Tags: , ,

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βλέπω – Παρατηρώ – Μαθαίνω

Ξεκινάει από 1 Νοεμβρίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βλέπω – παρατηρώ – Μαθαίνω, Θαυμάζοντας ένα έργο Τέχνης της Μόνιμης Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βασικούς άξονες την προσωπογραφία και την τοπιογραφία. Στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης τοπιογραφίας και προσωπογραφίας της Μόνιμης Συλλογής και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους βλέποντας τους συγκεκριμένους πίνακες της Συλλογής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι ξεναγήσεις προσαρμόζονται στις ηλικιακές ομάδες λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τους. Οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τα έργα της μόνιμης συλλογής του Γεώργιου Κατσίγρα, την εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής από τον ακαδημαϊσμό της σχολής του Μονάχου στα σύγχρονα εικαστικά ρεύματα μέσω της περιήγησης στις αίθουσες της Μόνιμης Συλλογής και με την χρήση ειδικού εκπαιδευτικού φυλλαδίου.

Ημερομηνίες υλοποίησης:1 Νοεμβρίου 2017 – 2 Ιουνίου 2018, Δευτέρα με Παρασκευή

Ώρες υλοποίησης: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 12:00

Κρατήσεις: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 12:00 τηλ. 2410-621205

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Γ. Χριστάκης – Ιστορικός Τέχνης/Εικαστικός

Tags: , ,

Κ. Αγοραστός στη Βουλή: Άκρως γραφειοκρατικό για τον πολίτη το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

«Το νομοσχέδιο για τις υπαίθριες εμπορικές δραστηριότητες (λαϊκές αγορές) είναι άκρως γραφειοκρατικό για τον πολίτη, ενώ θα επιφέρει πρόσθετο διοικητικό βάρος στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες», υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας επί του νομοσχεδίου «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Κ. Αγοραστός διαβεβαίωσε, πάντως, «τους ανθρώπους του μόχθου» που τάσσονται υπέρ του να παραμείνουν στις Περιφέρειες οι αρμοδιότητες  της αδειοδότησης ότι «οι Περιφέρειες πρέπει και θα κρατήσουν στο υψηλό επίπεδο στο οποίο είχαν τις εν λόγω διαδικασίες, τηρώντας στάση σοβαρή, υπεύθυνη και με σεβασμό προς τον άνθρωπο».

Αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος του ΕΝΠΕ σημείωσε ότι μ’ αυτές προβλέπονται «πολύπλοκες και κυρίως χρονοβόρες διαδικασίες, εκτιμήσεις, συνεδριάσεις πολυμελών επιτροπών, αποφάσεις διοικητικών και περιφερειακών συμβουλίων, αξιολογήσεις, διαπιστωτικές πράξεις περιφερειαρχών και δημάρχων, περιφερειαρχών. Αυτό επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο  από το γεγονός ότι τα δικαιολογητικά θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε υπηρεσίες διαφορετικών αρχών», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ ανέδειξε στα θετικά του νομοσχεδίου ότι προβλέπει εξορθολογισμό των προστίμων, πρόταση που, όπως σημείωσε, «είχε καταθέσει η ΕΝΠΕ εδώ και πάρα πολύ καιρό, διότι το ύψος και το εύρος των προστίμων ήταν τέτοιο, που έκανε πολλές φορές απαγορευτική τη διαδικασία, ενώ συνιστούσε και ιδιότυπη υποκρισία».

Θετικός εμφανίστηκε και στη διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα και το δικαίωμα άμεσης πώλησης των προϊόντων στους παραγωγούς, ενώ ο κ. Κ. Αγοραστός επανακατέθεσε την πρότασή του τα νομοσχέδια να κατατίθενται στη Βουλή μόνο όταν μπορούν να εφαρμοστούν από την επόμενη ημέρα.

«Εμείς ως Ένωση Περιφερειών, από την πρώτη στιγμή στη δημόσια διαβούλευση, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, στις οποίες εισχωρούν οι επιθυμίες των ανθρώπων που ασχολούνται με το εμπόριο, με τις λαϊκές αγορές και των ανθρώπων που ασχολούνται με τη χορήγηση αδειών. Κάθε νομοσχέδιο δημιουργεί ελπίδες, αλλά αυτές αρχίζουν σιγά – σιγά να σβήνουν, γιατί σε κάθε νομοσχέδιο χρειάζονται πολλές υπουργικές αποφάσεις, κάποιες από τις οποίες δεν εκδίδονται ποτέ και συνεπώς δεν εφαρμόζεται ο νόμος», είπε χαρακτηριστικά.

Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο

Για το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, εμφανίστηκε σύμφωνος με το γνωμοδοτικό χαρακτήρα του καθώς, όπως διευκρίνισε, «ο στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός είναι στο στενό πυρήνα των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών με βάση το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη».

Εμείς – τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός – στις Περιφέρειες ζητούμε ούτως ή άλλως για όλα τα ζητήματα την γνώμη των Επιμελητηρίων, που μετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης και είναι άμεσοι συνεργάτες μας. Μ’ αυτές τις απόψεις συμφωνεί και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, με τον οποίο έχω συνεννοηθεί», διευκρίνισε.

Αναπτυξιακός Νόμος

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέρθηκε και στη διάταξη του νομοσχεδίου για την τμηματική καταβολή επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων υπαχθέντων στους νόμους 4399/2004 και 3908/2011 με βάση την οποία αυξάνεται στις 300.000 από τις 20.000 ευρώ το υπολειπόμενο ποσό ενίσχυσης που καταβάλλεται άπαξ ή προστιθέμενο στην προηγούμενη δόση.

Ο κ. Κ. Αγοραστός πρότεινε το εν λόγω ποσό να αυξηθεί στις 500.000 ευρώ καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν επιχειρήσεις που καταβάλλουν κόστος ανισότητας. Πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε μία πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και θεωρώ ότι η αύξηση του ποσού στις 500.000 ευρώ θα έλυνε προβλήματα και θα ενίσχυε την αναπτυξιακή προοπτική αυτών των επιχειρήσεων και συνολικά της οικονομίας», ανέφερε.

Tags: , ,

Tράπεζα Πειραιώς: προτεραιότητα στην υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Την πολιτική και τις πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς για την έμπρακτη υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων ως κινητήριας δύναμης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, παρουσίασαν στα Γιάννενα την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, σε περίπου 300 εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, πελατών και φορέων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου.
Τόσο ο κ. Χαντζηνικολάου, όσο και ο κ. Μεγάλου εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι με βάση την πορεία των μεγεθών, διαφαίνεται έξοδος από την μακρά περίοδο της κρίσης.
Παράλληλα, τόνισαν ότι η εδραίωση της εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με ένα συνεκτικό σχέδιο για την συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Η διοίκηση της Τράπεζας, από τα Γιάννενα, επανέλαβε την δέσμευση της Πειραιώς, για την πολύπλευρη στήριξη της παραγωγικής, επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας των πελατών της μέσα από εξειδικευμένες και εξατομικευμένες λύσεις και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολιτική της Τράπεζας έναντι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν για την Πειραιώς προτεραιότητα καθώς, όπως τονίστηκε, σε αυτές στηρίζεται ο οικονομικός και επιχειρηματικός χάρτης της χώρας. Όπως επισήμανε ο κ. Μεγάλου ήδη το 2017 οι νέες χρηματοδοτήσεις στον τομέα αυτό θα ανέλθουν σε €1 δισ. και το 2018 θα φθάσουν τα €1,5 δισ. Παράλληλα, η Τράπεζα αξιοποιεί για το σκοπό αυτό, εκτός από τους δικούς της πόρους, όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τους κοινοτικούς πόρους, ακόμα και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που αναγνωρίζουν στο χώρο αυτό σημαντικές προοπτικές. Συνολικά οι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπερβαίνουν τα €20 δισεκ., σε σύνολο αντίστοιχων δανείων του τραπεζικού συστήματος περίπου €60 δισεκ.
Σημειώνεται ότι οι νέες επιχειρηματικές χορηγήσεις της Τράπεζας το 2015 και 2016 έφθασαν τα €2 δισ. το χρόνο και συνολικά υπερβαίνουν τα €40 δισ. Στόχος είναι η ετήσια αύξηση των χρηματοδοτήσεων να φθάσει στο τέλος του 2020, τα €5 δισ. ετησίως από τα €2 δισ. που ήταν το 2016.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία της Τράπεζας, ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε τη βελτίωση όλων των βασικών μεγεθών με ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των καταθέσεων και την μείωση των δανείων σε καθυστέρηση, όπως προβλέπεται στο νέο στρατηγικό σχέδιο Agenda 2020.
Ειδικότερα, τόνισε ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους η επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα έφθασε τα €2,4 δισ., εκ των οποίων περίπου €1 δισ.  – το 40% – τοποθετήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, επετεύχθη σημαντική μείωση χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ELA, με στόχο τον μηδενισμό του το επόμενο έτος. Αντίστοιχα, η Τράπεζα καταγράφει σημαντικά θετικές επιδόσεις στο θέμα της διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων. Ήδη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει επιτευχθεί μείωση κατά €5 δισ. των NPLs του Ομίλου, ενισχύοντας την κεφαλαιακή του επάρκεια, η οποία ανέρχεται στο 17% έναντι πανευρωπαϊκού μέσου όρου 12-13%.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε και να επενδύσουμε στη θετική τάση και στα όσα έχουν επιτευχθεί στο μέτωπο της σταθεροποίησης και των μεταρρυθμίσεων.  Η έξοδος από τα Μνημόνια θα πρέπει να είναι η απαρχή μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την οικονομία μας. Το επιτυχές και σύντομο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι κρίσιμο και θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα συντονισμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο διεύρυνσης και εμβάθυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο επίπεδο του κράτους, το φορολογικό σύστημα, τους θεσμούς, και πάνω από όλα στο επίπεδο της διαμόρφωσης ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Χωρίς επενδύσεις, χωρίς έναν δυναμικό ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει ανάπτυξη και δεν υπάρχει οικονομία. Και όλοι ξέρουμε ότι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει το επίπεδο των επενδύσεων είναι η σταθερότητα. Η σταθερότητα, οικονομική, φορολογική, νομοθετική και πολιτική, είναι η προϋπόθεση για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο θα διευκολύνει την επιστροφή καταθέσεων και θα ενισχύσει την διάθεση των επιχειρηματιών να επενδύσουν και να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο. Η χώρα λοιπόν πρέπει να υιοθετήσει νέο πρότυπο με βάση μια υγιή επιχειρηματικότητα που να λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, συμβάλλοντας στην δημιουργία απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, «η Ελλάδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να αναδειχθεί σε επενδυτικό προορισμό. Η γεωγραφική της θέση, η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ισχυρό νόμισμά της, το υψηλού μορφωτικού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, το ανταγωνιστικό κόστος εργασίας, η χαμηλή αξία των περιουσιακών στοιχείων, το ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, η βελτίωση των υποδομών, οι σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι που είναι διαθέσιμοι για επενδύσεις, είναι μερικά από αυτά».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου τόνισε ότι «η μετάβαση σε μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία και δεν είναι δεδομένη. Προϋποθέτει μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή στρατηγική σε νέα πρότυπα, με επίκεντρο την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε ένα περιβάλλον ανοιχτών ευκαιριών που θα τις ενθαρρύνει».
Όπως είπε ο κ. Μεγάλου, «ο παραγωγικός τομέας στην Ελλάδα έχει βιώσει στο μέγιστο βαθμό της συνέπειες της μακρόχρονης κρίσης. Σε όλη αυτή την περίοδο και παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παραμείναμε δίπλα στους πελάτες μας, στους επιχειρηματίες, στους επαγγελματίες, στους παραγωγούς, στους ιδιώτες. Γνωρίζουμε καλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τις δυνατότητές τους που είναι ουσιαστικά οι δυνατότητες της οικονομίας μας. Η παρατεταμένη ύφεση και η βίαιη αποδιάρθρωση μεγάλων τμημάτων της οικονομίας, η έλλειψη ρευστότητας, η μειωμένη ζήτηση και τα μειωμένα εισοδήματα, οι συνέπειες των δημοσιονομικών περιορισμών αλλά και οι χρόνιες παθογένειες, όπως η γραφειοκρατία, έχουν τραυματίσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και αποθαρρύνουν την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος. Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές καλές επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και επαγγελματίες που βλέπουν τις ευκαιρίες και έχουν διάθεση να επενδύσουν και να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο. Υπάρχουν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που με την κατάλληλη υποστήριξη θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες, θα επιστρέψουν δυναμικά, θα ανασυγκροτήσουν τις δραστηριότητές τους και θα αποτελέσουν μέρος της αναπτυξιακής διαδικασίας. Υπάρχουν επενδυτές, ιδιαίτερα από το εξωτερικό που ανακτούν την εμπιστοσύνη τους, γνωρίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν όταν πειστούν πως το περιβάλλον έχει σταθεροποιηθεί.
«Εμείς ως Τράπεζα», είπε ο κ. Μεγάλου, «είμαστε έμπρακτα δίπλα στους επιχειρηματίες, τους επενδυτές, τους εξαγωγείς, τους αγρότες, όσους έχουν νέες ιδέες, καινοτομούν και δημιουργούν εμπορεύσιμες αξίες. Αυτό το επιτυγχάνουμε λειτουργώντας πελατοκεντρικά, κατανοώντας επακριβώς τις ανάγκες τους και προσφέροντας τις πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες λύσεις. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς αναπτυξιακούς φορείς, προσφέρουμε στους πελάτες μας όλες τις σύγχρονες χρηματοδοτικές λύσεις, αξιοποιώντας το σύνολο των εργαλείων που είναι διαθέσιμα για την Ελληνική αγορά.
Μέσα από της συνεργασίες αυτές η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει λύσεις που διευκολύνουν το εξωτερικό εμπόριο και τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τους διεθνείς συνεργάτες και πελάτες τους, ενώ συγχρόνως προσφέρει ελκυστικές χρηματοδοτικές λύσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τόσο μέσω των εγγυοδοτικών προγραμμάτων COSME και InnovFin, όσο και με τους πόρους που έχει εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόσφατα, μάλιστα η  Πειραιώς, πρώτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ολοκλήρωσε την έκδοση 5ετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους €500 εκατ.
Η έκδοση εντάσσεται στο πρόγραμμα καλυμμένων ομολογιών της Τράπεζας ύψους €10 δισ. και το μεγαλύτερο μέρος της διατέθηκε σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Τα έσοδα της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων ».

Tags: , ,

Προβολές Κινηματογραφικής Λέσχης Νίκαιας

Αυτή την Κυριακή 5/11/2017 και στις 7 μ.μ. , θα προβληθεί από την κινηματογραφική λέσχη Νίκαιας , η βουλγάρικη ταινία «Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία».  Σκηνοθεσία Στέφαν Κομαντάρεφ με τους: Μίκι ΜανόλοβιτςΚάρλο Λιούμπεκ. Διάρκεια 105΄.

Έπειτα από ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκαν και οι δυο γονείς του, ο Άλεξ δεν μπορεί να θυμηθεί ούτε το όνομά του. Για να μπορέσει να του επαναφέρει την μνήμη, ο παππούς του Μπάι Νταν ταξιδεύει στη Γερμανία προκειμένου να οργανώσει ένα ταξίδι στο παρελθόν, ένα ταξίδι μνήμης πίσω στη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε, τη Βουλγαρία.
Ενώ «ταξιδεύουν» διαμέσου του χρόνου και του τόπου, διασχίζουν τη μισή Ευρώπη παίζοντας τάβλι, το πιο απλό και συνάμα περίπλοκο από όλα τα παιχνίδια. Αυτή η καθημερινότητα βοηθά τον Άλεξ να συνειδητοποιήσει ποιος είναι, καθώς το τάβλι μπορεί να ξεκλειδώσει όλο του το παρελθόν. Ο Άλεξ βγαίνει από το νοσοκομείο, επιστρέφει στη Βουλγαρία, ανακτά τη μνήμη του και πλέον ζει όπως πάντα ήθελε.
Με αφορμή ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο σκηνοθέτης Στέφαν Κομαντάρεφ φτιάχνει μια αλληγορία για την επιβίωση σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς με σύμβολο το τάβλι – εξαιρετικά χιουμοριστική ιδέα που λειτουργεί ως συνοδευτική επωδός σε ένα πρωτότυπο road movie. Η ταινία μιλάει για τις ρίζες, τη μετανάστευση, την αμνησία της κουλτούρας και τη σημασία της μνήμης με όρους φιλικούς και οικεία βαλκανικούς, χωρίς υπερβολές και φολκλορικά τερτίπια. Ουσιαστικά απολαυστική.

Η ιστορία βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ιλία Τρογιάνοου, που έγινε μπεστ σέλερ στη Βουλγαρία, ενώ και η ταινία απέσπασε τουλάχιστον 20 βραβεία σε φεστιβάλ όλου του κόσμου. .

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η προβολή θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας.

Tags: , ,

Εντατικές εργασίες στο Αλκαζάρ για το Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου του Αλκαζάρ, που φέτος, για πρώτη φορά,  θα φιλοξενήσει το Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο  του Δήμου. Συνεργεία υπηρεσιών του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ, εργάζονται εδώ και ημέρες στο χώρο του Αλκαζάρ, που σιγά σιγά θα φορέσει και τα γιορτινά, για να υποδεχθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου και για ένα μήνα,  τους Λαρισαίους και τους επισκέπτες.

Στο πάρκο του Αλκαζάρ, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παν. Νταή, τη γενική διευθύντρια του Δήμου κ. Ευαγ. Γιοβρή και στελέχη υπηρεσιών του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ. Ηδη, η ΔΕΥΑΛ, ολοκληρώνει τις εργασίες για την ενίσχυση των υποδομών των δικτύων στο χώρο του πάρκου, ενώ οι Τεχνικές Υπηρεσίες και η Υπηρεσία Πρασίνου, εργάζονται για τη συντήρηση και τη διαμόρφωση του χώρου. Όπως είναι γνωστό, το Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο θα λειτουργήσει σε έκταση 65 περίπου στρεμμάτων,

Ο κ. Καλογιάννης, συζήτησε με τα στελέχη των υπηρεσιών για την πορεία των εργασιών και την υλοποίηση ενός μεγάλου και πρωτόγνωρου, για την πόλη, εγχειρήματος. Σημειώνεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, ξεκινάει η τοποθέτηση του φωτεινού διάκοσμου τόσο στο πάρκο όσο στην πόλη, ενώ τονίζεται πως φέτος θα είναι έντονος ο εορταστικός διάκοσμος και στην πεζογέφυρα του Πηνειού, με στόχο την νοητή σύνδεση του πάρκου με το εμπορικό κέντρο της πόλης, ενώ θα ακολουθήσει

Την ίδια ώρα η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, οργανώνει τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν τόσο στο θεματικό πάρκο, όσο και στο κέντρο της πόλης. Υπενθυμίζεται τέλος, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, στην τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα την Κανονιστική Απόφαση για τη λειτουργία του θεματικού πάρκου.

Tags: ,

Παράσταση για την ενίσχυση του Δωρητηρίου τροφίμων

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη “Theplayroles” σε συνεργασία με τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ και την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων, πρόκειται να ανεβάσει τη Σμυρναίικη κωμωδία «Του Κορδελιού η Χάρη». Το έργο θα παιχτεί στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου και ώρα 21:00.
Αντί εισιτηρίου, οι θεατές καλούνται να φέρουν, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για την ενίσχυση του Δωρητηρίου Τροφίμων των Ενεργών Πολιτών, που υποστηρίζει περισσότερες από 110 οικογένειες με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Πρόκειται για μία ευχάριστη κωμωδία στη σμυρναίικη ντοπιολαλιά, που προσπαθεί να περάσει αισιόδοξα μηνύματα παρουσιάζοντας κωμικές καταστάσεις που διαδραματίζονται με τραγικό φόντο την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο επίμονος αγώνας για επιβίωση, το φιλότιμο, η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η συνεκτικότητα μεταξύ των ανθρώπων, το όραμα κι η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, είναι αυτά τα στοιχεία που όχι μόνο βοήθησαν τους Σμυρνιούς -και όλους τους πρόσφυγες- να επιβιώσουν, αλλά και να προκόψουν και να διαπρέψουν, προσφέροντας σπουδαία επιτεύγματα στην Μητέρα Ελλάδα, που τους δέχτηκε στους κόλπους της.
Μήπως αυτές οι καταστάσεις δεν βρίσκουν και σήμερα τις αντιστοιχίες τους στη σύγχρονη τραγικότητα των δεινών της κρίσης; Μήπως και σήμερα ο επίμονος αγώνας για επιβίωση, το φιλότιμο, η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η ομόνοια, το όραμα για μια καλύτερη ζωή, δεν είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να ξεπεράσουμε την πολύπλευρη κρίση που μας μαστίζει;

Σενάριο: Δήμου Ανθή & Ράλλης Δημήτρης
Σκηνοθεσία: Δήμου Ανθή
Σκηνικά: Αντωνιάδης Γιάννης, Λαφαζανίδου Μαργαρίτα
Κοστούμια: Αδάμ Κική

Πρωταγωνιστούν:
Αδάμ Κική
Λαφαζανίδου Μαργαρίτα
Αδάμ Πασχάλης
Πεχλιβανίδης Δημήτρης
Μαστορίδου Κατερίνα
Βασιλείμη Μαρία
Λαφαζανίδης Γιάννης
Αντωνιάδης Γιάννης
Αντωνιάδου Κική

Δήμου Ανθή

Διάρκεια παράστασης: 100′ μαζί με το διάλειμμα.

Σας περιμένουμε!

 

Tags: , ,

Ο αντιδήμαρχος των ΔΕ Αρμενίου – Κιλελέρ για τις αρδευτικές υποδομές

Με αφορμή τις παρεμβάσεις στις αρδευτικές υποδομές στην τοπική κοινότητα του Κιλελέρ του ομώνυμου δήμου ο αντιδήμαρχος των ΔΕ Αρμενίου – Κιλελέρ Βάιος Βισβίκης, παρουσία του Προέδρου της ΤΚ Κιλελέρ Απόστολου Κοντογιάννη και των μελών του Τοπικού Συμβουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Τα αρδευτικά έργα σε μία κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή όπως είναι ο δήμος Κιλελέρ αφενός μεν προσφέρουν την απαιτούμενη αντιπλημμυρική θωράκιση και αφετέρου, ως έργα πνοής, είναι καταλυτικά για τη βελτίωση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και του οικονομικού επιπέδου των αγροτών. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός ενός μεγάλου αρδευτικού καναλιού και, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασιλείου Κόκκαλη και του προέδρου του ΓΟΕΒ Δημήτρη Παπαμιχαήλ,αντίστοιχα έργα θα γίνουν σύντομα και σε άλλα μεγάλα αρδευτικά κανάλια.

Όμως το ΓΟΕΒ θα πρέπει να άρει την αδικία η οποία σχετίζεται με το ζήτημα της καταβολής των τελών. Θα πρέπει να προχωρήσει σε μία δίκαιη κατανομή των αρδευτικών τελών, γιατί αυτά τα έργα είναι ανταποδοτικά. Δεν μπορεί κάποιοι να πληρώνουν αρδευτικά τέλη και κάποιοι όχι. Δεν είναι δίκαιο σε έναν άξονα καναλιών 30 χιλιομέτρων να πληρώνουν τέλη μόνο το Κιλελέρ, ο Πλατύκαμπος, η Γαλήνη και το Μελισσοχώρι τοπικές κοινότητες που ανήκουν στο Δήμο μας. Δίκαιο είναι να εξαιρεθούν αυτά τα χωριά από την πληρωμή του τέλους ανά στρέμμα. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση και λύση στο υπάρχον θέμα.

Τέλος, έχουμε την πεποίθηση ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής αλλά και όλης της Θεσσαλίας, έργο που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο».

 

 

 

Tags: , ,

Εκπαιδευτική Ρομποτική με τη Χρήση του Εκπαιδευτικού Λογισμικού LEGO WeDo 2

Η Σχολή δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική, διοργανώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εκπαιδευτική Ρομποτική με τη χρήση του εκπαιδευτικού λογισμικού LEGO WeDo 2». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και επιθυμούν με τη χρήση της ρομποτικής αλλά κυρίως σε μορφή παιχνιδιού να πάρουν γενικές γνώσεις για τις επιστήμες αλλά και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Οι εγγραφές θα γίνονται μέχρι την Τρίτη 7/11/2017.

 

Tags: , ,

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων σε Τ.Κ. του Δ. Κιλελέρ

Με λαμπρότητα και θεία κατάνυξη γιορτάστηκε στις τοπικές Κοινότητες των Αγίων Αναργύρων, του Αχιλλείου, του Καλαμακίου και της Μελίας του Δήμου Κιλελέρ η μνήμη των Αγίων  παρουσία του Δημάρχου Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλου και της ηγεσίας του Δήμου.

Σε όλες τις κοινότητες, την παραμονή της εορτής του Αγίου, τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και ανήμερα της εορτής όρθρος και θεία λειτουργία.

Tags: , ,

Ρ. Καραλαριώτου: Πλεόνασμα στις τράπεζες, έλλειμμα στους πολίτες

«Έχετε καταλάβει και εσείς ο ίδιος κ. Καλογιάννη, ότι χάσατε την ευκαιρία να χαράξετε μια καινούργια πορεία για την πόλη. Αποφασίσατε έτσι, να ακολουθήσετε, και ακολουθείτε, παλαιοκομματικές τακτικές προσπαθώντας  να παραμείνετε στον δημαρχιακό θώκο και μετά το 2019. Δηλαδή τι κάνετε;   «Κρατάτε» τα χρήματα στις τράπεζες, στερώντας τα από την τοπική οικονομία, για να «έρθετε»  προεκλογικά, το 2018 και το 2019  και να δείξετε ότι κάτι γίνεται, έχοντας κάποια έργα σε εξέλιξη . Να  μοιράσετε δηλαδή «καθρεφτάκια» στους ιθαγενείς . Να τοποθετήστε π.χ.  εργολάβο στο κέντρο της πόλης, όπως πχ στη Μεγάλου Αλέξανδρου την οποία θα ανακατασκευάσετε  με 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν χρειαζόταν αφού είχε ήδη ανακατασκευαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν δρόμοι στη Λάρισα που δεν έχουν καν άσφαλτο». Με τα λόγια αυτά, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων κα. Καραλαριώτου άσκησε δριμύτατη κριτική στην δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη, στη συζήτηση για τον ταμειακό απολογισμό του 2016.

«Από πού προκύπτει το ταμειακό διαθέσιμο των 26 εκατομμυρίων ευρώ;», αναρωτήθηκε η κα. Καραλαριώτου, επισημαίνοντας πως ένα τέτοιο ποσό, είτε προκύπτει ως αποτέλεσμα αυξημένων εσόδων μείον το ποσό που δαπανήθηκαν για τα αναγκαία έργα που χρειάζεται μια πόλη, είτε λόγωτης μη παραγωγήςεργου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα έσοδα του δήμου στις τράπεζες. «Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει», υποστήριξε η κα Καραλαριώτου, η οποία επεσήμανε πως « το σύνολο των εσόδων είναι περίπου τα ίδια, και λέω περίπου γιατί εισπράξατε 1εκ ευρώ περισσότερο από ανταποδοτικά τέλη, και ταυτόχρονα αυξήσατε  τις υποχρεώσεις του Δήμου προς προμηθευτές και εργολάβους κατά 500.000 ευρώ. Αφαιρέσατε  δηλαδή επιπλέον  χρήματα από την τοπική αγορά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έγινε μηδαμινό έργο, σχεδόν ανύπαρκτο, παρά την πλούσια ρητορική και τις «μεγάλες» κουβέντες του κ. Δημάρχου ότι η πόλη «κάνει άλμα στο μέλλον» . Τα νούμερα δείχνουν ότι το 2016 ήταν χειρότερο και από το 2015. Έτσι οι Επενδύσεις, τα έργα που πληρωθήκαν  όλο το 2016 ήταν μόλις  2.020.344 ευρώ και αν προσθέσουμε και τις πληρωμές που έγιναν από τα συνεχιζόμενα έργα ΕΣΠΑ φτάνουν στο ποσό των 3.000.000  ευρώ!Με άλλα λόγια, ο Δήμος Λαρισαίων, με ταμειακά διαθέσιμα 26 εκατομμύρια ευρώ έκανε επενδύσεις στη Λάρισα το 2016, για τους πολίτες της,  μόλις 3 εκατομμύρια! Τα υπόλοιπα; Στις τράπεζες».

«Είναι πλέον εμφανές σε όλους ότι υπάρχει αδυναμία διοίκησης.  Δεν μπορείτε να σχεδιάσετε , να προγραμματίσετε και εν τέλει να υλοποιήσετε. Ο Ταμειακός Απολογισμός δείχνει τη διάσταση έργων και λόγων της διοίκησης Καλογιάννη. Δείχνει ότι έχουμε μια διοίκηση <<χαμηλών προσδοκιών >> .

Εδώ σε αυτή την αίθουσα , στις 10 Νοεμβρίου 2016 ,  συζητώντας τον ταμειακό απολογισμό του 2015 θέσαμε ως παράταξη το θέμα της μείωσης των δημοτικών τελών  .Τοθέμα το είχαμε θέσει και τον Μάιο του 2015 και  τον Ιούνιο του 2016 , αναφέροντας ως παράδειγμα  την επαγγελματικήομάδα των επιπλοποιών που λόγω του ότι απαιτείται να έχουν πολλά τετραγωνικά μέτρα κτιριακές υποδομές πληρώνουν υπέρογκα δημοτικά τέλη . . Εδώ σε αυτή την αίθουσα  είχατε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσετε στη μείωση των δημοτώντελών   λέγοντάς χαρακτηριστικά ότι ‘’ Θα είμαστε η μοναδική δημοτική αρχή, που θα προχωρήσει σε μείωση των δημοτικών τελών. Και θα είναι ντάλα μεσημέρι». Ένα χρόνο μετα δεν έγινε απολύτως τίποτα .Μάλιστα στον προϋπολογισμό του 2017 , που συζητήσαμε τον Δεκέμβριο του 2016 , αναφέρατε ότι προβλέψατε 1 με 1,5 ευρω λιγότερά έσοδα από ανταποδοτικά τέλη λόγω της μείωσης των δημοτικών τελών που θα είχαμε το 2017  . Το 2017 τελείωσε , δεν πάρθηκε καμία απόφαση για μείωσηδημοτικώντελών ,δεν έγινε απολύτως τίποτα . Είμαι σίγουρη όμως  ότι θα το επιδιώξετε προεκλογικά το 2018  .  Στον απολογισμό επίσης που κάνατε το 2016 αναφέρατε ” Τη διετία 2017 – 18 θα γίνει τεράστιο έργο, που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και θα είναι επίσης “ντάλα -μεσημέρι”». Το 2017 τελείωσε . Είδε κανείς από εσάς ότι άλλαξε η εικόνα της πόλης προς το καλύτερο ;Έγινε τεράστιο εργο στην πόλη το 2017 ; Εικόνα εγκατάλειψης .

Η κυβέρνηση  θα έσκιζε τα μνημόνια και  εσείς θα αλλάζατε την εικόνα της πόλης και τον τρόπο διοίκησης του Δήμου. Τίποτα από αυτά δεν έγινε .  Δυστυχώς ίδια λογική, ίδια τακτική. Μοναδικός στόχος να παραμείνετε στην εξουσία με κάθε κόστος. Με κάθε κόστος  για την Χώρα ή για την Λάρισα αντίστοιχα . », κατέληξε η κα Καραλαριώτου

 

 

Tags: , ,

Με μαθητές του 11ου Λυκείου Λάρισας στη Βουλή ο Χρ. Κέλλας

Μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του 11ου Λυκείου Λάρισας  υποδέχθηκε και ξενάγησε στους χώρους του Κοινοβουλίου, ο αν.  Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο κ. Κέλλας ενημέρωσε τους μαθητές για την λειτουργία της Βουλής, και τους εξήγησε την κοινοβουλευτική διαδικασία, απαντώντας στις απορίες τους.

Ο ίδιος τόνισε ενδεικτικά πως, «το Κοινοβούλιο είναι η βάση της Δημοκρατίας και πως ο κάθε βουλευτής βρίσκεται εκεί, ως αποτέλεσμα της      λαϊκής           ετυμηγορίας».

«Η δημοκρατία δίνει το δικαίωμα της εκλογής αλλά και της απόρριψης δια της ψήφου.

Όσοι απαξιώνουν τον ρόλο του Κοινοβουλίου ουσιαστικά απαξιώνουν τη λαϊκή ψήφο δηλαδή την ίδια τη δημοκρατία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς τον ολοκληρωτισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος πολιτικός, αναφερόμενος σε ιστορικά παραδείγματα εκτροπής, “σε μια χώρα”, όπως τόνισε ο ίδιος, “που έχει πληρώσει με αίμα τέτοιου είδους εκτροπές”.

«Είναι οι ίδιοι που σας θέλουν “εν υπνώσει” ώστε να έχουν πεδίο ελεύθερο, για να ορίζουν τις τύχες σας.

Μην τους κάνετε τη χάρη.

Το μέλλον είναι δικό σας και ορίστε το εσείς», κατέληξε ο Λαρισαίος βουλευτής, ζητώντας από τους μαθητές να μην σταματήσουν ποτέ, την προσπάθεια, τα όνειρα, αλλά και την κριτική, απέναντι σε καθετί δεδομένο και σταθερό.

Τους μαθητές του 11ου Λυκείου Λάρισας, συνόδευαν οι καθηγητές κκ. Κων/νος Ευαγγέλου, Βικτώρια Δημητρίου και Φραγκίτσα Ζιάμα.

 

 

Tags: , ,

Ισχυρή βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απαλλοτρίωση στο ΚΧ 867Γ

Η ισχυρή βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων και συνολικά της πόλης για την απαλλοτρίωση των κτισμάτων στον χαρακτηρισμένο  Κοινόχρηστο Χώρο 867Γ, που βρίσκεται απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, εκφράστηκε στη τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου, με την ομόφωνη απόφαση για την  επανεπιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε τμήμα του συγκεκριμένου ΚΧ.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν απαραίτητη, μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας για άρση της απαλλοτρίωσης σε τμήμα του συγκεκριμένου Κ.Χ, ενώ με την εισήγηση της δημοτικής αρχής και ειδικότερα του αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Αστικής Ανάπτυξης κ. Δημ. Μαβίδη και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πέραν από την τυπική της διάσταση, εκφράζεται με έντονο τρόπο η αποφασιστικότητα του Δήμου και συνολικά της πόλης για την υλοποίηση της απαλλοτρίωσης, που αποτελεί, εξάλλου, αίτημα δεκαετιών για τη Λάρισα.

Η απόφαση αφορά το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Παπαναστασίου, Βενιζέλου, Απόλλωνος και Ύδρας και βρίσκεται ακριβώς απέναντι απο το σημαντικότερο μνημείο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από επαφές και συζητήσεις, εξασφαλίστηκε για το Δήμο Λαρισαίων, μέσω του Πράσινου Ταμείου, ποσό 7 εκατ. ευρώ περίπου  για τις διαδικασίες της απαλλοτρίωσης των ακινήτων του τετραγώνου, ακριβώς μπροστά από το σημαντικότερο Μνημείο της πόλης

Σημειώνεται, ότι οι συζητήσεις της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου κ. Απ. Καλογιάννη με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο συγκεκριμένο Κ.Χ. είναι σε εξέλιξη, με το κλίμα να είναι θετικό. Οι επαφές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα και  με συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους του Δήμου και του Πράσινου Ταμείου, η οποία κατά την άποψή της δημοτικής αρχής είναι απολύτως συμφέρουσα, τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για το Δήμο.

Με την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γίνεται απολύτως σαφές πως  ο Δήμος Λαρισαίων θα διεκδικήσει σθεναρά την υλοποίηση του Σχεδίου Πόλης και το αίτημα για διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου στο συγκεκριμένο τετράγωνο, επισπεύδοντας μάλιστα κατά το δυνατό τη διαδικασία, καθώς στόχος είναι  να σταματήσει και  η επί μακρόν ομηρία των ιδιοκτητών.

 

 

 

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Μόνο με ΑΣΕΠ μονιμοποίηση δικαστικών υπαλλήλων

«Η οποιαδήποτε αλλαγή της εργασιακής σχέσης υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε δημοσίους υπάλληλους, και στην προκείμενη περίπτωση, σε δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίο σύμφωνα με το άρθρο 92 του Συντάγματος έχουν την μονιμότητα ως βασική ιδιότητα της υπηρεσιακής τους κατάστασης, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την άμεση εμπλοκή του ΑΣΕΠ, καθότι ως φαίνεται προσιδιάζει σε εκ νέου πρόσληψη του υπαλλήλου υπό νέα εργασιακή σχέση και ιδιότητα». Τα παραπάνω αναφέρονται σε ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μαζί με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη.

Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο «η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω σχετικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, την αλλαγή της εργασιακής σχέσης εκατοντάδων εργαζομένων από ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) σε δημοσίου δικαίου. Ειδικότερα, η διαδικασία αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί από υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία, μέσω συνέντευξης, θα κρίνουν την προσωπικότητα του υποψηφίου και το κατά πόσο αυτός ή αυτή μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του μόνιμου δικαστικού υπαλλήλου».

Σύμφωνα με τους υπογράφοντες βουλευτές «ο σχεδιασμός, με τον τρόπο που περιγράφεται,  αντίκειται στην πρόβλεψη του άρθρου 103 του Συντάγματος στο οποίο αναφέρεται ρητώς ότι “Η πρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά, πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 5, γίνεται είτε με διαγωνισμό είτε με επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπάγεται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως νόμος ορίζει”».

Κατόπιν τούτων ,οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν:

  • Αν ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα περί βούλησης της Κυβέρνησης να μεταβάλλει την εργασιακή σχέση των εν λόγω υπαλλήλων με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ μέσω συνεντεύξεων από τα υπηρεσιακά συμβούλια.
  • Ποιος είναι ο λόγος και ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία, δεδομένων των Συνταγματικών περιορισμών.
  • Εφόσον ισχύει το δημοσίευμα, σε πόσους υπαλλήλους αφορά.
  • Αν η ρύθμιση αφορά και τους ιδιώτες υπαλλήλους των Άμισθων Υποθηκοφυλακείων, που προσφάτως μετατράπηκαν σε έμμισθα, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι αυτοί να μπορούν να γίνουν ΙΔΑΧ υπάλληλοι του Δημοσίου, δυνάμει του άρθρου 32 παρ. 3 του ν. 4456/2017 και κατ’ επέκταση με την ίδια διαδικασία που προαναφέρεται σε μόνιμοι δικαστικοί υπάλληλοι.
  • Ποια θα είναι η επίπτωση της αλλαγής της εργασιακής σχέσης στα εργασιακά ή άλλα δικαιώματα ή υποχρεώσεις των εν λόγω εργαζομένων.
  • Πότε θα ολοκληρωθεί ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Tags: , ,

Σύλληψη αλλοδαπού φυγόποινου

Συνελήφθη, χθες (31-10-2017) το πρωί στην Ελασσόνα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων, με ποινή φυλάκισης (5) μηνών, για κλοπή.

Tags: , ,

Δρόμος καρμανιόλα ο δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων

Ο δρόμος Λάρισας – Φαρσάλων έχει μετατραπεί πλέον σε δρόμο καρμανιόλα, με καθημερινό τον κίνδυνο ατυχημάτων-δυστυχημάτων, αφού πλέον, λόγω της επιβολής των πανάκριβων διοδίων μετακινείται μεγάλος αριθμός από νταλίκες σε ένα δρόμο που κατασκευάστηκε πριν πολλές δεκαετίες με άλλα δεδομένα για την κίνηση οχημάτων και μάλιστα διασχίζει κατοικημένες περιοχές, με σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων.

Ειδικά μέσα στη Νίκαια η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη από τον συνωστισμό μεγάλου αριθμού από νταλίκες και άλλα οχήματα που διέρχονται με το ζόρι μέσα από το κέντρο της κωμόπολης, με μεγάλους κινδύνους για τους κατοίκους, ειδικά για τα παιδιά, αφού σε μικρή απόσταση από τον δρόμο, βρίσκονται σχολικές μονάδες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, θεωρεί ότι είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που εδώ και πολλά χρόνια δεν προχωρά η κατασκευή του νέου δρόμου Λάρισας- Φαρσάλων.

Καμία δικαιολογία και καμία επιπλέον καθυστέρηση δεν μπορεί να υπάρχει πλέον.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, θεωρεί ότι είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η εκ’ νέου χάραξη-κατασκευή του δρόμου Λάρισας-Φαρσάλων, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, παρακάμπτοντας και τις κατοικημένες περιοχές, για τις οποίες πρέπει να υπάρχουν ειδικοί έξοδοι (Νίκαια, Νέες Καρυές, Χαρά, Ζάππειο), γιατί ο υφιστάμενος είναι άκρως επικίνδυνος για την μεγάλη κυκλοφορία που δέχεται καθημερινά, λόγω της στενότητας και των επικίνδυνων στροφών του.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινητοποιηθούν και οι κάτοικοι όλων των οικισμών που βρίσκονται πάνω ή κοντά στον δρόμο και αντιμετωπίζουν καθημερινά τις δυσκολίες και τους κινδύνους.

 

Λάρισα 1/11/2017

 

Χρήστος Πάζης - Πιο τρελός
Λευτέρης Πανταζής - Να πεθάνουν οι γυναίκες
Στέλιος Διονυσίου - Απολογισμός
Άννα Βίσση - Εκατομμύρια
Χρήστος Χολίδης - Ποιός σε κρατάει
Γιάννης Πλούταρχος - Τα αυτονόητα
Πασχάλης Τερζής - Πρόσωπο με πρόσωπο
Αλέκος Ζαζόπουλος - Στην υγεία της αχάριστης
Βασίλης Καρράς - Πέρασε ο καιρός
Αντώμης Ρέμος - Εκατό φορές κομμάτια