Δήλωση του Μένουμε Θεσσαλία οικο-λογικά για το αποτέλεσμα των εκλογών


 Οι εκλογές της πρώτης Κυριακής τέλειωσαν. Η πολυπόθητη κομματικοποίηση των εκλογών σε ένα βαθμό επιτεύχθηκε. Στη Θεσσαλία έγινε ένα ενδιαφέρον πείραμα. Μπορέσαμε να πείσουμε ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό του 3% σε όλη τη Θεσσαλία (με διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες όπως ο Δήμος Λάρισας που φτάσαμε 7%) να ψηφίσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια σε κόντρα όλων ή σχεδόν όλων που καλούσαν σε κομματική συσπείρωση τους πολίτες.

 Από Δευτέρα πρωί όπως είχαμε υποσχεθεί η περιφερειακή παράταξη ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ οικο-ΛΟΓΙΚΑ λειτουργεί και με αντιπροσώπευση στο νέο περιφερειακό συμβούλιο.

Όμως δεν μπορούμε παρά να πάρουμε θέση καθαρά όπως πάντα θα κάνουμε απέναντι των χιλιάδων ανώνυμων πολιτών που μας στήριξαν. Η δεύτερη Κυριακή θα κρίνει ορισμένα πράγματα και για μας οι προτεραιότητες είναι πάντα κορυφαίες όσον αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Έτσι λοιπόν επαναλαμβάνουμε τα εννέα σημεία τα οποία θα θέσουμε στο περιφερειακό συμβούλιο για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των Θεσσαλών πολιτών αφενός και την ανάπτυξη της Θεσσαλικής υπαίθρου και της Θεσσαλικής επιχείρησης αφετέρου.

  • 1) Εξηγήσαμε προεκλογικά ότι λόγω της στρεβλής ανάπτυξης στην περιοχή της Θεσσαλίας λόγω των αγροτικών επιδοτήσεων, οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας κατέχουν την τελευταία θέση σε ποσοστό από τα χρήματα της κάθε επιχείρησης που μπαίνουν για την ανάπτυξη της ίδιας της επιχείρησης. Ο δείκτης αυτός για την Θεσσαλία είναι 0,14 (τελευταίοι στη Ευρώπη) με την Κρήτη πρώτη στη χώρα με 0.54 να αγγίζει τον κοινοτικό μέσο όρο 0,63. Θέλουμε τοποθέτηση των δύο υποψηφίων για το τι μέτρα θα πάρουν για να αντιστραφεί η κατάσταση με ποσοτικούς χαρακτήρες. Η Δανία, Φινλανδία αλλά και άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία με μικρότερη παράδοση σε τέτοιες δομές έχουν πάρει κάποιες πρωτοβουλίες. Θεωρούμε κομβική αυτή την τοποθέτηση και για αυτό ξεκινούμε από εδώ.
  • 2) Ο ποιοτικός τουρισμός στη Θεσσαλία μπορεί να εκτοξευτεί αν προσελκύσουμε τον απαιτητικό τουρίστα. Εδώ έχουμε τον Κίσσαβο με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, την Αλόννησο που θεωρείται σημαντικός προορισμός για καταδυτικό τουρισμό στον κόσμο.Γιατί να μην μιμηθούμε το παράδειγμα της Ερυθράς θάλασσας. Επίσης για τον Όλυμπο που αποτελεί κορυφαίο τόπο περιπατητικού τουρισμού στον Κόσμο. Θέλουμε να ακούσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.
  • 3) Τα δύο εργοστάσια διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στη Θεσσαλία που πάνε τα περιεχόμενα των μπλε κάδων στέλνουν στη συνέχεια τα υλικά (εκτός χαρτιού) για επεξεργασία στην Κίνα. Θέλουμε να ακούσουμε πως θα γίνει ένα τέτοιο εργοστάσιο και στη Θεσσαλία με πράσινες θέσεις εργασίας που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών άμεσα.
  • 4) Θέλουμε την δημόσια τοποθέτηση πως σκέπτονται οι δύο υποψήφιοι να παρέμβουν με λεγόμενες soft δράσεις για τον τομέα της πρόληψης στον καρκίνο.
  • 5) Πως σκέπτεστε να αναπτύξετε τον τομέα φαρμακευτικά φυτά στη Θεσσαλία με συγκεκριμένες δράσεις.
  • 6) Έχουμε προτείνει την δημιουργία μουσείου βιοτεχνολογίας ζάχαρης στο παλιό εργοστάσιο ζάχαρης που τώρα είναι κλειστό. Αυτό θα είναι επισκέψιμο σε μαθητές και φοιτητές από όλη τη χώρα. Ζητούμε τοποθέτηση.
  • 7) Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με πρωτοβουλία της περιφέρειας και συνεργασία των τμημάτων Βιοχημείας, Γεωπονίας, Οικονομικών του ΠΘ με θέμα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΉ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΉ ΠΑΡΑΓΩΓΗ χωρίς δίδακτρα. Ποια είναι η θέση σας.
  • 8) Πρόταση για την ολική παρακολούθηση της ποιότητας νερού στη Θεσσαλία μετά από συζήτηση με περιοχές όπως το Νοσατέλ της Ελβετίας που έχουν ένα πρότυπο σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας νερού. Θέλουμε την δημόσια τοποθέτηση σας.
  • 9) Ποια είναι η θέση σας για την κίνηση των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια.

Αυτά είναι ενδεικτικά ζητήματα που θέλουμε την δημόσια δια του τύπου τοποθέτηση των υποψηφίων και στο βαθμό που πείσουν τους πολίτες τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στην διοίκηση της νέας περιφέρειας. Αν θεωρούν ότι είμαστε χρήσιμοι είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε δίπλα σας με τις θέσεις μας και την γνώση μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ

Προηγούμενο άρθρο Αστέριος Ροντούλης - ¨Ελεύθεροι Θεσσαλοί¨
Επόμενο άρθρο Συνέντευξη του Βουλευτή ΝΔ Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου