Συνέντευξη του Βουλευτή ΝΔ Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου


 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσω τον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Καλημέρα κ. Χαρακόπουλε, καλή εβδομάδα.

 Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα και καλή εβδομάδα κ. Παπαπαναγιώτου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά μήπως ήταν λίγο υπερβολική η άποψη περί ολικής επαναφοράς της Νέας Δημοκρατίας, όταν υπολείπεστε και του ποσοστού που υπήρξε και στις εκλογές προ ενός έτους;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολική αρκεί να δούμε τα πραγματικά δεδομένα και να κάνουμε συζήτηση με βάση τους πραγματικούς αριθμούς. Γιατί στην Ελλάδα συνηθίζουμε πολλές φορές να συζητούμε με βάση το τι θα επιθυμούσε ο καθένας. Θα θυμόσαστε ότι η Νέα Δημοκρατία πριν ένα χρόνο έχασε τις εκλογές με ένα πολύ οδυνηρό ποσοστό, με μια διαφορά που δεν είχε καταγραφεί στην μέχρι τώρα ιστορία της, με σχεδόν 11 μονάδες. Θυμόσαστε ότι ακόμη και δημοσκοπήσεις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές μίλαγαν για μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ και ήρθε αυτό το αποτέλεσμα των εκλογών να δείξει ότι ουσιαστικά οι πολίτες απέρριψαν το δίλημμα του Πρωθυπουργού, ότι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκαν σε βαθμό τέτοιο που συμπαρασύρει την αναγωγή του αποτελέσματος που αποδίδεται στο κυβερνών κόμμα και ότι η Νέα Δημοκρατία ανακάμπτει. Η αναγεννητική προσπάθεια που ξεκίνησε με τον Αντώνη Σαμαρά φαίνεται ότι αποδίδει. Έβλεπα χθες στο τέλος της εκλογικής βραδιάς τις εκτιμήσεις που έκαναν 3 εκλογολόγοι, σε 3 διαφορετικά κανάλια και η χειρότερη εκτίμηση για τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι υπολείπεται 2,5 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ και η καλύτερη ήταν ότι η διαφορά βρίσκεται στη 1 μονάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς την υπολογίζετε στην 1 μονάδα;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύσκολο, όπως σας είπα, να κάνει κανείς αναγωγές ποσοστών. Σας λέω μόνο ότι 3 έγκυροι αναλυτές, στο MEGA στο SKΥ και στο ALTER έδωσαν 2,5% ο ένας, 1,8% ο δεύτερος, 1,1% ο τρίτος. Σας θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε με 10,5%,. Σας θυμίζω ότι λίγες μέρες πριν είχαμε δημοσκοπήσεις που δείχνανε 8% τη διαφορά και εκτιμήσεις εκλογικού αποτελέσματος που τη έφταναν και στις 14 μονάδες, ακόμη και σε σοβαρά έντυπα, και τελικά η ετυμηγορία του λαού δείχνει άλλα. Αυτό λέει, προφανώς, ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας με την υπεύθυνη στάση που ακολουθούμε το τελευταίο διάστημα αποδίδει. Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι υπάρχει και εναλλακτική πρόταση εξουσίας, εναλλακτικός δρόμος και νομίζω ότι έστειλαν μήνυμα εκκωφαντικό όπως τους ζητήσαμε να πράξουν και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι πιο εκκωφαντικό τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή κ. Χαρακόπουλε αθροίζεται όλες τις ψήφους και όλα τα ποσοστά που πήραν όλα τα κόμματα πέραν του ΠΑΣΟΚ;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας λέω κ. Παπαπαναγιώτου, ότι όπως βλέπαμε και νωρίτερα στις έρευνες της κοινής γνώμης, στους 10 πολίτες, πλέον περισσότεροι από τους 7 θεωρούν ότι δεν ήταν μονόδρομος η προσφυγή της χώρας στην τριμερή κηδεμονία και στο Μνημόνιο. Και πιστεύω ότι αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πλατιά κοινωνική συμμαχία που μπορεί να εκφραστεί ακόμα πιο έντονα σας λέω τη δεύτερη Κυριακή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης και της πολιτικής της;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία δεν έβαλε θέμα εκλογών δεν το έθεσε ούτε προεκλογικά. Αντιθέτως, ζήτημα προσφυγής στις κάλπες έθεσε ο Πρωθυπουργός με το εκβιαστικό μήνυμα που έβαλε. Χθες βράδυ δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις και οι προϋποθέσεις που έβαλε προκειμένου να μην πάει σε εκλογές, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν οδηγήθηκε η χώρα σε εκλογές και φαίνεται από τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι αδυνατεί η κυβέρνηση να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα, να λάβει το μήνυμα. Είπε ότι συνεχίζουμε την εντολή που λάβαμε κ.λπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ερωτώ αν εσείς εκτιμάτε ότι υπάρχει θέμα νομιμοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης -σας θυμίζω ότι έθεσε εδώ και πολλούς μήνες- ο κ. Καστανίδης. Εκείνο που ζητούν οι πολίτες και εκείνο που ζητήσαμε και εμείς ήταν να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική, να αλλάξει ρώτα. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζει αυτή η κυβέρνηση. Πρέπει να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις που εδώ και καιρό υποδεικνύουμε. Να προχωρήσει σε αναπτυξιακά μέτρα. Δυστυχώς η πολιτική της μέχρι σήμερα στερείται αναπτυξιακής διάστασης. Και δεν συνειδητοποιεί η κυβέρνηση ότι αυτή η μονοδιάστατη φοροεισπρακτική πολιτική οδηγεί σε λουκέτα και σε εκτίναξη της ανεργίας. Αυτός δεν είναι μονόδρομος, υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση μια ώρα αρχύτερα. Αυτή την πρόταση επικοινωνούμε καθημερινά στον κόσμο, στην κοινωνία των πολιτών, η οποία δείχνει να την υιοθετεί, να την ασπάζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η μεγάλη αποχή δείχνει ότι συρρικνώνεται η εν δυνάμει εκλογική πελατεία των παραδοσιακών κομμάτων, αυτό εσείς πως το αντιμετωπίζεται κ. Χαρακόπουλε;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η μεγάλη αποχή πράγματι θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Δεν είναι μόνο απόρριψη του διλλήματος που έθεσε ο Πρωθυπουργός, αλλά είναι μια κριτική στάση προς το πολιτικό σύστημα. Θα πρέπει να μας προβληματίσει και μην έχετε αμφιβολία στη Νέα Δημοκρατία μας προβληματίζει. Το τόνισε άλλωστε και ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος στο μήνυμα που απηύθυνε στους πολίτες. Εκείνοι που δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τα μηνύματα της κοινωνίας των πολιτών είναι στην κυβέρνηση όπως σας είπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Χαρακόπουλε

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση του Μένουμε Θεσσαλία οικο-λογικά για το αποτέλεσμα των εκλογών
Επόμενο άρθρο Η νεολαία δεν γύρισε την πλάτη της στις πολιτικές εξελίξεις