Ειδήσεις

Νέα δωρεά από τον Γ. Διαμαντή στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας


Ο επίτιμος δικηγόρος, γνωστός ποινικολόγος  και συλλέκτης κ. Γιάννης Διαμαντής έκανε σήμερα μεγάλη δωρεά στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Συγκεκριμένα παρέδωσε:

Τέσσερις πίνακες ζωγραφικής ναΐφ καλλιτεχνών: τον πίνακα του Χρήστου Καγκαρά με τίτλο «Της γης χαμόγελα», τον πίνακα με τίτλο «Αραμπατζήδες» της Έλλης Κουρτζή και τον πίνακα με τίτλο « Η ζωή στον Ταρσανά Παγασών στα ευτυχισμένα  προπολεμικά χρόνια» του Ν.Α. Χριστοπούλου.

Επίσης, τρία παλαιά κεντήματα σε πλαίσια, ένα σχέδιο με σταυρό του 1920, ένα περίτεχνο σχέδιο παλαιό και τμήμα επίσημης σκοπελίτικης φορεσιάς σε ξυλόγλυπτο πλαίσιο του σπουδαίου Σκοπελίτη καλλιτέχνη Ιωάννου Κριτσίλη.

Ακόμη, τρεις περίτεχνες ενδυμασίες της αείμνηστης συζύγου του Ελευθερίας.

Τέλος, έναν πίνακα του λαϊκού ζωγράφου Παντόλφι με θέμα «Θέατρο Σκιών» .

Την τελετή παράδοσης της δωρεάς τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Διαμαντή, εξαίροντας την ευαισθησία του ως ενεργού πολίτη. Τόνισε, πως ο κ. Διαμαντής με τις δωρεές του πλουτίζει τις συλλογές των  μουσείων της πόλης, καθώς ο ίδιος έχει ήδη δωρίσει πίνακες στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και με τη μεγάλη του προσφορά στο ΛΙΜΛ. Έκλεισε λέγοντας, πως για τον ίδιο δεν είναι έκπληξη η σπουδαία αυτή συμπεριφορά του δωρητή και τον ευχαρίστησε γι’ ακόμα μια φορά.

«Οι δωρεές είναι οξυγόνο για την πολιτιστική μας κληρονομιά», επισήμανε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ Πάνος Σάπκας. «Οι δωρητές, άνθρωποι γενναιόδωροι, έχουν συναίσθηση του χρέους μας προς τις επόμενες γενιές. Η προσφορά του κ. Διαμαντή, σεμνή και ουσιαστική, λειτουργεί παραδειγματικά για όσους στην εποχή μας κάνουν το ελάχιστο και σ’ ανταπόδοση περιμένουν το μέγιστο. Το όφελος δεν αφορά μόνο το Λαογραφικό Μουσείο ή πρόσφατα τη Δημοτική Πινακοθήκη όπου ο κ. Διαμαντής δώρισε έργο του Λουκά Βενετούλια, αλλά ολόκληρη την κοινωνία» τόνισε.

Η πρόεδρος του Συλλόγου του ΛΙΜΛ κ. Εύη Παπαχατζοπούλου ευχαρίστησε τον κ. Διαμαντή, υπενθυμίζοντας ότι μαζί με τους αείμνηστους ιδρυτές του Μουσείου Γιώργο και Λένα Γουργιώτη, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά  μέλη του Μουσείου. «Η δωρεά του αυτή δηλώνει αναγνώριση της ποιότητας του επιστημονικού έργου του Μουσείου και της απρόσκοπτης λειτουργίας του χάρη στη Δημοτική Αρχή».

Η υπεύθυνη του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού ευχαρίστησε τον κ. Διαμαντή λέγοντας πως η πράξη του αποτελεί δείγμα μεγαλοσύνης από έναν συλλέκτη που μέσω ενός μεγάλου Μουσείου κάνει κτήμα όλων αντικείμενα που με τόση αγάπη και αφοσίωση συνέλλεξε. Επίσης, τον διαβεβαίωσε πως τα έργα του θα αναδειχθούν και θα αξιοποιηθούν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο.

Ο επίτιμος δικηγόρος, γνωστός ποινικολόγος  και συλλέκτης κ. Γιάννης Διαμαντής ευχαρίστησε όλους για το έργο που επιτελούν στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Τόνισε, πως η πορεία και η ανάπτυξη του Μουσείου τον δικαίωσαν ως ιδρυτικό μέλος και τον βεβαίωσαν ότι μπορεί να εμπιστευτεί  στο μουσείο μέρος της σπουδαίας συλλογής του.

Στην τελετή παράδοσης της δωρεάς παραβρέθηκαν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Τσιλιμίγκας, μέλη του Δ.Σ και μέλη του Συλλόγου.

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Στον αέρα η ελληνικότητα των προϊόντων της Μακεδονίας
Επόμενο άρθρο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του Μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης