Tags: , ,

Στο συνέδριο του Economist ομιλητής ο Κώστας Αγοραστός

Ο ρόλος της περιφέρειας στο εγχείρημα της βιώσιμης ανάπτυξης τίθεται επί τάπητος στο συνέδριο του ECONOMIST με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth”, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μαΐου 2018 στο ξενοδοχείο Wyndham Loutraki Poseidon Resort.

Μια σειρά διακεκριμένων αξιωματούχων και ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα αναλύσουν παραμέτρους της περιφερειακής στρατηγικής, μέσα στο νέο περιβάλλον της διαφαινόμενης μετα-μνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο θα τεθούν ο ρόλος της κεντρικής διακυβέρνησης και η αλληλεπίδραση με τις περιφέρειες της χώρας. Επίσης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι βέλτιστες πρακτικές αξιοποίησης. Τις εργασίες θα απασχολήσουν επί μέρους θεματικές όπως η διαχείριση υδάτων, η ενσωμάτωση τεχνολογίας, η ενεργειακή στρατηγική και οι επενδύσεις σε υποδομές. Επιπλέον, θα αναδειχθούν οι ευκαιρίες που επωάζουν τομείς όπως τα logistics, ο τουρισμός και η καινοτομία.

Μεταξύ των ομιλητών, συμμετέχουν:

▪ Γιώργος Κατρούγκαλος, Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

▪ Κωνσταντίνος Αγοραστός, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

▪ Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

▪ Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

▪ Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

▪ Γκίκας Χαρδούβελης, Πρώην Υπουργός Οικονομικών

▪ Magnus Berntsson, Πρόεδρος της Συνέλευσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών (Assembly of European Regions)

▪ John Bruton, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

▪ Hubert Cottogni, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων

▪ Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής,

έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος», LSE

▪ Wolfgang Fengler, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

▪ Ronald Hall, Επικεφαλής σύμβουλος, ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

▪ Lamia Kamal-Chaoui, Διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Περιφερειών

και Πόλεων, ΟΟΣΑ

▪ Bojan Markovic, Αναπληρωτής Διευθυντής Οικονομικών, Πολιτικής και Διακυβέρνησης, EBRD

▪ Graeme Maxton, τέως Γενικός Γραμματέας, The Club of Rome

▪ Gudrun Mosler-Törnström, Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου

της Ευρώπης

▪ Harper Reed, Διευθυντής τεχνολογίας, Obama for America 2012

▪ Paolo Scaroni, Αναπληρωτής Πρόεδρος, Rothschild Group

 

Tags: , ,

Κέλλας: Η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαχαλοποιήσει την Αυτοδιοίκηση

«Ό, τι δεν ελέγχουν, προσπαθούν να το μπαχαλοποιήσουν». Με αυτή τη φράση ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, σχολίασε τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ASTRA και στον δημοσιογράφο Απόστολο Ράιδο, ο κ. Κέλλαςεκτίμησε πως “αν περάσει το νομοσχέδιο με την απλή αναλογική, θα μιλάμε για την διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, ενώ πρόσθεσε πως “ήδη, οι πρώτες φωνές διαμαρτυρίας και από κυβερνητικής πλευράς, κάνουν δειλά την εμφάνισή τους και γι’ αυτόν τον λόγο ο  Υπουργός Εσωτερικών έδωσε δίμηνη παράταση στη διαβούλευση του νομοσχεδίου”.

«Νομίζω ότι οι σφοδρές αντιδράσεις όλων των παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν είναι τυχαίες και πρέπει να τις λάβουν σοβαρά υπόψη καθώς όλα τα χρόνια της κρίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέδειξε ότι βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟΣ

Δράττοντας την ευκαιρία από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, ο Λαρισαίος πολιτικός εξήγησε πως “κινείται ακριβώς στο ίδιο μήκος με αυτά που δημοσιεύονταν και με την προηγούμενη σύνθεση, δηλαδή…

Ότι χρωστάμε παντού, με τα χρέη των Ελλήνων προς το Δημόσιο να ξεπερνούν το 73% του ΑΕΠ!”

«Όσο συνεχίζεται η πολιτική της υψηλής φορολόγησης και των παράλογων ασφαλιστικών εισφορών, δεν πρόκειται ποτέ να ξεφύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Δυστυχώς, χάσαμε 3 ολόκληρα χρόνια και το ακόμη χειρότερο είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή, η οποία έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.

Είναι ολέθριο σφάλμα της κυβέρνησης, που μετά από όλα αυτά, συνεχίζει να παραπλανά τους πολίτες, λέγοντάς τους πως το τέλος της μνημονιακής σύμβασης, σημαίνει και το τέλος των δυσκολιών.

Έχουν υπογράψει δυσβάσταχτα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια και έχουν συμφωνήσει αυστηρότατη επιτήρηση, οπότε για ποια καθαρή έξοδο μιλούν;

Η στάση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος κρατά χαμηλούς τόνους, αφού ξέρει ακριβώς “τι μας περιμένει”, νομίζω ότι λέει πολλά…

Στη ΝΔ, δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ούτε “σχισίματα” των συμφωνηθέντων, ούτε αθέτηση των συμφωνιών.

Αυτό όμως που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι η αλλαγή του μείγματος πολιτικής.

Μέσα από την μείωση της φορολογίας και οι επιχειρήσεις θα πάρουν μπροστά και ο κόσμος θα ανασάνει και η ανεργία θα μειωθεί.

Μέσα από μια ξεκάθαρη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και η οικονομία θα αναπτυχθεί.

Μέσα από την διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, για χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, θα κλείσει η “μαύρη τρύπα” του χρέους», τόνισε ο Λαρισαίος πολιτικός.

 

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΣΠΕΙΡΕ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣ

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «τουλάχιστον αστείους» τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λέσβο, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων στο νησί και τα κλειστά μαγαζιά, ήταν “δάκτυλος” της ΝΔ!

Αντίθετα, εξήγησε ότι “ο κ. Τσίπρας, με την πολιτική που ακολούθησε στο μεταναστευτικό, έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες”.

«Αυτός διατυμπάνιζε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα.Αυτός γκρέμισε τον φράχτη στον Έβρο.

Αυτός έδινε με ευκολία ιθαγένειες στους μετανάστες.

Αυτός έλεγε “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”…

Ο κ. Τσίπρας έχει την απόλυτη ευθύνη για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τόσο οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, όσο και η οικονομία των περιοχών που τους φιλοξενούν», επεσήμανε ο κ. Κέλλας.

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει το νέο κύκλο εγγραφών και ανανεώσεων μελών στη Ν.Δ. ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, είπε μεταξύ άλλων ότι «η Λάρισα είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα σε εγγραφές.

«Αυτό δείχνει και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στην περιοχή, αλλά και την δυναμική της παράταξης στην πόλη.

Οι χιλιάδες νέες εγγραφές σε πανελλαδικό επίπεδο, παρά το αρκετά υψηλό αντίτιμο, σηματοδοτούν τον άρρηκτο δεσμό που έχει αυτή η παράταξη με την ελληνική κοινωνία.

Τα νέα κύτταρα που εισέρχονται στην παράταξη, προσφέρουν αναζωογόνηση και ενέργεια, στέλνοντας το μήνυμα της επόμενης μέρας, που θα είναι με τη ΝΔ στο τιμόνι της χώρας», κατέληξε χαρακτηριστικά ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ.

 

 

Tags: , ,

Εκδηλώσεις επί τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

Πλήθος πιστών πήρε μέρος στις θρησκευτικές τελετές και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Πλατυκάμπου. Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, από εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας Μεθεόρτιος Εσπερινός και Παράκληση εις τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και στη συνέχεια  η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου.Μετά το τέλος των θρησκευτικών εκδηλώσεων στην πλατεία του Πλατυκάμπου  εμφανίστηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Πλατυκάμπου και του Μελισσοχωρίου και ακολούθησε γλέντι συνοδεία λαϊκοδημοτικής ορχήστρας. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος της ΔΕ Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης, ο τέως αντιδήμαρχος Κώστας Φιλιππούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Χατζούλης, οι πρόεδροι ΤΚ Γαλήνης και Πλατυκάμπου Ντίνος Κατσικάρης και Δημήτρης Καρατσίβος και ο Διοικητής ΠΥ Λάρισας Πύραρχος Γιάννης Ράπτης.

 

 

 

 

Tags: , ,

Διακοπή εξετάσεων προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών

Λόγω συμμετοχής των εξεταστών – υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών ΠΕ Λάρισας στην αποχή, που προκήρυξε η ΟΣΥΑΠΕ, από το έργο των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών, σας ενημερώνουμε ότι δεν θα προγραμματιστούν εξετάσεις προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μέχρι και τις 15-5-2018.

 

Tags: , ,

Υπεγράφη σύμβαση για τη διαμόρφωση των οδών Βενιζέλου – Φιλελλήνων

Τη σύμβαση για το έργο διαμόρφωσης των οδών Βενιζέλου και Φιλελλήνων,. προϋπολογισμού 850.000 ευρώ περίπου, υπέγραψε σήμερα ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.

Το έργο, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, αφορά:

 • την μετατροπή της οδού Βενιζέλου σε οδό «ήπιας» κυκλοφορίας με ποδηλατοδρόμο και ζώνη αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και ΤΑΧΙ, από το ύψος της οδού Ολύμπου (Πλατεία Λαού) μέχρι την διασταύρωση της με την οδό Φιλελλήνων και σε μήκος 195 μ περίπου.

 

 • την μετατροπή της οδού Φιλελλήνων σε οδό αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και ΤΑΧΙ από την οδό Βενιζέλου έως την διασταύρωση της με την οδό Κύπρου (Πλατεία Μ. Σάπκα – Κεντρική Πλατεία) και σε μήκος 120 μ περίπου.

 

 • την πεζοδρόμηση της οδού Δήμητρας μέχρι την διασταύρωση της με την οδό Βύρωνος και σε μήκος 85 μέτρων περίπου.

Ειδικότερα,  για την οδό Βενιζέλου προβλέπεται η διατήρηση των υπαρχόντων πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού και η κατασκευή ποδηλατοδρόμου με δυο λωρίδες κίνησης ποδηλάτων πλάτους 2,50 μ καθώς και ζώνης αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και ΤΑΧΙ πλάτους 3.30 μ με μια λωρίδα κίνησης οχημάτων. Τόσο ο ποδηλατόδρομος όσο και η ζώνη αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και ΤΑΧΙ θα κατασκευαστούν εντός του υφιστάμενου πλάτος του οδοστρώματος και σε ενιαίο επίπεδο με τα υφιστάμενα πεζοδρόμια με τις ανάλογες κλίσεις για την απορροή των όμβριων υδάτων. Οι παραπάνω δύο κινήσεις (ποδήλατα, οχήματα) θα διαχωρίζονται με νησίδα πρασίνου πλάτους 0,70 μ.

Στην οδό Φιλελλήνων προβλέπεται η μετατροπή της – σε συνέχεια της οδού Βενιζέλου – σε οδό αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και ΤΑΧΙ, μιας λωρίδας κίνησης οχημάτων, εντός του υφιστάμενου πλάτος του οδοστρώματος, σε ενιαίο επίπεδο με τα υφιστάμενα πεζοδρόμια και με επέκταση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού.

Τέλος στην οδό Δήμητρας, μέχρι το ύψος της οδού Βύρωνος, και σε όλο το πλάτος της, θα κατασκευαστεί – εξ’ αρχής – πεζόδρομος συνολικού εμβαδού 830 μ2 περίπου.

Τέλος κατασκευάζονται τοιχία σκυροδέματος στις θέσεις υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν έξι μήνες από την έναρξή τους.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γ. Σούλτης, η γενική γραμματέας του Δήμου κ. Βάσω Μόσιαλου, ο αν προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θαν. Πατσιούρας και η πολιτικός  μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μαρία Κωτούλα.

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών δισκίων

Συνελήφθη, χθες (08-05-2018) το πρωί στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λάρισας, ένας 38χρονος ημεδαπός, διότι βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν (38) ναρκωτικά δισκία, χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή.

Tags: , ,

Μάξιμος: Η ασφάλεια, ακρογωνιαίος λίθος για την επάνοδο στην κανονικότητα

«Ακρογωνιαίος λίθος στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες» τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε ότι «η παρουσία και του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει η παράταξή μας στα ζητήματα ασφάλειας αλλά και το ενδιαφέρον για τα θέματα των ανδρών και γυναικών αστυνομικών, των στελεχών της ΕΛΑΣ».

Ο κ. Χαρακόπουλος στηλίτευσε «την έλλειψη βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να περιστείλει την πάσης φύσεως εγκληματικότητα, είτε λόγω αβελτηρίας είτε εξαιτίας ιδεοληπτικών αγκυλώσεων. Αναφέρομαι ευθέως στον νόμο Παρασκευόπουλου, που αφήνοντας ορθάνοικτες τις πύλες των φυλακών για όλα τα κακοποιά στοιχεία, ανακυκλώνει το έγκλημα που μας εκθέτει και διεθνώς. Αναφέρομαι στην κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας που επιτρέπει στους κακοποιούς να συντονίζουν το έγκλημα μέσα από τις φυλακές. Αναφέρομαι στο καρκίνωμα των Εξαρχείων, που έχει εξελιχθεί σε βασίλειο του ζόφου! Η επιστολή διαμαρτυρίας 400 κατοίκων είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι –πληροφορούμαι ότι ο κ. Τόσκας δεν θα έρθει αύριο να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτησή μου. Αναφέρομαι στο άσυλο ανομίας που επέβαλε ο νόμος Γαβρόγλου, και ο οποίος έχει καταστήσει τα πανεπιστήμια εστίες καταφυγής παραβατικών και εγκληματικών στοιχείων. Αναφέρομαι στην κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ κατ’ απαίτηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και την απαξιωτική αντιμετώπιση των αστυνομικών που χαρακτηρίζονται από τον αρμόδιο υπουργό ως “τσούρμο”».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι «η κυβέρνηση γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις δικαστικές αποφάσεις, αρνούμενη εδώ και τρία χρόνια να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ για την απόδοση και του υπολοίπου 50% των παρακρατηθέντων». Δεσμεύτηκε για την «υλοποίηση της απόφασης, όπως επίσης και για ένα νέο μισθολόγιο που θα δίνει αξιοπρεπείς αποδοχές στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Άκουσα με προσοχή τον πρόεδρο της ΠΟΑΞΙΑ και τον πρόεδρο της Ένωσης Αττικής. Σε μια χώρα που γερνάει θα πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα των πρόωρων αποστρατειών αξιωματικών της ΕΛΑΣ».

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ ευχόμενος «καλή επιτυχία στις εργασίες» ολοκλήρωσε την παρέμβασή του παρέχοντας τη διαβεβαίωση στα στελέχη της ΕΛΑΣ: «θέλω να ξέρετε και σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση θα σταθούμε έμπρακτα δίπλα σας!».

 

Tags: , ,

Ασφαλτοστρώσεις 560.000 ευρώ στα χωριά της Κοιλάδας

Ασφαλτοστρώσεις προϋπολογισμού 560.000 ευρώ, θα εκτελεστούν το αμέσως επόμενο διάστημα στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Κοιλάδας, μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από το δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Με το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να ασφαλτοστρωθούν 36.760 τετραγωνικά μέτρα στα χωριά της Κοιλάδας του Δήμου Λαρισαίων.

Σκοπός του έργο είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των οικισμών,  ενώ το έργο προβλέπεται να καλύψει τις πάγιες ανάγκες καλής λειτουργίας των οικισμών.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γιώργος Σούλτης, η γενική γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων κ. Βάσω Μόσιαλου και ο αν. διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θαν. Πατσιούρας.

Tags: , ,

Διακοπές νερού την Παρασκευή στη Λάρισα

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 και από ώρα 10:00π.μ. μέχρι 14:00 θα γίνει διακοπή νερού στις οδούς:

 • ΙΑΣΟΝΟΣ (από Ηπείρου μέχρι Μανδηλαρά)
 • ΛΕΙΒΑΝΑΤΩΝ
 • ΚΕΦΑΛΑ
 • ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ (από Ιάσονος μέχρι 28ης Οκτωβρίου)
 • ΗΠΕΙΡΟΥ (από Παναγούλη μέχρι 28ης Οκτωβρίου)

Tags: , ,

Χαρακτικό του Ab. Ortelius στο Διαχρονικό Μουσείο

Από την Πέμπτη 10 Μαΐου στην ενότητα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας «Διάλογοι» θα εκτίθεται χαρακτικό του 1590 με θέμα την κοιλάδα των Τεμπών. Το χαρακτικό, το οποίο ανήκει στη συλλογή του δρ. Νίκου Παπαθεοδώρου, φιλοτεχνήθηκε από τον Αβραάμ Ορτέλιους, Φλαμανδό χαρτογράφο και γεωγράφο του 16ου αι. Ο Ορτέλιους θεωρείται δημιουργός του πρώτου σύγχρονου άτλαντα.

Tags: , ,

Στo digital economy forum μίλησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Στο συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, digital economy forum 2018: σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε, μίλησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός στη θεματική ενότητα, «Ψηφιακή Ελλάδα – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Το συνέδριο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Σκοπός του digital economy forum 2018 ήταν να αναδείξει τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα τεράστια οφέλη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι γνωστό ότι η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί κομβικό σημείο στην ανάπτυξη ενός κράτους, της επιχειρηματικότητας, της καθημερινότητας όλων μας. Υστερούμε ως Ελλάδα. Το πώς θα κάνουμε το άλμα είναι το ζητούμενο όλων. Πώς θα κινηθούμε ευέλικτα για να εγκαταστήσουμε συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. Χρειάζεται σίγουρα ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, αλλά και έργα που ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες. Και ταχύτητα. Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές έπρεπε ήδη να έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν, το προσωπικό που τις χειρίζεται να έχει εκπαιδευτεί και σίγουρα να υπάρχει διασυνδεσιμότητα συστημάτων. Να αναφέρουμε ένα παράδειγμα: στοιχεία διαγωνισμών καταχωρούμε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εκ νέου στο ΕΣΥΔΗΣ (πλατφόρμα διαγωνισμών έργων, προμηθειών κλπ.), ξανά στο σύστημα του ΕΣΠΑ (το ΟΠΣ). Υπάρχει διασύνδεση; όχι, αλλά προβλέπεται. Τα συστήματα είναι για να εξυπηρετούν τις ανάγκες, να δίνουν ταχύτητα στην εργασία και αποτελέσματα, και όχι οι άνθρωποι να υπηρετούν τα συστήματα. Επομένως, απαιτείται σωστός σχεδιασμός και διαλειτουργικότητα παντού. Η μείωση των πηγών χρηματοδότησης σίγουρα επηρέασε την πρόοδο στην υλοποίηση των έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που ομολογουμένως εξοικονομούν πόρους. Στην περίοδο της κρίσης, κράτος, φορείς και επιχειρήσεις προσπαθούν με λίγους πόρους να στηρίξουν πολλά, ενώ την εφαρμογή των ψηφιακών εφαρμογών την αφήνουν πίσω. Όσοι επένδυσαν όμως σε αυτές, είναι σίγουρο ότι κέρδισαν».

Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι υπάρχουν κονδύλια για έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στα Τομεακά κατευθύνονται βέβαια κυρίως στις οριζόντιες εφαρμογές κράτους π.χ. Ηλεκτρονικό Μητρώο πολιτών κ.α.. Αναμένουμε «άνοιγμα» για έργα εμβέλειας Περιφερειών. Στα ΠΕΠ υπάρχουν μικρά κονδύλια που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εύστροφα, ώστε να εστιάσουμε σε σημαντικές εφαρμογές – καινοτόμες, και βέβαια σε συμφωνία με τις «οδηγίες» που μόλις τώρα εξέδωσε το αρμόδιο Υπουργείο. Στο ΠΕΠ Θεσσαλίας είναι δεσμευμένα 3,2 εκατ. ευρώ για έργα ΤΠΕ δημοσίου τομέα.

Σ ότι αφορά τις εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο κ. Κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Κύριο θέμα είναι να ληφθεί η διαδικασία καθορισμού «προδιαγραφών» που πρέπει να είναι «ανοικτές – ανταγωνιστικές προς όλους», ταυτόχρονα όμως σε πολλές περιπτώσεις να επιτρέπουν τη συμβατότητα με υφιστάμενα συστήματα και όλα αυτά μέσα από το Διαγωνιστικό πλαίσιο του νέου Νόμου 4412/2016 με πολλές καθυστερήσεις.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης οι οποίες «τρέχουν» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας:

 • Ψηφιακή Προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού των Μετεώρων και του Ολύμπου

Από το ανωτέρω έργο εγκαταστάθηκε ο εξοπλισμός για δύο αίθουσες τρισδιάστατης προβολής , Μία στη Ελασσόνα και μία στην Καλαμπάκα. Επίσης Κατασκευάστηκε το τουριστικό Portal  της Περιφέρειας gothessaly.gr

 • Παραγωγή στερεοσκοπικού οπτικοακουστικού περιεχομένου, για την προβολή και την προώθηση της περιοχής του Ολύμπου και των Μετεώρων.

Από την ανωτέρω δράση που χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους της Περιφέρειας παρήχθησαν τέσσερα συνολικά spot διάρκειας 15 λεπτών το κάθε ένα σε δύο γλώσσες. Τα δύο spot αφορούν την μυθολογική τρισδιάστατη παράσταση των περιοχών και τα άλλα δύο είναι spot από πτήση στις περιοχές. Μέσα από την ανωτέρω παραγωγή δημιουργήθηκε το ψηφιακό μοντέλο εδάφους των περιοχών.

 • “Thessaly Loading. Digital Marketing για τουριστικές επιχειρήσεις“. Σεμινάρια ψηφιακού Μάρκετινγκ στον τουρισμό
 • Η Περιφέρεια με τις υπηρεσίες της έχει στήσει δυο portal, το ένα αφορά τον οργανισμό της, τις υπηρεσίες της και την πληροφόρηση του πολίτη για τις δραστηριότητες και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Το δεύτερο είναι για την έκδοση και ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων όλων των εκλογικών αναμετρήσεων (εθνικών, τοπικής αυτοδιοίκησης, ευρωεκλογών κλπ.)
 • Εφαρμογη διαχειρισης εργασιων διευθυνσεων

software που αναπτύχθηκε από την Δν/ση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Περιφέρειας και μέσω του οποίου ο προϊστάμενος μπορεί ηλεκτρονικά να χρεώνει εργασίες να δημιουργεί ομάδες και να παρακολουθεί ηλεκτρονικά το σύνολο των εργασιών της υπηρεσίας του.

 

 • Εφαρμογη διαχειρισης μισθωματων βοσκοτοπων

software που αναπτύχθηκε από την Διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Περιφέρειας και μέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι μπορούν με ένα μοναδικό κωδικό να πληρώνουν τις οφειλές τους χωρίς παραπέρα ταλαιπωρία

 • Επίσης στην Περιφέρεια λειτουργούν τα συστήματα Backoffice δηλαδή υπάρχει πλήρης κάλυψη των υπηρεσιών όσον αφορά:

Πρωτόκολλο

Διαχείριση Προσωπικού

Μισθοδοσία

Διαχείριση Προϋπολογισμού

και μία σειρά άλλων προγραμμάτων που είναι εγκατεστημένα σε επι μέρους υπηρεσίες για την καλύτερη λειτουργία τους όπως π.χ. το πρόγραμμα ΕΡΓΟΛΗΠΤΗΣ στις τεχνικές υπηρεσίες.

 • Οι Τέσσερις Περιφερειακές ενότητες συνδέοντα και λειτουργούν σε servers που είναι εγκατεστημένοι στην έδρα:

Email server

Web servers (.NET, PHP)

Data base server

File server

Active directory server

 • Αίθουσα τηλεδιασκέψεων μέσω του συστήματος ΣΥΖΕΥΞΙΣ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της στηρίζει  και προτίθεται να στηρίζει καινοτόμες υπηρεσίες, με την χρήση νέων τεχνολογιών, οι οποίες παρέχονται από Φορείς και Υπηρεσίες προς τους πολίτες σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο.

 • Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  Renewing Health, για την παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, χάρη στη χρήση νέων τεχνολογιών. Στο πρόγραμμα Renewing Health συμμετέχουν συνολικά 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα Renewing Health περιλαμβάνει τηλεφροντίδα εκατοντάδων ασθενών στην κεντρική Ελλάδα.

Επίσης συμμετέχουμε και χρηματοδοτούμε (την εθνική συμμετοχή) πολλά προγράμματα.

Επίσης σχεδιάζουμε μία σειρά παρεμβάσεων στα πλαίσια του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση»: 1) Πλανητάριο Λάρισας, 2) Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, με δυνατότητες geo-portal προϋπολογισμού 1.845.000 €, 3) Διαδικτυακή πύλη αμφίδρομης πληροφόρησης για δραστηριότητες και σημεία ενδιαφέροντος ΑμΕΑ στη Περιφέρεια Θεσσαλίας προϋπολογισμού 221.400 €, Διαδικτυακή πύλη (portal) και σύστημα διαχείρισης και προώθησης της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (e-democracy) προϋπολογισμού 196.800 €, Ανάπτυξη υπηρεσίας ψηφιακής πληροφόρησης πολιτών για τη διαχείριση υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση επιπτώσεων στις αγροκαλλιέργειες του Θεσσαλικού κάμπου (e-waterinfo) προϋπολογισμού 528.900 €, Πληροφοριακό σύστημα Ενημέρωσης Καιρικών και κυκλοφοριακών Συνθηκών του Δευτερεύοντος Εθνικού Οδικού Δικτύου της  περιφέρειας Θεσσαλίας προϋπολογισμού 1.537.500 €, Κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας προϋπολογισμού 467.400 €, Πλατφόρμα προβολής τουριστικού και αγροτικού προϊόντος και διάχυσης πολιτιστικού περιεχομένου (τ. παρέμβασης 4) προϋπολογισμού 1.611.300 €.

Παράλληλα χρηματοδοτήσαμε έργα α) παρακολούθησης δικτύων ύδρευσης με τηλεχειρισμό, β) Έργα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της λειτουργίας της Λίμνης Κάρλα.

 

 

 

 

Tags: , ,

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μήνα Απριλίου 2018, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.

 

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, σημειώθηκαν 16 τροχαία ατυχήματα (έναντι 16 το 2017).

Ειδικότερα σημειώθηκαν:

 •  0 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι  4 το 2017)
 •  6 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 1  το 2017)
 •  10 ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 11 το 2017)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 19 παθόντες (έναντι 25 το 2017).

Ειδικότερα καταγράφηκαν:

 •  0 νεκροί (έναντι 4 το 2017)
 •  6 βαριά τραυματίες (έναντι 1 το 2017)
 •  13 ελαφρά τραυματίες (έναντι 20 το 2017)

 

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Απρίλιο 2018 πραγματοποιήθηκαν (75.463) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν (8.152) παραβάσεις και ειδικότερα:

 

 • 244 για υπερβολική ταχύτητα,
 • 190 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη),
 • 349 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού,
 • 61 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα,
 • 264 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας,
 • 181 για μη χρήση του προστατευτικού κράνους,
 • 89 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
 • 12 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
 • 105 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
 • 19 για αντικανονικό προσπέρασμα,
 • 26 για αντικανονικούς ελιγμούς,
 • 17 για παραβίαση προτεραιότητας,
 • 680 για παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων,
 • 265 για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.,
 • 85 για φθαρμένα ελαστικά,
 • 2 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα,
 • 5 για διαφημιστικές πινακίδες,
 • 558 λοιπές παραβάσεις.

 

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές των Τροχονόμων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει :

 

 • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
 • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
 • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
 • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
 • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
 • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
 • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
 • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
 • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
 • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
 • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
 • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
 • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

 

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας.

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Εκπαιδευτική Ρομποτική από το Παν/μιο Θεσσαλίας

«Παίζοντας με μια “χούφτα τουβλάκια”, μερικά γρανάζια, τρία καλώδια, μια λούπα κι έναν αισθητήρα … TALOS, Εκπαιδευτική Ρομποτική και προγραμματισμός για παιδιά”.

Η oμάδα TALOSed-UTH-robotix (Δημιουργικά εργαστήρια ρομποτικής, προγραμματισμού και πρωτότυπης δημιουργίας για παιδιά), στα πλαίσια των δράσεων που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα διοργανώσει επιτόπια βιωματικά εργαστήρια για 100 μαθητές διαφόρων ηλικιών. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων εμψυχωτών κι εκπαιδευτών της ομάδας TALOS, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε αυτοτελή project κατασκευής και προγραμματισμού των δημιουργιών τους, θα έρθουν σε επαφή με τη χρησιμότητα των αυτοματισμών και των σύγχρονων τεχνολογιών στη καθημερινότητα, θα πειραματιστούν με παιχνίδια “νέας γενιάς” και περιβάλλοντα οπτικού προγραμματισμού και θα εκτιμήσουν την αξία της γόνιμης συνεργασίας.

Tags: , ,

Μετακινήσεις ζώων σε θερινούς βοσκοτόπους

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανακοινώνει ότι μετά από επανειλημμένες επαφές του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Λαδόπουλου με το ΥΠ.Α.Α.Τ. και τη διοίκηση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., για να λυθεί το θέμα των μετακινήσεων των κοπαδιών προς τις θερινές βοσκές και προκειμένου αυτές να πραγματοποιηθούν ομαλά και όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία, παρακαλούμε να λάβετε υπ. όψιν σας τα παρακάτω:

Επιτρέπεται η μετακίνηση των ζώων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, σε θερινούς βοσκοτόπους όταν ισχύουν οι προϋποθέσεις:

 

 1. Σε επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, τις οποίες κατέχει νομίμως ο υπεύθυνος της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα κατανομή.
 2. Σε μη επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, για τις οποίες ο υπεύθυνος της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης θα προσκομίσει στο Τμήμα Κτηνιατρικής των ΔΑΟΚ, σχετική μίσθωση με ιδιώτη ιδιοκτήτη βοσκοτόπου ή με το Δήμο ή με την Περιφέρεια, στα όρια των οποίων βρίσκεται η ανωτέρω μη επιλέξιμη έκταση βοσκοτόπου. Εάν δεν υπάρχει η μίσθωση μπορεί να προσκομίσει σχετική βεβαίωση από την αρμόδια ΔΑΟΚ, ότι διαθέτει στη περιοχή του θερινού βοσκοτόπου σταβλικές εγκαταστάσεις ή να προσκομίσει αντίγραφο της δήλωσης Ο.Σ.Δ..Ε. στην οποία να φαίνονται οι θερινές σταβλικές εγκαταστάσεις αυτού.
 3. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να συντάσσεται από τον κτηνοτρόφο υπεύθυνη δήλωση στην οποία να βεβαιώνεται ότι τα ζώα του θα ευρίσκονται για τους θερινούς μήνες στις σταβλικές εγκαταστάσεις όπως έχουν εγγραφεί στο σύστημα Ο.Σ.Δ.Ε.

Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: Εμείς δεν συμμετέχουμε σε κυνικά παιχνίδια εξουσίας

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τη δημοσιογράφο Εύη Σαλτού παραχώρησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ),  Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Αναλυτικά:

-Είπατε πως ο Κλεισθένης Ι θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα των ΟΤΑ…

-Κρίμα που χρησιμοποιούν το όνομα ενός σπουδαίου μεταρρυθμιστή για ένα προχειρογραμμένο σχέδιο νόμου, που μόνο μεταρρύθμιση δεν είναι. Το μόνο που αλλάζει είναι το εκλογικό σύστημα, οι άλλες διατάξεις έχουν ενσωματωθεί ως περιτύλιγμα. Δεν περιέχει ούτε μια θετική διάταξη. Είναι το χειρότερο σχέδιο νόμου για την Αυτοδιοίκηση, το οποίο εκπονήθηκε όχι μόνο ερήμην αλλά ενάντια στην Αυτοδιοίκηση.

– Μήπως η απλή αναλογική φοβίζει τις Περιφέρειες;

-Οποία αντίφαση: ο Υπουργός Εσωτερικών έλεγε μέχρι τώρα ότι θέλει να αποσυνδέσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές για να αποπολιτικοποιηθούν και την περασμένη εβδομάδα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν, σύμφωνα με τις διαρροές στον τύπο, οι αυτοδιοικητικές να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές, δηλαδή να κομματικοποιηθούν απόλυτα! Ποιος φοβάται, λοιπόν, τη λαϊκή ετυμηγορία και προσπαθεί να αλλοιώσει τη βούληση των πολιτών «παίζοντας» με τους θεσμούς και το εκλογικό σύστημα; Σίγουρα όχι οι Περιφέρειες.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική. Δεν συμμετέχουμε όμως σε κυνικά παιχνίδια εξουσίας.Σκεφτόμαστε και υπολογίζουμετις επιπτώσεις τις οποίες θα επιφέρει η ακυβερνησία που θα δημιουργηθεί. Εγκλωβισμένη ακυβερνησία καθώς στην Αυτοδιοίκηση δεν προβλέπεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Άλλωστε, για το τι πρόκειται να συμβεί, δεν χρειάζεται να γίνουμε μετά Χριστόν προφήτες. Υπάρχουν και σήμερα δήμοι όπου η πλειοψηφούσα παράταξη έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και δεν μπορεί να ψηφίσει ούτε τον προϋπολογισμό. Αν αυτό σήμερα αφορά μετρημένους στα δάχτυλα δήμους, με την απλή αναλογική θα αφορά τη συντριπτική πλειονότητα   Περιφερειών και Δήμων. Δηλαδή, ακυβερνησία παντού.

– Διαβούλευση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται;

Κράτησαν κρυφό το σχέδιο νόμου για 14 μήνες και το έδωσαν για διαβούλευσηαρχικά για μόλις 10 εργάσιμες ημέρες. Η θέση της ΕΝΠΕ είναι ξεκάθαρη: η κυβέρνηση ν’ αποσύρει το σχέδιο νόμου και ξεκινούμε διάλογο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με βάση τις αποφάσεις των συνεδρίων της Αυτοδιοίκησης και την πρόταση Σχεδίου Νόμου που εκπόνησε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας για τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Εμείς δεν μιλάμε με συνθήματα αλλά με έργο. Έχουμε έτοιμο σχέδιο νόμου, το οποίο επιδώσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών και τα πολιτικά κόμματα και το οποίο μπορεί αμέσως να κατατεθεί στη Βουλή. Πολιτική βούληση χρειάζεται. Ιδού η Ρόδος λοιπόν…

– Τι θα έπρεπε να περιλαμβάνει μία μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Αρκεί να υιοθετήσουμε ό,τι ισχύει στις ώριμες δημοκρατίες και τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες του πλανήτη καθώς, όπως οι επιστημονικές μελέτες, οι έρευνες και η διεθνής πρακτικήέχουν καταδείξει, όσο ισχυρότερη είναι η αυτοδιοίκηση σε μια χώρα, τόσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των πολιτών της, τόσο περισσότερες δουλειές δημιουργούνται.

Συνοπτικά, Περιφερειακή Διακυβέρνηση σημαίνει συλλογική εργασία, να αποφασίζουν αυτοί (πολίτες) που καλούνται να υλοποιήσουν. Περιφέρειες με περισσότερες αρμοδιότητες σε περισσότερα πεδία πολιτικής, το απαραίτητο προσωπικό και τους απαιτούμενους πόρους να τις ασκήσουν καθώς και με κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να νομοθετούν για τα τοπικά ζητήματακαι να δίνουν άμεσα λύσεις ρεαλιστικές, ανθρώπινες και αποτελεσματικές.

Χρήστος Πάζης - Πιο τρελός
Λευτέρης Πανταζής - Να πεθάνουν οι γυναίκες
Στέλιος Διονυσίου - Απολογισμός
Άννα Βίσση - Εκατομμύρια
Χρήστος Χολίδης - Ποιός σε κρατάει
Γιάννης Πλούταρχος - Τα αυτονόητα
Πασχάλης Τερζής - Πρόσωπο με πρόσωπο
Αλέκος Ζαζόπουλος - Στην υγεία της αχάριστης
Βασίλης Καρράς - Πέρασε ο καιρός
Αντώμης Ρέμος - Εκατό φορές κομμάτια