Tags: , ,

Μάξιμος:Μειώστε τον φόρο στις επιχειρήσεις για να ανοίξουν νέες δουλειές

«Για να υπάρξουν δουλειές πρέπει να αναπνεύσει η ιδιωτική πρωτοβουλία! Η απάντηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης είναι η διαμόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος, που πρωτίστως προϋποθέτει μείωση φόρων». Τα παραπάνω τονίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την Αναφορά που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την οποία συνηγορεί στο αίτημα του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για «μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 10% προκειμένου ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών να μειωθεί».

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθυμίζει στη δήλωσή του ότι «η ΝΔ, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2018, ως κυβέρνηση θα μειώσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και στα μερίσματα στο 5% από 15% που είναι σήμερα. Η υψηλή φορολόγηση διώχνει επιχειρήσεις στο εξωτερικό, αποθαρρύνει τις προσλήψεις και ευνοεί τη φοροαποφυγή».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «η ελληνική οικονομία κυριολεκτικά ασφυκτιά, μετά την μακρά κρίση που έχει βιώσει και το αντι-επιχειρηματικό κλίμα που έχει επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαρκής φοροαφαίμαξη της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει πολλαπλά αδιέξοδα στις ελληνικές επιχειρήσεις, εμποδίζοντας τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις να προσφέρουν αυτό που μπορούν για την οικονομική αναζωογόνηση του τόπου. Η ανάγκη για μείωση της δυσβάστακτης φορολογίας είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα. Συντασσόμαστε πλήρως με το αίτημα του ΣΘΕΒ για μείωση του φόρου στα μερίσματα, κάτι που με καθυστέρηση υιοθέτησε στα λόγια η κυβέρνηση αλλά φαίνεται να το έχει λησμονήσει».

 

Tags: , ,

Να επιστρέψει στις νίκες Ερμής Αγιάς Λάρισας

Επιστρέφει στο κλειστό της Νεάπολης (τελευταίος του αγώνας ήταν στις 26 Ιανουαρίου κόντρα στο Διαγόρα, αφού από τότε μεσολάβησαν δύο εκτός έδρας ματς και ένα παιχνίδι στο κλειστό της Αγιάς), ο Ερμής Αγιάς-Λάρισας, αντιμετωπίζοντας το Σάββατο (17:00) τον Εθνικό στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α2 εθνικής κατηγορίας.

Την επιστροφή αυτή η ομάδα του Γιάννη Λίβανου, θέλει να τη συνοδεύσει και με την επιστροφή της στις νίκες μετά την… παρένθεση του αγώνα στο Μεσολόγγι και την ήττα από τον Χαρίλαο Τρικούπη, παραμένοντας στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και διατηρώντας τη διαφορά από τους διώκτες της.

Κόντρα στον ουραγό του βαθμολογικού πίνακα, Εθνικό, οι «μπλε» καλούνται να μείνουν προσηλωμένοι στον στόχο τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 40λεπτου για να μπορέσουν να διατηρήσουν το αήττητο της έδρας τους, παίζοντας μάλιστα «κομπλέ», αφού επιστρέφει έχοντας ξεπεράσει τον τραυματισμό του και ο Νέστορας Κόμματος.

Tags: , ,

Φυτοπροστατευτικά προβλήματα σε καλλιέργειες φιστικιάς

Η τρέχουσα περίοδος (στάδιο λήθαργου) θεωρείται ιδανική τόσο για τη λίπανση, όσο και για το κλάδεμα των δένδρων. Παράλληλα, η λήψη κάποιων βασικών, προληπτικών κυρίως μέτρων, μπορεί να περιορίσει σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήματα της ερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα καρποφορίας αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφαιρείται κάθε ξερή βλάστηση, ενώ οι τομές στο υγιές ξύλο θα πρέπει να είναι καθαρές (δεν θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη μεταχρωματισμού), διαφορετικά κόβουμε πιο χαμηλά. Οι εργασίες κλαδέματος και καθαρισμού των δένδρων θα πρέπει να αποφεύγονται όταν ο καιρός είναι υγρός και οι τομές κλαδέματος, ιδιαίτερα οι μεγάλες, θα πρέπει να καλύπτονται με κάποιο επουλωτικό πληγών (π.χ. νοβαρίλ).

Με το σωστό καθαρισμό των δένδρων επιτυγχάνεται καλός αερισμός και καλή διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό της κόμης. Έτσι, περιορίζεται η σχετική υγρασία, η οποία ευνοεί την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως η βοτρυοσφαίρια και η σεπτορίωση.

Λίπανση

Η φιστικιά απαιτεί σχετικά υψηλές ποσότητες λίπανσης λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των καρπών της σε πρωτεΐνη, με τις ανάγκες να είναι μειωμένες σε ξηρικούς και σε χρονιά ακαρπίας φιστικεώνες.

Για τη λίπανση της φιστικιάς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

 1. Εδαφολογική ανάλυση πριν τη φύτευση και επανάληψη αυτής ανά πενταετία. Τυχόν ελλείψεις ή υψηλές απαιτήσεις σε φώσφορο (P) και κάλιο (Κ) καλό είναι να καλύπτονται πριν από τη φύτευση, με ενσωμάτωση σε μια λωρίδα γης επί της μελλοντικής γραμμής των δέντρων σε πλάτος περίπου 2 μέτρων, ώστε να αξιοποιηθούν τα μέγιστα τα επόμενα χρόνια. Η οργανική ουσία, επίσης, εφαρμόζεται πολύ αποτελεσματικά μόνο πριν από τη φύτευση με ενσωμάτωση, καθώς τα επόμενα χρόνια η αναμόχλευση του εδάφους πρέπει να αποφεύγεται.

 

 1. Φυλλοδιαγνωστική ανάλυση κάθε 2η χρονιά (τη χρονιά της ακαρπίας) στα τέλη Ιουλίου. Έτσι, μπορεί να προταθεί η καταλληλότερη λίπανση για την επόμενη χρονιά που το δένδρο θα έχει υψηλή παραγωγή και ανάγκες.

Επειδή στην κεντρική Ελλάδα οι βροχοπτώσεις στα τέλη του χειμώνα και κατά την άνοιξη είναι συνήθως ικανοποιητικές, δεν είναι απαραίτητη η πιο πρώιμη βασική λίπανση.

Παρακάτω παραθέτουμε τις συστάσεις του Δρ. Γεωργίου Νάνου, καθηγητή δενδροκομίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τη λίπανση παραγωγικών φιστικεώνων, ξηρικών και αρδευόμενων.

Βοτρυοσφαίρια

Συστήνεται συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων από βοτρυοσφαίρια ταξικαρπιών της περσινής περιόδου, καθώς και των αντίστοιχων κλάδων που τις φέρουν. Τα προσβεβλημένα όργανα που απομένουν πάνω στα δένδρα αποτελούν την κύρια πηγή μολύσματος για τις πρωτογενείς μολύνσεις την ερχόμενη άνοιξη.

Ασθένειες κόρμου

Επειδή αδιόρατες ρωγμές από ελαφρές παγωνιές του χειμώνα είναι αναπόφευκτες, καλό είναι νωρίς την άνοιξη να γίνει επάλειψη του κορμού μέχρι ένα μέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πάστα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το σημείο εμβολιασμού είναι χαμηλά. Αν η εφαρμογή της βορδιγαλείου πάστας είναι δύσκολη, μπορεί να εφαρμοστεί ψεκασμός με ένα άλλο χαλκούχο μυκητοκτόνο στην ισχυρότερη δόση που συνιστάται από τον παρασκευαστή.

Σκολύτης

Απαιτείται συλλογή και κάψιμο των ξερών κλάδων που τοποθετήθηκαν το φθινόπωρο κοντά στα δένδρα, με σκοπό να χρησιμεύσουν ως παγίδες για την ωοτοκία και διαχείμαση των ακμαίων του σκολύτη (γεωργική προειδοποίηση 2.10.2018). Εάν δεν εφαρμόστηκε το παραπάνω μέτρο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αφαίρεση και καύση ξερών βλαστών και κλάδων.

Ψύλλα

Αν την προηγούμενη χρονιά υπήρχε έντονη προσβολή ψύλλας, συνιστάται εφαρμογή χειμερινού πολτού στις αρχές της άνοιξης (λίγο πριν την έκπτυξη των οφθαλμών), για τον περιορισμό του διαχειμάζοντος πληθυσμού. Με την επέμβαση αυτή περιορίζονται επίσης δραστικά διαχειμάζοντες πληθυσμοί σκώρου και κοκκοειδών, σε περίπτωση που έχουν προηγηθεί τέτοιες προσβολές.

Ευρύτομο

Για τη μείωση του πληθυσμού του εντόμου συστήνεται επιμελής συλλογή, απομάκρυνση και καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών, μέσα στους οποίους διαχειμάζει το ευρύτομο ως ώριμη προνύμφη, τόσο πάνω στο δένδρο, όσο και στο έδαφος.

Ένα ποσοστό των καρπών αυτών καλό είναι να ελέγχεται για την παρουσία προνυμφών στο εσωτερικό τους, ώστε να τοποθετηθούν σε πλαστικά ή γυάλινα διαφανή δοχεία την ερχόμενη άνοιξη, για τον ακριβή προσδιορισμό της εξόδου του εντόμου και την αποφυγή άσκοπων ψεκασμών πριν την εμφάνισή του.

Χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.

Η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση: pkpfpfevolou@minagric.gr

 

 

Tags: , ,

Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στην κατασκευή σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές του Δήμου Αγιάς προχωρά το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του αναδόχου, σε φάση υλοποίησης εισέρχεται η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε ρέματα στους οικισμούς Στομίου, Ομολίου, Αμυγδαλής, Αγιοκάμπου και Νερομύλων και ο καθαρισμός της Λιμνοδεξαμένης Σκήτης. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 825.000 ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «Ξεκινάει το έργο του καθαρισμού δεκαεπτά ρεμάτων συνολικού μήκους 10χλμ   στο Δήμο Αγιάς, ενώ ταυτόχρονα προχωρά ο καθαρισμός της Λιμνοδεξαμενής Σκήτης. Μια δεξαμενή που έχει χωρητικότητα 10.000 κυβικά μέτρα νερού και λόγω πολυχρησίας είχε ελαττωθεί ο όγκος νερού και η χωρητικότητα της. Με τη συγκεκριμένη εργολαβία δημιουργούμε συνθήκες για μεγαλύτερη και ποιοτικότερη ποσότητα νερού στη Σκήτη. Με τον καθαρισμό των 17 ρεμάτων συνολικού μήκους 10χλμ δημιουργούμε  συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες και τις περιουσίες τους. Όλα αυτά τα έργα υλοποιούνται σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς. Σε μια δύσκολη περίοδο υλοποιούμε έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και μόχλευση στην πραγματική τοπική οικονομία».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας δήλωσε: «Υπογράψαμε σήμερα το πρώτο έργο από μια σειρά έργων που έρχονται για να επουλώσουν όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις προηγούμενες πλημμύρες. Το έργο αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων και του φράγματος στη Σκήτη. Είναι δυο σημαντικές παρεμβάσεις καθώς από τη μια δίνουμε ασφάλεια στον πολίτη και από την άλλη εξασφαλίζουμε τη δυνατότητα άρδευσης πολλών στρεμμάτων κυρίως με καστανιές στο Μαυροβούνι. Ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να προχωρήσει μια ακόμη σειρά έργων ώστε να είμαστε έτοιμοι για την καλοκαιρινή περίοδο και να δώσουμε τη δυνατότητα σε αγρότες και επαγγελματίες να λειτουργήσουν κανονικά».

Στοιχεία έργου

Καθαρισμός ρεμάτων

Η  παρούσα  μελέτη  αφορά τον  καθαρισμό της κοίτης σε διάφορες θέσεις χειμάρρων μέσα στα όρια του Δήμου Αγιάς. Επίσης  αφορά τον καθαρισμό της λιμνοδεξαμενής Σκήτης με την απομάκρυνση των προσχώσεων και την αποκατάσταση της στεγανότητας της. Στα πλαίσια των εργασιών στην λιμνοδεξαμενή θα κατασκευαστεί καταβαθμός συγκράτησης φερτών και ιρλανδική διάβαση στον πόδα του. Η απαίτηση  για την εκτέλεση του έργου προέκυψε μετά από  πρόσφατα  πολύ έντονα πλημμυρικά  φαινόμενα.

Η περιοχή του έργου βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Νομού Λάρισας και μέσα στα όρια του Δήμου Αγιάς.  Τα ρέματα στα οποία προβλέπονται επεμβάσεις βρίσκονται κυρίως στην περιοχή Στομίου και Ομολίου. Προβλέπεται  ο καθαρισμός της κοίτης με αφαίρεση των προσχώσεων και της βλάστησης  σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 Α/Α Ρέμα Μήκος (μ)
1 Στόμιο – ρέμα Καψάλα 176.19
2 Στόμιο – ρέμα Παπαρίζου ανάντι της επ. οδού 115.00
3 Στόμιο – ρέμα Παπαρίζου κατάντι της επ. οδού 45.92
4 Στόμιο – ρέμα Τραμουντάνα ανάντι της επ. οδού 381.95
5 Στόμιο – ρέμα Τραμουντάνα κατάντι της επ. οδού 550.00
6 Στόμιο – ρέμα Αμπελικη ανάντι της επ. οδού 213.69
7 Στόμιο – ρέμα Αμπελικη κατάντι της επ. οδού 590.00
8 Ρέμα 1 Επ.Ο. Στομίου-Ομολίου 869.39
9 Ρέμα 2 Επ.Ο. Στομίου-Ομολίου 704.87
10 Ρέμα 3 Επ.Ο. Στομίου-Ομολίου 680.83
11 Ρέμα 4 Επ.Ο. Στομίου-Ομολίου 639.25
12 Ρέμα 5 Επ.Ο. Στομίου-Ομολίου ανάντι της επ. οδού 176.73
13 Ρέμα 5 Επ.Ο. Στομίου-Ομολίου κατάντι της επ. οδού 258.00
14 Ρέμα Αμυγδαλής 607.18
15 Ρέμα Νερομύλων 2038.32
16 Αγιόκαμπος – Ρέμα Μπουρμπουλήθρα 1058.69
17 Αγιόκαμπος – Ρέμα Πουρί 693.08

 

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την αφαίρεση της επιφανειακής αυτοφυούς βλάστησης (καλαμιές κλπ), την αφαίρεση των φερτών και των απορριμμάτων καθώς και την εκρίζωση, κοπή και απομάκρυνση θάμνων και μεμονωμένων δένδρων που φράσουν την ροή.

Λιμνοδεξαμενή Σκήτης

Στη λιμνοδεξαμενή της ΤΚ Σκήτης έχουν δημιουργηθεί σημαντικές προσχώσεις από τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών, με αποτέλεσμα τη μείωση της χωρητικότητας της λιμνοδεξαμενής και της δυνατότητας συγκράτησης υδάτων. Απαιτείται ο καθαρισμός της λεκάνης της λιμνοδεξαμενής με την απομάκρυνση όγκου προσχώσεων που εκτιμάται σε 10.000 m3.

Περαιτέρω προβλέπεται η αποκατάσταση της στεγανοποίησης της λεκάνης στην περιοχή του υπερχειλιστή λόγω των διαβρώσεων που έχει υποστεί.  Η στεγάνωση προβλέπεται να γίνει  με μεμβράνη πολυαιθυλενίου (PE) επί αργιλικού υποστρώματος. Θα κατασκευαστεί καταβαθμός συγκράτησης φερτών στην θέση εκβολής του ρέματος  τροφοδοσίας της λιμνοδεξαμενής.  Ο καταβαθμός θα σταθεροποιήσει  την θέση και  θα την προστατεύσει από διαβρώσεις, ενώ θα συγκρατήσει τα φερτά ανάντι του καταβαθμού. Ο  καταβαθμός θα κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας C20/25. Το σκυρόδεμα εξομάλυνσης θα είναι κατηγορίας C8/10, ο χάλυβας οπλισμών θα είναι κατηγορίας S500.  Κατάντι του καταβαθμού συγκράτησης φερτών, θα κατασκευαστεί ιρλανδική διάβασης διέλευσης αγροτικής οδού.  Η διάβαση θα σταθεροποιήσει την κοίτη του ρέματος  προστατεύοντας την από διαβρώσεις. Παράλληλα θα  εξασφαλίσει την απαραίτητη βατότητα για τα διερχόμενα οχήματα.

Η διάβαση θα κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας C20/25. Το σκυρόδεμα εξομάλυνσης θα είναι κατηγορίας C8/10, ο χάλυβας οπλισμών θα είναι κατηγορίας S500.

 

 

Tags: , ,

Μάξιμος:Επιβάλλετε Περιβαλλοντικό Τέλος άρδευσης ή τσουχτερό πρόστιμο;

Να καταθέσουν στη βουλή τα στοιχεία με βάση τα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει το υψηλό περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού καυτηριάζει την διακοπή των έργων μερικής εκτροπής του Αχελώου που θα αντιμετώπιζε το υδατικό έλλειμμα του κάμπου, ζητά να επανεξεταστεί το περιβαλλοντικό τέλος.

Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη σημειώνει ότι «αναστάτωση και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας η πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας για την επιβολή υψηλότατου περιβαλλοντικού τέλους στην άρδευση των καλλιεργειών από επιφανειακά νερά.

Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, η διαφορά του περιβαλλοντικού τέλους στη λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας είναι δυσανάλογη, επιβαρύνοντας σημαντικά το ήδη δυσθεώρητο κόστος παραγωγής. Το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους, ουσιαστικά καθιστά ασύμφορη την καλλιέργεια απαιτητικών σε νερό καλλιεργειών (μηδικής, αραβοσίτου, βαμβακιού κ.α.) και πρακτικά θα οδηγήσει σε πρωτοφανή μαρασμό μεγάλο τμήμα του θεσσαλικού κάμπου που θα στραφεί σε ξηρικές καλλιέργειες.

Ερωτήματα διατυπώνονται σχετικά με την εγκυρότητα των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό του ύψους του τέλους, καθώς και για τους λόγους που δεν προηγήθηκε ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων μεταξύ των αρμόδιων φορέων και εκπροσώπων των αγροτών, που εύλογα ζητούν τον εξορθολογισμό της επιβάρυνσης».

Το κόστος από τις… καλένδες του Αχελώου

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «τα προβλήματα του θεσσαλικού κάμπου σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα του αρδευτικού νερού είναι γνωστά. Γνωστή, όμως, είναι και η παραπομπή στις καλένδες της μερικής μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, που αντιμετωπίζει υδατικό έλλειμμα.

Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες της Λάρισας, η πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά. Ενώ σταμάτησε ένα σχεδόν τελειωμένο έργο, ακυρώνοντας τη μεταφορά νερού στον θεσσαλικό κάμπο από τον Αχελώο, λησμόνησε τα μικρότερα έργα που είχε αντισταθμιστικά υποσχεθεί, με αποτέλεσμα, σχεδόν τιμωρητικά, να επιβάλει μια υψηλότατη και δυσανάλογη επιβάρυνση ως περιβαλλοντικό κόστος για την άρδευση από επιφανειακά ύδατα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:

 1. Υφίσταται πραγματικά πολύ μεγάλη διαφορά στην περιβαλλοντικό κόστος μεταξύ της λεκάνης απορροής του Πηνειού και άλλων περιοχών της χώρας; Αν ναι για ποιον λόγο; Παρακαλούμε να αποδοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
 2. Ποια στοιχεία και ποιών ετών στοιχειοθετούν το ύψος του περιβαλλοντικού κόστους για την άρδευση από επιφανειακά νερά στην λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού; Βασίζονται σε παλιά δεδομένα ή έχουν επικαιροποιηθεί πρόσφατα; Να κατατεθούν τα αντίστοιχα έγγραφα.
 3. Για ποιους λόγους δεν προηγήθηκε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων και των αγροτών;
 4. Προτίθεστε να επανεξετάσετε το περιβαλλοντικό κόστος που υπάρχει στην εν λόγω απόφαση για την άρδευση με επιφανειακά νερά στην λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού;

 

 

Tags: , ,

Κελλας:Η ιστορική γνώση ολοκληρώνει τον άνθρωπο

«Κάθε χρόνο χιλιάδες Ελληνόπουλα επιλέγουν για τις σπουδές, ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού, καθώς η χώρα μας, εν έτει 2019, αδυνατεί να προσφέρει ανάλογες επιλογές. Οφείλουμε επιτέλους, να ευθυγραμμιστούμε με το διεθνές περιβάλλον και να κάνουμε άλμα προς τα εμπρός, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων και την φυγή των νέων μας στο εξωτερικό, με τις επιπτώσεις, που αυτή συνεπάγεται».

Ο Χρήστος Κέλλας, υποδεχόμενος στη Βουλή μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Πυργετού,  έθεσε ένα επίκαιρο θέμα, με αφορμή και τη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, που διεξήχθη στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ενημέρωσε τους μαθητές για την λειτουργία του Κοινοβουλίου, ενώ τους ενθάρρυνε να μελετήσουν την ελληνική ιστορία, καθώς, όπως επεσήμανε “η ιστορική γνώση και συνείδηση συμβάλλει στην ολοκλήρωση του ατόμου”.

«Διαβάστε τα βιβλία ιστορίας, μελετήστε τις πηγές τους, “βουτήξτε” στις ιστορικές περιόδους της χώρας, αντιληφθείτε τι πήγε λάθος και τι έγινε σωστά σε τούτο τον τόπο. Γνωρίζοντας ιστορία, γνωρίζετε τις ρίζες σας, γνωρίζετε την αλήθεια, αποφεύγετε άστοχες επιλογές και οδηγείστε στο μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια», τόνισε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ.

Τους μαθητές του Γυμνασίου Πυργετού, συνόδευαν ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Νίκος Χατζάρας και οι καθηγήτριες κκ. Φωτεινή Παπαπαναγιώτου, Φωτεινή Γιαννούλη, Φωτεινή Μίχου και Σοφία Αδελφοπούλου.

Tags: , ,

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:00 με τα παρακάτω θέματα:

Α) Επερώτηση της Περιφερειακής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»:
– για τα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου.

Β) Θέματα Ημερήσιας Διάταξης της Συνεδρίασης :

Θέμα 1ο: Επικύρωση Πρακτικών της 1ης Συνεδρίασης έτους 2019 (Πρακτικό 1/30-01-2019) του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Θέμα 2ο: Αντικατάσταση μελών στην Οικονομική Επιτροπή και στις Επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Θέμα 3ο: 1η Τροποποίηση Προϋπολογισμού 2019
Εισηγητής: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θέμα 4ο: Τριμηνιαία Έκθεση Εκτέλεσης Προϋπολογισμού 2018 – (Δ΄ Τρίμηνο).
Εισηγητής: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θέμα 5ο: Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην σύσταση Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Λάρισας με διακριτικό τίτλο «Open larissa A.E».
Εισηγητής: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θέμα 6ο: Τροποποίηση ΠΔΕ.
Εισηγητής: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θέμα 7ο: Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για αποκατάσταση γέφυρας «Κορακου» στον ποταμό Αχελώο.
Εισηγητής: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θέμα 8ο: Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην έκθεση “Kyνηγεσια 2019” που θα πραγματοποιηθεί στις 5-6-7 Απριλίου 2019 στο Εκθεσιακό Κέντρο MEC Παιανίας.
Εισηγητής: κ. Μπίλλης Απόστολος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Υδροοικονομίας και Κτηνιατρικής.

Θέμα 9ο: Ανακατάταξη με υποβίβαση της Π.Ε.Ο. από Τύρναβο έως Ελασσόνα μήκους 45 χλμ., από Δευτερεύον σε Τριτεύον Εθνικό Δίκτυο.
Εισηγητής: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θέμα 10ο: Παραχώρηση οχήματος – μηχανήματος καδοπλυντηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Π.Ε. Τρικάλων στο Δήμο Φαρκαδόνας.
Εισηγητής: κ. Μιχαλάκης Χρήστος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων.

Θέμα 11ο: Συνδιοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων.
Εισηγητής: κ. Λιούπας Νικόλαος, Θεματικός Aντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας, Απασχόλησης και Δια Βίου Μάθησης.

Θέμα 12ο: Έγκριση αθλητικών εκδηλώσεων για το έτος 2019 των Π.Ε Μαγνησίας & Σποράδων.
Εισηγητής: κ. Λιούπας Νικόλαος, Θεματικός Aντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας, Απασχόλησης και Δια Βίου Μάθησης.

Θέμα 13ο: Αθλητικές εκδηλώσεις για το έτος 2019 της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Εισηγητής: κ. Λιούπας Νικόλαος, Θεματικός Aντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας, Απασχόλησης και Δια Βίου Μάθησης.

Θέμα 14ο: Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Σχεδίου Χωρικής & Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) Δήμου Ζαγοράς Μαγνησίας.
Εισηγητής: κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης.

Θέμα 15ο: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά – βιοέλαια, ισχύος 0,995MW, φερομένης ιδιοκτησίας της Energy consulting & design ΙΚΕ, με διακριτικό τίτλο «Encore» που προτείνεται να εγκατασταθεί στη θέση «Κουρί» της Τ.Κ. Άνω Αργιλοχωρίου της Δ.Ε. Αλμυρού, του Δήμου Αλμυρού της ΠΕ Μαγνησίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εισηγητής: κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης.

Θέμα 16ο: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Αναβάθμιση και Λειτουργία του Υφιστάμενου Κέντρου Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής, της εταιρείας με την επωνυμία ¨DIGEA-Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.¨ στη θέση ¨Πηλιο¨ του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου» των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Εισηγητής: κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης.

Θέμα 17ο: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Κατασκευή τοιχείου αντιστήριξης από την Kassandra bay A.E. στην παραλία “Βασιλιάς” Σκιάθου, του Δήμου Σκιάθου, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Σποράδων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Εισηγητής:: κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης.

Θέμα 18ο: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) και Σχέδιο Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων (Σ.Δ.Ε.Α.) του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου μαρμάρων, έκτασης 86.000,00m, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «Sunny Ελληνικα ασβεστολιθικα μαρμαρα & πετρωματα μονοπροσωπη Ε.Π.Ε.», στη θέση «Περδικοράχη» της Τ.Κ. Φυλάκης, του Δήμου Αλμυρού, των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας»

Εισηγητής:: κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης.

Θέμα 19ο: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της δραστηριότητας “Ξενοδοχείο Princess”, φερόμενης ιδιοκτησίας ΕΛΠΑΡ Α.Ε., δυναμικότητας 264 κλινών, κατηγορίας πέντε αστέρων (5*), που εδρεύει και λειτουργεί στη θέση “Αγία Παρασκευή”, του Δήμου Σκιάθου, στις Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Εισηγητής: κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης.

Θέμα 20ο: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την επέκταση και λειτουργία της υφιστάμενης δραστηριότητας “Ξενοδοχειακό συγκρότημα αποτελούμενο από τα ξενοδοχεία Adrina Beach και Adrina Resort πέντε αστέρων (5*), συνολικής δυναμικότητας μετά την επέκταση 493 κλινών”, φερόμενης ιδιοκτησίας της Αντρινα Μπητς Α.Ε.Ξ.Τ.Ε., στη θέση “Αντρινα” του Δήμου Σκοπέλου, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Εισηγητής: κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης.

Θέμα 21ο: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) υφιστάμενης οδού Λεμάν και συνοδών της έργων στην περιοχή Αλυκές της Δ.Ε. Βόλου στο Δ. Βόλου της Π.Ε. Μαγνησίας.
Εισηγητής: κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης.

Θέμα 22ο: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Λειτουργία πολυκαταστήματος λιανικής διάθεσης – υπεραγοράς, φερόμενης ιδιοκτησίας της Jumbo A.E.E., που βρίσκεται εγκατεστημένο στο 2ο χλμ. της Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης», στο Δήμο Λαρισαίων της ΠΕ Λάρισας.
Εισηγητής: κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης.

Θέμα 23ο: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Νέα δραστηριότητα παραγωγής οργανικού εδαφοβελτιωτικού με εφαρμογή τεχνολογίας σειραδίων και επεξεργασίας αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) της “Τεδρα ανωνυμος τεχνικη περιβαλλοντικη εταιρεια” με δ.τ. “Tedra”, που πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση “Ρίζωμα – Καλούδα” της Τ.Κ. Γαλανόβρυσης του Δήμου Ελασσόνας της ΠΕ Λάρισας.

Εισηγητής: κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης.

Θέμα 24ο: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) υφιστάμενου εκκοκκιστηρίου βάμβακος με συγκρότημα παραγωγής καυσόξυλων και συγκρότημα αποξήρανσης αγροτικών προϊόντων, της «Καφανταρης-Παπακωστας Α.Β.Ε.Ε.», στο 10ο χλμ Καρδίτσας Λάρισας, στην Δ.Κ. Αγ. Θεοδώρων της Δ.Ε. Κάμπου του Δήμου Καρδίτσας.

Εισηγητής: κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης.

Θέμα 25ο: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την βελτίωση και ασφαλτόστρωση οδού «Μοσχόφυτου-Πολυνερίου» [Τμήμα:Διασταύρωση προς Βαλκάνο Πολυνέρι-Παναγία Πολυνερίου-οικισμός Μυλογόζι] οδός αρ. 10 του δευτερεύοντος επαρχιακού δικτύου, της ΠΕ Τρικάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Εισηγητής: κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης.

Θέμα 26ο: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία ενός Μικρού ΥδροΗλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ) της εταιρείας με την επωνυμία «Οικολογικη Ενεργειακη ΜΥΗΣ κλεινοβιτικο 2 Α.Ε.» με δ.τ. «ΜΥΗΣ Κλεινοβιτικο 2».
Εισηγητής: κ. Χαλέβας Κωνσταντίνος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης.

 

Tags: , ,

Επιδείνωση Καιρού το Σαββατοκύριακο

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Ε.Μ.Υ, που ισχύουν για το Σάββατο 23/02 και την Κυριακή 24/02 προβλέπεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές και τους πολύ ισχυρούς ανέμους ιδιαίτερα στα πελάγη.

 

Πιο αναλυτικά:

 

– Από την Παρασκευή 22/03 το βράδυ αναμένονται βροχοπτώσεις σε όλη τη Θεσσαλία και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου αναμένεται επιδείνωση των φαινομένων με έντονες χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές και σταδιακά και σε κάποιες πεδινές περιοχές, κάτι που θα συνεχιστεί και την Κυριακή. Προσοχή χρειάζεται σε περιοχές που θα έχουν χιονόστρωση, όπου το χιόνι θα παγώσει, κάνοντας τους δρόμους επικίνδυνους. Επιπρόσθετα τα φαινόμενα αναμένεται να επιφέρουν και ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους, ιδιαίτερα σε παραθαλάσσιες περιοχές. Το κύμα κακοκαιρίας πρόκειται να εξασθένηση από την Τρίτη 26/02/2019

Βάσει των δεδομένων αυτών η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας συστήνει:- Τον έλεγχο και καθαρισμό των φρεατίων των οδών αρμοδιότητας των Δήμων
– Τη μέριμνα από πλευράς πολιτών για τα φρεάτια και τις υδρορροές των ιδιοκτησιών
– Την αποφυγή στάσης στάθμευσης κατασκήνωσης πλησίον και εντός υδατορεμμάτων
– Την αποφυγή παραμονής η διέλευσης πεζών και οχημάτων σε περιοχές με έντονες κλίσεις πρανών
– Την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων σε περίπτωση εκδήλωσης και έξαρσης των φαινόμενων

Οι πολίτες καλούνται:

 • Να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατο τον έλεγχο του οχήματός τους
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Tags: , ,

Εορταστική εκδήλωση ΤΕΕ για τον νέο χρόνο στα Τρίκαλα

Σε μια εορταστική και ζεστή ατμόσφαιρα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ αποτελούμενη από τον πρόεδρο Λιάκο Νικόλαο, τον αντιπρόεδρο Καταβούτα Γεώργιο, τον γραμματέα Μπαταβάνη Απόστολο και τα μέλη Ζαφείρη Ευάγγελο και Μόκα Άγγελο, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της, την Τετάρτη, 20 Φεβρουάριου 2019, στο Barrouge (Ασκληπιού 18 & Καρανάσιου), με την τιμητική παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της πόλης και πλήθους μελών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε η συνεισφορά των αιρετών Μηχανικών από θέσεις ευθύνης στην Καλλικρατική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Tags: , ,

Η Κεντρική Οδός ενημερώνει για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Η Κεντρική Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από την από το Σάββατο 23-02-2019 μέχρι και τη Δευτέρα 25-02-2019, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, τους θυελλώδεις βόρειος βορειοανατολικούς ανέμους, καθώς και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπειρωτικής χώρας, της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, καθώς και της Θεσσαλίας, με τα φαινόμενα να αναμένονται εντονότερα στους νομούς Βοιωτίας και Φθιώτιδας, όπου αναμένονται κατά διαστήματα χιονοπτώσεις ακόμη και σε μηδενικό υψόμετρο.

Η Κεντρική Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων. Συνιστούμε στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν τα παρακάτω:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατώντης Κεντρικής Οδού στο 801 700 7000.(καθημερινά και Σάββατο από τις 8:00 έως τις 16:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00)
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδεςκαι να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.
 • Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμουστο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.
 • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκηςνα καλούν το 1075

Σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες υπενθυμίζουμε ότι:

 • Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
 • Η ταχύτητά με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.
 • Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Επισημαίνουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

 

Tags: , ,

Εκκλησία και Τέχνη τον 16ο αιώνα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, διοργανώνουν Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «Εκκλησία και Τέχνη στη Θεσσαλία τον 16ο αιώνα». Η συνάντηση πραγματοποιείται με αφορμή το κλείσιμο της περιοδικής έκθεσης «Ελπίδα και Πίστη», η οποία φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας από τις 2 Δεκεμβρίου 2018. Στην έκθεση προβλήθηκαν σημαντικά κειμήλια της εποχής, τα οποία παραχωρήθηκαν από τις μητροπόλεις και τις μονές της Θεσσαλίας, με σκοπό να φανεί η μεγάλη ανάπτυξη της εποχής, οικονομική και καλλιτεχνική, καθώς και ο ρόλος της τοπικής εκκλησίας. Θα παρουσιαστούν δεκαπέντε ανακοινώσεις με θέματα από την ιστορία και τέχνη του 16ου αιώνα, που αντιμετωπίζουν ζητήματα της τοπικής αγιολογίας, μοναχισμού, εκκλησιαστικής ζωγραφικής, μεταλλοτεχνίας και χρυσοκεντητικής.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το απόγευμα της Παρασκευής 1ης Μαρτίου (19.00-21.00) και το πρωινό του Σαββάτου (09.30 – 13.00), με ελεύθερη είσοδο.

 

Tags: , ,

Τοποθέτηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ.-Δημάρχου Μουζακίου Γ. Κωτσού στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Η έλλειψη του νερού που σημειώνεται σήμερα, με την παράλληλη “δραματική” ταπείνωση του υδροφόρου ορίζοντα στο Θεσσαλικό Διαμέρισμα,  υπαγορεύει  όσο ποτέ άλλοτε, τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων με  διαδοχικά και στοχευμένα βήματα για την εξασφάλιση αυτού του απαραίτητου αγαθού.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ένα έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποτελεσματική καταπολέμηση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, είναι αναμφισβήτητα το  έργο της μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου προς το Θεσσαλικό Κάμπο. Ένα έργο ημιτελές για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και η ολοκλήρωση του, θα συμβάλει ουσιαστικά και ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη της περιοχής και όχι μόνο.

Εκτιμώ ότι στην παρούσα κατάσταση πρέπει να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε δύο κατευθύνσεις, ώστε να στηρίξουμε τα έργα και κυρίως να τα δούμε το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώνονται.

Οι κατευθύνσεις είναι η νομική και η πολιτική:

1.Νομική στήριξη

Εν όψει της συζήτησης του όλου θέματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας επιβάλλεται η νομική υποστήριξη από την πλευρά μας να είναι η μέγιστη και εξαιρετικά τεκμηριωμένη προκειμένου να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο αρνητικής για το έργο απόφασης. Επιπρόσθετα οι νομικοί μας σύμβουλοι επιβάλλεται να συνεργαστούν με τους αντίστοιχους νομικούς του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει ενιαία νομική «γραμμή» από όλους τους επίσημους φορείς της πολιτείας μας, που εμπλέκονται με το έργο και να αποφευχθούν οι διαφοροποιήσεις που ζήσαμε κατά το παρελθόν

2.Πολιτική στήριξη

Παράλληλα επιβάλλεται να προωθήσουμε και να επιτύχουμε την αμέριστη πολιτική στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων που εμπλέκονται με το έργο της μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου προς το Θεσσαλικό κάμπο. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως η άμεση ολοκλήρωση του έργου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση να χρηματοδοτηθεί και το τελευταία στάδιο των εργασιών. Εξάλλου είναι αδιανόητο να υποστηρίζουν κάποιοι πως δεν υπάρχουν χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου, όταν η λαθροχειρία ενός και μόνο υπουργού θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει 5 φορές τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων της μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ και στην αναγκαιότητα κατασκευής του Φράγματος του Μουζακίου το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του έργου της μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία.

Η κατασκευή του φράγματος Μουζακίου στη φαράγγι του Πάμισου ποταμού, περίπου ένα (1) χιλιόμετρο νότια της πόλης του Μουζακίου αποτελεί το τελικό από την αλυσίδα των συνοδών έργων της μερικής μεταφοράς νερών του Αχελώου στην Θεσσαλική πεδιάδα.

Επειδή τα οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Μουζακίου  είναι πολλαπλά  κρίνεται σκόπιμο τόσο από περιβαλλοντικής, οικονομικής, ενεργειακής αλλά και αναπτυξιακής πλευράς η κατασκευή του  που σε συνδυασμό με την μερική μεταφορά των υδάτων του άνω ρου του Αχελώου θα είναι έργο πνοής και ανάπτυξης τόσο για το Μουζάκι όσο και για ολόκληρο τον Θεσσαλικό κάμπο. 

 

Tags: , ,

Δείπνο με τον χορηγό Ερμής Αγιάς-Λάρισας

Ευκαιρία χαλάρωσης ενόψει της δύσκολης συνέχειας του πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής κατηγορίας για τον Ερμή Αγιάς-Λάρισας.

Η εταιρία COMPO EXPERT, χορηγός της ομάδας, παρέθεσε σήμερα το βράδυ δείπνο σε διοίκηση, τεχνική ηγεσία και παίκτες στο «Κτήμα Νεφέλη» στην Αγιά, προσφέροντας την ευκαιρία στην «οικογένεια» του Ερμή να χαλαρώσει ενόψει της σαββατιάτικης αναμέτρησης με τον Εθνικό στο κλειστό της Νεάπολης.

Αυτονόητες οι ευχαριστίες από την ομάδα του Ερμή προς τον χορηγό της για την υπέροχη αυτή βραδιά.

Tags: , ,

Διακοπή νερού λόγω εκτέλεσης έργων ύδρευσης

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 14:00 θα γίνει διακοπή νερού λόγω εκτέλεσης έργων ύδρευσης στις παρακάτω οδούς:

 • 28ης Οκτωβρίου (από Ηπείρου μέχρι Οικονόμου εξ Οικονόμων)
 • Οικονόμου εξ Οικονόμων (από Παναγούλη μέχρι 28ης Οκτωβρίου)
 • Βουλγαροκτόνου (από Παναγούλη μέχρι 28ης Οκτωβρίου)
 • Ιάσονος (από Ηπείρου μέχρι Οικονόμου εξ Οικονόμων)

 

 

Tags: , ,

Μάξιμος:Το 2019 η χρονιά της Μεγάλης Αλλαγής

«Το 2019, όπως ήδη διαφαίνεται στον ορίζοντα, θα είναι η χρονιά της Μεγάλης Αλλαγής, η χρονιά που ο εφιάλτης της διακυβέρνησης της χώρας από τους δημαγωγούς της… πρώτης φορά αριστεράς θα λάβει τέλος». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του στην ΟΝΝΕΔ Λάρισας, με αφορμή την εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της οργάνωσης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, στο μήνυμά του επισημαίνει ότι «τα 4 προηγούμενα χρόνια βιώσαμε τη στασιμότητα της οικονομίας, την υπογραφή νέων αχρείαστων μνημονίων, την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, τα κάπιταλ κοντρολ και τον αφελληνισμό των τραπεζών, την επενδυτική άπνοια. Ταυτοχρόνως, σε κάθε τομέα επικράτησε το μότο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αριστεία είναι ρετσινιά, ενώ η αναξιοκρατία έγινε θέσφατο.

Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μας, οι περισσότεροι εξ αυτών, προσοντούχοι, να αναγκαστούν να μεταναστεύουν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Όσοι παρέμειναν, αναγκάζονται για να ξεφύγουν από την ανεργία, να καταφεύγουν στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας, οι οποίες στα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν αλματωδώς.

Στον χώρο της εκπαίδευσης, η κυρίαρχη κυβερνητική πολιτική είναι αυτή της εθνικής αποδόμησης, με εξωφρενικές αλλαγές στα βιβλία της ιστορίας, των αρχαίων ελληνικών και των θρησκευτικών. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας παρέδωσε τα κλειδιά σε συλλογικότητες βανδάλων, που δρουν υπό την προστασία του νόμου για το άσυλο, τρομοκρατώντας φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους, ενώ αρνείται να ανοίξει το δρόμο σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, που διαθέτει ακόμη και η Β. Κορέα».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει λέγοντας ότι «τα έργα και οι ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ οδεύουν στη λήξη τους. Σε λίγους μήνες ο ελληνικός λαός θα δώσει στις κάλπες ένα ανεπανάληπτο μάθημα σε όσους πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να παραπλανούν εσαεί με ψεύδη τους πολίτες. Η ώρα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη πλησιάζει. Για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε αυτά που μας στενοχωρούν και μας κρατούν δεμένους στο παρελθόν. Οι νέοι μας σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί ό,τι συμβεί αφορά πρωτίστως τους ίδιους και το μέλλον τους».

 

  None Found