Πρωτοσέλιδο

Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας


Στην κατασκευή σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές του Δήμου Αγιάς προχωρά το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του αναδόχου, σε φάση υλοποίησης εισέρχεται η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε ρέματα στους οικισμούς Στομίου, Ομολίου, Αμυγδαλής, Αγιοκάμπου και Νερομύλων και ο καθαρισμός της Λιμνοδεξαμένης Σκήτης. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 825.000 ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «Ξεκινάει το έργο του καθαρισμού δεκαεπτά ρεμάτων συνολικού μήκους 10χλμ   στο Δήμο Αγιάς, ενώ ταυτόχρονα προχωρά ο καθαρισμός της Λιμνοδεξαμενής Σκήτης. Μια δεξαμενή που έχει χωρητικότητα 10.000 κυβικά μέτρα νερού και λόγω πολυχρησίας είχε ελαττωθεί ο όγκος νερού και η χωρητικότητα της. Με τη συγκεκριμένη εργολαβία δημιουργούμε συνθήκες για μεγαλύτερη και ποιοτικότερη ποσότητα νερού στη Σκήτη. Με τον καθαρισμό των 17 ρεμάτων συνολικού μήκους 10χλμ δημιουργούμε  συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες και τις περιουσίες τους. Όλα αυτά τα έργα υλοποιούνται σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς. Σε μια δύσκολη περίοδο υλοποιούμε έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και μόχλευση στην πραγματική τοπική οικονομία».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας δήλωσε: «Υπογράψαμε σήμερα το πρώτο έργο από μια σειρά έργων που έρχονται για να επουλώσουν όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις προηγούμενες πλημμύρες. Το έργο αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων και του φράγματος στη Σκήτη. Είναι δυο σημαντικές παρεμβάσεις καθώς από τη μια δίνουμε ασφάλεια στον πολίτη και από την άλλη εξασφαλίζουμε τη δυνατότητα άρδευσης πολλών στρεμμάτων κυρίως με καστανιές στο Μαυροβούνι. Ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να προχωρήσει μια ακόμη σειρά έργων ώστε να είμαστε έτοιμοι για την καλοκαιρινή περίοδο και να δώσουμε τη δυνατότητα σε αγρότες και επαγγελματίες να λειτουργήσουν κανονικά».

Στοιχεία έργου

Καθαρισμός ρεμάτων

Η  παρούσα  μελέτη  αφορά τον  καθαρισμό της κοίτης σε διάφορες θέσεις χειμάρρων μέσα στα όρια του Δήμου Αγιάς. Επίσης  αφορά τον καθαρισμό της λιμνοδεξαμενής Σκήτης με την απομάκρυνση των προσχώσεων και την αποκατάσταση της στεγανότητας της. Στα πλαίσια των εργασιών στην λιμνοδεξαμενή θα κατασκευαστεί καταβαθμός συγκράτησης φερτών και ιρλανδική διάβαση στον πόδα του. Η απαίτηση  για την εκτέλεση του έργου προέκυψε μετά από  πρόσφατα  πολύ έντονα πλημμυρικά  φαινόμενα.

Η περιοχή του έργου βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Νομού Λάρισας και μέσα στα όρια του Δήμου Αγιάς.  Τα ρέματα στα οποία προβλέπονται επεμβάσεις βρίσκονται κυρίως στην περιοχή Στομίου και Ομολίου. Προβλέπεται  ο καθαρισμός της κοίτης με αφαίρεση των προσχώσεων και της βλάστησης  σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 Α/Α Ρέμα Μήκος (μ)
1 Στόμιο – ρέμα Καψάλα 176.19
2 Στόμιο – ρέμα Παπαρίζου ανάντι της επ. οδού 115.00
3 Στόμιο – ρέμα Παπαρίζου κατάντι της επ. οδού 45.92
4 Στόμιο – ρέμα Τραμουντάνα ανάντι της επ. οδού 381.95
5 Στόμιο – ρέμα Τραμουντάνα κατάντι της επ. οδού 550.00
6 Στόμιο – ρέμα Αμπελικη ανάντι της επ. οδού 213.69
7 Στόμιο – ρέμα Αμπελικη κατάντι της επ. οδού 590.00
8 Ρέμα 1 Επ.Ο. Στομίου-Ομολίου 869.39
9 Ρέμα 2 Επ.Ο. Στομίου-Ομολίου 704.87
10 Ρέμα 3 Επ.Ο. Στομίου-Ομολίου 680.83
11 Ρέμα 4 Επ.Ο. Στομίου-Ομολίου 639.25
12 Ρέμα 5 Επ.Ο. Στομίου-Ομολίου ανάντι της επ. οδού 176.73
13 Ρέμα 5 Επ.Ο. Στομίου-Ομολίου κατάντι της επ. οδού 258.00
14 Ρέμα Αμυγδαλής 607.18
15 Ρέμα Νερομύλων 2038.32
16 Αγιόκαμπος – Ρέμα Μπουρμπουλήθρα 1058.69
17 Αγιόκαμπος – Ρέμα Πουρί 693.08

 

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την αφαίρεση της επιφανειακής αυτοφυούς βλάστησης (καλαμιές κλπ), την αφαίρεση των φερτών και των απορριμμάτων καθώς και την εκρίζωση, κοπή και απομάκρυνση θάμνων και μεμονωμένων δένδρων που φράσουν την ροή.

Λιμνοδεξαμενή Σκήτης

Στη λιμνοδεξαμενή της ΤΚ Σκήτης έχουν δημιουργηθεί σημαντικές προσχώσεις από τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών, με αποτέλεσμα τη μείωση της χωρητικότητας της λιμνοδεξαμενής και της δυνατότητας συγκράτησης υδάτων. Απαιτείται ο καθαρισμός της λεκάνης της λιμνοδεξαμενής με την απομάκρυνση όγκου προσχώσεων που εκτιμάται σε 10.000 m3.

Περαιτέρω προβλέπεται η αποκατάσταση της στεγανοποίησης της λεκάνης στην περιοχή του υπερχειλιστή λόγω των διαβρώσεων που έχει υποστεί.  Η στεγάνωση προβλέπεται να γίνει  με μεμβράνη πολυαιθυλενίου (PE) επί αργιλικού υποστρώματος. Θα κατασκευαστεί καταβαθμός συγκράτησης φερτών στην θέση εκβολής του ρέματος  τροφοδοσίας της λιμνοδεξαμενής.  Ο καταβαθμός θα σταθεροποιήσει  την θέση και  θα την προστατεύσει από διαβρώσεις, ενώ θα συγκρατήσει τα φερτά ανάντι του καταβαθμού. Ο  καταβαθμός θα κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας C20/25. Το σκυρόδεμα εξομάλυνσης θα είναι κατηγορίας C8/10, ο χάλυβας οπλισμών θα είναι κατηγορίας S500.  Κατάντι του καταβαθμού συγκράτησης φερτών, θα κατασκευαστεί ιρλανδική διάβασης διέλευσης αγροτικής οδού.  Η διάβαση θα σταθεροποιήσει την κοίτη του ρέματος  προστατεύοντας την από διαβρώσεις. Παράλληλα θα  εξασφαλίσει την απαραίτητη βατότητα για τα διερχόμενα οχήματα.

Η διάβαση θα κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας C20/25. Το σκυρόδεμα εξομάλυνσης θα είναι κατηγορίας C8/10, ο χάλυβας οπλισμών θα είναι κατηγορίας S500.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος:Επιβάλλετε Περιβαλλοντικό Τέλος άρδευσης ή τσουχτερό πρόστιμο;
Επόμενο άρθρο Φυτοπροστατευτικά προβλήματα σε καλλιέργειες φιστικιάς