Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός: Εμείς δεν συμμετέχουμε σε κυνικά παιχνίδια εξουσίας


Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τη δημοσιογράφο Εύη Σαλτού παραχώρησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ),  Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Αναλυτικά:

-Είπατε πως ο Κλεισθένης Ι θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα των ΟΤΑ…

-Κρίμα που χρησιμοποιούν το όνομα ενός σπουδαίου μεταρρυθμιστή για ένα προχειρογραμμένο σχέδιο νόμου, που μόνο μεταρρύθμιση δεν είναι. Το μόνο που αλλάζει είναι το εκλογικό σύστημα, οι άλλες διατάξεις έχουν ενσωματωθεί ως περιτύλιγμα. Δεν περιέχει ούτε μια θετική διάταξη. Είναι το χειρότερο σχέδιο νόμου για την Αυτοδιοίκηση, το οποίο εκπονήθηκε όχι μόνο ερήμην αλλά ενάντια στην Αυτοδιοίκηση.

– Μήπως η απλή αναλογική φοβίζει τις Περιφέρειες;

-Οποία αντίφαση: ο Υπουργός Εσωτερικών έλεγε μέχρι τώρα ότι θέλει να αποσυνδέσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές για να αποπολιτικοποιηθούν και την περασμένη εβδομάδα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν, σύμφωνα με τις διαρροές στον τύπο, οι αυτοδιοικητικές να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές, δηλαδή να κομματικοποιηθούν απόλυτα! Ποιος φοβάται, λοιπόν, τη λαϊκή ετυμηγορία και προσπαθεί να αλλοιώσει τη βούληση των πολιτών «παίζοντας» με τους θεσμούς και το εκλογικό σύστημα; Σίγουρα όχι οι Περιφέρειες.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική. Δεν συμμετέχουμε όμως σε κυνικά παιχνίδια εξουσίας.Σκεφτόμαστε και υπολογίζουμετις επιπτώσεις τις οποίες θα επιφέρει η ακυβερνησία που θα δημιουργηθεί. Εγκλωβισμένη ακυβερνησία καθώς στην Αυτοδιοίκηση δεν προβλέπεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Άλλωστε, για το τι πρόκειται να συμβεί, δεν χρειάζεται να γίνουμε μετά Χριστόν προφήτες. Υπάρχουν και σήμερα δήμοι όπου η πλειοψηφούσα παράταξη έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και δεν μπορεί να ψηφίσει ούτε τον προϋπολογισμό. Αν αυτό σήμερα αφορά μετρημένους στα δάχτυλα δήμους, με την απλή αναλογική θα αφορά τη συντριπτική πλειονότητα   Περιφερειών και Δήμων. Δηλαδή, ακυβερνησία παντού.

– Διαβούλευση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται;

Κράτησαν κρυφό το σχέδιο νόμου για 14 μήνες και το έδωσαν για διαβούλευσηαρχικά για μόλις 10 εργάσιμες ημέρες. Η θέση της ΕΝΠΕ είναι ξεκάθαρη: η κυβέρνηση ν’ αποσύρει το σχέδιο νόμου και ξεκινούμε διάλογο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με βάση τις αποφάσεις των συνεδρίων της Αυτοδιοίκησης και την πρόταση Σχεδίου Νόμου που εκπόνησε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας για τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Εμείς δεν μιλάμε με συνθήματα αλλά με έργο. Έχουμε έτοιμο σχέδιο νόμου, το οποίο επιδώσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών και τα πολιτικά κόμματα και το οποίο μπορεί αμέσως να κατατεθεί στη Βουλή. Πολιτική βούληση χρειάζεται. Ιδού η Ρόδος λοιπόν…

– Τι θα έπρεπε να περιλαμβάνει μία μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Αρκεί να υιοθετήσουμε ό,τι ισχύει στις ώριμες δημοκρατίες και τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες του πλανήτη καθώς, όπως οι επιστημονικές μελέτες, οι έρευνες και η διεθνής πρακτικήέχουν καταδείξει, όσο ισχυρότερη είναι η αυτοδιοίκηση σε μια χώρα, τόσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των πολιτών της, τόσο περισσότερες δουλειές δημιουργούνται.

Συνοπτικά, Περιφερειακή Διακυβέρνηση σημαίνει συλλογική εργασία, να αποφασίζουν αυτοί (πολίτες) που καλούνται να υλοποιήσουν. Περιφέρειες με περισσότερες αρμοδιότητες σε περισσότερα πεδία πολιτικής, το απαραίτητο προσωπικό και τους απαιτούμενους πόρους να τις ασκήσουν καθώς και με κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να νομοθετούν για τα τοπικά ζητήματακαι να δίνουν άμεσα λύσεις ρεαλιστικές, ανθρώπινες και αποτελεσματικές.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Απόσυρση του άρθρου για ανάδοχα ομόφυλα ζευγάρια
Επόμενο άρθρο Μετακινήσεις ζώων σε θερινούς βοσκοτόπους