα ώστε να μην ενταχθούν στο μέτρο και να μην τους καταβληθεί η πρώτη δόση.

Οι  υποψήφιοι  στο υπομέτρο, έχουν  το  δικαίωμα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά  ενδικοφανή  προσφυγή μέσω ΠΣΚΕ (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων) με  την  έννοια  του  άρθρου  25  του  νόμου  2690/1999,  κατά  των πινάκων  αποτελεσμάτων Διοικητικού ελέγχου. Οι ενδικοφανείς  προσφυγές  ασκούνται  άπαξ,  εντός  της  αποκλειστικής  προθεσμίας  δεκαπέντε  ημερολογιακών  ημερών, από την ημερομηνία έκδοσης των πινάκων αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου, μαζί με οποιοδήποτε επιπλέον στοιχείο (σε μορφή  εγγράφου  pdf).

Μετά  την  ηλεκτρονική  της  υποβολή μέσω ΠΣΚΕ,  το  έγγραφο  της  ενδικοφανούς  προσφυγής,  όπως παράγεται από το ΠΣΚΕ, υποβάλλεται υπογεγραμμένο από το δικαιούχο ή το νόμιμο εκπρόσωπο συνοδευόμενο από όλα τα κατά περίπτωση σχετικά στοιχεία στην ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας, το αργότερο εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος μέσω ΠΣΚΕ, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής. Κατά την ενδικοφανή προσφυγή ο υποψήφιος πρέπει να προσβάλει το σύνολο των στοιχείων της αξιολόγησης με τα οποία  διαφωνεί  (επιλεξιμότητα,  βαθμολογία,  άλλο).

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2413511 170 Α. Νικολάου, 2413511 105 Γ. Γεωργιάδου

Tags: , ,

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για την Παλαιστίνη

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, καταγγέλλει τη νέα προκλητική κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ στην Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης ως «νόμιμους».

Η αναγνώριση των εποικισμών αποτελεί νομιμοποίηση της παράνομης απόσπασης και κατοχής της παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ.

Αυτή η νέα πρόκληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, είναι η συνέχεια της πολιτικής που προκαλεί φτώχεια, ανεργία, πολέμους και προσφυγιά και επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στο δίκαιο αίτημα του Παλαιστινιακού λαού για Ανεξάρτητο, Βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου τους για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή» που θα προκύψει από τις στάχτες της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράκ και των υπόλοιπων χωρών, που ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ έσπρωξαν στον πόλεμο.

Στεκόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού για να αποκτήσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, τάσσεται υπέρ:

 • Της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη του 1967.
 • Της ύπαρξης Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
 • Του γκρεμίσματος του τείχους διαχωρισμού και της άρσης κάθε μορφής αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
 • Του σταματήματος των εποικισμών και υπέρ της αποχώρησης όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα απο τα  σύνορα του 1967.
 • Της άμεσης απελευθέρωσης όλων των Παλαιστίνιων και των πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.
 • Της εξασφάλισης της επιστροφή όλων των Παλαιστινίων προσφύγων με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Tags: , ,

5o Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5X5

Σε μια περίοδο όπου εντείνονται τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, οι εξαρτήσεις και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η στήριξη και η ένταξη των πιο ευάλωτων αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία. Η κρίση είναι παντού γύρω μας, είναι παρούσα. Και είναι κρίση κοινωνική, οικονομική, ηθική, πολιτιστική, μια κρίση αξιών.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε την ανάγκη να γνωριστούμε μεταξύ μας, να μιλήσουμε για αλληλεγγύη και συνεργασία ανάμεσα στους Φορείς της Λάρισας. Το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, ένα από τα παλαιότερα προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, με 30 χρόνια συνεχή παρουσία στην πόλη της Λάρισας, κρατά ανοιχτό έναν ακόμη δίαυλο επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία και εκπέμπει ένα πραγματικά αισιόδοξο μήνυμα ζωής και ελπίδας μέσα από τον αθλητισμό.

Είναι γνωστό πως στόχος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής των χρηστών με την πλήρη αποχή τους από τη χρήση ουσιών και η προετοιμασία της ομαλής κοινωνικής τους επανένταξης. Οι αθλητικές δραστηριότητες αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για τη δραστηριοποίηση και την κοινωνική επανένταξη των μελών που παρακολουθούν το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ.

Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ σε συνεργασία με άλλους 9 σημαντικούς Φορείς της πόλης και Ομάδες Εργαζομένων οργανώνει, για πέμπτη χρονιά, το Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5Χ5 στις αθλητικές εγκαταστάσεις του. Με ευθύνη του Εναλλακτικού Σχολείου Ενηλίκων του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, διαμορφώθηκαν οι συνθήκες ώστε να οργανωθεί και να φιλοξενηθεί ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα όπου το μόνο έπαθλο θα είναι η συντροφικότητα και η φιλία, η χαρά του παιχνιδιού, η ομορφιά του ποδοσφαίρου, όπου θα κυριαρχεί η ευγενής άμιλλα, χωρίς φανατισμούς και βία.

 

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 ξεκινά το 5ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ “Γκολ για την Απεξάρτηση” που θα διαρκέσει τέσσερις περίπου μήνες, με τη συμμετοχή των παρακάτω 10 ομάδων:

 

 1. ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ
 2. ALFA WOOD
 3. ΔΕΥΑΛ
 4. Ελληνική Αστυνομία
 5. Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Καταστήματος Κράτησης Λάρισας
 6. Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας
 7. Παλαίμαχοι ΑΕΛ
 8. Παλαίμαχοι Απόλλωνα Λάρισας
 9. Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων
 10. Τ.Ε.Ε.

Οι 4 πρώτοι της τελικής κατάταξης θα συμμετέχουν στα play off για την ανάδειξη του νικητή. Παράλληλα, θα διεξάγονται και αγώνες κυπέλου.

 

Tags: , ,

Έκθεση φωτογραφίας στον Μύλο του Παππά

Η Φωτογραφική ομάδα fplus σε συνεργασία με το Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων παρουσιάζουν την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:30, την έκθεση  φωτογραφίας του Βασίλη Νεμπεγλεριώτη με τίτλο “…λιβάδι από ασφοδίλι…” στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Μύλου του Παππά (κεντρικό κτήριο)

Η έκθεση θα διαρκέσει από την Πέμπτη 21 έως και την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 18:00-21:30

«…λιβάδι από ασφοδίλι…»

Το Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που ξεκίνησε την λειτουργεία του το 1967, μετά από την συγχώνευση των περιουσιών των Δημητρίου Χατζηζωγίδη, Αθανασίου Χαλκιοπούλου και Αγγελικής Λάππα.

Ένας πνεύμονας πρασίνου που τροφοδοτεί με ζωή τους τρόφιμους και τους κάτοικους της πόλης.
Όταν συνειδητοποίησα την σχέση που είχα με τον παππού μου, που λειτουργούσε ως μοχλός σταθερότητας και ηρεμίας στην προσωπικότητά μου, ήταν ήδη αργά.

Αξιώματα και αρχές, όπως την αγάπη απέναντι στον άνθρωπο, την υπομονή και την εργατικότητα σε οτιδήποτε κι αν κάνω, τα οφείλω σε αυτόν. Η ανάγκη να τον ξαναδώ, με οδήγησε στον οίκο ευγηρίας, ξεγελασμένος ότι θα τον βρω εκεί.

Ακόμα, αναζητώντας μια διέξοδο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, άρχισα τις επισκέψεις μου στο ίδρυμα. Εκεί, δημιουργήθηκαν σχέσεις, που τολμάω να τις παρομοιάσω με “παιδικές φιλίες”.
Με βάρκα τη φωτογραφική μου μηχανή και πυξίδα το ποίημα “Λήθη” του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη, στο οποίο αναφέρεται το λιβάδι από ασφοδίλι, ως ο κήπος όπου ξεκουράζονται οι ψυχές των ηρώων, περιηγήθηκα για δύο χρόνια στους διαδρόμους του Δημοτικού Γηροκομείου, παίρνοντας ανάσες οξυγόνου και δόσεις αγάπης.
Ταξιδεύοντας ως άλλος εγγονός των τροφίμων, γεύτηκα την μαγεία της τρίτης ηλικίας και το χρώμα στον ουρανό των ανθρώπινων σχέσεων.
Βασίλης Νεμπεγλεριώτης

Η Φωτογραφία δεν έχει να κάνει με καλές ή κακές εικόνες. Έχει να κάνει με το βίωμα που μπορεί να μεταφέρει την αίσθηση της ιδιοσυγκρασίας του ατόμου που βρίσκεται πίσω από την κάμερα.
Ο Βασίλης Νεμπεγλεριώτης προσεγγίζει το θέμα του με μια πηγαία διάθεση βιωματικής επαφής. Η κάμερα υπάρχει απλώς για να τεκμηριώνει, χωρίς να προδιαθέτει τη διάθεση, χωρίς να επηρεάζει το βίωμα.

Η φωτογραφική πράξη δεν είναι αυτοσκοπός για τον Νεμπεγλεριώτη. Είναι μια πράξη καταγραφής μνήμης, κάτι σαν την τάση να κρατάμε αυθόρμητες εικόνες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Για δύο χρόνια επισκέπτεται τους τρόφιμους του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας. Γνωρίζεται μαζί τους, αφήνεται στην περιέργειά τους κι εκείνοι ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο.

Λέγεται πως μετά την ηλικία των 60, επιλέγουμε να θυμόμαστε μόνο όσα έχουν σημασία, αφήνοντας τα υπόλοιπα να χάνονται στη λήθη.

Η παρουσία του Νεμπεγλεριώτη στους χώρους του Γηροκομείου εξελίσσεται για τους τρόφιμους σε σημαντικό γεγονός. Μαζί του βρίσκουν την αφορμή να αφηγηθούν την ιστορία τους, με τον τρόπο που εκείνοι θέλουν. Ο φωτογράφος καταγράφει αυτές τις ιστορίες καθώς μορφοποιούνται από λέξεις, βλέμματα, εκφράσεις, κινήσεις και αντιδράσεις.
Ο Βασίλης Νεμπεγλεριώτης κάνει ένα είδος προσωπικής φωτογραφίας που ενώ φέρει τη μορφή και τα μοτίβα του ντοκουμέντου, στην πραγματικότητα το ξεπερνά. Το θέμα του δεν είναι τα γερασμένα πρόσωπα των τροφίμων, ούτε οι συνθήκες της καθημερινότητάς τους.

Οι φωτογραφίες του Νεμπεγλεριώτη δεν μιλούν για τους ανθρώπους στο περιθώριο, δεν κουβαλούν κοινωνικά μηνύματα, δεν σχολιάζουν, δεν εξωραΐζουν ούτε δραματοποιούν. Αποτυπώνουν τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων, αποσπασματικά κι έμμεσα, όμως με ειλικρίνεια και σεβασμό, σαν τις ιστορίες που κρατάμε στο οικογενειακό άλμπουμ.
Γιάννης Στρατουδάκης

Βιογραφικό
Ο Βασίλης Νεμπεγλεριώτης γεννήθηκε στην Λάρισα το 1987. Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά από το 2015. Το 2018 έγινε μέλος της φωτογραφικής ομάδας fplus. Η φωτογραφική του δουλειά έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα.

Tags: , ,

Επιχειρηματικό δείπνο του ΣΘΕΒ με τον Υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών διοργάνωσε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στη Λάρισα, επιχειρηματικό δείπνο, με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία  του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλίας.

Στο δείπνο χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος ζήτησε από την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζονται στο θεσμικό πλαίσιο ώστε η χώρα να κάνει βήματα μπροστά στον τομέα της ανάπτυξης καθώς και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος της CHIPITA AE ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος ο οποίος τόνισε ότι «η πολύ χαμηλή θέση της Ελλάδας ως προς τις σύγχρονες δεξιότητες, δυσχεραίνει την προοπτική απασχόλησης και δυσκολεύει την ανάπτυξη επιχειρήσεων ενώ είναι αρκετά σημαντικό να αλλάξουμε όσα μας θέτουν εμπόδια».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, αφού καλωσόρισε τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε ιδιαίτερα στην κρισιμότητα της εποχής, η οποία απαιτεί πλέον «άμεσες και γρήγορες αποφάσεις». «Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα με επιχειρήσεις που επενδύουν και καινοτομούν, πρέπει να επιδιώξουμε συστηματικά τη «βιομηχανική αναγέννηση» της Ελλάδας»

Επιπλέον ανέφερε πως η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει στα επόμενα χρόνια κινητήριο δύναμη για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, πάνω σε υγιείς βάσεις. «…Πρόκειται για ένα στόχο που απαιτεί άρση των υφιστάμενων εμποδίων, ενίσχυση των κινήτρων, αλλά και συνεργασία και συντονισμό μεταξύ Πολιτείας και επιχειρηματικών φορέων. Σ΄ αυτό το στρατηγικό σχέδιο στο επίκεντρο πρέπει να τεθεί ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας και κυρίως η μεταποιητική δραστηριότητα. Η Επιχειρηματική Κοινότητα θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτή την προσπάθεια με πράξεις, με συνέπεια και ουσία…».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική προσπάθεια προκειμένου να κινητοποιήσουμε όλο τον εμπορικό και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και να αξιοποιήσουμε το θετικό επενδυτικό κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα, προκειμένου να «ξεκολλήσουμε» από τη μιζέρια», δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στις επικείμενες εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων, καθώς και στις προοπτικές της περιφερειακής ανάπτυξης.

«Το μείζον θέμα είναι, ότι η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί για την Ελλάδα σήμερα αναγκαίο όρο εθνικής επιβίωσης», ενώ για να προσελκυθούν επενδύσεις χρειάζεται «να υπάρξει ένα περιβάλλον στην Ελλάδα που θα πείσει τους επενδυτές ότι δεν θα χάσουν τον χρόνο τους και θα έχει μια καλή πιθανότητα κέρδους».

Ο Υπουργός ανέφερε πως «Η πόλη της Λάρισας είναι μία ιδιαίτερα φιλική πόλη ως προς το «επιχειρείν» και τόνισε πως γίνεται συλλογική προσπάθεια να πεισθεί ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος ώστε να «αξιοποιηθεί το θετικό επενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα» προτρέποντας τον επιχειρηματικό κόσμο να αρχίσει να φτιάχνει επιχειρηματικά σχέδια για τη δημιουργία επενδύσεων.

Το επιχειρηματικό δείπνο πραγματοποιήθηκε παρουσία Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων, καθώς και πλήθος μελών του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλίας.

 

Tags: , ,

Κέλλας: Η Αυτοδιοίκηση να στηρίξει το σχέδιο για την οδική ασφάλεια

Την υποστήριξη του κυβερνητικού σχεδίου «Προσέχω» για την Οδική Ασφάλεια,  το οποίο θα υλοποιηθεί από Διυπουργική Επιτροπή, ζήτησε από τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, Χρ. Κέλλας, μιλώντας στο συμβούλιο για την οδική ασφάλεια, που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης.

Η σύσκεψη είχε ως στόχο τη συγκρότηση, από εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων της Περιφέρειας Αττικής, Επιτροπής για την οδική ασφάλεια, για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Ο κ. Κέλλας αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη να παραστεί και να παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την οδική ασφάλεια, υπό τον τίτλο «Προσέχω-Ο δρόμος για την οδική ασφάλεια».

Όπως τόνισε, “τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός και θα αποτελείται από τους Υπουργούς Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών, Εσωτερικών και Υγείας, θα πρέπει να υλοποιούνται από τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις” και στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε τους περιφερειάρχες “να πραγματοποιούν προς τον σκοπό αυτό ειδικές θεματικές συνεδριάσεις για την οδική ασφάλεια ”.

Δύο ακόμη πρωτοβουλίες που θα αναλάβει  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, σχετίζονται με τη δημιουργία ομάδων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των οικογενειών των θυμάτων ανά νομό, δηλαδή ανά περιφερειακή ενότητα και  την προβολή συγκεκριμένου βίντεο για την οδική ασφάλεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που δημιούργησαν μαθητές και δάσκαλοι του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου Χανίων.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε λεπτομερώς και στους τέσσερις άξονες του σχεδίου, που στηρίζονται στην Οδική Παιδεία, στην αστυνόμευση και την νομοθεσία, στην αναβάθμιση των υποδομών και στην άμεση παροχή ιατρικής φροντίδας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “όλα είναι θέμα Παιδείας και γι’ αυτό το σχέδιό μας προβλέπει την ενίσχυση του μαθήματος οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, καθώς και την εισαγωγή του στα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων, ενώ στην Παιδεία βρίσκεται και ένα από τα δυναμικότερα σημεία επαφής, αλληλεπίδρασης και συνεργειών μεταξύ Υπουργείου και Αυτοδιοίκησης”.

Προέτρεψε, δε, τον Περιφερειάρχη Αττικής “να διοργανώσει ημερίδες σε κατάλληλους χώρους και σε τακτική βάση, σε συνδυασμό με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και, αναλόγως, το ίδιο πρέπει να ακολουθηθεί στο επίπεδο των Δήμων”.

Αναφορικά με την αστυνόμευση και την νομοθεσία, ο Λαρισαίος πολιτικός μίλησε για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει τουλάχιστον δεκαετή και ισόβια κάθειρξη, αντιστοίχως, στις περιπτώσεις υπαίτιας πρόκλησης ενός ή περισσοτέρων θανάτων σε τροχαία ατυχήματα.

Σχετικά με την  αναβάθμιση των υποδομών, ανέφερε,  πως “ως Επιτροπή, θα καλέσουμε προσεχώς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να μας ενημερώσει για τα έργα, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, όπως ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη”.

Ο Χρ. Κέλλας ζήτησε να υπάρχει συνεργασία της Επιτροπής με την Αυτοδιοίκηση για τη συντήρηση των δικτύων και τη σηματοδότηση, ώστε όπου χρειάζεται, μέσω προτάσεων που θα κατατεθούν, να βελτιωθεί η νομοθεσία και οι σχετικές διαδικασίες.   Τέλος, για την πιο άμεση παροχή ιατρικής φροντίδας, υπενθύμισε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, που προβλέπεται στο πρόγραμμά της ΝΔ για τη δημόσια διοίκηση, προσθέτοντας πως “εξετάζουμε τις δυνατότητες παροχής αμεσότερης και πιο ολοκληρωμένης φροντίδας στα θύματα των τροχαίων μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και εκπρόσωπο της Διοίκησης του ΕΚΑΒ”.

Tags: ,

Προσφορά τροφίμων στα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου

Από το 2002 στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου λειτουργεί το Ευαγές  Ίδρυμα ΄΄ Ο Επιούσιος΄΄, όπου καθημερινά σιτίζονται 300 και πλέον, άστεγοι, πτωχοί και μοναχικοί συνάνθρωποί μας. Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, αντιπροσωπεία μελών του Δ.Σ.  της Τοπική Διοίκηση Λάρισας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, επισκέφθηκε το εν λόγω Ίδρυμα όπου προσέφερε τρόφιμα για την κάλυψη άμεσων αναγκών του. Εκεί μας υποδέχθηκε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Μαργαριτόπουλος, ο οποίος μας ενημέρωσε για το έργο που επιτελεί το Ίδρυμα, μας ευχαρίστησε για την προσφορά, και από την πλευρά μας, δηλώσαμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια τους.

Tags: ,

Πράσινο φως για τη μεταφορά μαθητών δημοτικών σε κολυμβητήρια

Ξεκινά τη μεταφορά μαθητών από τα δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το πρόγραμμα διδασκαλίας της Κολύμβησης.  Για το λόγο αυτό ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου προϋπολογισμού 11.426 ευρώ.

» Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί τη μεταφορά των μαθητών των δημοτικών σχολείων της Λάρισας προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα διδασκαλίας της κολύμβησης. Έτσι στηρίζουμε έμπρακτα την παιδεία και τον αθλητισμό. Οι νέοι άνθρωποι είναι φορείς νέων, καινοτόμων ιδεών, είναι το οξυγόνο της ζωής και προς αυτή την κατεύθυνση ως Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε πάντα δίπλα τους και τους στηρίζουμε» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Να μην σβήσει η Ρωμιοσύνη στην Πόλη!

«Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε να σβήσει το καντήλι της ρωμιοσύνης στην Πόλη που τα τελευταία χρόνια τρεμοσβήνει» τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την έκδοση της εφημερίδας «Ανατολή» με θέμα «Οι ρωμιοί Πολίτες της νέας εποχής».

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής, κληθείς από τον συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε, αναφέρθηκε στην πρώτη του γνωριμία με την Πόλη, «όταν βρέθηκα το 1989 σε μια φοιτητική εστία, που αρχικά προορίζονταν για στρατώνας του ΝΑΤΟ, για να μάθω τούρκικα, έχοντας ακούσματα από τους παππούδες μου που ήταν πρόσφυγες από την Καππαδοκία και αυτοπροσδιορίζονταν ως Ρωμιοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Τότε εντυπωσιάστηκα γνωρίζοντας και ελληνόφωνους φοιτητές από τον Πόντο. Ξαναβρέθηκα στην Πόλη το 1991 για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Φιλοξενούμουν στην ενορία του Βαφεοχωρίου στον Βόσπορο και ως αντίδωρο βοηθούσα τον κυρ Μιχάλη στο ψαλτήρι, διαβάζοντας τον εξάψαλμο. Ελάχιστο το εκκλησίασμα. Πριν χρόνια πέθανε ο ψάλτης, ακολούθησε η παπαδιά, έφυγε και ο παπάς. Από τις δυο κόρες έμαθα ότι η μια ήρθε στην Ελλάδα και η άλλη άκουσα πως παντρεύτηκε Τούρκο. Δεν ξέρω αν λειτουργεί πια η ενορία της Ευαγγελίστριας. Το παράδειγμα αυτό δείχνει την δημογραφική αιμορραγία της πολίτικης ρωμιοσύνης. Παλεύει ο οικουμενικός μας πατριάρχης, αυτή η φωτεινή μορφή της Ορθοδοξίας και του γένους. Αναβίωσε την Ίμβρο, ξαναλειτουργεί στις εκκλησιές των παππούδων μας στην καθ’ ημάς Ανατολή, στην Καππαδοκία και στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Ανακαίνισε εκκλησίες και προσκυνήματα και ομογενειακά κληροδοτήματα. Όλα αυτά, όμως, κινδυνεύουν να μείνουν ντουβάρια χωρίς Έλληνες αν δεν αναστραφεί η φθίνουσα δημογραφική πορεία της ομογένειας. Οι ελπίδες ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα είχε ευτυχή κατάληξη με την ένταξή της στην ΕΕ που θα δημιουργούσε συνθήκες ασφάλειας για την επάνοδο των Κωνσταντινουπολιτών που έχουν τουρκική υπηκοότητα και αναγκάστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες να φύγουν από τη Βασιλεύουσα, μοιάζουν πια με όνειρο θερινής νυκτός.

Παλιότερα, ο μακαριστός πατριάρχης Αλεξανδρείας Παρθένιος είχε ζητήσει για να μη σβήσει η εκεί ομογένεια να σταλούν παιδιά από τα ορφανοτροφεία της Ελλάδας, να σπουδάσουν στα ομογενειακά σχολεία και να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινότητα που διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δυστυχώς δεν προχώρησε αυτή η ιδέα.

Απόψε άκουσα μια ξεκάθαρη πρόταση από τον πρόεδρο της Κοινότητας Νεοχωρίου κ. Λάκη Βίγκα, να επιδιωχθεί η απόδοση τουρκικής υπηκοότητας σε 1.000 Έλληνες, προκειμένου να εγκατασταθούν στην Πόλη και να δώσουν φιλί ζωής στη ρωμιοσύνη. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι, καθώς η ελληνορθόδοξη μειονότητα στην Κωνσταντινούπολή είναι όμηρος της “αρχής της αμοιβαιότητας” με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λοζάνης. Πιστεύω ότι το ελληνικό κράτος, που εδώ και δεκαετίες δεν έκανε όσα έπρεπε και μπορούσε, θα την εξετάσει σοβαρά όπως και κάθε άλλη πρόσφορη ιδέα, έτσι ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ο ελληνισμός στην Πόλη».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη τον εκδότη κ. Γρηγόρη Κεσίσογλου «για το έργο που επιτελεί χρόνια τώρα με την “Ανατολή” ως γέφυρα του χθες με το σήμερα, αλλά και για την ευκαιρία ουσιαστικής συζήτησης για το πώς μπορεί να υπάρξει επόμενη μέρα για τους Ρωμιούς στην Κωνσταντινούπολη».

Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν εκτός του κ. Βίγκα, η συνθέτρια κ. Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας και ο επιχειρηματίας εκ Τουρκίας κ. Αντώνης Φιλιππίδης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ρεπορτάζ για το πώς βλέπουν το μέλλον τους στην Πόλη νέοι ομογενείς Πολίτες.

 

Tags: , ,

Εκπαιδευτικές συναντήσεις με γονείς και κηδεμόνες

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας με τo Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού οργανώνουν συναντήσεις με τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και τους/τις Διευθυντές/Διευθύντριες των αντίστοιχων σχολικών μονάδων προκειμένου να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία και τη συμπόρευση γονέων – σχολείου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη20/11 και ώρες 17:30-19:30 στον Πολυχώρο Θεσσαλία που βρίσκεται στο 3ο χλμ της οδού Λάρισας – Τυρνάβου, στη Γιάννουλη Λάρισας (πίσω από το κατάστημα σούπερ-μάρκετ), προσφορά της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Επιμελητηρίου Λάρισας που μετά την ενημερωτική συνάντηση θα προσφέρει ξενάγηση στην έκθεση «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία» σε όλες/όλους τις/τους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα της συνάντησης είναι:

 1. Δρ Δοδοντσάκης Γεώργιος – Π.Δ.Ε. Θεσσαλίας: Σχέσεις Γονέων- Εκπαιδευτικών: από το Χτες στο Σήμερα.
 2. Δρ Κωτούλας Βασίλειος – Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας: Πλαίσιο λειτουργίας Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

3.Δρ Ξυνοπούλου Ελένη – Αναπληρώτρια Οργανωτική Συντονίστρια ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας: Η στάση του σχολείου απέναντι στη Βία

 1. Λιάπης Ευθύμιος Msc – Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ88: Επαγγελματικό Λύκειο -Δυνατότητες μετά τη φοίτηση σε ΕΠΑΛ

 

  None Found