Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι φοιτητές

25 Οκτωβρίου 2019

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στη Λάρισα τις τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα  την Τετάρτη 23/10, οι φοιτητικοί σύλλογοι ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ προχώρησαν σε 3ωρο αποκλεισμό του ιδρύματος για να γίνουν γνωστά τα αιτήματα τους και να αναδειχθεί η κατάσταση που υπάρχει στα τμήματα. Καθ όλη τη διάρκεια του αποκλεισμού έγινε συζήτηση από τα μέλη των ΔΣ των συλλόγων με όλους τους φοιτητές για την τραγική κατάσταση που υπάρχει στο ίδρυμα, με την έλλειψη καθηγητών, με την κατάσταση στις εργαστηριακές ομάδες και κυρίως για το μέλλον και το αντίκρισμα των πτυχίων παλιών και νέων τμημάτων. Επιπλέων, έγινε συζήτηση και για τα σχέδια της Κυβέρνησης της ΝΔ που έρχονται μέσα από το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο με την εξίσωση πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων και πανεπιστημίων.

Επίσης, έγινε ενημέρωση για το κοινό σχέδιο δράσης των συλλόγων το επόμενο διάστημα με κορύφωση την συμμετοχή στο Πανελλαδικό Φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Πέμπτη 31/10. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό οι φοιτητές την ίδια μέρα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο μαζί με το εργατικό κέντρο Λάρισας που έγινε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας απέναντι στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα δράσης των συλλόγων:

 • Συνεχίζουμε τις ενημερωτικές συνελεύσεις στα τμήματα με δημιουργία επιτροπών αγώνα.
 • Νέα Γενική Συνέλευση ΣΤΕΦ την Τετάρτη 30/10 στη 13:00 (μεγάλο Αμφιθέατρο).
 • Συμμετοχή στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 31/10 στην Αθήνα. Αμέσως μετά προχωράμε σε πανελλαδικό συντονισμό των συλλόγων των πρώην ΤΕΙ.
 • Παρασκευή 1/11 στη 13:00 πανθεσσαλική κινητοποίηση στην Σύγκλητο του Π.Θ.
 • Δευτέρα 4/11 φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας.
 • Κυριακή 10/11 Συμμετέχουν στην πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ.

Η ομιλία της Αναστασίας Χατζηβασίλη, μέλος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της ΣΕΥΠ στο συλλαλητήριο:

«Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είμαστε σήμερα εδώ, μαζί με τους εργαζόμενους και το εργατικό Κέντρο Λάρισας!

Είμαστε σήμερα εδώ μετά από αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων στη ΣΤΕΦ και τη ΣΕΥΠ.

Αυτό το διάστημα οι φοιτητές βρισκόμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δικαιώματα μας στα σπουδές και το μέλλον κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ, που ήρθε με φόρα να ολοκληρώσει το αντιεκπαιδιευτικό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον αγώνα μας διεκδικούμε:

 • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που έχουμε σήμερα στα τμήματα του πανεπιστημίου και του πρώην ΤΕΙ.
 • Όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα! Όχι στην αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.
 • Κατάργηση των εμποδίων που μας βάζουν οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις στο να πάρουμε πτυχίο, όπως είναι τα ποσοστά και οι αλυσίδες. Να μην διαγραφεί κανένας φοιτητής που έχει περάσει τα Ν+2 έτη σπουδών.

 Παλεύουμε ενάντια στο απαράδεκτο για το λαό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση της  ΝΔ την επόμενη εβδομάδα.

 Γιατί ως αυριανοί εργαζόμενοι είμαστε δίπλα στις διεκδικήσεις του ταξικού εργατικού κινήματος.

Οι φοιτητές βγαίνουμε κερδισμένοι στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας μόνο όταν δρούμε ενωμένοι με τα σωματεία και με τους εργαζόμενους. Έτσι χαλάμε τα σχέδια της Κυβέρνησης.

 Μέσα στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση φέρνει «σαν τον κλέφτη» την τροπολογία για την παραπέρα ισοτιμία ιδιωτικών κολεγίων εξωτερικού με τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

 

 • Συνεχίζει από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ! Εξισώνει τα πτυχία μας με τα κολέγια, γενικεύει το καθεστώς απλήρωτης «δόκιμης εργασίας» και για αποφοίτους από χώρες εκτός ΕΕ, προκειμένου να τους αναγνωρίζεται η πρόσβαση στο επάγγελμα.
 • Ενισχύει την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων! Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν αποφοίτους διετών, τετραετών, πενταετών σπουδών και απόφοιτους κολεγίων, που όλοι θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας με ισοπεδωμένα δικαιώματα, θα είναι εγκλωβισμένοι σε συνθήκες ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης δουλειάς. Η συγκεκριμένη τροπολογία θα γίνει όχημα για περαιτέρω πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των φοιτητών!

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ. Υλοποιεί όλους τους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης που οι φοιτητές είχαμε καταδικάσει με τους αγώνες μας, συνεχίζει να σαρώνει κάθε δικαίωμα που έχει μείνει όρθιο.

 

Το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει δεν λύνει ούτε ένα πρόβλημα από αυτά που έχουμε αλλά τα κάνει χειρότερα!

 

 • Κλείνει σε ακόμα περισσότερους φοιτητές το δρόμο προς τη μόρφωση, ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς. Με τη διαγραφή των φοιτητών στ Ν+2 έτη σπουδών, τη μείωση των μετεγγραφέντων, την εισαγωγή βάσης του 10.
 • Συνεχίζει την υποβάθμιση των πρώην τμημάτων ΤΕΙ που έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να υπολειτουργούν με ελάχιστο αριθμό μόνιμου διδακτικού προσωπικού, να είναι στον αέρα το εξάμηνο πολλών τμημάτων αφού πολλά μαθήματα δεν διδάσκονται.

 Συνεχίζουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα! Σπάμε τη σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια. Με τους αγώνες μας κάνουμε κουρελόχαρτο την κατάργηση του ασύλου, που στόχο είχε να φιμώσει εμάς για να μπορούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα να δρουν ανεμπόδιστα στις σχολές.

Συνεχίζουμε με τις αποφάσεις των συλλόγων μας, συμμετέχουμε στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 31/10.»

 

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


  None Found
Ιούλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031EC