Ειδήσεις

Μάξιμος: Κίνδυνος από καρκινογόνα ελενίτ απέναντι από το ΓΕΛ Τυρνάβου;


«Σοβαρά ερωτηματικά για τη δημόσια υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών εγείρει η παρουσία αμιάντου σε εγκαταλελειμμένες κτιριακές υποδομές που κυριολεκτικά ρημάζουν μετατρεπόμενες σε εστία μολύνσεως πλησίον του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου, γεγονός που έχει δικαιολογημένα θορυβήσει την τοπική κοινωνία». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρσίαης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς του προς τους υπουργούς Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από ενημέρωσή που είχε από τη Διευθύντρια του ΓΕΛ Τυρνάβου κ. Κωνσταντίνα Πατσή, τη νυν και την πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ.κ. Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνα Πολίτου, καθώς και τον πρόεδρο του 15μελλούς των μαθητών Άγγελο Ζυγούλη, θέτει τρία συγκεκριμένα ερωτήματα στους συναρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Τυρνάβου έχει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν προβεί σε διαμαρτυρίες με σχετικές επιστολές και οχλήσεις προς τον Δήμο Τυρνάβου και αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αίτημα την απομάκρυνση των καρκινογόνων υλικών. Ωστόσο, έως σήμερα οι προσπάθειες αυτές λόγω ασαφειών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων αλλά και στις αρμοδιότητες των διάφορων υπηρεσιών, απέβησαν άκαρπες.

Πρόσφατα, η διεύθυνση του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου, επανήλθε με επιστολή (αρ. πρωτ. 137, 24.02.20), που συνυπογράφεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το 15μελές συμβούλιο των μαθητών, προς την Εθνική Τράπεζα, η οποία φέρεται ως ιδιοκτήτης των εν λόγω κτηριακών εγκαταστάσεων μετά από κατάσχεση, αξιώνοντας την επίλυση του προβλήματος.

Επειδή ο αμίαντος αποδεδειγμένα πια θεωρείται -σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία- υλικό που προξενεί σοβαρές βλάβες στην υγεία και ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνων, η απομάκρυνσή του κρίνεται επιβεβλημένη από κάθε χώρο που υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα».

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Έχει υπάρξει μέχρι σήμερα επιτόπια πραγματογνωμοσύνη από Επόπτες Δημόσιας Υγείας ή άλλο αρμόδιο θεσμικό όργανο στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις πλησίον του ΓΕΛ Τυρνάβου; Αν ναι τι έδειξαν; Υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας;
  2. Αν μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος, και με δεδομένη την εύλογη ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών, προτίθεστε να ζητήσετε άμεσα τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές; Αν ναι ποιος θα κάνει τον έλεγχο και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  3. Σε κάθε περίπτωση τι προτίθεστε να πράξετε για την άμεση απομάκρυνση των καρκινογόνων ελενίτ, που βρίσκονται πλησίον του ΓΕΛ Τυρνάβου, όπως ζητούν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές του εν λόγω σχολείου;
Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησε το πρόγραμμα Κωνωποκτονίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ο Δ. Τεμπών ενημερώνει για την αρδευτική-καλλιεργητική περίοδο