Ειδήσεις

Μάξιμος: Οι θεσμοί αντί κριτικής να συμβάλουν στην επίλυση του μεταναστευτικού!


«Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, με διασφαλισμένες όλες τις ελευθερίες και την κοινή γνώμη ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, τόσο η δεκαετής οικονομική κρίση, όσο και το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα που καλείται να σηκώσει σχεδόν ολομόναχη, έχουν αντίκτυπο στις υποδομές και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, από τα σωφρονιστικά καταστήματα και τα ψυχιατρεία μέχρι τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνάντηση που είχε ως πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής με κλιμάκιο της «Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT)», που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η μακρά οικονομική κρίση δεν επηρέασε μόνο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Μοιραία συρρικνώθηκε και η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών, ενώ περιορίστηκε η στελέχωσή τους. Ωστόσο, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και το τεράστιο ζήτημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, γίνεται συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης των συνθηκών κράτησης. Ήδη έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση η κατάργηση των φυλακών Κορυδαλλού και η κατασκευή σύγχρονων φυλακών. Επιπλέον, λειτουργούν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, όπως αυτό στις φυλακές της ιδιαίτερης πατρίδας μου, στη Λάρισα, που θεωρείται πρότυπο».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε με έμφαση ότι «δυστυχώς, έχει καταστρατηγηθεί εντελώς η αρχή της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ. Ακόμη και για τον προτεινόμενο  καταμερισμό των ασυνόδευτων παιδιών μόνον μια χώρα δέχθηκε να υποδεχθεί λίγα από αυτά. Η χώρα μας με τα βόρεια σύνορα κλειστά και με αυτήν την στάση της Ευρώπης, μετατρέπεται σε χώρο αποθήκευσης ψυχών. Αυτή η απαράδεκτη πολιτική πρέπει να λάβει τέλος, και ως προς τούτο όλοι ανεξαιρέτως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αντί να κάνουν κριτική αφ’ υψηλού, οφείλουν να συμβάλουν στην επίλυσή του. Η χώρα μας έχει προχωρήσει σε μια διαδικασία μεταφοράς 20.000 προσφύγων στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του έτους. Η Ευρώπη, όμως, οφείλει να συνδράμει στην διευθέτηση του προβλήματος, και να πιέσει τις χώρες προέλευσης, όταν δεν υφίστανται λόγοι παροχής ασύλου, να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους».

Στην αντιπροσωπεία της CPT συμμετείχαν οι κ.κ. Mykola Gnatovskyy, Alan Mitchell και Hugh Chetwynd, ενώ από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, έλαβαν μέρος η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Σοφία Βούλτεψη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων κ. Κώστας Καραγκούνης.

 

Προηγούμενο άρθρο Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Επόμενο άρθρο Συνάντηση εργασίας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας με τους Συλλόγους