Tags: , ,

Τα παιδιά πέρασαν καλά στο Μουσικότροπο

 

Το Μουσικότροπο, το φεστιβάλ μουσικής που τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά αποτελούν βασική προτεραιότητα στις επιλογές του, επιχείρησε την Κυριακή που μας πέρασε, να παντρέψει τη μουσική με τη διήγηση και τη ζωγραφική.

Η αφήγηση παραμυθιού με την ταυτόχρονη αποτύπωση σε εικόνες, δημιούργησαν μια πρωτότυπη παράσταση για παιδιά που ανήκουν ηλικιακά στις τάξεις του Δημοτικού σχολείου.

Η Ιφιγένεια Κακριδώνη, μια εκπληκτική αφηγήτρια παραμυθιού, ταξίδεψε τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους σε μια άλλη διάσταση με τα αγαπημένα παραμύθια «Οι μουσικοί της Βρέμης» και «Ο καμπουράκος και τα ξωτικά».

Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία να παρατηρεί κανείς τα αθώα βλέμματα και αντιδράσεις των μικρών παιδιών και να αισθάνεται την ευχαρίστηση που νιώθουν. Οι ήρωες των παραμυθιών διογκώνονται στη φαντασία τους, ειδικά όταν η αφήγηση γίνεται με τέτοια ποιότητα, που ακόμα και οι γονείς συμμετέχουν με παρόμοια ικανοποίηση.

Ξεχωριστό ρόλο στην όλη παράσταση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου έπαιξε η συμμετοχή του εξαιρετικού δημιουργού κόμικς, Δημήτρη Κάσδαγλη.

Ήταν αξιοθαύμαστη η χρήση του πινέλου που αποτύπωνε την κάθε λέξη μ’ έναν διαφορετικό τρόπο, κάνοντας το νόημα του παραμυθιού να δίνει μια άλλη οντότητα   στην παιδική φαντασία.

Η πόλη μας έχει ανάγκη από τέτοιες παρουσιάσεις. Η αλληλεπίδραση των τεχνών δίνει μια διαφορετική εικόνα, πιο ολοκληρωμένη, και είναι ουσιαστικά ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ένα παιδί να ονειρευτεί και να αγγίξει πτυχές της καλλιτεχνικής διάστασης.

Ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τη ΔΕΥΑΛ, με δωρεάν είσοδο για τα παιδιά.

Είναι αξιέπαινη η πρωτοβουλία της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ, να επενδύει στην τέχνη και στον πολιτισμό.

Tags: , ,

Μάξιμος:Σοβαρές ελλείψεις γιατρών σε ΜΕΘ και ΜΑΦ του Γ.Ν. Λάρισας

Γιατί δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί οι αναγκαίες θέσεις ιατρών για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ) και τι προτίθεται να πράξει για την επίλυση του θέματος, ζητά να πληροφορηθεί ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε με ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό μετά τη δημόσια έκκληση του διευθυντή της ΜΕΘ στο ΓΝΛ κ. Απόστολου Κομνού για επίσπευση της προκήρυξης. Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει στην ερώτησή του ότι «τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας, που επιδεινώθηκαν στα χρόνια της κρίσης, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων εξαρτάται άμεσα από την ύπαρξη επαρκούς προσωπικού και δη ιατρικού».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι κατά την επίσκεψή του στο «Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας προ τετραμήνου, μετά από σχετική πληροφόρηση, είχα επισημάνει ότι η πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στο εν λόγω νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένων των Μονάδων Εντατικής Θεραπεία (ΜΕΘ) και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), λόγω και των συνταξιοδοτήσεων, αποτελούσε θέμα πρώτης προτεραιότητας. Το ίδιο αίτημα υπογράμμισα και σε σχετική μου ερώτηση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παύλος Πολάκης (11.01.2019) ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “η αρμόδια Υπηρεσία έχει ήδη προβεί στην έγκριση μέσω Απόφασης ΔΣ προκήρυξης των θέσεων για την πρόσληψη Ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι Υπηρεσιακές ανάγκες του Νοσοκομείου”».

Ο κ. Χαρακόπουλος παραθέτει, ωστόσο, τις δηλώσεις του διευθυντή της ΜΕΘ στο ΓΝΛ κ. Απόστολου Κομνού, ο οποίος σε πρόσφατη εκδήλωση του Σωματείου Φίλων της ΜΕΘ (εφημερίδα Ελευθερία, 25.02.2019), έκρουσε «για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στις ΜΕΘ και ΜΑΦ. Συγκεκριμένα, ο κ. Κομνός αναφέρει ότι “στις 16 συνολικά κλίνες νοσηλεύονται 400 ασθενείς το χρόνο. Είναι δύο Μονάδες που λειτουργούν με 7 γιατρούς, όταν σε άλλα νοσοκομεία υπηρετούν περισσότεροι από 16 γιατροί. Το ιατρικό δυναμικό θα αποδυναμωθεί περισσότερο, καθώς δύο γιατροί θα εργάζονται πλέον στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, οπότε προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού πρέπει να γίνει άμεσα”».

Tags: , ,

Τελετή Παράδοσης-Παραλαβής ΔΣ ΕΑΑΑ/Παρ. Λάρισας

Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 στην αίθουσα τελετών της ΕΑΑΑ/Παράρτημα Λάρισας έγινε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Σγος ε.α. αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τα μέλη του Παραρτήματος παρουσίασε έναν σύντομο απολογισμό του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ ευχήθηκε στο νέο πρόεδρο Ασμχο ε.α. Αθανάσιο Μαργαρίτη και τα νέα μέλη του ΔΣ καλή επιτυχία στο έργο τους.

Στη συνέχεια ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Ασμχος ε.α. Αθανάσιος Μαργαρίτης αναφέρθηκε εν συντομία στους στόχους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το απερχόμενο ΔΣ για την προσφορά τους.

Αμέσως μετά έγινε η παρουσίαση των μελών του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Ακολούθησε απονομή πλακετών προς τα απερχόμενα μέλη.

Τιμητικές πλακέτες απένειμε επίσης εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ) ο πρόεδρος, Σμχος ε.α. Δημήτριος Φαλτάιτς ενώ αναμνηστικό τιμητικό δώρο επέδωσε στο απερχόμενο πρόεδρο ο πρόεδρος της ΕΑΑΑ/Παρα. Θεσσαλονίκης, Ασμχος ε.α. Αθανάσιος Δανηιλίδης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σμχος κ. Ζαχαρούλης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Τ.Α, ο Δκτης της 110 ΠΜ Σμχος (Ι) Χρήστος Κακατάτσης, ο Υδκτης του ΚΕΔΑ Σκοτίνας, Σμχος (Ι) Γεώργιος Σταφυλίδης, ο Βουλευτής Λάρισας κ. Κατσιαντώνης, ο Αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Γεώργιος Ζαούτσος, ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ/Παραρτήματος Λάρισας, Ατγος ε.α. Κων/νος Βλάχος, ο αντιπρόεδρος της Συνδέσμου αποστράτων χωροφυλακής και ΕΛΑΣ Λάρισας, κ. Βασίλειος Διβάνης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων, Σχης ε.α. κ. Δ. Γεωργάκης, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αθανάσιος Παιδής, ο πρόεδρος της ΕΑΑΑ/Παρ. Θεσσαλονίκης, Ασμχος ε.α Αθανάσιος Δανιηλίδης, ο πρόεδρος της ΕΑΑΑ/Παρ. Βόλου Ασμχος ε.α. Ελευθέριος Σπανομήτρος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ, Σμχος ε.α. Δημήτριος Φαλτάιτς, συνάδελφοι, συναδέλφισσες και μέλη των ορφανικών οικογενειών του Παραρτήματος.

Tags: , ,

Λογοτεχνική συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Χριστομάνο

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και ο Σύλλογος Βλατσιωτών Λάρισας, διοργανώνουν μια λογοτεχνική συνάντηση, με τον Δυτικομακεδόνα διδάκτορα της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, πεζογράφο, ποιητή, ιστορικό, βυζαντινολόγο, θεατρικό συγγραφέα, δάσκαλο στα Ελληνικά της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ, Κωνσταντίνο Χριστομάνο, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου με ώρα προσέλευσης από τις 6 μέχρι τις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του 6ου ορόφου του ξενοδοχείου «Μετροπόλ».

Η ανάμνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μορφή συνάντησης. Εκατόν οκτώ χρόνια, μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Χριστομάνου, θα συναντηθούμε με τη ζωή του θεατρικού συγγραφέα μέσα από κείμενα και ντοκουμέντα.

Η εκδήλωση θα διατρέξει το έργο του, θα περιηγηθεί τη Μακεδονία, τη Βιέννη, την Κέρκυρα, την Αθήνα, θα αποκαλύψει τη λατρεία του για την αυτοκράτειρα.

Η λογοτέχνης Νέλλη Βασβατέκη και ο καταξιωμένος ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός θα οδηγήσουν το κοινό σε μια αισθητική και νοητική περιπλάνηση στο έργο του.

Σε μια περιδιάβαση στη ζωή και στην εποχή του.

Μέσα από τα κείμενα των έργων του, θα προσπαθήσουν να μας μυήσουν στον κόσμο των ιδεών και των συναισθημάτων που κατέκλυζαν τον Χριστομάνο, ως απόρροια των συμβάντων που τάραξαν τη ζωή του. Κείμενα πλημυρισμένα μουσικότητα, παρορμήσεις, φιλοσοφικούς στοχασμούς.

Ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Χρήστος Κτιστάκης θα συνοδεύσει μουσικά την αφήγηση.

Συντονίζει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Γίτσα Τζαφέτα, ενώ συμμετέχει το μέλος του συλλόγου Μιχάλης Παληός. Ο κ. Βαλτινός δε, επιφυλάσσει μία έκπληξη για τους παρισταμένους.

 

Tags: , ,

Χρήστος Κέλλας στην ετήσια εκδήλωση της ΝΟΔΕ Λάρισας

«Ζούμε τις τελευταίες στιγμές μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, που διέλυσε τη μεσαία τάξη, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα και χρησιμοποίησε βασικούς τομείς άσκησης δημόσιας πολιτικής, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Ασφάλεια, ως εργαλεία εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, στον χαιρετισμό του στην ετήσια εκδήλωση της ΝΟΔΕ Λάρισας, παρουσία του πρώην Προέδρου και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίουτης ΝΔ, Ευάγγελου Μειμαράκη, προσθέτοντας:

«Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν και θα δώσουν τη νίκη στην παράταξή μας και στις τέσσερις κάλπες που θα στηθούν μέσα στο 2019, βάζοντας τέλος στον λαϊκισμό και την οπισθοδρόμηση».

Ο Λαρισαίος πολιτικός, συνεχάρη τον Πρόεδρο Χρήστο Καπετάνο και τα μέλη της ΝΟΔΕ Λάρισας για την επιτυχημένη εκδήλωση αλλά και τη λειτουργία εν γένει της οργάνωσης, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μειμαράκη, τόνισε:

«Η παρουσία σου σήμερα εδώ, είναι τιμή για το νομό μας, καθώς η διαδρομή σου στην παράταξη, αποτελεί παράδειγμα ήθους, τιμιότητας και αξιοπρέπειας.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που ετέθης, με απόφαση του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της παράταξής μας και πορευόμαστε, όλοι μαζί, στη μάχη των Ευρωεκλογών με τη βεβαιότητα, πως με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές μας, θα εκπροσωπήσετε με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

 

Tags: , ,

ΕΠΑΚΣ- AgroThessaly 2019

Τη Κυριακή 03/03/19 και ώρα 15:30, στην 2η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και τη Κτηνοτροφία Agrothessaly, η οποία πραγματοποιείται από τις 28 Φεβρουαρίου-3 Μαρτίου 2019 στην Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης Λάρισας, στην αίθουσα συνεδριακών εκδηλώσεων της έκθεσης, η ΕπακΣ (Εταιρία Προώθησης Αειφορικών Καλλιεργητικών Συστημάτων), θα συμμετέχει με ομιλίες για θέματα αειφορικών συστημάτων και καλλιεργητικών πρακτικών που κάνουν τη παραγωγική διαδικασία βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα των ομιλιών είναι το εξής:

 • Χρήστος Καβαλάρης, Η Γεωργία Συντήρησης και ο ρόλος της ΕΠΑΚΣ
 • Θένια Χαραλαμπίδου,Έργα Αειφορικών Καλλιεργητικών Συστημάτων και Τρόποι Διάδοσής τους
 • Χρήστος Καραμούτης. Ακαλλιέργεια και μηχανές για απ΄ευθείας σπορά. Εμπειρία από τη χρήση τους.
 • Βασίλης Χριστοφοράκης, Από την πλευρά του παραγωγού – Εμπειρίες από την εφαρμογή Γεωργίας Συντήρησης στο Αερινό, Μαγνησίας
 • Θεοφάνης Γέμτος, Γεωργία Συντήρησης και αειφορικά συστήματα παραγωγής –Προοπτικές,μειονεκτήματα και πιθανά προβλήματα

Ποιά είναι η ΕΠΑΚΣ

Η Εταιρία Προώθησης Αειφορικών Καλλιεργητικών Συστημάτων – ΕΠΑΚΣ είναι ένα επιστημονικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 2002 για να προωθήσει συστήματα αειφορικής γεωργικής παραγωγής στην Ελλάδα, όπως το σύστημα της Γεωργίας Συντήρησης, να ενθαρρύνει την έρευνα και την εκπαίδευση πάνω σε θέματα αειφορίας και να διευκολύνει την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ προσώπων, φορέων και οργανισμών που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των φυσικών πόρων στη χώρα μας.

Για το σκοπό αυτό η ΕΠΑΚΣ διοργανώνει εκπαιδευτικές ημερίδες, ανοιχτές ημέρες επιδείξεων αγρού και συμμετέχει σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Έχει εκδώσει εκπαιδευτικό υλικό και έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει εκλαϊκευμένα άρθρα στον εγχώριο Τύπο για την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού. Επίσης, μέσω προγραμμάτων, έχει αποστείλει Έλληνες παραγωγούς στο εξωτερικό για να ενημερωθούν πάνω σε θέματα Γεωργίας Συντήρησης. Πρόσφατα συμμετείχε σε ένα workshop που οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με θέμα την αξιοποίηση βέλτιστων καλλιεργητικών πρακτικών για

την άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή των καλλιεργειών στα νέα κλιματικά δεδομένα.

Η ΕΠΑΚΣ σήμερα αποτελεί επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας προώθησης της Γεωργίας Συντηρήσεως (European ConservationAgricultureFederation – ECAF) (www.ecaf.org) αντιπροσωπεύοντας της χώρα μας σε θέματα συντήρησης των γεωργικών εδαφών. Η επωνυμία που χρησιμοποίει η ΕΠΑΚΣ για την διεθνή εκπροσώπησή της είναι: Hellenic Association for promotion of ConservationAgriculture – HACA.

Ο Πρόεδρος της ΕπακΣ

Καβαλάρης Χρήστος

Tags: , ,

Καινοτομία & Επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Αγροδιατροφικό Τομέα

Στα πλαίσια της 12ης πανελλήνιας έκθεσης για την γεωργία και την κτηνοτροφία – “Agro Thessaly” ο Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Θεσσαλίας διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα : «Καινοτομία & επιχειρηματικές ευκαιρίες στον αγροδιατροφικό τομέα» το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00 στον στον εκθεσιακό χώρο της «Agro Thessaly» στη Νεάπολη Λάρισας. Την εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΕΣΥΝΕ Θεσσαλίας Γρηγόρης Βλαχάκης. Το πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με παρουσιάσεις καταξιωμένων καθηγητών και επιτυχημένων επιχειρηματιών και έχει ως εξής:

 • «Διαβατήριο για τοελληνικό κρέας : Ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και ΑΠΘ»
  Κουρέτας Δημήτρης Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Αρσενος Γεώργιος Καθηγητής Κτηνιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 • «Ευκαιρίες Αγροτικής Επιχειρηματικότητας μέσω ενός Καινοτόμου Αγροτικού Συνεργατικού Σχηματισμού (Agri-Cluster)»
  Δρ. Αλεξ. Παπαχατζής Καθηγητής Δενδροκομίας, Γ. τμήματος Παν/μίου Θεσσαλίας
  Δν/της του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB».
 • «Επιχειρηματικές προτάσεις για καινοτόμα προϊόντα βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης»
  Καθηγητής Ζακυνθινός Γεώργιος ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, Πρόεδρος Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων.
 • «Living Lab στον Αγροδιατροφικό τομέα ως νέο μοντέλο της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας»
  Αναστάσιος ΒασιλειάδηςΠρόεδρος Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.
 • «Αγροτική επιχειρηματικότητα»
  Τζούρος Υψηλάντης Σύμβουλος Επιχειρήσεων.
 • Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Γενιτσεφτσής Χρήστος Πρόεδρος της Αγροτικής Σχολής «Open Mellon S.A.»

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο ΕΣΥΝΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών) Θεσσαλίας αποτελεί σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα τη Λάρισα και έτος ίδρυσης το 2009.

Σκοπός του είναι η υποστήριξη, προβολή και συμβολή στην ανάπτυξη της νέας επιχειρηματικότητας, μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δράσεων συμβουλευτικής, κατάρτισης και επιμόρφωσης στελεχών και εργατικού δυναμικού, της διεξαγωγής δραστηριοτήτων (εκδηλώσεων-εκδόσεων), καθώς και η οργάνωση και συνεργασία των νέων επιχειρηματιών σε τοπικό επίπεδο και η διασύνδεσή τους με νέους επιχειρηματίες σε ευρύτερο επίπεδο (στην Ελλάδα και το εξωτερικό)

 

 

 

Tags: , ,

Sleepover για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού στο Λαογραφικό Μουσείο

Την επιτυχημένη δράση «Διανυκτέρευση στα Μουσεία – Sleepover», αυτή τη φορά για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού, διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στο χώρο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

Η διανυκτέρευση ξεκίνησε στις 19:00 του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε στις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας. Στο Μουσείο φιλοξενήθηκαν 27 παιδιά, ηλικίας 11-12 ετών, τα οποία έζησαν μια μοναδική εμπειρία.

Στόχος της δράσης ήταν να μάθουν τα παιδιά για τη διαδικασία της επικοινωνίας, την αναπαραγωγή της είδησης, την αξία της εφημερίδας ως παράγοντα ενημέρωσης, αλλά και ως πρωτογενές ιστορικό υλικό για ένα μουσείο. Επιπλέον, να ευαισθητοποιηθούν για την αξία της ανακύκλωσης.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε γνωριμία με τα αντικείμενα του Μουσείου μέσα από τη μόνιμη και την περιοδική έκθεση «Ο Τύπος στον 20ο αιώνα και το φαινόμενο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από την περιοδική έκθεση και ως μικροί δημοσιογράφοι οργάνωσαν ένα αλλιώτικο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο τα παιδιά παρουσίασαν τρεις διαφορετικές ειδήσεις: τη βράβευση ενός μαθητή με αναπηρία, μια περίπτωση σχολικού εκφοβισμού και μια ζωντανή σύνδεση για την κάλυψη της δράσης sleepover του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας. Το δελτίο ολοκληρώθηκε με την αθλητική ενημέρωση κα τα νέα για τον καιρό.

Μετά το δείπνο, τα παιδιά μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του δημοσιογραφικού οργανισμού ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά πώς στήνεται και πώς τυπώνεται η εφημερίδα.
Ο αρχισυντάκτης κ. Μπάμπης Λαμπαδιάρης εξήγησε στα παιδιά πώς δουλεύει ένας δημοσιογράφος, πώς συλλέγονται οι ειδήσεις και πώς συντίθεται ένα φύλλο εφημερίδας.
Στη συνέχεια, η ομάδα είδε τη διαδικασία της σελιδοποίησης και της εκτύπωσης του κυριακάτικου φύλλου της Ελευθερίας.

Το πρωί της επόμενης μέρας, υλοποιήθηκε ένα πρωτότυπο εργαστήρι με ανακυκλώσιμα υλικά. Αναλυτικά: η ομάδα των αγοριών ως αθλητικοί συντάκτες, δημιούργησαν ένα αθλητικό έντυπο, με αποκόμματα εφημερίδων.

Τα κορίτσια από την άλλη, δούλεψαν πάνω στην ιδέα «η Ελευθερία ως γυναίκα το 1922, την εποχή που ιδρύθηκε, και σήμερα». Ανέλαβαν λοιπόν και με εφημερίδες έντυσαν δυο κούκλες του Μουσείου, μια με φόρεμα των αρχών του 20ου αιώνα και μια με σύγχρονα ρούχα.

Στο τέλος, τα παιδιά ξενάγησαν τους γονείς τους στο Μουσείο και μοιράστηκαν μαζί τους τις ξεχωριστές στιγμές που βίωσαν.

Ο Δήμος Λαρισαίων πρόσφερε βραδινό και πρωινό γεύμα, καθώς και αναμνηστικά δώρα. Την εκδήλωση στήριξαν οι Εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η δράση σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τη διευθύντρια του Μουσείου κα Φανή Καλοκαιρινού και υποστηρίχθηκε από το προσωπικό.

Στο sleepover παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας, η πρόεδρος του συλλόγου κα Εύη Παπαχατζοπούλου και μέλη του συλλόγου.

 

Tags: , ,

Σχολή γονέων στον Άγιο Αχίλλιο

Έρχεται Μεγάλη Τεσσαρακοστή» είναι το θέμα της ομιλίας του π.Ραφαήλ στην επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο της Σχολής γονέων του Αγίου Αχιλλίου «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ». Τι είναι η περίοδος της Μ. Τεσσαρακοστής; ποιο το βαθύτερο νόημά της; ποια μηνύματα μας δίνει; πως ετοιμάζεται η χριστιανική οικογένεια να διανύσει αυτό «το στάδιο των αρετών» που ανοίγεται μπροστά μας προκειμένου να φτάσει στην Ανάσταση; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 στις 7.30 μ.μ. στο υπόγειο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αχιλλίου.

Tags: , ,

«Γκόλ για την Απεξάρτηση» ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ

Το 4ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5Χ5 «Γκολ για την Απεξάρτηση» που οργανώνει το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ σε συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες της πόλης φτάνει στο τέλος του.

Για άλλη μια χρονιά, μέσα από τη δράση αυτή και με τη βοήθεια όσων συμμετείχαν, αποδεικνύεται ότι ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να ενώνει, να εμψυχώνει και να διδάσκει συνεργασία και καθαρές αξίες.

Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ ευχαριστεί όλους όσοι στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται δίπλα στο έργο και την προσπάθεια του θεραπευτικού προγράμματος.

Το 4ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5Χ5 θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 27/2/19. Οι δύο αγώνες (μικρός και μεγάλος τελικός) θα πραγματοποιηθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, στο 2ο Χλμ. Λάρισας – Κοζάνης.

Ο μικρός τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 06:00 το απόγευμα, μεταξύ των ομάδων της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας. Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 07:00 το απόγευμα, μεταξύ των ομάδων της ALFA WOOD και των Παλαίμαχων της ΑΕΛ.

Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ ευχαριστεί θερμά το Σύνδεσμο Διαιτητών Ποδοσφαίρου Νομού Λάρισας για την πολύτιμη υποστήριξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5Χ5.

 

Tags: , ,

Ο Χαρίλαος Ντούλας στον Θανάση Νασιακόπουλο

Το δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο επισκέφθηκε ο φιλόλογος – ιστορικός Χαρίλαος Ντούλας για να τον προσκαλέσει στην παρουσίαση του βιβλίου του με τον τίτλο «Το κοινωνικό έπος των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας» που θα γίνει την Τετάρτη 6 Μαρτίου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στις 20:30. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Ντούλα για την τιμή που του έκανε και ανταπέδωσε το δώρο του κ. καθηγητή με το βιβλίο του κ. Γερόπουλου «Το αγροτικό ζήτημα στη Θεσσαλία» και με μια σειρά συλλεκτικών γραμματοσήμων στην οποία απεικονίζεται το μνημείο του Κιλελέρ.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αχιλλέας Χατζούλης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Tags: , ,

Σύλληψη ατόμου για παράβαση Τελωνειακού Κώδικα

Συνελήφθη (25-02-2019) το απόγευμα στον Τύρναβο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, ένας 37χρονος, διότι κατελήφθη να κατέχει έξι τυποποιημένες συσκευασίες με κατεργασμένο καπνό, συνολικού βάρους (300) γραμμαρίων, χωρίς την ειδική ένσημη ταινία φορολόγησης, οι οποίες κατασχέθηκαν.Συνελήφθη (25-02-2019) το απόγευμα στον Τύρναβο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, ένας 37χρονος, διότι κατελήφθη να κατέχει έξι τυποποιημένες συσκευασίες με κατεργασμένο καπνό, συνολικού βάρους (300) γραμμαρίων, χωρίς την ειδική ένσημη ταινία φορολόγησης, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Tags: , ,

Ψυχοσάββατο στον Άγιο Αχίλλιο

Στις 2 Μαρτίου είναι το Σάββατο των Απόκρεω, που η Εκκλησία μας έχει ορίσει να είναι ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ, δηλ. ημέρα μνήμης όλων των απ’ αιώνος κεκοιμημένων.

Στον Άγιο Αχίλλιο θα τελεστούν:

1.Την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα, Εσπερινός, όπου θα ψαλλεί ο κανόνας υπέρ των κεκοιμημένων και στο τέλος το Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως αυτών.

2.Το Σάββατο 2 Μαρτίου,το πρωί 7.30 – 9.30, Όρθρος και Θεία Λειτουργία, οπότε στο τέλος θα ψαλλεί το Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων αδερφών.

Tags: , ,

Κατάληψη Φοιτητικής Μέριμνας ΤΕΙ Λάρισας

Σήμερα από τις 7 το πρωί έχουμε κάνει κατάληψη στο κτίριο της φοιτητικής μέριμνας στο ΤΕΙ Λάρισας. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε τον τόνο για να συνεχιστεί ο αγώνας που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα απέναντι στο νομοσχέδιο «Γαβρόγλου», που όλοι μαζί κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ, Περιφέρεια, δήμοι και διοίκηση του ΤΕΙ συμφώνησαν για να πραγματοποιηθεί.

Συγκεκριμένα εδώ και λίγο καιρό έχει προχωρήσει η διαδικασία που συγχωνεύει το Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και υποβαθμίζει τις σπουδές μας. Το σίγουρο είναι πως το επόμενο διάστημα με την συγχώνευση  θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχουμε καθημερινά εμείς όλοι που μένουμε στις εστίες. Αφού θα ανοίξουνε ακόμα άλλα 13 τμήματα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας που θα λειτουργούνε ταυτόχρονα με τα σημερινά τμήματα του ΤΕΙ μέχρι το 2024. Αυτό σημαίνει πως το Ίδρυμα θα λειτουργεί με την ίδια χρηματοδότηση – γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για επιπλέον κονδύλια ειδικά για την φοιτητική μέριμνα – με τα διπλάσια τμήματα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό πως οι εστίες λειτουργούνε σαν επιχείρηση μέσα στο Ίδρυμα. Όλοι άλλωστε έχουμε ακούσει την ατάκα, με τις βαλίτσες στο χέρι, από την διοίκηση της φοιτητικής μέριμνας πως «αν δεν δώσεις τα 400/150 ευρώ τώρα δεν παίρνεις το κλειδί για το δωμάτιο που δικαιούσαι». Επικαλούνται βέβαια πως αυτά τα χρήματα πάνε σε παροχές, οι οποίες δεν υπάρχουν!

 • Άλλωστε το ζούμε όλοι καθημερινά με το ζεστό νερό που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μόνο για 5 ώρες τη μέρα και αυτό αποσπασματικά, πολλές φορές βέβαια δεν υπάρχει καθόλου ζεστό νερό σε κάποια κτήρια.
 • Επίσης, με το WIFI που έχει πολύ αδύναμο σήμα, που κόβετε συνέχεια, και αν κοπεί και Παρασκευή βράδυ επανέρχεται Δευτέρα πρωί.
 • Υπάρχουν πολλά ακόμα βέβαια: με την υγρασίες σε δωμάτια, με έντομα να υπάρχουν παντού μέσα στις εστίες ιδικά το καλοκαίρι, με τις υδραυλικές εγκαταστάσεις να είναι παμπάλαιες και να δημιουργούνται δυσάρεστες οσμές σε όλα τα μπάνια…. και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Tags: , ,

Ανοίγει τις πύλες της η Agrothessaly στη Λάρισα

Ανοίγει τις πύλες της την ερχόμενη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, η 12η Εκθεση για την Γεωργία και την Κτηνοτροφία, Agrothessaly, που πραγματοποιείται στην Λάρισα, στο χώρο της Σκεπαστής Αγοράς της Νεάπολης και διοργανώνεται από το Δήμο Λαρισαίων και τη ΔΕΘ  ΗELEXPO.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 3 Μαρτίου, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ. από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλη, το δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και τον πρόεδρο της ΔΕΘ HELEXPO  κ. Αναστάσιο Τζήκα.

 

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε στην σημαντική αύξηση εκθετών και εκθεσιακών χώρων καθώς και στην προσδοκώμενη αύξηση της επισκεψιμότητας.

 

Μάλιστα, όπως τόνισε με την ολοκλήρωση της έκθεσης ο Δήμος και η HELEXPO θα καταθέσουν φάκελο για την πιστοποίηση της Agrothessaly από τον αρμόδιο Παγκόσμιο Οργανισμό με στόχο η Agrothessaly να μπει στο ευρωπαϊκό καλεντάρι των εκθέσεων. Επίσης, ο κ. Καλογιάννης μίλησε και για τα ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν στην τοπική οικονομία από την έκθεση.

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να επισκεφθούν την Λάρισα και την Agrothessaly.

 

Από την πλευρά του ο αν. γενικός διευθυντής της ΔΕΘ ΗΕLEXPO κ. Αλέξης Τσαξιρλής, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στην εποικοδομητική συνεργασία της HELEXPO με το Δήμο Λαρισαίων, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί μοντέλο για τη ΔΕΘ.

 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η φετινή διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συγκεντρώνοντας 780 εκθεσιακές συμμετοχές (άμεσες και έμμεσες), έναντι 498 της  διοργάνωσης του 2017. Ο δε έκθεσιακός χώρος που καλύφθηκε ανέρχεται σε 26.000 τ.μ έναντι 20.000 τ.μ. της προηγούμενης έκθεσης.

 

Στην 12η Agtothessaly εταιρείες – leaders στα αγροτικά μηχανήματα και τους εξοπλισμούς για την κτηνοτροφία και γεωργία παρουσιάζουν όλες τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις και ενημερώνουν για τα τεκταινόμενα του κλάδου στη διεθνή σκηνή.

 

Από την πλευρά του ο  εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ.  Παναγιώτης Νταής ανέφερε ότι η διάχυση της φετινής έκθεσης έγινε με την διοργάνωση ημερίδων που εστίασαν στην ευφυή γεωργία και τις ενεργειακές κοινότητες που είναι το μέλλον του κλάδου, ενώ ανακοίνωσε πως στην έκθεση θα μετάσχουν και start up εταιρείες ττης δράσης  Digital Greece.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος επεσήμανε ότι η νέα έκθεση παρουσιάζει ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει στον αγροτικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι μέλη του Επιμελητηρίου μετέχουν στην έκθεση. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για τη συνεργασία Επιμελητηρίου, Περιφέρειας, Δήμου και HELEXPO για τη φιλοξενία στην Λάρισα του θεματικού πάρκου «Οι Αθλοι του Ηρακλή».

 

Τέλος, ο υπεύθυνος της διοργάνωσης κ. Βασίλης Σπύρου χαρακτήρισε την φετινή Agrothessaly ως μια πλήρη έκθεση, καθώς θα υπάρξει αύξηση σε ορισμένους κλάδους προϊόντων που δεν είχαν τόσο μεγάλη εκπροσώπηση τα προηγούμενα χρόνια (όπως για παράδειγμα τα λιπάσματα), ενώ συμμετέχουν σε αυτή όλες οι μεγάλες εταιρείες αγροτικών προϊόντων.

 

 

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί