Ειδήσεις

Μάξιμος: Να ρυθμιστούν όλα τα μικροδάνεια του ΟΕΚ


«Πώς προτίθεσθε να διευθετήσετε το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών όσων είχαν λάβει ‘‘μικροδάνεια’’ για αποπεράτωση ή επισκευή από τον τ. ΟΕΚ την περίοδο 1995-2000 και οι οφειλές τους, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, μεταφέρθηκαν για παρακολούθηση στην Εθνική Τράπεζα, και παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και ελλιπούς παρακολούθησης από την εν λόγω Τράπεζα αλλά και τις υποθέσεις εκείνων των –σημερινών- ιδιοκτητών ακινήτων για τους οποίους το ‘’μικροδάνειο’’ είχε συναφθεί στο όνομα άλλου προσώπου;». Τα παραπάνω ζητά να πληροφορηθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του επισημαίνει ότι «σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες από τα λεγόμενα ‘’μικροδάνεια’’ αποπεράτωσης ή επισκευής του τ. ΟΕΚ που συνήφθησαν την περίοδο 1995-2000, παρά την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών, που χειρίζεται ο ΟΑΕΔ και ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Μάιο του 2018, βάσει της υπουργικής απόφασης (52246/3173/26.01.18) για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών στους οποίους χορηγήθηκε δάνειο από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ

Συγκεκριμένα, λόγος γίνεται για τις περιπτώσεις εκείνων που είχαν πάρει από τον ΟΕΚ άτοκο μικροδάνειο αποπεράτωσης ή επισκευής την περίοδο 1995-2000, και των οποίων οι οφειλές μεταφέρθηκαν στην  Εθνική Τράπεζα για να τις παρακολουθεί. Πρόκειται για αρκετές χιλιάδες δανειοληπτών, που αποτελούν το 5-10% του συνόλου των δικαιούχων να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Σύμφωνα, με πληροφορίες που έχουν δει κατά διαστήματα το φως της δημοσιότητας, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, που βρέθηκαν, χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα, να εμπίπτουν στην ‘’αρμοδιότητα’’ της Εθνικής Τράπεζας, δεν είχαν κληθεί να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, και οι αιτήσεις τους για ρύθμιση στον ΟΑΕΔ εκκρεμούν για όλο αυτό το διάστημα μέχρι και σήμερα.

Οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ δικαιολογούν την καθυστέρηση είτε λόγω μη σαφών οδηγιών από την Διοίκηση του ΟΑΕΔ είτε λόγω της μη αποστολής των συγκεκριμένων στοιχείων από την Εθνική Τράπεζα, ώστε να υπολογιστεί η σημερινή οφειλή και οι δόσεις της ρύθμισης. Επιπλέον, διαπιστώνεται εκκρεμότητα στην ολοκλήρωση της ρύθμισης ‘’μικροδανείων’’ σε ειδικές περιπτώσεις, π.χ. τέκνων που κληρονόμησαν το σπίτι ή διαζευγμένων στην κυριότητα των οποίων έχει περιέλθει αυτό κ.λπ. Δηλαδή, σε διαφορετικό άνθρωπο εμφανιζόταν να δόθηκε το δάνειο τότε, κι άλλος οφείλει και επιθυμεί να το αποπληρώσει τώρα, ως ιδιοκτήτης του σπιτιού, αναλαμβάνοντας τις δόσεις της ρύθμισης.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την νέα Διοίκηση του ΟΑΕΔ, η οποία έχει δεσμευθεί να επισπεύσει όλες τις διαδικασίες του Οργανισμού ταχύτατα, και με βέβαιη την θετική διάθεση για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθεί ο τρόπος να επιλυθούν και οι αναφερόμενες εκκρεμότητες».

Προηγούμενο άρθρο Γιορτάζουν τα Εισόδια της Θεοτόκου στη Μεσοράχη του Δήμου Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη ξένων καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας