Tags: , ,

Κέλλας: Κατεδαφίζεται το κτίριο ιδιοκτησίας ΕΤΕ απέναντι από το Λύκειο Τυρνάβου

Άμεση ήταν η απάντηση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας στην παρέμβαση του αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτή  Ν. Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα, σχετικά με το πάγιο αίτημα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών του Ενιαίου Λυκείου Τυρνάβου, για απομάκρυνση πλακών αμιάντου από την στέγη εγκαταλελειμμένου κτιρίου, που βρίσκεται απέναντι από το σχολείο και ανήκει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ενημερώθηκε από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΤΕ, ότι ήδη η τράπεζα έχει καταθέσει στην πολεοδομία του Δήμου Τυρνάβου άδεια κατεδάφισης κτιρίου με Αρ. Πρωτοκόλλου  196.588 – 24/4/2020 και με την ολοκλήρωση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ξεκινά άμεσα η αφαίρεση και απομάκρυνση των πλακών αμιάντου από το εν λόγω κτίριο και σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει στην κατεδάφισή του.

Ο κ. Κέλλας, ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ της Εθνικής Τράπεζας για την άμεση ανταπόκρισή τους για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, εκφράζοντας την μεγάλη του ικανοποίηση, καθώς “ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας του Τυρνάβου, αντιμετωπίζεται άμεσα, οριστικά και με θετική έκβαση”.

Tags: , ,

Το περιφερειακό συμβούλιο σε τροχιά υποβάθμισης

Ως περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας», σεβόμενοι τους πολίτες της Θεσσαλίας καθώς και το θεσμικό μας ρόλο, καταγγέλλουμε την πρωτοφανή διαδικασία σύγκλησης του περιφερειακού συμβουλίου στις 22/4/2020. Η γνωστοποίηση της πρόσκλησης-πρόκλησης, καθώς και το θέμα συζήτησης για το Περιφερειακό Συμβούλιο, απεστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την ίδια ημέρα, στις 14:42 μ.μ., ενημερώνοντας τους περιφερειακούς συμβούλους πως σε μόλις 18 λεπτά θα διενεργηθεί κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση.

Κατανοώντας πλήρως τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε όλο τον κόσμο, στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο δεχτήκαμε για πρώτη φορά, να ψηφίσουμε δια περιφοράς (μόνο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, χωρίς κάποια ειδική ενημέρωση επί των  συγκεκριμένων θεμάτων που τέθηκαν προς ψήφιση), αλλά τονίσαμε στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι δε θα δεχτούμε ξανά να συμμετάσχουμε με παρόμοια διαδικασία. Δε θέλαμε, ως ένδειξη σεβασμού, σε μια περίοδο που η ανθρώπινη ζωή απειλείται, να έρθουμε σε αντιπαραθέσεις, αναδεικνύοντας την αδυναμία της διοίκησης της Περιφέρειας να μη μπορεί να διενεργήσει ένα περιφερειακό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη.

Επειδή όμως η τακτική αυτή παγιώνεται από την περιφερειακή αρχή, η οποία υποβαθμίζει το θεσμό και εκφυλίζει σταθερά τον τρόπο διεξαγωγής των συμβουλίων, δε σκοπεύουμε να ανεχθούμε πρακτικές που καταστρατηγούν τον κανονισμό, ευτελίζουν τον θεσμό και προσβάλλουν τη νοημοσύνη των περιφερειακών συμβούλων. Εάν δεν εκφράσουμε τώρα την έντονη αντίθεσή μας, την επόμενη φορά θα μας στείλουν την πρόσκληση μετά το πέρας της συνεδρίασης. Η συναίνεση που έχουμε προσφέρει σε πολλά θέματα για το καλό της περιοχής μας δε μπορεί να εκληφθεί ως συμφωνία για τις αυθαίρετες διαδικασίες που υιοθετεί πλέον η διοίκηση ως προς τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων.

Είναι ευθύνη μας να γνωστοποιήσουμε σε όλους του πολίτες τις διαδικασίες και τακτικές που εφαρμόζει η πλειοψηφούσα παράταξη για να καταστρατηγεί τον κανονισμό και τους θεσμούς. Ο εμπαιγμός και το κωμικοτραγικό του τελευταίου γεγονότος, που δίνει διορία 18 λεπτών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για ενημέρωση και προετοιμασία για σοβαρό θέμα σε περιφερειακό συμβούλιο, ξεπερνά τα όρια της σκοπιμότητας. Εάν υπάρχει πράγματι αδυναμία τηλεδιάσκεψης σε μια τόσο μεγάλη διοικητική μονάδα όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, κάποιοι φέρουν σοβαρότατες ευθύνες. Είναι όμως καιρός να γνωρίσουν όλοι οι πολίτες της Θεσσαλίας  πώς ερμηνεύει η διοίκηση της Περιφέρειας έννοιες όπως: «Εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας του Π.Σ.», «Σεβασμός στους Δημοκρατικούς Θεσμούς» και «Σεβασμός στους Πολίτες της Θεσσαλίας».

Tags: , ,

Πάρτε τώρα πίσω το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση της Ν.Δ και το Υπουργείο Παιδείας έδωσαν σήμερα (22/4) στη δημοσιότητα το περιβόητο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία (τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, βάση του 10 προαγωγής για όλες τις τάξεις, αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση σχολικών μονάδων εσωτερική και εξωτερική από το Σεπτέμβρη του 2020, θεσμοθέτηση με ΠΔ της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, επαναφορά της διαγωγής και αύξηση ποινών για τους μαθητές, νέες θεματικές από το νηπιαγωγείο και εισαγωγή «εργαστηρίων δεξιοτήτων», αύξηση του αριθμού των μαθητών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση( από 22 σε 24 και επί πλέον 10% με απόφαση του Διευθυντή του σχολείου) , μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ τα δεκαεπτά (17) έτη, επιμορφώσεις εξ αποστάσεως και δια ζώσης με επιμορφωτές-πολλαπλασιαστές, μείωση εισακτέων και μεταγραφών στα ΑΕΙ, ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων με δίδακτρα κ.α.) με πρόθεση να το ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα. Εφαρμόζοντας την ατζέντα ΟΟΣΑ – ΕΕ – ΣΕΒ επιχειρούν να επιβάλλουν σκληρότερους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να ιδιωτικοποιήσουν το δημόσιο σχολείο και να τσακίζουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Πρόκειται για μια κίνηση απαράδεκτη και εχθρική απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που δίνουν την μάχη για τη στήριξη των μαθητών κάτω από όλες τις συνθήκες, στους γονείς και στους μαθητές. Αξιοποιούν αυτές τις συνθήκες, της πανδημίας και του περιορισμού της κυκλοφορίας ως ευκαιρία για να υλοποιήσουν, σαν τον κλέφτη, τα σχέδιά τους. Είναι απαράδεκτο σε μια περίοδο που οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές και γονείς, η κυβέρνηση να φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Δε θα το επιτρέψουμε! Δίνουμε άμεση και αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας!

Οι σχεδιασμοί και η τακτική της κυβέρνησης πρέπει να καταδικαστούν απ’ όλη την κοινωνία.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι και οι διεκδικήσεις μας δε μπαίνουν σε καραντίνα. Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν!

Καλούμε τις πλειοψηφίες των Δ.Σ των  δύο τοπικών σωματείων Α΄/μιας-Β΄/μιας( ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) να σταματήσουν την έμμεση στήριξη που παρέχουν στο Υπουργείο, αρνούμενοι στην ουσία ακόμα και να απαντήσουν στο αίτημά μας για κινητοποίηση στην ΠΔΕ Θεσσαλίας παίρνοντας όλες τις προφυλάξεις. Συντασσόμαστε σταθερά και μαχητικά με τις αποφάσεις των 77 εκπαιδευτικών σωματείων για Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

Μένουμε δυνατοί και όχι σιωπηλοί. Μέσα από τα σωματεία μας παλεύουμε για να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο. Για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Υπερασπίζουμε το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά. Υπερασπίζουμε τις εργασιακές μας σχέσεις και τα δικαιώματα

 

Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Λάρισας- Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Λάρισας                                                                           

 

Tags: , ,

Άννα Βαγενά: Οι Τράπεζες το χαβά τους

Εν μέσω πανδημίας και με τις μικρές μας επιχειρήσεις αναγκαστικά κλειστές από τις 13 Μαρτίου, οι τράπεζες συνεχίζουν να ενοχλούν τον κόσμο για τα δάνεια. Σήμερα το πρωί, το πρώτο τηλεφώνημα που δέχτηκα ήταν από τράπεζα, για ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο κινήσεως 23.000 ευρώ, το οποίο έχει το θέατρο μου το “Μεταξουργείο”. Tο θέατρό μας έχει υποχρεωτικά σταματήσει τη λειτουργία του, όπως και όλα τ’ άλλα θέατρα από τις 13 Μαρτίου. Όταν εξήγησα στην υπάλληλο που τηλεφωνούσε ότι είμαστε πληττόμενη επιχείρηση και ότι έχω κάνει αίτηση για αναστολή των δόσεων του δανείου, μου είπε οτι πρέπει να γνωρίζω ότι τα ποσά των δόσεων  που αναστέλλονται θα κεφαλοποιηθούν και οτι θα πληρωθούν μετά τους 3 μήνες. Της απάντησα ότι το ξέρω. Δεν είμαι τόσο αφελής να πιστεύω ότι θα μας χαριστούν οι δόσεις. Τι είμαστε εμείς, καναλάρχες για να μας χαρίζονται εκατομμύρια;

Με την ευκαιρία αυτού του τηλεφωνήματος, αναρωτήθηκα τι γίνονται άραγε τα δάνεια των 200 εκατ. ευρώ της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Μήπως τώρα, που η οικονομία μας έχει τόση ανάγκη, πρέπει επιτέλους να εξοφληθούν; Κι αν δεν είμαι αδιάκριτη, τι γίνεται εκείνο το δάνειο του “Κήρυκα Χανίων”; Ελπίζω η οικογένεια Μητσοτάκη να είναι σε θέση να αποπληρώσει τις δόσεις των 400 ευρώ το μήνα, τόσα νομίζω ότι είναι. Αλλιώς θα ήταν κρίμα να τους ενοχλούν κι αυτούς οι τράπεζες, που έχουν τόση έκτακτη δουλειά να κάνουν.

Tags: , ,

ΣΒΘΣΕ: Διερεύνηση οικονομικών επιπτώσεων στις επιχειρήσεις λόγω του ιού

Στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα, τα οποία επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής δραστηριότητας. Λόγω της αναστολής ή του περιορισμού της λειτουργίας των επιχειρήσεων με εντολή της Δημόσιας Αρχής, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται, καθώς μειώνεται ταυτόχρονα τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) με στόχο τη διερεύνηση των οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊου, πραγματοποίησε έρευνα, μέσω της αποστολής σχετικού ερωτηματολογίου στις επιχειρήσεις – μέλη του, για την καταγραφή των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 και των επιβαλλόμενων μέτρων περιορισμού της διάδοσης του ιού.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 24 Mαρτίου έως 10 Απριλίου 2020 και ικανοποιητικό πλήθος επιχειρήσεων-μελών, εγκατεστημένων στις Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, στην πλειονότητά τους από τον μεταποιητικό τομέα,  έλαβαν μέρος σε αυτή, απεικονίζοντας τις επιπτώσεις στην δική τους επιχείρηση και δραστηριότητα από την διπλή κρίση δημόσιας υγείας-πανδημίας και οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, το 82% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι μεταποιητικές, ένα 8% αποτελούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των logistics,  των μεταφορών και του χονδρικού εμπορίου, ένα 4%  επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της συλλογής, επεξεργασίας, διάθεσης απορριμμάτων και ανάκτησης υλικών ενώ το υπόλοιπο 6% αφορά σε επιχειρήσεις σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών και άλλες δραστηριότητες.

Το 91% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα παρουσιάζουν και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία στις περισσότερες συμβάλλει σημαντικά στον ετήσιο κύκλο εργασιών τους.

Συμπεράσματα:

-Η απότομη πτώση της ρευστότητας αποτελεί το μείζον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις και απορρέει από την κάθετη υποχώρηση των πωλήσεων, που έχει πλήξει μετά τις 15 Μαρτίου το 91% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

-Ο μέσος όρος ποσοστιαίας μείωσης των παραγγελιών στο διερευνώμενο χρονικό διάστημα φτάνει στο 45% στις επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας, με αποτέλεσμα τη μείωση και  του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, της τάξης του 34%.

-Tα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων. Το πρόβλημα οξύνθηκε μετά από τον περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων αλλά και από το κλείσιμο των συνόρων με τις γείτονες και όχι μόνο χώρες. Η μείωση των εξαγωγών, το τρέχον χρονικό διάστημα αγγίζει το 45% με ολοένα αυξητική τάση με το πέρασμα των ημερών.

Ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότητας της κάθε επιχείρησης είναι διαφορετικό το είδος και ο βαθμός των επιπτώσεων εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που αυτή έχει επιφέρει.

 

-Η ομαλή λειτουργία και δραστηριότητα πολλών επιχειρήσεων δυσχεραίνεται από την αναστολή λειτουργίας με κυβερνητική εντολή των επιχειρήσεων  λιανικού εμπορίου και την δυσλειτουργία του χονδρικού εμπορίου, καθώς αφορούν σε επιχειρήσεις που πρόκειται είτε για «προμηθευτές» είτε για «πελάτες», δημιουργώντας τον φόβο της διάσπασης της ομαλής λειτουργίας της αλυσίδας προμηθευτών-πελατών.

-Η αδυναμία παραλαβής πρώτων υλών, καθώς και η αδυναμία αποστολής έτοιμων παραγγελιών, λόγω αλλαγής ή και ακύρωσης των δρομολογίων των μεταφορικών εταιριών προς τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των περιοριστικών μέτρων, καθυστερεί ή ακυρώνει  προγραμματισμένες  εργασίες, δυσχεραίνει την λειτουργία των επιχειρήσεων και καλλιεργεί μεγάλη ανησυχία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

-Ταυτόχρονα, η γενικευμένη ανησυχία που επικρατεί στην αγορά, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, έχει ως αποτέλεσμα και την μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών, αλλά και την ακύρωση παραγγελιών και μετάθεση τους αορίστως στο μέλλον. Η ανησυχία αυτή εντείνεται και από τη μεγάλη πιστωτική επισφάλεια που επικρατεί.

-Η αγορά HORECA η οποία αποτελεί βασικό πελάτη για τις εταιρίες τροφίμων-αναψυκτικών-ποτών έχει πρακτικά μηδενιστεί.

-Επιπλέον το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, καθώς η παραγωγική διαδικασία έχει χωριστεί σε βάρδιες με μειωμένο προσωπικό, με παράλληλη αύξηση των ωρών λειτουργίας της παραγωγικής εγκατάστασης.

Στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης του COVID-19, η Ελλάδα, θέτοντας ως αυτονόητη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, έδρασε έγκαιρα, σημειώνοντας καλές επιδόσεις. Για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των βαρύτατων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα και πρωτοβουλίες.

Όπως τονίζει η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Κολιοπούλου:

«Η παροχή ρευστότητας, παράλληλα με την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Στις παρούσες συνθήκες, ύψιστη προτεραιότητα κάθε βιομηχανικής επιχείρησης είναι η ασφάλεια και υγεία του ανθρώπινου δυναμικού της, πραγματικά του πολυτιμότερου και πιο δυσαναπλήρωτου στοιχείου.

Παράλληλα με όλα αυτά, υπάρχει ένας εξίσου πρωταρχικός στόχος, ο οποίος είναι η προσπάθεια εξασφάλισης των αναγκαίων προϊόντων και υπηρεσιών για τις βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου όπως η διατροφή, η υγεία, τα φάρμακα κλπ.

Η κρίση του COVID-19 φέρνει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη ανασχεδιασμού των αναπτυξιακών  προτεραιοτήτων για τη χώρα, που θα την καταστήσουν λιγότερο ευάλωτη και εξαρτημένη από διεθνείς αναταράξεις, δίνοντας βάρος στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών αλλά –στο μέτρο του δυνατού– και στην εγχώρια αυτάρκεια.

Ο ΣΒΘΣΕ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Κεντρική Διοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία, προτείνοντας μέτρα και ρυθμίσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές.

Όσο ισχυρότερη η Βιομηχανία, τόσο μεγαλύτερη η επάρκεια και η αυτονομία μιας χώρας, όπως αποδείχθηκε και κατά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.»

Tags: , ,

Μεγάλη προσφορά προϊόντων στο Δήμο Λαρισαίων

Ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα προϊόντων προσέφεραν τα super market “My Market” στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και στο Δήμο Λαρισαίων.

Τα προϊόντα (10.000 πακέτα διαφόρων ειδών) παραδόθηκαν στο Δήμο Λαρισαίων, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Δημ. Παπαστεργίου και του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη.

Ο κ. Παπαστεργίου σε δηλώσεις τόνισε τα εξής: «Βρεθήκαμε εδώ για να παραδώσουμε 10.000 πακέτα τροφίμων στον δήμο Λαρισαίων και στον δήμαρχο,  τον φίλο Απόστολο Καλογιάννη,  μαζί με τα My Market που είχαν αυτή την πρωτοβουλία σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε κανείς να μην είναι μόνος και κανείς να μην νιώσει ότι του λείπει κάτι».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης σε δηλώσεις του, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο Δήμος Λαρισαίων, οι Κοινωνικές  δομές και το  Κοινωνικό μας Παντοπωλείο αυτό τον καιρό δίνει μια ιδιαίτερη μάχη. Γνωρίζετε ότι ο δήμος Λάρισας κλήθηκε να διατηρήσει ένα καλό επίπεδο σε σχέση με την τροφοδοσία σε 5000 ανθρώπους που ήταν κλεισμένοι στην καραντίνα. Ήταν μια υπερπροσπάθεια που έγινε από τους ανθρώπους μου η οποία απαιτούσε να έχει και τα αντίστοιχα είδη.  Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και για τους κατοίκους που παραμένουν στην καραντίνα.

Ο Δήμος κατάφερε να τα εξασφαλίσει και βοήθησαν και οι φορείς της πόλης και τώρα ακόμα ετοιμάζουμε δέματα να πάμε. Η πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να βοηθήσει είναι εξαιρετική και ευχαριστώ τον πρόεδρο αλλά και τα My Market».

Τέλος, η διευθύντρια εταιρικών σχέσεων της εταιρείας My market κα. Δήμητρα Δασκαλάκη,  τόνισε τα εξής: «Είμαστε χαρούμενοι που στηρίζουμε την προσπάθεια της ΚΕΔΕ. Σήμερα είμαστε στην Λάρισα για την παράδοση τροφίμων, ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Χρειάζεται ελπίδα, αισιοδοξία και αλληλεγγύη για να στηρίξουμε τις ευπαθείς ομάδες και  εμείς θα είμαστε πάντα στο πλευρό των πολιτών.

 

Tags: , ,

Εν μέσω κοροναιού … κραυγές αγωνίας

Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο μας εν μέσω Κοροναιού αλλά και συγκεκριμένα ατυχήματα που συνέβησαν τις προηγούμενες 2 ημέρες σε συναδέλφους δεν έχουμε παρά να γνωστοποιήσουμε προς όλους μερικές αλήθειες όσον αφορά το Νοσοκομείο μας παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Διοίκησης για την σωστή ομαλότητα (εδώ φυσικά να επισημάνουμε ότι δεν τους δίνεται και η πλέον καθαρή εικόνα που πρέπει να  έχουν, δεν εξηγείται αλλιώς).

Γεγονότα: Ο ένας συνάδελφος υπέστη προχθές έμφραγμα κατά την ώρα εργασίας (εμείς δεν θα πούμε τα αίτια αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι από πέρυσι ο συγκεκριμένος συνάδελφος, όπως και οι υπόλοιποι, εξυπηρετούσε πάνω από 4 τμήματα και αποδεικνύεται από τις διαμαρτυρίες και καταγγελίες που κάναμε κατά καιρούς λόγω της μεγάλης έλλειψης τραυματιοφορέων στο Νοσοκομείο μας) με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή του άμεσα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο!!!

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη σήμερα 23/4/2020 σε συνάδελφο που πήγε να παραδώσει ύποπτο περιστατικό COVID 19 με αποτέλεσμα να γλιστρήσει στο πεδίο που είναι στην είσοδο για την αποστείρωση των ποδιών και να υποστεί κάταγμα στο χέρι. Να επισημάνουμε εδώ ότι δεν εκτελούσε καθήκοντα μόνο για αυτή την κλινική. Καθημερινά η πίεση που ασκείται στον χώρο μας είναι μεγάλη, πόσο μάλλον την συγκεκριμένη περίοδο για όλους τους συναδέλφους, δεν μιλάμε μόνο για εμάς. Να εστιάσουν επιτέλους στο πραγματικό πρόβλημα του νοσοκομείου και αυτό είναι το προσωπικό. Δεν είναι τυχαίο για πρώτη φορά η επαγγελματική εξουθένωση των επαγγελματιών υγείας περιλαμβάνεται στην κατάταξη των ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αποτέλεσμα: Μείον δύο συνάδελφοι από το πρόγραμμα. Όταν λέμε την αγωνία μας και κραυγάζουμε για προνοητικότητα, εκτός των άλλων, μας κατηγορούν για πρόκληση πανικού στο όνομα του κοροναιού.  Εδώ θα λέγαμε ότι, δεν μπορούμε καν  να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να είχαν άλλη τροπή τα πράγματα στην χώρα μας. Εκτός την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που καθημερινά έχουμε να αντιμετωπίσουμε απέναντι σε κάτι αόρατο που απειλεί την υγεία όλων μας, να έχεις και τα κλειστά αυτιά στις κραυγές αγωνίας  μας για προσλήψεις που έπρεπε να γίνουν χθές και πέρυσι.

 

Εμείς θα μιλήσουμε τώρα. Το μετά το αφήνουμε σ΄ αυτούς που θέλουν να ηρωοποιηθούν στις πλάτες μας. Αρκετά!!! Πέρασαν δύο μήνες.

Με Αλήθειες

 

 

 

1η Αλήθεια

Τα  πραγματικά γεγονότα το αποδεικνύουν. Τα κενά  δεν έχουν καλυφθεί ,για τα οποία καμαρώνουν στο Υπουργείο Υγείας (οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν καλύπτουν ούτε τα χρόνια κενά) ,τα οποία μάλιστα είναι επικουρικό προσωπικό, όχι μόνιμο. Τουλάχιστον στο δικό μας νοσοκομείο να μην ενθουσιάζονται κάποιοι. Πάλι με 5-6 κλινικές καλύπτουν οι Μεταφορείς Ασθενών. Οι βοηθοί θαλάμων σέρνονται από δω κι από κει να καλύψουν κενά. Καμιά κουβέντα για τις 13 κενές θέσεις των που έπρεπε από πέρυσι να καλυφθούν. Όσον αφορά τους Νοσηλευτές-τριες επιτέλους να μας πουν κάποιοι πόσοι χρειάζονται για να βγαίνει το πρόγραμμά τους (3 βάρδιες το εικοσιτετράωρο) ανά κλινική. Ακούμε μάλιστα αυτές τις μέρες για αύξηση των κρεββατιών ΜΕΘ από “δωρεές” ενώ η κλινική των Λοιμωδών που τώρα καλύπτει ανάγκες της πανδημίας θα συνεχίσει να υπάρχει. Και καλώς να μείνουν. Το ανθρώπινο δυναμικό όμως που χρειάζεται για την επόμενη μέρα μόνο για αυτά για να λειτουργήσουν είναι πάνω από 30. Και τι ήρθε μέχρι τώρα; Καμιά τριανταριά νέοι Νοσηλευτές-τριες και καμιά δεκαριά μεταφορείς ασθενών ,έτσι χονδρικά γιατί…έτσι χονδρικά μας βλέπουν.

Με το σταγονόμετρο εβδομάδα ανά εβδομάδα έρχονται κάποιοι οι οποίοι έπρεπε να έχουν έρθει από τα μέσα του Μάρτη. Είναι απόδειξη ότι πάνε βλέποντας και κάνοντας μόνο και μόνο να καλύψουν τις ανάγκες της πανδημίας. Κι αφού πάει καλά (και μακάρι να συνεχίσει έτσι) Μετά θα ξεχαστούμε πάλι.

2η Αλήθεια

Άδειες και ρεπό από το 2019 υπολείπονται. Πότε θα δοθούν αυτές οι άδειες που συσσωρεύτηκαν; Μετά κορονοιού εποχή ειδικά το Πανεπιστημιακό, όλοι το γνωρίζουν, θα επικρατήσει ένα ακόμη μεγάλο κύμα. Όλοι ξέρουν ότι πρωινά και απογευματινά ιατρεία έχουν πάει 2 μήνες πίσω. Τα χειρουργεία πως θα καλυφθούν; Οι κλινικές που θα γεμίσουν βίαια; Πάλι από μας θα περιμένουν; Με τις 9-10 νοσηλεύτριες, με την μία βοηθό θαλάμου ή μισή, και με το 1/5 Μεταφορέα Ασθενών ανά κλινική; Φυσικά το ίδιο αντίκτυπο και σε όλες τις άλλες κατηγορίες συναδέλφων , είτε εργάζονται στα γραφεία είτε στην Τεχνική Υπηρεσία είτε στην εστίαση είτε στα Ακτινολογικά τμήματα.

3η Αλήθεια

Μετά από 2 μήνες ακόμα μιλάμε για μάσκες και αντισηπτικό υλικό. Όλοι γνωρίζουν ότι για να πας από το ένα πεδίο στο άλλο αλλάζεις γάντια, πλένεις τα χέρια σου και αλλάζεις μάσκα. Πως γίνεται να λες στον υγειονομικό μετά από τόσες δωρεές (για τις οποίες δεν είμαστε σύμφωνοι γιατί είναι υποχρέωση του κράτους να τις παρέχει και όχι να έγκειται στην ανιδιοτελή προσφορά του καθενός ) ότι θα παίρνουν μία μάσκα στο 8ωρο. Και να αισθάνεται άσχημα να ζητήσει αυτό που ίσως προστατέψει την ζωή του. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτές οι μάσκες όταν την φοράς συνεχόμενα είναι για συγκεκριμένες ώρες. 3-4 τουλάχιστον.

4η Αλήθεια

Δεν θεωρούμε με το λίγο μυαλό που μας έμεινε (μας το έχουν κάψει τελείως)  ότι ακολουθούνται σωστά τα πρωτόκολλα. Τουλάχιστον όσον αφορά το προσωπικό. Για την πλήρη κατανόηση αναφέρονται παραδείγματα ασθενών που κατά την μέση διαδρομή των εκτελούμενων εξετάσεων  χαρακτηρίζονται ύποπτα και ενώ μέχρι εκείνη την στιγμή αντιμετωπίζεται ως κανονικό (δηλαδή οι εμπλεκόμενοι υγειονομικοί φορούν τα ελάχιστα απαραίτητα προστασίας ) ξαφνικά πρέπει να λάβουν την μέγιστη προστασία και να οδηγηθούν στα τμήματα καραντίνας ή τμήματα αρνητικής πίεσης. Αποτέλεσμα οι συνάδελφοι μέχρι να βγουν τα τεστ δεν ξέρουν τι να κάνουν. Η ψυχολογική πίεση που δέχονται είναι τεράστια και είναι καθημερινή. Πως γίνεται να επιτρέπουμε σε κάποιον να μετακινείται σε χώρους εξετάσεων εάν πρώτα δεν γνωρίζουμε τουλάχιστον το αποτέλεσμα των τεστ; Και σε κλινικές μαθαίνουμε ότι όταν παρουσιάζονται ύποπτα περιστατικά  πολλές φορές δεν κάνουν το αυτονόητο. ΤΕΣΤ. Συν ότι δεν υπάρχουν χώροι να παραμείνουν μέχρι να βγει το αποτέλεσμα θετικό η αρνητικό. Όπως καταλαβαίνουμε αν είναι θετικό ο συνάδελφος θα έχει πάει σπίτι του  και εκεί θα είναι αργά. Αυτό θέλει ο ΕΟΔΥ και όλοι όσοι εμπλέκονται σ αυτό;  Να γίνει το κακό και μετά…άντε να πάμε να το λύσουμε;  Την ώρα που θα παίζονται ανθρώπινες ζωές;

Κι εδώ ρωτάμε και τους επιστήμονες που επωμίζονται αυτό το έργο αλλά έχουν και το βάρος της ευθύνης της προστασίας όχι μόνο του πολίτη αλλά και της δικής μας. Εκτός και μας θεωρείτε αναλώσιμους κι εσείς.  Ποιος προστάτεψε και θα προστατεύσει τους συναδέλφους μας: Η τυπικότητα της εφαρμογής οδηγιών του ΕΟΔΥ που τις αλλάζουν σαν τα πουκάμισα; Αυτοί  για παράδειγμα  μας έλεγαν και μας λένε ακόμα,  για την χρήση των στολών και των μασκών,  ανάλογα με την διαθεσιμότητα. Είναι αυτό κριτήριο;

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μια και καλή. Εμείς δεν θεωρούμε ότι ξαφνικά γίναν όλοι ικανοί. Να μην τρελαθούμε τελείως. Αυτοί και όλοι οι προηγούμενοι ικανοί μας είχαν εδώ και χρόνια γυμνά τα νοσοκομεία και ακόμα γυμνά είναι. Δεν θεωρούμε ότι ξαφνικά μας νοιάζονται όλοι και μέσα στην πρόσκαιρη ηρωοποίησή μας θα μας λύσουν τα προβλήματα και θα εκλείψουν τις αδικίες που μας ταλανίζουν. Κάποιοι ίσως. Κάποιοι άλλοι θα μας βλέπουν όπως και πρίν..Ξεχάσατε πως μας έβλεπαν; Ξεχάσατε;

 

Απαιτούμε αυτή την στιγμή και ας χαρακτηρισθούμε για πρόκληση πανικού να έρθουν τα άτομα που μας είπαν πριν από ένα μήνα. Μας ανακοίνωσαν πάνω από 100 άτομα ( και λίγα είναι) για κάλυψη συνολικών ειδικοτήτων , ενώ όπως προαναφέραμε ούτε το 1/3 δεν ήρθε. Το ότι αναφερόμαστε μάλιστα σε  επικουρικούς δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Είναι κατηγορίες που οποιοσδήποτε μπορεί να τις διαχειριστεί  όπως του καπνίσει και να τις εκμεταλλευτεί. Υπό την απειλή του προσωρινού ή και την υποσχετική της μονιμότητας. Αν πραγματικά όλα όσα λένε αυτές στις ημέρες για μας και τα πιστεύουν να μονιμοποήσουν όλους τους υγειονομικούς τώρα…όχι αύριο…Να λύσουν επιτέλους όλο αυτό το έκτρωμα του νοσοκομειακού συστήματος χωρίς καθηκοντολόγια και πρωτόκολλα και να μας αναγνωρίσουν επιτέλους τα ΒΑΕ. Κάποιοι τα παίρνουν και κάποιοι όχι. Ή δεν το ξέρετε κι αυτό;

5η Αλήθεια

Ερώτηση: Η κατανομή και η ανακατανομή των συναδέλφων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έγινε με σωστά κριτήρια; Την απάντηση ας την αναδείξει η Ιστορία.

6η Αλήθεια

Και μέσα σε όλα αυτά έρχονται και κάποια εκτελεστικά όργανα να νομίζουν ότι μπορούν να εξάγουν συναδέλφους-ες εκτός Πανεπιστημιακού προς δομές ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα της μειωμένης στελέχωσης του νοσοκομείου το οποίο πρέπει να είναι άριστα στελεχωμένο ως σημείο αναφοράς. Τα πειράματα να τα κάνουν εκεί που τους παίρνει.

Τέλος Α΄Μέρους…Έπεται και συνέχεια!!!

ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ…ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ…ΤΩΡΑ

 

ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΤΣΑΠΑΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝ.Ε.ΤΡΑ.

ΜΕΛΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Tags: , ,

Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες με φιστικιές

Πολλοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες που πλήττουν αυτό το διάστημα τις καλλιέργειες με φιστικιές. Πιο αναλυτικά:

ΕΥΡΥΤΟΜΟ (Eurytoma plotnikovi)

Είναι ο σπουδαιότερος εχθρός της φιστκιάς. Έχει μια γενεά το χρόνο και διαχειμάζει σαν προνύμφη μέσα στους καρπούς που έχουν μείνει στο δένδρο ή έχουν πέσει στο έδαφος. Τα ακμαία βγαίνουν από τους μουμιοποιημένους καρπούς του προηγούμενου έτους, ανοίγοντας με τη γνάθο τους μια οπή. Τα περισσότερα είναι θηλυκά και ωοτοκούν εντός των νέων καρπών τρεις ημέρες μετά την εμφάνισή τους.

Αντιμετώπιση

Σε προηγούμενο δελτίο μας (4-2-2020) συστάθηκε η συλλογή μουμιοποιημένων καρπών, ο έλεγχος ενός ποσοστού για παρουσία προνυμφών στο εσωτερικό τους και η τοποθέτησή τους σε πλαστικά ή γυάλινα διαφανή δοχεία, καλυμένα με εντομοστεγές δίχτυ (π.χ. τούλι).

Επειδή από αρχές Μαΐου αναμένεται η έξοδος των ακμαίων του εντόμου, συνιστάται στους παραγωγούς ο τακτικός έλεγχος των δοχείων αυτών, ώστε να προβούν σε άμεση έναρξη ψεκασμών με την εμφάνιση των εντόμων, πριν αυτά ωοτοκήσουν στους νέους καρπούς. Οι ψεκασμοί αυτοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 7-10 ημέρες μέχρι να ξυλοποιηθεί το περικάρπιο.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: aluminium silicate (kaolin), deltamethrin, phosmet.

ΨΥΛΛΑ (Agonoscena pistaciae)

Εμφανίζεται από τα μέσα Απριλίου, ωοτοκεί το Μάιο και παραμένει πάνω στα δένδρα μέχρι την πτώση των φύλλων, συμπληρώνοντας 4-5 γενεές το χρόνο.

Προσβάλει τους βλαστούς, τα φύλλα και τους ανθοφόρους οφθαλμούς, από όπου μυζά φυτικούς χυμούς δημιουργώντας νεκρωτικά στίγματα και εκκρίνει μελιτώματα. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που παρουσιάζονται δευτερογενώς είναι ο μύκητας της καπνιάς που αναπτύσσεται πάνω στη μελιτώδη ουσία. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η πρόωρη φυλλόπτωση, η καταστροφή των οφθαλμών και η μη πλήρης ωρίμανση των καρπών, οι οποίοι μένουν κλειστοί.

Αντιμετώπιση

Ο πληθυσμός της ψύλλας, εάν δεν ελεγχθεί εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε υψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα την σημαντική εξασθένηση της καλλιέργειας.

Συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουν την καλλιέργειά τους για την πιθανή παρουσία του εντόμου και στην περίπτωση που παρατηρηθούν προσβολές  να διενεργηθεί ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια γεωργικό φάρμακο. Υπενθυμίζεται ότι οι ψεκασμοί οι οποίοι θα εφαρμοστούν για το ευρύτομο περιορίζουν την ψύλλα. Γι’ αυτό η χρήση των φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξόντωσης των φυσικών εχθρών του εντόμου.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: aluminium silicate (kaolin), fenoxycarb, paraffin oil/cas 64742-46-7, phosmet, spinetoram, spinosad.

 

ΣΚΟΛΥΤΗΣ (Acrantus vestitus)

Είναι το κυριότερο ξυλοφάγο έντομο της φιστικιάς και εμφανίζεται την άνοιξη (Απρίλιο – Μάιο). Προσβάλει κυρίως τα εξασθενημένα από διάφορες αιτίες δένδρα. Καταστρέφει τους ξυλοφόρους οφθαλμούς, καθώς και τη νεαρή βλάστηση, ορύσσοντας στοές διατροφής και προκαλώντας ξηράνσεις.

Τα ακμαία αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις στοές διατροφής όταν το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο (τέλος φθινοπώρου – αρχές χειμώνα) και μετακινούνται σε εξασθενημένους ή ημίξερους βλαστούς, ή σε κλάδους εγκαταλελειμμένους στο έδαφος, όπου ορύσσουν στοές αναπαραγωγής και διαχειμάζουν.

Αντιμετώπιση

Η καταπολέμηση βασίζεται κυρίως σε καλλιεργητικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται σχολαστικά κάθε χρόνο από όλους τους καλλιεργητές μιας περιοχής, για να μη μεταναστεύουν τα έντομα από τα προσβεβλημένα δενδροκομεία στα υγιή.

  • Διατήρηση των δένδρων σε καλή κατάσταση βλάστησης (λίπανση, άρδευση, κλάδεμα) και καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών.
  • Απομάκρυνση και κάψιμο όλων των ξηρών και εξασθενημένων κλάδων από τα δένδρα, καθώς και αυτών που τυχόν έχουν απομείνει από το κλάδεμα και τον καθαρισμό των δένδρων.

Χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.

Η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση: pkpfpfevolou@minagric.gr

 

Tags: , ,

Κέλλας: Απομακρύνετε τον αμίαντο από το 303 ΠΕΒ

«Σας ζητώ να εντάξετε το 303 ΠΕΒ στο πρόγραμμα αντικατάστασης προϊόντων αμιάντου από Μονάδες του Στρατού Ξηράς και να μεριμνήσετε εν γένει για την απομάκρυνση του αμιάντου από τις εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για κτίρια, που δεν είναι βοηθητικά αλλά λειτουργούν σε διαρκή βάση, στα οποία εργάζονται καθημερινά 300 άτομα, πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, καθώς και μαθητευόμενοι σχολών ΟΑΕΔ και ΕΠΑΛ.»

Τα παραπάνω τόνισε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, σε αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στηρίζοντας την επιστολή, που απέστειλε ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ-ΓΕΣ Ν. Λάρισας προς τον τελευταίο, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων στο 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως που εδρεύει στη Λάρισα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε στον κ. Παναγιωτόπουλο ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη χρηματοδότηση – μέσω ΕΣΠΑ – έργων απομάκρυνσης, διαχείρισης και αντικατάστασης προϊόντων αμιάντου από Μονάδες του Στρατού Ξηράς, με συνολικό προϋπολογισμό 4.473.300, 71 €». Ωστόσο, επεσήμανε ότι «το 303 ΠΕΒ δεν περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη δράση, αφού χρηματοδοτούνται μόνο Μονάδες της 1ης Στρατιάς, της ΑΣΔΕΝ και του Δ΄ ΣΣ, ενώ η ΑΣΔΥΣ, στην οποία υπάγεται το 303 ΠΕΒ, απουσιάζει πλήρως».

Επιπρόσθετα, ο κ. Κέλλας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «χρόνιο και γνωστό ζήτημα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου, αφού, από το 2005, όταν απαγορεύτηκε η χρήση αμιάντου, έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις και επιθεωρήσεις, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε το πρόβλημα από τους θεσμικώς αρμοδίους και δόθηκαν υποσχέσεις για την επίλυσή του».

Κλείνοντας την αναφορά του, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ζήτησε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας την άμεση και διαρκή ενημέρωσή του για τη γενικότερη επίλυση του ζητήματος.

Tags: , ,

Ο Δ. Τεμπών ενημερώνει για την αρδευτική-καλλιεργητική περίοδο

Όσοι ενδιαφέρονται κατά την φετινή αρδευτική – καλλιεργητική περίοδο να αρδεύσουν τα ελαιόδεντρα τους και λοιπές καλλιέργειες και βρίσκονται στις αγροτικές περιφέρειες των Κοινοτήτων Γόννων,  Μακρυχωρίου,  Καλλιπεύκης και Οικισμού Ελιάς να υποβάλουν αίτηση – δήλωση, όπου θα δηλώνουν τα στέμματα που προτίθενται να αρδεύσουν. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα ξεκινήσει από αύριο, Τετάρτη 22 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι 8 Μαΐου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός λόγω των μέτρων πρόσληψης κατά του κορωνοϊού, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη ΔΕΥΑ Τεμπών στο τηλέφωνο 2495350520, με την υπάλληλο της Κοινότητας Γόννων στο τηλέφωνο 2495350100 και της Κοινότητας Μακρυχωρίου στο τηλέφωνο 2495350407, προκειμένου να προγραμματίσουν ραντεβού, ώστε να παραδώσουν τις αιτήσεις – δηλώσεις ή να τις αποστείλουν στα e-mail: info@dimostempom.gr και deya@0725.syzefxis.gov.gr.

Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι όσοι δεν δηλώσουν τα στρέμματα που επιθυμούν να αρδεύσουν, δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Γι΄αυτό συνιστούμε τους καλλιεργητές να δηλώσουν έγκαιρα τα στρέμματα προς άρδευση, ώστε να αποφευχθεί πιθανή απόκλισή τους από την τρέχουσα αρδευτική-καλλιεργητική περίοδο.

Tags: , ,

Μάξιμος: Κίνδυνος από καρκινογόνα ελενίτ απέναντι από το ΓΕΛ Τυρνάβου;

«Σοβαρά ερωτηματικά για τη δημόσια υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών εγείρει η παρουσία αμιάντου σε εγκαταλελειμμένες κτιριακές υποδομές που κυριολεκτικά ρημάζουν μετατρεπόμενες σε εστία μολύνσεως πλησίον του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου, γεγονός που έχει δικαιολογημένα θορυβήσει την τοπική κοινωνία». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρσίαης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς του προς τους υπουργούς Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από ενημέρωσή που είχε από τη Διευθύντρια του ΓΕΛ Τυρνάβου κ. Κωνσταντίνα Πατσή, τη νυν και την πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ.κ. Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνα Πολίτου, καθώς και τον πρόεδρο του 15μελλούς των μαθητών Άγγελο Ζυγούλη, θέτει τρία συγκεκριμένα ερωτήματα στους συναρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Τυρνάβου έχει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν προβεί σε διαμαρτυρίες με σχετικές επιστολές και οχλήσεις προς τον Δήμο Τυρνάβου και αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αίτημα την απομάκρυνση των καρκινογόνων υλικών. Ωστόσο, έως σήμερα οι προσπάθειες αυτές λόγω ασαφειών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων αλλά και στις αρμοδιότητες των διάφορων υπηρεσιών, απέβησαν άκαρπες.

Πρόσφατα, η διεύθυνση του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου, επανήλθε με επιστολή (αρ. πρωτ. 137, 24.02.20), που συνυπογράφεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το 15μελές συμβούλιο των μαθητών, προς την Εθνική Τράπεζα, η οποία φέρεται ως ιδιοκτήτης των εν λόγω κτηριακών εγκαταστάσεων μετά από κατάσχεση, αξιώνοντας την επίλυση του προβλήματος.

Επειδή ο αμίαντος αποδεδειγμένα πια θεωρείται -σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία- υλικό που προξενεί σοβαρές βλάβες στην υγεία και ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνων, η απομάκρυνσή του κρίνεται επιβεβλημένη από κάθε χώρο που υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα».

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Έχει υπάρξει μέχρι σήμερα επιτόπια πραγματογνωμοσύνη από Επόπτες Δημόσιας Υγείας ή άλλο αρμόδιο θεσμικό όργανο στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις πλησίον του ΓΕΛ Τυρνάβου; Αν ναι τι έδειξαν; Υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας;
  2. Αν μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος, και με δεδομένη την εύλογη ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών, προτίθεστε να ζητήσετε άμεσα τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές; Αν ναι ποιος θα κάνει τον έλεγχο και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  3. Σε κάθε περίπτωση τι προτίθεστε να πράξετε για την άμεση απομάκρυνση των καρκινογόνων ελενίτ, που βρίσκονται πλησίον του ΓΕΛ Τυρνάβου, όπως ζητούν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές του εν λόγω σχολείου;
Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Απρίλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930EC