Tags: , ,

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για τη Γενετική του Ανθρώπου

Το ΠΜΣ «Γενετική του Ανθρώπου» έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο πεδίο της Γενετικής του Ανθρώπου, αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας για τη διάγνωση γενετικών νοσημάτων.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να στελεχώσουν ακαδημαϊκά/ ερευνητικά Ιδρύματα, κέντρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδιωτικά βιοϊατρικά και διαγνωστικά εργαστήρια, εταιρείες βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικές εταιρείες.
Η διάρκεια των σπουδών είναι 1 έτος. Υποβολή αιτήσεων από 27/6/2018 έως 28/9/2018

Tags: , ,

Στον Δήμο Τεμπών ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας

Την Τρίτη 26 Ιουνίου το πρωί επισκέφθηκε τον Δ.Τεμπών και τον δήμαρχο κ.Κώστα Κολλάτο ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας κ. Βασίλης Καραπιπέρης .

Η συνάντηση είχε περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα λόγω της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του κ.Καραπιπέρη στην αστυνομική διεύθυνση Λάρισας.
Στον νέο αστυνομικό Διευθυντή ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο, που έχει αναλάβει .
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αστυνόμευσης και ζητήματα συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Τεμπών και της ΕΛΑΣ με κεντρικό άξονα προτεραιότητας την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια του πολίτη στην καθημερινότητά του και την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκε ακομη ο Διοικητήςτου Α.Τ Τεμπών αστυνόμος Α’ κ.Πρόδρομος Χαρισμανίδης ,και απο την πλευρά του δήμου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Μιχάλης Καρατέγος ,οι αντιδήμαρχοι κ.Κώστας Τσεργάς Γεωργία Τσιόπα,και η πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ Κα Ξανθή Ζησάκη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μία κοινή ευχή, να συνεχιστεί η καλή συνεργασία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών.

Tags: , ,

Πηνειός: 361 μέρες απουσίας – Της Ρένας Καραλαριώτου

Η έναρξη του επιτυχημένου φεστιβάλ Πηνειού, ακόμα κι αν πλέον αφορά τέσσερις μέρες και όχι  εννέα ημέρες  όπως γινόταν στο παρελθόν, για μια ακόμη χρονιά, αποδεικνύει την συνέχεια που πρέπει, και οφείλει να έχει, η δημοτική διακυβέρνηση της πόλης. Ένας θεσμός της προηγούμενης δημοτικής αρχής, εμπλουτίζεται και ανανεώνεται από την επόμενη.

Φέτος το Φεστιβάλ Πηνειού ξεκίνησε με δυο χαρακτηριστικά: την μεγάλη προσέλευση των Λαρισαίων και τις θριαμβολογίες του κ. Καλογιάννη. Ο συνδυασμός των δυο αυτών στοιχείων αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την παταγώδη αποτυχία της δημοτικής του αρχής.

Όταν χιλιάδες συμπολίτες επιλέγουν για τέσσερις μόνο μέρες να κατέβουν στις όχθες του ποταμού, που διαπερνά την πόλη της Λάρισας, αυτό σημαίνει πως τις υπόλοιπες 361 μέρες δεν βρίσκουν κανέναν λόγο για να το κάνουν. Κι αυτό γιατί πολύ απλά, εδώ και τέσσερα χρόνια, η δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να συνδεθεί το ποτάμι με την καθημερινότητα και τη ζωή των κατοίκων της Λάρισας. Ο χρόνος για το ποτάμι μας σταμάτησε στα όποια  βήματα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια . Η νυν δημοτικη αρχη,  δεν έχει κάνει τίποτα, ώστε να συνδεθεί ο Πηνειός με το Αρχαίο Θέατρο της πόλης και το ιστορικό του κέντρο.

Μια δημοτική αρχή που δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης και την εξωστρέφειά της, για την ανάδειξη της ταυτότητας της και την σύνδεσή της με την τοπική οικονομία, δεν έχει άλλο δρόμο, παρά να «θριαμβολογεί», ευελπιστώντας πως με τον τρόπο αυτό θα παραπλανήσει του κατοίκους της.

Δυστυχώς μόλις τα φώτα του Φεστιβάλ σβήσουν, ο Πηνειός θα μείνει, και πάλι, μόνος και έρημος, περιμένοντας σχέδιο και δράσεις.

Από μια άλλη δημοτική αρχή όμως…

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Οι μαθητές Α΄ Λυκείου δεν γνωρίζουν πως θα εισαχθούν στα ΑΕΙ

«Κατανοώ ότι το αφήγημα της “ελεύθερης πρόσβασης” στα Πανεπιστήμια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε οικογένειες και παιδιά. Πόσο υπεύθυνο, όμως, είναι; Ακούγεται αναμφίβολα ευχάριστα στα αυτιά δεκάδων χιλιάδων μαθητών και των γονιών τους. Είναι, όμως, εγκληματικό μικροκομματικές λογικές να καθορίζουν την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας! Θα συμφωνήσω ότι το εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται αλλαγές, όχι, όμως, πυροτεχνήματα χωρίς να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Για ελάτε λίγο στη θέση των παιδιών που τελείωσαν την Α΄ Λυκείου και δεν γνωρίζουν με βάση τις αντιφατικές σας δηλώσεις με ποιο σύστημα θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια». Τα παραπάνω τόνισε ο αν. τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου με θέμα: «Σύγχυση για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση λόγω σειράς αντιφατικών δηλώσεων της κυβέρνησης».

 

Αδιάβλητες οι Πανελλήνιες…

Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «η απόφασή μου να καταθέσω αυτήν την ερώτηση υπαγορεύτηκε από αίσθημα ευθύνης πρωτίστως προς τους μαθητές, αλλά και τους γονείς, που “συναγωνίζονται” μαζί τους σε αυτήν την προσπάθεια εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλλά και τους εκπαιδευτικούς». Πρόσθεσε ότι «οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένας αδιάβλητος μηχανισμός εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αυτό είναι πραγματικά μια μεγάλη κατάκτηση της κοινωνίας μας. Οφείλουμε, λοιπόν, να διαχειριστούμε το ζήτημα των εξετάσεων με την επιβεβλημένη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Με λύπη μου, όμως, διαπιστώνω την επιπολαιότητα –για να μην χρησιμοποιήσω κάποιον βαρύτερο όρο- με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα. Έχω πλειάδα δηλώσεων, τόσο δικές σας κ. υπουργέ όσο και του Πρωθυπουργού, με τις οποίες πότε καταργείτε τις εξετάσεις και πότε τις επαναφέρετε».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάφερε ότι «θα περίμενα κάποια αυτοκριτική για λάθη και παραλείψεις που έγιναν αυτό το διάστημα, όπως για την ‘‘Τράπεζα των Θεμάτων’’ εάν ήταν σωστό ή λάθος η κατάργησή της και για την κατάργηση της βάσης εισαγωγής του ‘‘10’’ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με την κατάργηση της βάσης του ‘‘10’’ έμπαιναν οι περισσότεροι με ευκολία στα ΑΕΙ, αλλά οι γνώσεις τους δεν ανταποκρίνονταν στο επίπεδο του Ιδρύματος και τελικά κατέληγαν να είναι ‘‘αιώνιοι φοιτητές’’; Τώρα, με την “ελεύθερη πρόσβαση” που εσείς υπόσχεστε για τις σχολές χαμηλής ζήτησης, το πράγμα θα χειροτερέψει και θα έχουμε αυτή τη φενάκη, την αυταπάτη, οι γονείς να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους πέτυχαν στα Πανεπιστήμια και να δαπανούν για χρόνια οικονομικούς πόρους στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνούμε και τα παιδιά να μην παίρνουν ποτέ πτυχίο».

 

Ετοιμάζουν βαλίτσες

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «σήμερα που ανακοινώνονται οι βαθμοί των πανελλήνιων εξετάσεων, χιλιάδες οικογένειες θα ετοιμάσουν τις βαλίτσες των παιδιών τους για να μεταβούν στο εξωτερικό να σπουδάσουν. Αντί να έχουμε εισαγωγή φοιτητών και να είμαστε πόλος έλξης, ένα κέντρο εκπαίδευσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι μόνο, να προσφέρουμε εργασία σε νέους διδάκτορες και επιστήμονες, να φέρουμε ανάπτυξη με προσλήψεις νέων και διοικητικών υπαλλήλων, εμείς τους διώχνουμε. Στην Κύπρο, ξέρετε, πηγαίνουν καθηγητές από ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, οι οποίοι όσο ήταν εδώ, βεβαίως, κατακεραύνωναν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Νομίζω ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος δεν πρέπει να περιοριστείτε μόνο στη συζήτηση που ανοίξατε περί χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας. Θα πρέπει να δούμε υπαρκτά προβλήματα, να ξεπεράσουμε ιδεοληψίες και να θέσουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, προχωρώντας και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Τέλος, ο Θεσσαλός πολιτικός συνεχάρη «τα παιδιά που έγραψαν καλά» ευχόμενος «να πετύχουν στις σχολές που επιθυμούν, ώστε τελειώνοντας να προσφέρουν τις γνώσεις τους στην ελληνική κοινωνία. Αλλά και στα παιδιά που δεν πήγαν καλά θέλω να τους πω να μην απογοητεύονται, να αναζητήσουν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τα επόμενα βήματά τους».

 

Tags: , ,

Εξιχνίαση κλοπής από οικία – σχηματισμός δικογραφίας

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας περίπτωση κλοπής και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 30χρονου, για το αδίκημα της κλοπής. Ειδικότερα, όπως προέκυψε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας ο δράστης την (24-06-2018) στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, με το πρόσχημα πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων, εισήλθε σε οικία 86χρονου ηλικιωμένου και αφαίρεσε, χωρίς να γίνει αντιληπτός, το χρηματικό ποσό των (1.550) ευρώ.

Tags: , ,

Κέλλας: Θα ψηφίσουμε τη συμφωνία με τα Σκόπια

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και την δημοσιογράφο κ. Α. Βούζη παραχώρησε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κληθείς να σχολιάσει την ανεξαρτητοποίηση Βουλευτή των ΑΝΕΛ και τις αποχωρήσεις που σημειώνονται από το συγκυβερνών κόμμα καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε:

«Περισσότερο με αιφνιδίασε η στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας, όπου έδωσαν, ουσιαστικά, το “πράσινο φως” στους κ. Τσίπρα και Κοτζιά να υπογράψουν την πιο επιζήμια Συμφωνία για τη χώρα, παρά η μετέπειτα ανεξαρτητοποίηση του κ. Λαζαρίδη.

Τους δώσαμε την ευκαιρία να κάνουν πράξη όσα διατυμπάνιζαν τρία χρόνια τώρα, “ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας”, αλλά την “πέταξαν” για να παραμείνουν στις καρέκλες τους, παραχωρώντας όχι μόνο το όνομα, αλλά και γλώσσα και εθνότητα!

Όσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το πουλόβερ αρχίζει και ξηλώνεται και θεωρώ ότι έρχονται όλο και πιο κοντά».

Σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες της κυβέρνησης κατά της ΝΔ και των αιτιάσεων περί “συμφερόντων” που προσπαθούν να “ρίξουν” την κυβέρνηση, ο κ. Κέλλας ανέφερε:

«Κάθε φορά, που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βρίσκονται σε δύσκολη θέση, επινοούν εχθρούς και “υπόγεια” συμφέροντα.

Στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014 μιλούσαν για απόπειρες χρηματισμού βουλευτών, όπως του κ. Χαϊκάλη, ο οποίος πρόσφατα, όμως, υποστήριξε πως δικαιώθηκε ο κ. Σαμαράς. Στη συνέχεια, όταν έγιναν κυβέρνηση, μιλούσαν για πόλεμο από τα κανάλια και τώρα πάλι μιλούν για επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να “ρίξουν” την Κυβέρνηση.

Η παράσταση δεν κόβει πια εισιτήρια και ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται.

Η υπογραφή που έβαλαν στη Συμφωνία για τη Μακεδονία είναι πολύ βαριά, γι’ αυτό, αντί να ψάχνουν να βρουν ποιος φταίει, ας κοιτάξουν μόνο στον καθρέφτη τους».

Στη συνέχεια, ο κ. Κέλλας ρωτήθηκε για το τι θα συμβεί, εάν η  Συμφωνία με τα Σκόπια έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, ενώ η ΝΔ είναι κυβέρνηση:

«Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και το ξεκαθάρισε πρόσφατα και ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία, όποτε και αν αυτή έρθει στη Βουλή.

Υποχωρήσεις σε εθνικά θέματα δεν πρόκειται να κάνουμε», απάντησε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για τις κατηγορίες της Κυβέρνησης “ότι η ΝΔ δείχνει ανοχή σε φαινόμενα βίας, όπως οι προπηλακισμοί βουλευτών” αλλά και για “ακροδεξιά πτέρυγα”, ο Λαρισαίος πολιτικός σχολίασε:

«Το να κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ για ανοχή σε φαινόμενα βίας μοιάζει με ανέκδοτο!

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται αντιμέτωπος με όλα αυτά που εξέθρεψε ο ίδιος τα προηγούμενα χρόνια.

Όσο για τις κατηγορίες περί ακροδεξιάς πτέρυγας στη ΝΔ, να του θυμίσουμε ότι η Χρυσή Αυγή με τον ΣΥΡΙΖΑ έριξαν την Κυβέρνηση Σαμαρά.

Γι’ αυτό, μαθήματα Δημοκρατίας όχι στην ΝΔ».

Περαιτέρω, τέθηκαν, από τη δημοσιογράφο, τα θέματα της οικονομίας και της συνταγματικής αναθεώρησης, με τον Λαρισαίο Βουλευτή να υπογραμμίζει:

«Η επερχόμενη μείωση σε συντάξεις και αφορολόγητο, φέρουν φαρδιά – πλατιά τις υπογραφές Τσίπρα – Καμμένου.

Το πιο εύκολο για μας θα ήταν να αρχίσουμε την παροχολογία, αλλά ως υπεύθυνη δύναμη, εκείνο που λέμε είναι πως θα αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής.

Επενδύσεις και μείωση φορολογίας θα αποτελέσουν τους οδοδείκτες της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε και αυτό θα έχει άμεσο, θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν ενδιαφέρονται για την Συνταγματική Αναθεώρηση, απλά ελπίζουν ότι, φέρνοντας το θέμα στο προσκήνιο, θα μπορέσουν να αλλάξουν την ατζέντα και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις από την επιζήμια Συμφωνία που υπέγραψαν.

Για άλλη μια φορά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να “παίξουν” με τους θεσμούς της χώρας, προκειμένου να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη και για άλλη μια φορά θα αποτύχουν οικτρά».

Tags: , ,

ΤΕΕ: Περιφερειακή Ανάπτυξη και Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ήταν 26-05-1988 όταν ο τότε Νομάρχης Λάρισας, κ. Κουκουλάκης σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με θέμα «Επιλογές Τουριστικής Ανάπτυξης του Νομού Λάρισας» είχε προτείνει την κατασκευή στην περιοχή μας μιας πίστας αγώνων αγωνιστικών αυτοκινήτων (φόρμουλα 1) και μοτοσικλετών.

Κατάλληλος χώρος υπήρχε, που συγκέντρωνε πολλά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων καλή ποιότητα υπεδάφους και εύκολη πρόσβαση: το εγκαταλελειμμένο πεδίο θολής της Πολεμικής Αεροπορίας στον Αμπελώνα, επιφάνειας 1.235 στρεμμάτων. Τα σχέδια της πίστας ήταν έτοιμα και δεν επρόκειτο για απλές προτάσεις, αλλά για ολοκληρωμένη μελέτη για την κατασκευή μιας πίστας προδιαγραφών αγώνων Φ1 στην περιοχή της Λάρισας, που η Πολεμική Αεροπορία είχε παραχωρήσει. Τα σχέδια της πίστας είχαν την ευκαιρία να δουν και να πάρουν στα χέρια τους όσοι Έλληνες δημοσιογράφοι μπόρεσαν να παρευρεθούν στην ειδική παρουσίαση που έγινε στη θεσσαλική πρωτεύουσα στις 11 Μαρτίου παρουσία του κ. νομάρχη, του τέως υφυπουργού Αθλητισμού κ. Στ. Γιώτα και άλλων παραγόντων. Η πίστα της Λάρισας σχεδιάστηκε από την Πιρέλι, η οποία ανέλαβε και τη σχετική επένδυση για τις μελέτες. Επικεφαλής της ομάδας που σχεδίασε την πίστα ήταν ο Μάριο Μεζανότε, τεχνικός διευθυντής του τμήματος ελαστικών της Πιρέλι, ο οποίος, παρών στη Λάρισα, εξήγησε ότι η πίστα σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας της FIA αφού πάρθηκαν υπόψη αφ’ ενός οι ιδιομορφίες του εδάφους και αφ’ ετέρου οι δυνατότητες εκμετάλλευσης του χώρου από οικονομική, αισθητική κ.λπ. απόψεις. Το έδαφος της περιοχής είναι επίπεδο και γι’ αυτό οι τεχνικοί της Πιρέλι σκέφτηκαν ότι ήταν δυνατόν να πάρουν τα στοιχεία των ευθύγραμμων τμημάτων και των καμπυλών από καθιερωμένα σιρκουί όπως της Μόντζα, της Ίμολα, του Σίλβερστοουν, του Π. Ρικάρ και να τα συνδυάσουν μεταξύ τους.

Ήταν το 1912 όταν από την Λάρισα πέταξε το πρώτο πολιτικό αεροσκάφος. Έκτοτε το αεροδρόμιο Λάρισας – το αρχαιότερο στην Ελληνική Επικράτεια – άρχισε την λειτουργία του ως πολιτικό και το 1997 μετατράπηκε σε στρατιωτικό. Η δυνατότητα απορρόφησης μέρους του αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος της περιοχής οδήγησε στην εξέταση του ενδεχόμενου επαναλειτουργίας του και ως πολιτικό. Ενόψει των παραπάνω η Υ.Π.Α. προκήρυξε το 2002 τη μελέτη ζήτησης και ανάπτυξης αερομεταφορών της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλίας και Πιερίας ώστε να διευρυνθεί η εκ νέου λειτουργία του και ως αεροδρόμιο Πολιτικής Αεροπορίας.

Όλοι γνωρίζουμε πως ούτε πίστα φόρμουλα 1, ούτε πολιτικό αεροδρόμιο πλήρους λειτουργίας διαθέτει η Θεσσαλία. Τα παραπάνω δύο παραδείγματα παρατίθενται για να προβληματίσουν τον αναγνώστη, ως προς το που θα ήταν σήμερα η Θεσσαλία, αν τελικά εκείνα τα σχέδια υλοποιούνταν.

Και πάμε στο σήμερα. Θεσσαλία, Ιούνιος 2018. Μετά από ένα χρόνο συζητήσεων πρόκειται να γίνει μία τεράστια αλλαγή για όλη τη Θεσσαλία: αυτή της συγχώνευσης των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Άραγε μετά από 30 χρόνια τι θα λέμε πάλι; Γιατί δεν έγινε; Ή πώς έγινε αυτή η συγχώνευση;

Το συγκεκριμένο θέμα μιας και έχει άμεση σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και με τρόπο λήψης αποφάσεων απασχόλησε το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.

Για το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας η συγχώνευση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι μία ευκαιρία για την ανάπτυξη της οικονομίας της Θεσσαλίας στις επόμενες δεκαετίες. Μία ευκαιρία για τη θωράκιση της οικονομίας της, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ευημερία των Θεσσαλών πολιτών.

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2011) με τίτλο «Connecting Universities to Regional Growth: A Practical Guide» επισημαίνει τη σημασία των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την περιφερειακή ανάπτυξη είτε μέσω ενός παθητικού είτε μέσω ενός ενεργητικού ρόλου. Επιπρόσθετα, στην ΕΕ οι στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για την έξυπνη εξειδίκευση αποτελούν προϋπόθεση για  όλα τα κράτη-μέλη και τις περιφέρειες για να λάβουν κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Η θεσσαλική οικονομία και το μέλλον αυτής έχει σχέση και με τα θεσσαλικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια συγχώνευσης οφείλει να είναι μέρος μίας ευρύτερης στρατηγικής οικονομικής, ακαδημαϊκής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Απόφαση που δεν λαμβάνει υπόψιν αυτά τα κριτήρια μας βρίσκει ως Θεσσαλούς πολίτες αλλά και ως επιστημονικό φορέα αντίθετους.

Επιπλέον, στην οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς το που διοχετεύουμε τους ελάχιστους πόρους μας, ώστε αυτοί να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστή στην οικονομία μας. Δυστυχώς δεν είχαμε ποτέ, πόσο μάλλον τώρα, χρήματα για πέταμα.

Η βελτίωση της περιφερειακής οικονομίας απαιτεί την αξιοποίηση και την ενίσχυση της εξειδίκευσης και των οφελών της οικονομίας κλίμακας.

Αν και η ενημέρωσή μας για το εν λόγω εγχείρημα ήταν μόνο μέσω των δημοσιευμάτων στον Τύπο, καλέσαμε τους δύο πρυτάνεις σε ειδικές συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής, για να μας εκθέσουν τις προτάσεις τους, με μόνο τον Πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας να ανταποκρίνεται σε αυτήν την πρόκληση. Ταυτόχρονα ενημερωνόμαστε από τον Τύπο για το σχετικό διάλογο όπου έχει εμπλακεί και η αυτοδιοίκηση, διεκδικώντας φυσικά ότι καλύτερο για αυτή και τους πολίτες της.

Εκτίμησή μας είναι πως κάθε πολιτική απόφαση που λαμβάνεται, προκειμένου αυτή να μπορεί να χαρακτηρίζεται λογική, θα πρέπει να μεγιστοποιεί το όφελος του συνόλου των συμμετεχόντων που αφορά. Αυτό εξάλλου επιτάσσει και η Επιστήμη της Λογικής. Κάθε άλλο θα χαρακτηριζόταν απλά παράλογο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να υπάρχουν όλα εκείνα τα κριτήρια (ακαδημαϊκά και άλλα), που θα υποστηρίζουν την όποια απόφαση ως λογική.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, συμβάλλει στον εν λόγω διάλογο δίνοντας στους εμπλεκόμενους μία τεχνοκρατική προσέγγιση για την κατάσταση στη Θεσσαλία. Μία προσέγγιση που εκτιμούμε πως οι αρμόδιοι στα κέντρα λήψης σχετικών αποφάσεων θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους, μαζί με όποια επιπλέον κριτήρια έχουν οι ίδιοι θέσει.

Ποια είναι λοιπόν η εξειδίκευση στη Θεσσαλία; Σε ποιες περιοχές; Πως θα συνδέσουμε ενεργά τα αναγκαία για περιφερειακή ανάπτυξη ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις χωρικές εξειδικεύσεις ώστε να τις ισχυροποιήσουμε και να τις κάνουμε ανταγωνιστικές σε εθνική και διεθνή κλίμακα; Στα δύο πρώτα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η παρούσα προσέγγιση. Το τελευταίο ερώτημα είναι θέμα καθαρά της πολιτικής ηγεσίας.

Για τους παραπάνω λόγους, η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας συνεδρίασε λαμβάνοντας υπόψιν την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής και  προτάσεις Μόνιμων Επιτροπών αναφορικά με την εξειδίκευση στη Θεσσαλία ανά οικονομικό κλάδο και ανά Π.Ε., αλλά και με την αναγνώριση της προσβασιμότητας βάσει των έργων υποδομής μεταφορών στην Περιφέρειά μας, και αποφάσισε τα παρακάτω :

 1. Το όποιο σχέδιο συγχώνευσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Θεσσαλίας οφείλει να λάβει υπόψιν:
 • την εξειδίκευση ανά Περιφερειακή Ενότητα, στην Θεσσαλία καθώς η αξιοποίηση αυτής σε συνδυασμό με τις τοπικές οικονομίες κλίμακος, θα συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην οικονομική ανάπτυξή της.
 • την προσβασιμότητα του εκπαιδευτικού ιδρύματος τόσο μεταξύ των Θεσσαλικών πόλεων όσο και των αστικών κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
 1. H εξειδίκευση στην Θεσσαλία ανά Περιφερειακή Ενότητα βάσει Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και απασχόλησης κατά το 2015 (τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από ΕΛ.ΣΤΑΤ.) έχει ως εξής:
 • Οι ΠΕ Λάρισας & Καρδίτσας παρουσιάζουν οικονομική εξειδίκευση στον πρωτογενή τομέα με την ΠΕ Καρδίτσας να είναι ισχυρή και ως προς την απασχόληση στον ίδιο τομέα.
 • Η ΠΕ Μαγνησίας παρουσιάζει οικονομική εξειδίκευση στους τομείς των κατασκευών και “χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών, μεταφορές και αποθήκευση, δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης” χωρίς αντίστοιχη όμως εξειδίκευση ως προς την απασχόληση.
 • Η ΠΕ Τρικάλων παρουσιάζει εξειδίκευση τόσο ως προς την ΑΠΑ όσο και ως προς την απασχόληση στον κλάδο «Τέχνες, διασκέδαση, ψυχαγωγία, άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών, μη διαφοροποιημένες δραστηριότητες νοικοκυριών που αφορούν την παραγωγή αγαθών».
 1. Να κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς αυτή η απόφαση αυτή μαζί με την εργασία «Στατιστική Επεξεργασία Δεδομένων Παραγωγικότητας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας την τελευταία 10ετία – Συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ» όπως αυτή θα τροποποιηθεί με την ενσωμάτωση της απόφασης αυτής και των σχετικών εισηγήσεων των Μόνιμων Επιτροπών.
 2. Το όποιο σχέδιο συγχώνευσης πρέπει να απαντά, πέραν όλων των άλλων, στο πώς το νέο ίδρυμα θα στηρίξει αποτελεσματικά την περιφερειακή ανάπτυξη της Θεσσαλίας, μέσω των παρακάτω κατευθύνσεων:
 • της βελτίωσης της περιφερειακής καινοτομίας μέσω της έρευνας, της διάχυσης γνώσεων και καινοτομιών και της μεταφοράς τεχνολογίας
 • της προώθησης της επιχειρηματικότητας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιχειρήσεων
 • της συμβολής στην ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και των δεξιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο
 • της βελτίωσης της κοινωνικής ισότητας και της κοινωνικής συνοχής μέσω της τοπικής ανάπτυξης και της ανάδειξης του χώρου που τα φιλοξενεί.

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Πρόγραμμα Κινηματογραφικής Λέσχης Νίκαιας

Την Δευτέρα  2/7 και στις 9.15 το βράδυ η Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας θα προβάλλει την παιδική ταινία animation “LEGΟ:Η ταινία”.

O Εμμετ ο χτίστης, ένας συνηθισμένος και τυπικός χαρακτήρας LEGO, έχει κατά λάθος χαρακτηριστεί ως «ο Εκλεκτός», o «άνθρωπος» – κλειδί για τη σωτηρία του κόσμου. Ετσι, εντάσσεται σε μια μυστική αντιστασιακή οργάνωση. Καθήκον του είναι να σώσει τον κόσμο από τον δολοπλόκο ηγέτη President Business, ο οποίος έχει αποφασίσει να διαφυλάξει το κατεστημένο με τον πιο απλό τρόπο: Θα κολλήσει τους πάντες στις θέσεις τους. Αυτό όμως είναι ένα «ταξίδι» για το οποίο ο Εμμετ και η παρέα του είναι εντελώς απροετοίμαστοι! Πολύ όμως απροετοίμαστοι! Τρομερά απροετοίμαστοι! Απροετοίμαστοι όσο δεν πάει άλλο!

Η πρώτη κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστές τα LEGO είναι γεγονός. Η σκηνοθεσία είναι των Φιλ Λορντ και Κρίστοφερ Μίλερ («21 Jump Street», «Cloudy with a Chance of Meatballs»), σε σενάριο των Νταν Χέιγκμαν, Κέβιν Χέιγκμαν, Φιλ Λορντ και Κρίστοφερ Μίλερ.

Σε μια κωμωδία χωρίς όρια, με εικόνες χωρίς ορίζοντα, δεν είναι μόνο τα παιδιά που θα ενθουσιαστούν με την «Ταινία Lego»: είναι και οι μεγαλύτεροι, που χωρίς ίχνος προσπάθειας θα παραδοθούν σε μια ευκαιρία να αδειάσουν το μυαλό τους και να σκεφτούν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ενώσουν δυο πλαστικά τουβλάκια για να φτιάξουν ένα νέο, μαγικό κόσμο, όπως παλιά.

Η είσοδος είναι δωρεάν και η προβολή θα γίνει στον κήπο του Νηπιαγωγείου

Tags: , ,

Ο γλυπτός ποταμός της Λάρισας στο φόρουμ του βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης

Με έργο του Δήμου Λαρισαίων “Κώδικες Νερού στο κέντρο της Πόλης , ο Γλυπτός Ποταμός της Λάρισας”   εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα στην 20η Συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο «Φόρουμ Εθνικών Επιλογών του Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης που διοργανώθηκε στο Daugavpils της Λετονίας από τις 19 εως τις 21 Ιουνίου 2018.

Το Βραβείο Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης συγκεντρώνει τα υποδειγματικά επιτεύγματα των συμβαλλομένων κρατών στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο.  Οι εργασίες αυτές προωθούν μέσα από τα παραδείγματα  διαχείρισης του τοπίου την εδαφική διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο αποτελεί σήμερα την πρώτη διεθνή συνθήκη που βασίζεται στην αρμονική ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών αναγκών, την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, αποκλειστικά αφιερωμένο στην ενίσχυση των τοπίων. Σκοπός της είναι η προώθηση της προστασίας, της διαχείρισης και του σχεδιασμού των ευρωπαϊκών τοπίων, και η οργάνωση της διεθνούς  συνεργασίας  στον τομέα αυτό.

Το πεδίο εφαρμογής της είναι πολύ ευρύ, καλύπτει φυσικές, αστικές και περιαστικές περιοχές, είτε χερσαίες, είτε υδάτινες είτε θαλάσσιες. Συνεπώς, η Σύμβαση δεν αφορά μόνο τα αξιοσημείωτα τοπία αλλά και τα τοπία της καθημερινής ζωής και τους υποβαθμισμένους χώρους. Το τοπίο αναγνωρίζεται τώρα ανεξάρτητα από την εξαιρετική αξία του, διότι όλες οι μορφές του καθορίζουν την ποιότητα του, τη ζωή των πολιτών και αξίζει να ληφθούν υπόψη στις πολιτικές τοπίου.

Δεκατρία σχέδια υποβλήθηκαν από τα συμβαλλόμενα κράτη στην ευρωπαϊκή σύμβαση για το τοπίο το στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την ευκαιρία της 5ης Συνόδου 2016-2017 του Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε, σύμφωνα με  τον κανονισμό περί απονομής του τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης που προτάθηκε από την επιτροπή διαγωνισμού και τη διευθύνουσα επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι αρμόδια για την εφαρμογή του αποφάσισε :

 1. να απονείμει το βραβείο τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης της ευρωπαϊκής σύμβασης για το τοπίο, για την 5η Σύνοδο του Βραβείου 2016-2017 στη Λετονία με θέμα «η αποκατάσταση του φρουρίου του Daugavpils» για την προστασία των πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων του, και στο Δημοτικό Συμβούλιο Daugavpils, Λετονία

 

 1. να αναγνωρίσει τη μεγάλη αξία καθενός από τα επιτεύγματα που παρουσιάστηκαν από 12 κράτη: Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Νορβηγία, για την 5η Σύνοδο του Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2016-2017 και να τα καταστήσει γνωστά στο ευρύ κοινό ως πηγή έμπνευσης.

  Στη παρουσίαση της Ελλάδας  συμμετείχαν ο Ανέστης Γουργιώτης  Δρ Μηχανικός χωροταξίας και Πολεοδομίας, από τη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Νέλλα Γκόλαντα Γλύπτρια πολεοδομικού τοπίου μεγάλης κλίμακας, η Ευαγγελία   Γιοβρή αρχιτέκτων μηχανικός, Msc, Γενική Διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων, και η Ειρήνη Σταθακοπούλου αρχιτέκτων μηχανικός από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων.

Εκ μέρους του Δήμου ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη Maguelonne DéjeantPons Secrétaire exécutive de la Convention européenne du paysage Council of Europe / Conseil de lEurope   για όλη τη διοργάνωση της υπέροχης αυτής συνάντησης, αλλά και την Ειρήνη Κλαμπατσέα  Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που με το ενδιαφέρον της έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο Λαρισαίων να προβάλει τη πόλη μας σε όλη την Ευρώπη.

Στον τιμητικό έπαινο που απονεμήθηκε αναγράφεται ότι:

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναγνώρισε και εκτίμησε την ιδιαίτερα αξία του έργου και συνέστησε να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό για την υποδειγματική του αξία, ως πηγή έμπνευσης.

Το έργο:  Αναπτύσσοντας κώδικες νερών στο κέντρο της Πόλης της Λάρισας: ο Γλυπτός Ποταμός της Λάρισας συμβολίζει την επιβεβαίωση της συνέχειας ενός τοπίου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.  Το έργο προσφέρει κλείδες αναγνώρισης της ιστορικότητας της περιοχής και είναι σχεδιασμένο σε ένα «γλυπτό» περιβάλλον με βάση καλλιτεχνικές πρακτικές που τονίζουν τη σημασία και το ρόλο του νερού, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο του αστικού χώρου. Η πόλη επανέκτησε την προηγούμενη αξία της μέσα από ένα τοπίο που πιστοποιεί το παρελθόν της, προς όφελος της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

 

Εκτός από την παρουσίαση του γνωστού βίντεο της Ν. Γκόλαντα «Αναπτύσσοντας κώδικες νερών στο κέντρο της πόλης της Λάρισας: ο Γλυπτός ποταμός της Λάρισας» που προβλήθηκε στη 15η Μπιενάλε της Βενετίας και αποτέλεσε και το βίντεο της υποψηφιότητας της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Τοπίο, έτυχαν ιδιαίτερα ένθερμης υποδοχής και τα εκπαιδευτικά διαδραστικά προγράμματα, με αφορμή το βίντεο του Γλυπτού Ποταμού που μοιράστηκε από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στα σχολεία της Λάρισας, προγράμματα που έγιναν το χειμώνα που πέρασε στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας – Μουσείο Κατσίγρα και στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Την παράσταση «έκλεψε» το βίντεο που ετοίμασαν οι νηπιαγωγοί του 3ου δημόσιου νηπιαγωγείου Φιλιππούπολης με προγράμματα που συνδύασαν τη μυθολογία με τη φύση. Όπως δε τονίστηκε ιδιαίτερα από τους αρμόδιους του  Συμβουλίου της Ευρώπης, αυτές οι πολύ μικρές ηλικίες αποτελούν και τους καταλληλότερους δέκτες πρόσληψης και εμπέδωσης μηνυμάτων.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, με τη Λάρισα, για πρώτη φορά συμμετείχε στο 10χρονο θεσμό των βραβείων του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Τοπίο και εντάχθηκε στο χάρτη της Alliance των Ευρωπαϊκών Τοπίων με την «κουκίδα» της Λάρισας

 

 

 

Tags: , ,

Υπόμνημα του ΣΒΘΚΕ σχετικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος απηύθυνε υπόμνημα προς τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχετικά με αιτήματα που διατυπώνουν επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου, τα οποία αφορούν σε καθυστερήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου και του ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020. Το Υπόμνημα εστάλη και στους κ.κ. Ιωάννη Δραγασάκη, Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Χαρίτση, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στρατή Ζαφείρη, Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας και Λόη Λαμπριανίδη, Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Ειδικότερα στο Υπόμνημά του ο Σύνδεσμος αναφέρει τα εξής:

Όσον αφορά στον Αναπτυξιακό Νόμο, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Α. Έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος από την ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου (24 μήνες) και ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασιών που αφορούν στον Α΄Κύκλο και σχετίζονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την έκδοση των οριστικών πινάκων κατάταξης και των αποφάσεων υπαγωγής, ενώ σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο προβλεπόταν ότι η διαδικασία αυτή θα είχε ολοκληρωθεί εντός διμήνου από την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής.

Β. Ο σχεδιασμός πολλών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον Α’ Κύκλο, προέβλεπε την αξιοποίηση των φορολογικών κινήτρων για την χρήση του 2017 δεδομένου ότι αυτό επέτρεπε το χρονοδιάγραμμα του θεσμικού πλαισίου.

Γ. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν υλοποιήσει μεγάλο μέρος των επενδυτικών τους σχεδίων, έχοντας υπόψη το ανωτέρω χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα να δέχεται σοβαρές πιέσεις το ταμειακό τους πρόγραμμα.

Ο Σύνδεσμος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για:

1.      Την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων και την άμεση έκδοση των αποφάσεων υπαγωγής.

2.      Την επιτάχυνση των διαδικασιών που συνδέονται με ενέργειες πλήρους ενεργοποίησης των διαδικασιών ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων για την παραμετροποίηση και την ενεργοποίηση του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, τους ελέγχους και τις πιστοποιήσεις προόδου των έργων κ.α.

3.      Την Άμεση Έκδοση της ΚΥΑ των Υπ. Οικονομίας & Οικονομικών για την εξειδίκευση του τρόπου Υπολογισμού, τα Δικαιολογητικά, το Περιεχόμενο της Δήλωσης Φορολογικής Απαλλαγής κλπ που προβλέπεται στο άρθρο 20, παρ. 1, περ. δ του ν. 4399/16.

4.      Την αξιοποίηση της δικαιούμενης ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής και για την χρήση του 2017, εφόσον λάβει χώρα πιστοποίηση πρόοδου της επένδυσης, εντός του 2018 και εκκρεμεί η καταβολή δόσεων φορολογίας εισοδήματος της χρήσης 2017.

Όσον αφορά στις δράσεις του ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020 ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι:

Έχουν προκηρυχθεί διάφορες δράσεις ενίσχυσης που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριότητων, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Ωστόσο, εντοπίζονται σημαντικές δυσχέρειες & καθυστερήσεις τόσο στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, όσο και στην εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου – πιστοποίησης, μετά την ένταξη των επενδυτικών σχεδίων στη χρηματοδότηση των Δράσεων Ενίσχυσης, όπως για παράδειγμα οι μεγάλες καθυστερήσεις στην λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύεων (ΠΣΚΕ).

Ενδεικτικά, οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι για την Δράση «Αναβάθμιση Πολύ Μικρών & Μικρών Επιχειρήσεων για την Ανάπτυξη τους στις Νέες Αγορές» η διαδικασία αξιολόγησης & ένταξης διήρκησε σχεδόν 18 μήνες.

Εκτός αυτού, οι εφαρμογές του ΠΣΚΕ για την συγκεκριμένη Δράση δεν έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, όπως για παράδειγμα αναφέρουν ότι δεν είναι ακόμη δυνατή η υποβολή Αίτησης Τελικού Ελέγχου, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ολοκληρώσει τα επενδυτικά τους σχέδια και θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην υποβολή της αντίστοιχης αίτησης.

Παρόμοια προβλήματα & καθυστερήσεις παρουσιάζονται και σε άλλες Δράσεις Ενίσχυσης όπως το πρόγραμμα ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΕΞΩ, του οποίου η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης προχωρά με αρκετά αργούς ρυθμούς.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αρμόδιοι αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα των αιτημάτων των επιχειρήσεων, την κρισιμότητα που αυτά εμπεριέχουν αναφορικά με την υποβοήθηση των επιχειρήσεων στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών κονδυλίων και ότι θα μεριμνήσουν, ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών ενίσχυσης των αναπτυξιακών προσπαθειών των επιχειρήσεων που θα συμβάλλουν στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: Μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΕ στα προγράμματα του Ταμείου Συνοχής

Να αυξηθεί τουλάχιστον στο 85% από 70% που προβλέπεται τώρα το ποσοστό συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα προγράμματα του Ταμείου Συνοχής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27, πρότεινε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για την Πολιτική Συνοχής στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, των Γενικών Γραμματέων Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτη Κορκολή και Αγροτικής Πολιτικής  & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπου Κασίμη και του Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Rudolf Niessler.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) και η Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης (DG EMPL), ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Η νέα Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης όσο και τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, θα πρέπει να εστιάσουν σε κρίσιμους τομείς σημαντικούς για τη χώρα και τις Περιφέρειές της με εξειδικεύσεις και διαφοροποιήσεις ανά Περιφέρεια, έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιζητούμενο αναπτυξιακό αποτέλεσμα για το σύνολο της χώρας.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της χώρας, για έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της αναπτυξιακής στρατηγικής για τη νέα περίοδο, απαιτείται να προϋπάρξουν τρεις βασικές παράμετροι:
-Η περιφερειακή διάσταση της νέας ΣΕΣ, με την ενεργό συμμετοχή των Περιφερειών στην κατάρτισή της / σύνταξή της.

-Η αρχιτεκτονική της νέας ΣΕΣ σε Επιχειρησιακά Προγράμματα, με βασικό στοιχείο αυτής της αρχιτεκτονικής, 13 μεγάλου προϋπολογισμού Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), πολυτομεακά και πολυταμειακά, των οποίων οι πόροι θα πλησιάζουν την συνολική κατανομή των πόρων της Χώρας για τη νέα περίοδο. Με αυτή την Αρχιτεκτονική θα σχεδιασθεί και θα εφαρμοσθεί η Περιφερειακή Πολιτική της Χώρας, ενώ δεν νοείται «πολυταμειακό» ένα Πρόγραμμα, όταν συγχρηματοδοτείται από δύο Ταμεία με πολύ μικρή συμμετοχή ενός Ταμείου, του οποίου μάλιστα τους πόρους τους «διοικούν» και τους κατευθύνουν, σε συγκεκριμένες δράσεις και με συγκεκριμένους τρόπους, κεντρικές Υπηρεσίες και Φορείς των Υπουργείων.
-Βασική παράμετρος έγκαιρης και αποτελεσματικής εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και κυρίως των Περιφερειακών Προγραμμάτων της νέα περιόδου, είναι ένα απλοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ), μέσω του οποίου την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη διαχείρισης των ΠΕΠ θα έχουν οι αντίστοιχες Διαχειριστικές Αρχές (σύμφωνα με τον Κανονισμό), χωρίς τις δήθεν συντονιστικές παρεμβάσεις κεντρικών Υπηρεσιών Υπουργείων».

 

Tags: , ,

ΣΘΕΒ: Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων των νέων

O Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας πραγματοποίησε την Πέμπτη 28 Ιουνίου ημερίδα με θέμα την “Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων των νέων και Ασφαλή Χρήση των Social Media“, στα γραφεία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (όπως το Facebook, Instagram κ.λπ.) έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν τι κινδύνους μπορεί να κρύβει η  κάθε δραστηριότητα τους στα socialmedia, δεν μπορούν φυσικά και να προφυλαχθούν από αυτούς.

Στόχοι της ημερίδας ήταν να προσφέρει στους συμμετέχοντες γνώσεις και πρακτικές:

 • Πώς μπορούν να κάνουν ασφαλή χρήση των socialmedia
 • Τι κίνδυνοι υπάρχουν και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν
 • Τι ευκαιρίες (απασχόλησης, εκπαίδευσης) μπορεί να βρει κάποιος μέσω των socialmedia
 • Ποιες είναι οι σημαντικότερες ψηφιακές δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες και ενισχύουν το βιογραφικό
 • Ποια εργαλεία και μεθοδολογίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να αναπτύξουν αυτές τις ψηφιακές δεξιότητες.

Εισηγητές της ημερίδαςήτανη κα Τζούλια Μπαχούση και η κα Μαρία Δαλακούρα, εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν στελέχη επιχειρήσεων.

Tags: , ,

Ομόφωνη επανεκλογή Μάξιμου ως Εισηγητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΔΣΟ

«Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή προς το πρόσωπό μου,καθώςκαι έμπρακτη αναγνώριση του έργου που επιτελέσαμε ως σήμερα, την ομόφωνη επανεκλογή μου στη θέση του Εισηγητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Είναι ιδιαίτερα θετικό γεγονός η συγκρότησητου ΠαρατηρητηρίουΠαραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Χριστιανών, που υπήρξε προσωπική μου πρόταση και όραμα». Τα παραπάνω δήλωσεοΕισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλοςμετά την επανεκλογή του στη θέση αυτή κατάτην επετειακή Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ, για τα 25 χρόνια του θεσμού, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός,υπογράμμισεακόμη ότι«η ΔΣΟ, ένας διεθνής Οργανισμός που ιδρύθηκε το 1993 στην Ορμύλια της Χαλκιδικής,είναι ένας θεσμός στον οποίο η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η έδρα της Γραμματείας είναι στη χώρα μας, όπως επίσης εκ του καταστατικού της ΔΣΟ ο Γενικός Γραμματέας είναι Έλληνας. Ο Οργανισμός αυτός, με τη συμμετοχή 25 χωρών με Ορθόδοξους βουλευτές μπορεί και πρέπει να έχει ουσιαστικότερο ρόλο και παρέμβαση στη διεθνή κοινότητα. Η Ορθοδοξία μπορεί να αξιοποιηθεί και διπλωματικά από την Ελλάδα, καθώς είναι πεδίο σύγκλισης και συναντίληψης λαών στην ευρύτερη περιοχή μας και όχι μόνο.

Σεμια εποχή που σε πολλά καυτά σημεία του πλανήτη οιχριστιανοί βρίσκονται κυριολεκτικά υπόδιωγμόν,ένας μόνιμος λειτουργικός μηχανισμός παρακολούθησης και καταγραφής των παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους,μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην άμβλυνση του φαινομένου. Δενείναι δυνατόνχριστιανικοί πληθυσμοί να βρίσκονται έρμαια της όποιας αυθαιρεσίας, να βιώνουν συνθήκες κατατρομοκράτησης της ζωής τους, να στερούνται των ελαχίστων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, και εμείς να μένουμε απλοί θεατές. Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει έναν θεσμό με ισχυρόπαρεμβατικό ρόλο, αν αναβαθμιστεί αποφασιστικά. Και το Παρατηρητήριο είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για το λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της ΔΣΟ, που ενέκριναν την πρότασή μου, όπως επίσης και για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου να συνεχίσω να εργάζομαι από τη θέση του Εισηγητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Tags: , ,

Αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου σε καλλιέργειες με πεπονιές

Αναμένεται η είσοδος  του  περονόσπορου  στις πρώιμες   μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες με πεπονιές μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, στα Σερβωτά Τρικάλων, καθώς και σε περιοχές των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας όπου υπάρχει η καλλιέργεια.

  Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα  μικρές, κίτρινες στρογγυλές ή γωνιώδεις κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων ενώ στην κάτω επιφάνεια εμφανίζονται  υπόλευκές εξανθήσεις οι οποίες αργότερα  γίνονται μαύρες.

   Συνθήκες ανάπτυξης: Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 5-28 0C (άριστη θερμοκρασία 16-220C) και υψηλή σχετική υγρασία. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του. Θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 30 0C, εμποδίζουν την ανάπτυξη της ασθένειας.

 Καταπολέμηση: Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα (ελάχιστες κηλίδες) και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8-10 ημέρες.

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.

Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

  Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, deltamethrin,Cypermethrin  κ.α.

 

ΑΦΙΔΕΣ

Την εμφάνισή τους έκαναν οι αφίδες στις υπαίθριες καλλιέργειες της πεπονιάς.

Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων.

  Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου.

  Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα  φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Pirimicarb,Pyrimeprozine,thiamethoxarb,deltamethrin,Cypermethrin,Abamectin,tau-flavalinate κ.α

ΠΡΟΣΟΧΗ   Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της πεπονιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

 

 

Tags: , ,

Αναβάλλονται, λόγω πένθους, οι εκδηλώσεις στο Δήμο Κιλελέρ

Ύστερα από πρόταση του προέδρου Αχιλλέα Βαρδακούλη, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλελέρ, ακυρώνονται λόγω του πένθους για το Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κυρό Ιγνάτιο, οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στις Κοινότητες Νίκαιας, Διλόφου και Μελίας.  Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος. Τόσο ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος όσο και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρίζος Κομήτσας, στη σύντομη παρέμβασή τους μίλησαν για το ήθος και την προσφορά  του μεταστάντος ποιμενάρχη.

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί