Tags: , ,

Ολοκληρώνεται η κατασκευή πεζοδρομίου στην είσοδο των Δένδρων

Ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η διαμόρφωση της εισόδου των Δένδρων,  με κατασκευή νέου  πεζοδρομίου και  συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού. Την πρόοδο των εργασιών διαπίστωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος έργων της Περιφέρειας Στέλιος  Δημότσιος σε αυτοψία που πραγματοποίησε στην περιοχή. Το έργο αφορά στην κατασκευή πεζοδρομίου και την συντήρηση της υπάρχουσας εγκατάστασης ηλεκτροφωτισμού από το ύψος της διασταύρωσης με την Ε.Ο. Λαρίσης – Κοζάνης έως και τα όρια του οικισμού των Δένδρων. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Θεσσαλίας.

«Ολοκληρώνουμε ένα έργο ουσίας που βελτιώνει την εικόνα και ενισχύει την ασφάλεια των ανθρώπων στην είσοδο του χωριού. Ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής και έρχεται μέσα από τη συνεργασία με το Δήμο Τυρνάβου. Σύντομα θα αποδοθεί στους πολίτες, αλλάζοντας την εικόνα της εισόδου των Δένδρων» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Στοιχεία έργου

Οι εργασίες που εκτελούνται  είναι οι εξής:

 • γενικές εκσκαφές για την δημιουργία της υποδομής του πεζοδρομίου
 • ξυλότυποι και τοποθέτηση κρασπέδων
 • τοποθέτηση αγωγών αποχέτευσης ομβρίων υδάτων
 • τοποθέτηση καλωδίων και κατασκευή φρεατίων επισκέψεως για τον οδοφωτισμό
 • κατασκευή πεζοδρομίου από οπλισμένο σκυρόδεμα
 • χρωματισμοί κρασπέδων με ανακλαστική βαφή

 

 

 

Tags: , ,

Εργασίες συντήρησης του πρασίνου και τεχνικών έργων στο Δήμο Κιλελέρ

Παράλληλα με τα μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται στον τομέα της ύδρευσης, της άρδευσης και της ενέργειας, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες συντήρησης του πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους των  Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Κιλελέρ υπό την επίβλεψη της αρμόδιας αντιδημάρχου Βάνας Χλιάπη – Γκουνιαρούδη και την επιστασία των αντιδημάρχων Γιάννη Μπακαλόπουλου, Αχιλέα Χατζούλη, Χρήστου Χατζούλη και Αλέκου Χονδρονάσιου.

Ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι εργασίες αγροτικής οδοποιίας σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα όπου ισοπεδωτές γαιών (γκρέιντερ) διαμορφώνουν τους αγροτικούς δρόμους έτσι ώστε να παραδοθούν στους αγρότες πριν την έναρξη της αλωνιστικής περιόδου.

Σε δήλωσή της η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας δήλωσε: « Κύριο μέλημά μας είναι να φροντίζουμε με διαρκείς παρεμβάσεις τόσο για την καλαισθησία των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου όσο και για τον  καθαρισμό από τα αγριόχορτα των δημοτικών εκτάσεων, τη φροντίδα των δεντροστοιχιών και την αποκομιδή των κλαδιών που οι δημότες εναποθέτουν έξω από τις κατοικίες τους. Υπάρχει υποδειγματική συνεργασία όλων των συνεργείων πρασίνου με τους κατά τόπους αντιδημάρχους και την αρμόδια αντιδημαρχία. Οι δημότες μας βλέπουν καθημερινά το έργο που επιτελείται σε όλο το Δήμο,  η έκταση του οποίου είναι πολύ μεγάλη και ανάγκες φροντίδας του πρασίνου ιδιαίτερες. Αυτή τη στιγμή έχουν τεθεί στην υπηρεσία της αντιδημαρχίας πρασίνου και επιχειρούν σε όλη την έκταση του Δήμου τα παρακάτω μηχανήματα: Ο πλάγιος καταστροφέας κλαδιών ψηλών δέντρων για καθαρισμό δεντροστοιχιών εντός και εκτός οικισμών, το καλάθι αποψίλωσης μεγάλων δέντρων, απομάκρυνσης των κλαδιών από καλώδια ρεύματος και κοπής μεγάλων κλαδιών με επικίνδυνη κλήση, ο πλευρικός καταστροφέας εδάφους για τον καθαρισμό των χόρτων και για την αποκατάσταση της  ορατότητας σε όλους τους δρόμους εντός και εκτός οικισμών, τα χλοοκοπτικά τρακτέρ στους χώρους των πλατειών και των πάρκων και οι μισινέζες σε δημοτικά οικόπεδα και στα ρείθρα των πεζοδρομίων για την προστασία των πολιτών από ερπετά. Επίσης έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους δημότες το πρόγραμμα της αποκομιδής κλαδιών για την εξυπηρέτησή τους  σε καθημερινή βάση με γερανοφόρα φορτηγά του Δήμου. Πραγματοποιείται, όπως είναι φανερό, ένα έργο σε μεγάλη κλίμακα που καταδεικνύει την οικολογική ευαισθησία αλλά και καλαισθησία της Δημοτικές αρχής, επ’ ωφελεία των συνδημοτών μας. Ως δημοτική αρχή οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προέδρους, στους συμβούλους των τοπικών κοινοτήτων και στους εργαζόμενους του Δήμου για το άριστο επίπεδο συνεργασίας και τη μεγάλη τους προσπάθεια, στη διάρκεια της πανδημίας, έτσι ώστε να ανταποκριθεί ο Δήμος Κιλελέρ στις υποχρεώσεις του όσο το δυνατόν καλύτερα. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο αποδεικνύεται περίτρανα ότι η συνεργασία αποδίδει απτά αποτελέσματα».

Tags: , ,

Κέλλας: Στη Βουλή οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό

Συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου, που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό το 2014, προκαλεί ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με επίκαιρη ερώτησή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εστιάζει στην αποζημίωση των δικαιούχων κτηνοτρόφων, τονίζοντας αφενός μεν την αδιαφορία και τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους κτηνοτρόφους επί πέντε χρόνια, αφετέρου την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Κύριε Υπουργέ,

Τον Ιούλιο του 2014 αμνοερίφια και βοοειδή της περιοχής του Τυρνάβου κυρίως, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας (33 νομοί), “χτυπήθηκαν” από καταρροϊκό πυρετό, ο οποίος προκάλεσε τεράστιες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο. Οι καταγεγραμμένες απώλειες για τον Δήμο Τυρνάβου ξεπέρασαν τα 6.000 ζώα. Οι κτηνοτρόφοι τα αποθήκευσαν σε ειδικά ψυγεία ιδιώτη, αλλά μετά από πολύμηνη αδράνεια, το 2016, με εντολή της Γεν. Δ/νσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ καταστράφηκαν τα σχετικά δείγματα.

Έκτοτε, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κτηνοτρόφων και τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημιώσεις, δεν έπραξε τίποτα, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία για το ζήτημα και εμπαίζοντας τους κτηνοτρόφους καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της. Παραμονές των εκλογών και προδήλως για ψηφοθηρικούς λόγους, ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε την πρόθεση να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, πράγμα το οποίο ουδέποτε έγινε. Και έρχονται σήμερα, ως Αντιπολίτευση, να εμφανιστούν ως δήθεν υπερασπιστές των κτηνοτρόφων με τους κομματικούς τους συνεταιριστές.

Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσετε την αδικία, που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου, ανακοινώσατε πρόσφατα ότι θα τους αποζημιώσετε, καθώς λύσατε τις νομικές περιπλοκές και εξασφαλίσατε τις απαραίτητες πιστώσεις, όπως είχατε δεσμευτεί σχετικά στο Αναπτυξιακό Φόρουμ, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με την εφημερίδα «Ελευθερία» στη Λάρισα. Πρόκειται να δοθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους κτηνοτρόφους για σχεδόν 6.000 αιγοπρόβατα με 30 ευρώ το κεφάλι και 601 βοοειδή με 120 ευρώ το κεφάλι. Η πλειοψηφία των πληγέντων παραγωγών υποστήριξε ότι “οι προσπάθειές σας βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση προς την επίλυση του θέματος” και ζήτησαν “αποζημίωση όσο πιο κοντά στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς”.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εκδώσει σειρά εγκυκλίων και οδηγιών καθώς και την ΚΥΑ (432/20486/14-2-2014, ΦΕΚ Β 345) των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου αναφέρεται στην “έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου”.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε:

Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου;».

 

 

Tags: , ,

Άννα Βαγενά: Φτωχός συγγενής και πάλι ο πολιτισμός

Στο τελευταίο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός και στις μετέπειτα ανακοινώσεις τους οι αρμόδιοι υπουργοί αγνόησαν, αρχικά, εντελώς τον τομέα του πολιτισμού. Βέβαια, στη συνέχεια και μετά τις αντιδράσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών, αλλά και των ίδιων των καλλιτεχνών, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να επανορθώσει, αναφερόμενος στην τριτολογία του στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη σε μέτρα που θα παρθούν και για τον πολιτισμό.

Όμως, στις αρχικές ανακοινώσεις ο πολιτισμός έμεινε για άλλη μία φορά μόνο στα λόγια ως η «βαριά βιομηχανία της χώρας». Ασχολήθηκαν με όλους τους άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας εκτός από τον πολιτισμό. Αρκέστηκαν μόνο σε ανακοινώσεις περί αναστολής της λειτουργίας και ματαίωσης φεστιβάλ και συναυλιών.

Έτσι απλά, λες και πίσω από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις δεν υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Αυτό το γεγονός, εκτός του ότι καταδικάζει ολόκληρους κλάδους εργαζομένων σε πραγματική ένδεια, είναι και βαθιά προσβλητικό. Είναι η αντίληψη του «έλα μωρέ, κάτι ψώνια, κάτι χαραμοφάηδες είναι αυτοί». Είναι η παρωχημένη αντίληψη ότι οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές, οι σκηνοθέτες και γενικά όσοι εργάζονται για την τέχνη, είναι είτε πάμπλουτοι, που δεν έχουν ανάγκη στήριξης είτε κάτι ανυπόληπτοι μποέμ τύποι, που ζούνε καταπίνοντας αέρα. Είναι η αντίληψη που αγνοεί τη σκληρή δουλειά, τον κόπο, τη μεθοδικότητα, το μυαλό και το ταλέντο, που υπάρχουν πίσω από κάθε καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι η αντίληψη, που κυριαρχούσε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, ότι οι καλλιτέχνες είναι μέχρι και αμφιβόλου ηθικής.

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά και μέσα στη Βουλή πολλές φορές δέχτηκα, εγώ προσωπικά από συναδέλφους βουλευτές, προσβολές του τύπου «μη μιλάς εσύ, άντε πήγαινε στο θέατρο» ή «εδώ δεν είναι θέατρο». Λες και το θέατρο είναι κάτι ευτελές.

Όχι, κύριοι, το θέατρο και η τέχνη στον τόπο μας και σε όλο τον κόσμο είναι πράγματα ιερά και πολύτιμα. Οι καλλιτέχνες, οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι μουσικοί και εν γένει οι δημιουργοί δεν είναι καλοί μόνο όταν φέρνουν διακρίσεις και βραβεία στη χώρα (Μ. Θεοδωράκης, Μ. Χατζηδάκης, Μ. Κακογιάννης, Ε. Παππά, Θ. Αγγελόπουλος, Π. Βούλγαρης και τόσοι άλλοι στο παρελθόν, Δ. Παπαϊωάννου, Γ. Λάνθιμος και τόσοι άλλοι νεώτεροι).  Είναι καλοί και σημαντικοί και όταν εργάζονται  σκληρά και αθόρυβα σε μικρά και μεγάλα θέατρα, σε μικρές και μεγάλες μουσικές σκηνές, σε τηλεοπτικά στούντιο, σε κινηματογραφικά γυρίσματα, σε περιοδείες, παντού.

Βεβαίως, δεν παραγνωρίζω τα 15 εκατομμύρια ευρώ, που εξασφάλισε το Υπουργείο Πολιτισμού για την τόνωση του χώρου, λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Δυστυχώς, όμως, νομίζω ότι δεν θα είναι αρκετά, γιατί λόγω της φύσης της δουλειάς των καλλιτεχνών, που συχνά πρόκειται για εποχιακή και μαύρη εργασία, αλλά και λόγω του ότι τα θεάματα είναι ευάλωτα σε υγειονομικούς, κοινωνικούς, ψυχολογικούς και οικονομικούς παράγοντες, οι εργαζόμενοι σε αυτά θα υποστούν ολοκληρωτικό πλήγμα.

Θα ήθελα, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα γίνουν κυβερνητικές ανακοινώσεις,  στο πάνελ των υπουργών να έχει «πρωταγωνιστικό ρόλο» η Υπουργός Πολιτισμού. Γιατί ο πολιτισμός στη χώρα μας πρέπει να είναι πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος και, μαζί με τον τουρισμό, τεράστιος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης.

 

Tags: , ,

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας συμμετέχει σε αιμοδοσία

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τους εργαζόμενους και τον λαό μας και με στόχο να δυναμώσει η αλληλεγγύη ανάμεσά μας, συμμετέχει στη διοργάνωση, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και άλλους φορείς σε: Εθελοντική Αιμοδοσία την Πέμπτη 7 Μάη

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το  πρωί στην Κ. Πλατεία, τις ώρες 9:00πμ- 1:00μμ και το απόγευμα στην υπηρεσία αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας από τις 6:00μμ-8:00μμ.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες για τα παραπάνω οι συνάδελφοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλ :

ΓΚΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΖΗΣΗΣ    6973311690

ΒΙΤΚΟΥ ΒΕΤΑ                   6979771173

ΧΑΤΖΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ   6947819175

 

Καλούμε, τους όλους συναδέλφους να στηρίξουν αυτή τη δράση του Συλλόγου με την ενεργή συμμετοχή τους.

Να κάνουμε πράξη το σύνθημα «Όλοι για έναν κι ένας για όλους»!

 

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Tags: , ,

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την πυροπροστασία στη Θεσσαλία

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, καταθέτουμε την παρούσα επερώτηση προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, για το ζήτημα της πυροπροστασίας στη Θεσσαλία, θεωρώντας ότι είναι σημαντικό και επίκαιρο, να ενημερωθεί το περιφερειακό συμβούλιο ποια είναι η κατάσταση, τι έχει κάνει έως τώρα η Περιφερειακή Αρχή και τι θα κάνει μέχρι τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Με ανησυχία βλέπουμε ότι και η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προηγούμενες, συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική και στον τομέα της πυροπροστασίας, παρ’ ότι έχουν προηγηθεί οι μεγάλες πυρκαγιές στο Μάτι, στην Κινέττα και αλλού, που κόστισαν την ζωή πάνω από 100 συνανθρώπων μας και την καταστροφή εκατοντάδων σπιτιών, οχημάτων, χιλιάδων στρεμμάτων δασικών και άλλων εκτάσεων.

Αντι να ενισχύσει χρηματοδοτικά, με μόνιμο προσωπικό, μέσα και οργάνωση το Πυροσβεστικό Σώμα, την Δασική υπηρεσία, τις περιφέρειες και τους δήμους για την αντιπυρική προστασία και την προστασία του δασικού οικοσυστήματος με ευθύνη του κράτους, με την ψήφιση του νόμου 4662/20, κινείται στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης των δομών της πυροπροστασίας και της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο έρευνας, εκπαίδευσης, χρηματοδότησης και οργάνωσης.  Μεταφέρει σταδιακά αρμοδιότητες πυροπροστασίας που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, σε επιχειρηματικούς ομίλους, Δήμους, Περιφέρειες, εθελοντές και ΜΚΟ στη βάση της ανταποδοτικότητας. Συρρικνώνει τις κρατικές δομές πυροπροστασίας και την κρατική χρηματοδότηση. Εμπλέκει την Πολιτική Προστασία ακόμα και στα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών κατασταλτικών μηχανισμών για το χτύπημα των λαικών αγώνων.

Μετατοπίζει και αυτή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο λαό, δικές τους ευθύνες για την προστασία των δασών και γενικότερα για την πυροπροστασία, την ώρα που υλοποιούν διαχρονικά την στρατηγική της Ε.Ε, παραδίδοντας δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου, υποβαθμίζοντας την ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Δασική), παραδίδοντας σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες «fast- track», αλλάζοντας τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα, του δασικού πλούτου.

Η δασική υπηρεσία στη Θεσσαλία, όσο και πανελλαδικά, εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη. Η πολιτική και τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών στα δάση, έχει υποβαθμισθεί. Η φύλαξη, η διάνοιξη δρόμων, ο καθαρισμός, ο εξοπλισμός και οι αναγκαίες υποδομές είναι προβληματικά, με αποτέλεσμα να χάνουν ακόμα και τη ζωή τους αρκετοί πυροσβέστες.

Οι πιστώσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα, την τελευταία δεκαετία, είναι πετσοκομμένες πάνω από 120 εκ. €. Στον προυπολογισμό του Π.Σ για το 2020, προβλέπονται μόλις 272.000 € παραπάνω από πέρυσι, για όλες τις λειτουργικές του ανάγκες. Οι δαπάνες για τη συντήρηση, επισκευή και καύσιμα των οχημάτων του Π.Σ. είναι μειωμένες κατά 1,8 εκ. € από πέρσι, όμως οι δαπάνες για μίσθωση ιδιωτικών εναέριων μέσων, αυξημένες κατά 5,8 € ευρώ!

Το 50% περίπου των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πέραν της 15ετίας και αρκετά από αυτά με πολλά προβλήματα. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε αεροπλάνα που αρκετά απ’ αυτά που υπάρχουν, παρουσιάζουν βλάβες με το που απογειώνονται. Στην Θεσσαλία δεν υπάρχουν πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Π.Σ. είναι μεγάλες, ιδιαίτερα μετά την μετακίνηση πριν λίγα χρόνια, εκατοντάδων πυροσβεστών απο τους Π.Σ και τα κλιμάκια που υπηρετούσαν, στους Π.Σ και κλιμάκια στα 14 ιδιωτικοποιημένα περιφερειακά αεροδρόμια και τους ιδιωτικοποιημένους εθνικούς δρόμους, για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων (ΦΡΑΠΟΡΤ, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, κλπ). Τέτοιες μετακινήσεις είχαμε και στη Θεσσαλία, με την δημιουργία του Π.Κ εθνικών οδών (στον Πυργετό) που στελεχώθηκε από υπαλλήλους υπηρεσιών της Π.Ε Λάρισας, του σταθμού της ΒΙ.ΠΕ Λάρισας και της Π.Υ Ελασσόνας. Το ίδιο στη Δρυμώνα- Αλμυρού και το Αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Τα πραγματικά κενά πανελλαδικά ανέρχονται σε 4.000 περίπου, έτσι αναγκάζονται πολλοί πυροσβέστες να δουλεύουν για 48 και 72 ώρες ασταμάτητα σε κατασβέσεις μεγάλων πυρκαγιών. Οι εργαζόμενοι του Π.Σ, μόνιμοι και συμβασιούχοι, εργάζονται με πολλές ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό και μέτρα Υγείας και Ασφάλειας, ενώ με το νόμο 4662/20, ουσιαστικά καταργείται το αμετάθετό τους, στήνεται μηχανισμός σταδιακής «αποσυμφόρησης» του «πλεονάζοντος» προσωπικού μέσω αξιολογήσεων και προχωρά η στρατιωτικοποίηση του Π.Σ.  Αντι για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργούνται εποχικά κλιμάκια, με προσωρινή πεντάμηνη ενίσχυση με 1.300 εποχικούς πυροσβέστες χωρίς καμία εμπειρία και εκπαίδευση, πάνω στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου!

Στην Π.Ε Λάρισας, λείπουν τουλάχιστον 20 άτομα με βάση το οργανόγραμμα από τον 1ο Π.Σ Λάρισας, που είναι ο μόνος σταθμός εντός μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και ένας από τους πρώτους σταθμούς σε διαχείριση συμβάντων, που παραμένει εδώ και δεκαετίες Β’ τάξης. Από τον 2ο Π.Σ Λάρισας (στην 110 Π.Μ), όπως και από τον 3ο Π.Σ που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Λάρισας επίσης λείπει αρκετό προσωπικό. Επίσης την 8η ΕΜΑΚ που συστεγάζεται με τον 3ο Π.Σ, χρειάζονται τουλάχιστον τριπλάσια άτομα απ’ αυτά που υπηρετούν.  Σημαντικές είναι οι ελλείψεις την Ελασσόνα, στη μεγαλύτερη γεωγραφικά επαρχία της Ελλάδας με μεγάλο ορεινό όγκο του Ολύμπου, το ίδιο στα Φάρσαλα, στην Αγιά, το Π.Κ εθνικών οδών στον Πυργετό που πρέπει να φύγει από την υπηρεσία της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου». Οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε μέσα ατομικής προστασίας (φόρμες, στολές και μέσα αντιμετώπισης χημικών ατυχημάτων, ορειβατικός εξοπλισμός), στην υλικοτεχνική υποδομή, σε οχήματα, στη χρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτιρίων και των οχημάτων. Από τα 29 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα στην Π.Ε Λάρισας, τα 13 είναι αμιγώς οχήματα δασικών και αγροτικών πυρκαγιών, ενώ τα 7 είναι απαρχαιωμένα (25-30 ετών) και επικίνδυνα.

 

Στην Π.Ε Μαγνησίας, υπάρχουν επίσης ελλείψεις προσωπικού τόσο στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς (Βόλου και ΒΙΠΕ Βόλου), όσο και από τους περιφερειακούς σταθμούς (111 Π.Μ. Αεροδρόμιο Αγχιάλου, Αλμυρού ο οποίος μεταφέρθηκε στη Δρυμώνα και έχει στην ευθύνη του εθνικού δρόμου, Αργαλαστής, Σκιάθου, Αεροδρομίου Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου) και στους σταθμούς-περίπολα (ΚΑΛΑ ΝΕΡΑ, ΝΕΟΧΩΡΙ, ΓΟΡΙΤΣΑ, ΚΑΤΗΧΩΡΙ). Η υλικοτεχνική υποδομή της υπηρεσίας έχει ελλείψεις, ο στόλος των αυτοκινήτων είναι γερασμένος και οι κτιριακές εγκαταστάσεις στο Βόλο, απαράδεκτες.

 

Στην Π.Ε Τρικάλων, υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό τόσο στην πόλη των Τρικάλων, όσο και στους περιφερειακούς σταθμούς (Οιχαλίας, Καλαμπάκας, Πύλης). Από τα 20 οχήματα συνολικά (περιπολικά – υδροφόρες). Τα 8 είναι «δεμένα» σε χώρο ευθύνης (δάση, κλπ) και άλλα 3-4 με πολλά προβλήματα. Σημαντική έλλειψη θεωρείται η απουσία «κλίμακας» για όλη τη Δυτική Θεσσαλία, η έλλειψη οχήματος «10 τόνων» για την Π.Ε Τρικάλων, προβλήματα με σωλήνες και λάστιχα. Είναι προβληματική η κατάσταση με τον ατομικό εξοπλισμό.

 

Στην Π.Ε Καρδίτσας, με επίσης μεγάλο ορεινό-δασικό όγκο, υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο στην Καρδίτσα, όσο και στους περιφερειακούς Π.Σ (Μουζάκι, Παλαμά, Σοφάδες), σε οχήματα και εξοπλισμό γενικότερα.

 

Παρ’ ότι στη Θεσσαλία το 2019, δεν είχαμε μεγάλες πυρκαγιές, υπάρχουν αρκετά προβλήματα, από την έλλειψη μέτρων πρόληψης απο την πλευρά της Περιφέρειας και των Δήμων, που σχετίζεται ασφαλώς με την ισχνή κρατική χρηματοδότηση, αλλά αναδεικνύουν και τις ευθύνες της Περιφέρειας και Δήμων, για την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πυροπροστασίας (έλλειψη καθαρισμού δασών και άλλων περιοχών, έλλειψη συντήρησης μεγάλου μέρους του δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου, έλλειψη υδατοδεξαμενών, άλλων μέσων), αλλά και την έλλειψη ουσιαστικών διεκδικήσεων και στήριξη επί της ουσίας των κυβερνητικών πολιτικών και των επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου για τους ορεινούς όγκους.

 

Οι συσκέψεις που γίνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμους μπροστά στην αντιπυρική περίοδο, όσο αναγκαίες και αν είναι, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης μιας σοβαρής πολιτικής αντιπυρικής προστασίας, τόσο από την πλευρά της εκάστοτε κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά της Περιφέρειας και των Δήμων, με δεδομένη την μείωση της κρατικής επιχορήγησης για την πυροπροστασία, τις ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και οχήματα της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και των Δήμων, Περιφέρειας, την αντιδραστικοποίηση του νομικού πλαισίου.

Ούτε μπορεί να μετατίθεται σε διάφορες εθελοντικές ομάδες, σε ΜΚΟ, μέρος της ευθύνης κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, για την φύλαξη και πυρόσβεση που ανήκει στο κράτος. Μόνο αν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, το εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό, ο κατάλληλος εξοπλισμός, τότε και οι εθελοντές και γενικότερα η λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Οι τραγικές συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή, την λαϊκή περιουσία και το περιβάλλον, που είχαν διαχρονικά οι μεγάλες πυρκαγιές, ιδιαίτερα στο Μάτι πριν 2 χρόνια, δείχνουν ότι ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών στη βάση των λαϊκών αναγκών και η αποτελεσματική θωράκιση της πυρασφάλειας και της γενικότερης προστασίας των αστικών κέντρων από φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους, προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, το δρόμο της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

 

Επειδή, η Θεσσαλία, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με τις πυρκαγιές, λόγω του μεγάλου ορεινού-δασικού όγκου, ανάλογα και με τα καιρικά φαινόμενα, θεωρούμε ότι η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας σε συνεργασία με την κυβέρνηση, πρέπει να αναπτύξει:

 • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την στήριξη της Περιφέρειας και των Δήμων.
 • Ολοκληρωμένο και αναλυτικό σχεδιασμό για όλη την αντιπυρική περίοδο σε συνεργασία με Π.Υ, Δασική Υπηρεσία και Δήμους, ετοιμότητας των δυνάμεών της και ειδικών μέτρων σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς και καταστροφών, στήριξης των κατοίκων, γεωργοκτηνοτρόφων και των πυροσβεστών.
 • Πρόγραμμα καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών.
 • Λήψη μέριμνας για τον καθαρισμό οικοπέδων με σκουπίδια, ξερά χόρτα.
 • Έλεγχο του δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
 • Έλεγχο των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν, ώστε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς.
 • Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.

 

Ταυτόχρονα να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα παρακάτω αιτήματα:

 • Να καταργηθεί ο νόμος 4662/20 και όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν καταπατητές, μεταφέρουν ευθύνες πυροπροστασίας-δασοπροστασίας σε ιδιώτες, περιφέρειες, δήμους και εθελοντές, οι οποίες θα πρέπει να ανήκουν στο κράτος. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν άμεσα. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες από προηγούμενες πυρκαγιές.
 • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, δάση και δασικές εκτάσεις.
 • Ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμό του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, με γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα, με ευθύνη του κράτους.
 • Άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-πυρόσβεσης, για την κάλυψη των αναγκών, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.
 • Η κυβέρνηση να ενισχύσει τον στόλο και την υποδομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλία και πανελλαδικά, με τα αναγκαία μέσα, επίγεια, σύγχρονα πλωτά μέσα για τα λιμάνια, αλλά και τον εθνικό εναέριο στόλο αεροπυρόσβεσης και διάσωσης. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αντιθέτως να ανασυσταθούν και να ενισχυθούν όπου καταργήθηκαν.

Να βάλει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος (μόνιμοι, 5ετούς θητείας, συμβασιούχοι). Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και 5ετείς πυροσβέστες. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, πυροσβεστική, δασική υπηρεσία, τομέας υγείας και φορείς της τοπικής διοίκησης, με σαφή διαχωρισμό των αναγκών για τις προσλήψεις στο Π.Σ. σε επιχειρησιακό και διοικητικό προσωπικό.

Να εφαρμόσει σύγχρονο μισθολόγιο για τους πυροσβέστες. Ακώλυτη μισθολογική προαγωγή όλων με τα χρόνια υπηρεσίας άσχετα από τον βαθμό. Πενθήμερη εβδομάδα εργασίας με πλήρη αποζημίωση υπερωριών, νυχτερινών, εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους. Να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τα αστικές και τις  δασικές πυρκαγιές σε όλους τους πυροσβέστες. Να αναγνωριστεί το επάγγελμα τους ως Βαρύ Ανθυγιεινό και επικίνδυνο και να θεσπιστεί  το  Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια στο επιχειρησιακό σκέλος.

 

 

Tags: , ,

Προγράμματα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει προγράμματα εκπαίδευσης που πληρούν τις προϋποθέσεις του νέου νόμου (ΦΕΚ 13/29-01-2019) ως προς την μοριοδότηση. Επιπλέον, στοχεύει την προώθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων elearning ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες εκπαιδευτικές εξελίξεις και τις απαιτήσεις αρκετών επαγγελματικών κλάδων διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την παροχή γνώσης προς όλους. Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σας καλωσορίζει στα νέα εκπαιδευτικά του προγράμματα και θα βρίσκεται πάντα κοντά σας για οποιαδήποτε ενημέρωση.

 

Α/Α Πρόγραμμα Διάρκεια Περίοδος Εγγραφών Επιστημονικά Υπεύθυνος/η
         
1 Ἀλυπίας Τέχνη – Εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία Ι 10 μήνες-

610 ώρες

Από 1/06/2020 έως 25/09/2020 κ. Γεώργιος Κλεφτάρας
2 Φυσικοθεραπεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύγχρονες Τεκμηριωμένες Προσεγγίσεις 7 μήνες-

500 ώρες

Από 10/05/2020 έως 10/10/2020 κα. Ελένη Α. Κορτιάνου
3 Εφαρμοσμένα Μαθηματικά με MatLab & Octave 3 μήνες-

70 ώρες

Από 16/04/2020 έως 10/05/2020 κα. Μαρία Αδάμ
4 Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων 2 μήνες-

160 ώρες

Έως τη συμπλήρωση τμήματος κ. Κωνσταντίνος Μάγος
5 Drone Pro. Χειρισμός UAVs, Επεξεργασία & Φωτοερμηνεία ψηφιακών εικόνων από λήψεις UAVs 7 εβδομάδες-

127 ώρες

Έως 10/05/2020 κ. Κωνσταντίνος Περάκης
6 Καινοτόμες Παιδαγωγικές & Διδακτικές Προσεγγίσεις στη Διδασκαλία & τη Μάθηση 9 μήνες-

420 ώρες

Έως 15/06/2020 κα. Καφένια Μπότσογλου
7 Επιμόρφωση-Εξειδίκευση Εκπαιδευτών στο STEM 9 μήνες-

450 ώρες

Έως 30/05/2020 κ. Γεώργιος Σταμούλης
8 Εισαγωγή στη δομή & τις μορφές της ελληνικής νοηματικής γλώσσας 2 μήνες-

150 ώρες

Έως 27/05/2020 κα. Γαλήνη Σαπουντζάκη
9 Yoga – Pilates School: YOGA TEACHER TRAINING 200 ώρες Έως τη συμπλήρωση τμήματος κ. Χαρίλαος Κουθούρης

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε :  Γραμματεία Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας: Γιαννιτσών & Λαχανά, Παλαιά, Συγκρότημα Τσαλαπάτα, 38334 – Βόλος, Τηλ: 2421006390-91, fax: 2421006487,  e-mail: learning@uth.gr

Tags: , ,

ΕΝΚΑ Θεσσαλίας: Προσπάθεια εξαπάτησης και υποκλοπής κωδικών

Όπως κατήγγειλαν στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου πολίτες έλαβαν e-mails δήθεν από γνωστή Τράπεζα που τους ζητούσε να «πατήσουν» ένα σύνδεσμο και να βάλουν τους κωδικούς τους για να «ξεκλειδώσουν» τον λογαριασμό τους.

Πρόκειται για μια μέθοδο εξαπάτησης πολιτών (ψάρεμα, phishing), οι οποίοι λαμβάνουν μηνύματα με το λογότυπο της εφορίας, της τράπεζας, ενός οργανισμού πληρωμών κλπ. που τους ζητούν, ακολουθώντας ένα αληθοφανή σύνδεσμο (link), να συμπληρώσουν στην εικονική ιστοσελίδα – απάτη μία ηλεκτρονική φόρμα με τα προσωπικά τους στοιχεία (συνήθως αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς λογαριασμών τραπέζης, κωδικούς πρόσβασης όνομα χρήστη-username και συνθηματικό-password) κ.α.).

Μετά χρεώνουν τη πιστωτική κάρτα ή αδειάζουν το τραπεζικό λογαριασμό μεταφέροντας τα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων προσώπων στο εξωτερικό.

Tags: , ,

Ξεκινά στο Δ. Κιλελέρ η διαχείριση των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Από την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Κιλελέρ ανακοινώνεται στους παραγωγούς – χρήστες φυτοφαρμάκων ότι στα πλαίσια του προγράμματος ορθής διαχείρισης των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που εφαρμόζει ο Δήμος θα πραγματοποιηθεί συλλογή κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες ως εξής:

Πέμπτη   7-5-20

08:30 Μελία συνεταιρισμός

09:30 Γλαύκη γεφυροπλάστιγγα

10:30 Πλατύκαμπος δημαρχείο

11:30 Γαλήνη συνεταιρισμός

12:00 Ομορφοχώρι

13:00 Χάλκη συνεταιρισμός – αποθήκες

Παρασκευή 8-5-20

08:30 Άγιοι Ανάργυροι  αποθήκες στην είσοδο  από Νίκαια

09:30 Ζάππειο  αποθήκες συνεταιρισμού

10:30 Νίκαια γεφυροπλάστιγγα Αγροτικού Συνεταιρισμού

11:30 Δοξαρά  κοινότητα

12:00 Μικρό Βουνό πλατεία

12:30 Βούβαινα πλατεία

13:00 Μαυροβούνι πλατεία

Σάββατο     16-5-20

08:30 Μ. Μοναστήρι   κοινότητα

09:30 Αρμένιο ιατρείο

10:30 Νίκη αποθήκες

11:30 Κιλελέρ δημαρχείο

12:30 Καλαμάκι  πλατεία

13:00 Μέλισσα γραφείο κοινότητας

Σε δήλωση της η  αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το πρόγραμμα ορθής διαχείρισης των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων έχει ως στόχο την επίλυση του προβλήματος που διογκώνεται λόγω  της παραγωγής αποβλήτων  από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες κατά την διαχείριση των συσκευασιών τους. Πρακτικά, το φαινόμενο είναι έντονο στους Δήμους με μεγάλες αγροτικές εκτάσεις όπως και ο δικός μας. Συνήθως οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων απορρίπτονται μετά το άδειασμά τους στα σημεία υδροληψίας, όπου χρησιμοποιήθηκαν, θέτοντας σε  κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Βασικός στόχος για την αποτελεσματική λειτουργία ενός συστήματος διαχείρισης των κενών συσκευασιών είναι η διαλογή και συλλογή τους από τον ίδιο το χρήστη  έτσι ώστε να μην καθίστανται επικίνδυνα απόβλητα. Οι αγρότες της περιοχής μας γνωρίζουν ότι η φύση είναι αξία. χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει ζωή, δημιουργία, εξέλιξη και μέλλον. Η επέμβαση του ανθρώπου στη φύση είναι και αναγκαία και αναπόφευκτη. Περιορίζονται όμως ή εκλείπουν οι ζημιογόνες επιδράσεις όταν εφαρμοστούν νέοι τρόποι διαχείρισης της επιστημονικής και τεχνολογικής δύναμης, όταν οι αγρότες ευαισθητοποιηθούν σε ζητήματα οικολογικής διαχείρισης των φυτοπροστατευτικών συσκευασιών. Ο Δήμος Κιλελέρ καταδεικνύοντας με σαφήνεια τις οικολογικές του ευαισθησίες συμμετέχει στο πρόγραμμα  συλλογής κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Καλούμε τους αγρότες να επιδείξουν την αρμόζουσα ευαισθησία, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αποδεικνύοντας έτσι ότι η αποφυγή της ρύπανσης της φύσης είναι πρωτίστως θέμα ιδεολογίας, κοινωνικών αρχών, σχέσεων και αξιών».

Στη συλλογή των κενών συσκευασιών οι αγρότες και οι πρόεδροι των κοινοτήτων πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με τους  αντιδημάρχους ΔΕ Αρμενίου Κιλελέρ Γιάννη Μπακαλόπουλο, Νίκαιας – Κραννώνα Αχιλλέα Χατζούλη και Πλατυκάμπου Χρήστο Χατζούλη. Αγρότες των οποίων τα χωρία δεν αναγράφονται στο παραπάνω πρόγραμμα μπορούν να παραδίδουν τις κενές πλαστικές συσκευασίες φυτοφαρμάκων στο πλησιέστερο για αυτούς σημείο συλλογής.

 

Tags: , ,

6.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια για ηχοπετάσματα κατά μήκος των γραμμών του ΟΣΕ

Με 6.000.000 ευρώ  χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας την κατασκευή ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν την πόλη της Λάρισας,  προστατεύοντας τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων στις συνοικίες που γειτνιάζουν στις γραμμές. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και ο ΟΣΕ καλείται να καταθέσει άμεσα πρόταση, από τις 11 Μαΐου προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την  υλοποίηση του.

« Αναπτύσσουμε δίχτυ ασφαλείας συνολικού μήκους 9,5 χιλιομέτρων, κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν την πόλη της Λάρισας, όπου σήμερα δεν υπάρχει περίφραξη» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός. « Πρόκειται για ένα έργο ουσίας, που ασφαλίζει τις συνοικίες της Λάρισας από σοβαρά ατυχήματα, αφού τα ηχοπετάσματα είναι στιβαρές κατασκευές που δύσκολα παραβιάζονται. Συγχρονίζουμε τη Λάρισα με την εποχή της, αναβαθμίζουμε το αστικό περιβάλλον σε συνοικίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή, βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη αφού μειώνεται σημαντικά η όχληση  λόγω του θορύβου από τις διελεύσεις των συρμών. Σημαντικά οφέλη υπάρχουν και για τον ΟΣΕ αφού μειώνεται το κόστος συντήρησης και φύλαξης των διαβάσεων με το οποίο επιβαρύνεται σήμερα  ο Οργανισμός. Ευχαριστώ τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κώστα Σπηλιόπουλο, για τη συνεργασία που έχουμε και που οδηγεί σε χρήσιμα έργα για την πόλη της Λάρισας» προσθέτει ο Κ. Αγοραστός.

Το αίτημα

Ο κ. Αγοραστός είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΣΕ στην Αθήνα και σε συνέχεια της σύσκεψης η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατέθεσε  γραπτό αίτημα, όπου ανέφερε τα εξής: «Τα ηχοπετάσματα, ως γνωστόν προσφέρουν πολύ καλή προστασία στο ανθρωπογενές περιβάλλον, που στη συγκεκριμένη περίπτωση γειτνιάζει άμεσα με τις σιδηροδρομικές γραμμές, έναντι του θορύβου από τις συχνές διελεύσεις των συρμών. Επιπλέον, θεωρούμε ότι τα ηχοπετάσματα μπορούν να λειτουργήσουν με διττό τρόπο και να καλύψουν και την έλλειψη περίφραξης σε πολλά τμήματα εντός του κατοικημένου ιστού της πόλης ή την μη συντηρημένη επαρκώς (λόγω συχνών βανδαλισμών) περίφραξη, που όπως σας είναι γνωστό έχει οδηγήσει πολλές φορές σε δυστυχήματα όπου εμπλέκονται παιδιά, καθώς οι γραμμές δεν προφυλάσσονται επαρκώς. Επιπροσθέτως η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων θα μπορούσε να λύσει και το πρόβλημα της διαρκούς ανάγκης για συντήρηση της όποιας περίφραξης, καθώς πρόκειται για πολύ πιο στιβαρή κατασκευή η οποία δεν καταστρέφεται τόσο εύκολα, ούτε μπορεί να υπερπηδηθεί, πιθανόν από κάποιο παιδί. Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών εντός της πόλης της Λάρισας, θα εμφανίσει μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη για τον Ο.Σ.Ε., καθώς θα μηδενιστούν οι δαπάνες για τη διαρκή ανάγκη για συντήρηση αλλά και φύλαξη των περιφράξεων. Ωστόσο, ιδιαιτέρως σημαντικά οφέλη θα προκύψουν για την πόλη της Λάρισας, αλλά και για τους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τις γραμμές, καθώς το έργο θα οδηγήσει σε σημαντική αναβάθμιση των περιοχών αυτών που μέχρι σήμερα είναι αρκετά υποβαθμισμένες, εξ’ αιτίας και της διέλευσης των γραμμών από αυτές».

 

Tags: , ,

Στη λαϊκή αγορά της Νεάπολης ο Χρήστος Κέλλας

Την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της λαϊκής αγοράς, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Νεάπολης, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός συνομίλησε με παραγωγούς λαϊκών αγορών και ενημερώθηκε για τη σταδιακή έκδοση καταβολής της ενίσχυσης των 800 ευρώ. Συγχρόνως, υπογράμμισε τη συμβολή τους στη διατροφική αυτάρκεια των νοικοκυριών σε αυτήν τη δύσκολη χρονική συγκυρία με φρέσκα, ποιοτικά και φθηνά προϊόντα από τον θεσσαλικό κάμπο.

Οι παραγωγοί τον ευχαρίστησαν για την παρέμβαση στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, και τη συμβολή του στη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ, μετά την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών σε όλη τη Θεσσαλία για 14 ημέρες, καθώς και για το διαρκές ενδιαφέρον του για τον κλάδο.

Ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. συνομίλησε ακόμη με καταναλωτές, οι οποίοι του μετέφεραν την ικανοποίησή τους για την επάρκεια των αγαθών και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Δήλωση Χρ. Κέλλα

Ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε στη μετάβαση στην επόμενη μέρα, με έμφαση στα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής τόσο των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών στη λαϊκή αγορά της Νεάπολης, σημειώνοντας:

«Όπως φαίνεται, παραγωγοί και καταναλωτές, με αίσθηση ατομικής ευθύνης, εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις και στόχος της Κυβέρνησης μέσα από τη συνεχιζόμενη καμπάνια ενημέρωσης είναι να συμμορφωθούν κι αυτοί οι λίγοι, ώστε η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με επιτυχία.

Για μια ακόμη φορά, ενόψει της λήξης των περιοριστικών μέτρων από Δευτέρα 4 Μαΐου, απευθύνω κάλεσμα στους συμπολίτες μου να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας με την ίδια υπευθυνότητα, ώστε όλοι μαζί να επιτύχουμε την επάνοδο στην καθημερινότητα με σύνεση και ασφάλεια».

Tags: , ,

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Λάρισα

Συνελήφθη στις 3-05-2020 το απόγευμα στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λάρισας, ένα άτομο, διότι βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν ένα πλαστικό δοχείο με μικροποσότητες κοκαΐνης, κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, κάνναβης, ναρκωτικών δισκίων, χασισέλαιου, ποσότητα υγρού άγνωστης χημικής σύστασης, βάρους (216) γραμμαρίων, καθώς και ένας τρίφτης κάνναβης.

Tags: , ,

Μάξιμος: Να αρκεί η υπεύθυνη δήλωση για συνδέσεις αγροτικού ρεύματος

Την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών επανασύνδεσης του ρεύματος σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μετά τη ρύθμιση των οφειλών στη ΔΕΗ, με την παράκαμψη της γραφειοκρατίας μέσω υπεύθυνης δήλωσης του αγρότη ότι θα καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα σε δεύτερο χρόνο, λόγω των μέτρων της πανδημίας του κορονοϊού, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη σημειώνει ότι «τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού συνέπεσαν χρονικά με την έναρξη των καλλιεργητικών εργασιών. Το γεγονός αυτό δημιούργησε δυσκολίες στους αγρότες που, παρότι σεβάστηκαν τις οδηγίες της πολιτείας για την λήψη των αναγκαίων μέτρων, έπρεπε ταυτόχρονα να φροντίσουν για την έγκαιρη διεκπεραίωση των εργασιών στα χωράφια τους, για να μην πάει η χρονιά χαμένη. Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του αγροτικού επαγγέλματος, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ έδειξαν την απαραίτητη ευελιξία, και ανταποκρινόμενες θετικά στις προτροπές μας, προέβησαν σε ρυθμίσεις για το αγροτικό ρεύμα, αφού ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στον κάμπο ήταν η επανασύνδεσή του σε αρδευτικές γεωτρήσεις.

Το γεγονός αυτό είχε θετικό αντίκτυπο στους αγρότες, οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα για νέες ρυθμίσεις οφειλών, καθώς η άρδευση είναι θεμελιώδης ανάγκη αυτή την περίοδο. Ειδικότερα, ο χρόνος σποράς των εαρινών καλλιεργειών (καλαμποκιού, βαμβακιού κ.ά.) εξαρτάται από τη δυνατότητα άρδευσής τους αμέσως μετά από αυτή. Ωστόσο, το μαζικό ενδιαφέρον των αγροτών του κάμπου για ρύθμιση -που αποδεικνύει και την επιτυχία του εγχειρήματος για την παροχή διευκολύνσεων από τη ΔΕΗ- δημιουργεί και δυσκολίες που, όμως, μπορούν να αρθούν.

Όπως αναφέρουν αγρότες, τα γραφεία της ΔΕΗ μέχρι σήμερα είναι κλειστά και η επικοινωνία με τον αριθμό 11770 είναι δύσκολη -παρότι η διαδικασία έχει βελτιωθεί. Ιδιαίτερα, στις περιπτώσεις που η ρευματοδότηση ή η επανασύνδεση θα πρέπει να γίνει σε άλλο όνομα, απαιτούνται δικαιολογητικά που είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν, είτε λόγου του ιδιαίτερου φόρτου με αγροτικές εργασίες είτε εξαιτίας του μειωμένου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες που τα χορηγούν. Όπως τονίζουν οι ενδιαφερόμενοι, η κατανόηση για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων είναι δεδομένη, όμως το ζήτημα της άρδευσης δεν μπορεί να αναβληθεί. Έτσι, ζητούν, να ληφθεί μέριμνα από τη ΔΕΗ για να εξυπηρετούνται τάχιστα και, ταυτόχρονα, να υπάρξουν ευκολίες που να επιτρέπουν την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος, με τον αγρότη να αναλαμβάνει εγγράφως με υπεύθυνη δήλωση την ευθύνη και την υποχρέωση να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε δεύτερο χρόνο».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακοπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να εξετάσει άμεσα πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την επανασύνδεση του ρεύματος σε παροχές αγροτικού ενδιαφέροντος.

 

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Μάιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031