Ειδήσεις

Η Ομιλία του Γιώργου Τσούγκρα


Ομιλία του Γιώργου Τσούγκρα, μέλος του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, στην συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προυπολογισμό του 2019

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Λίγες μέρες μετά την πανελλαδική απεργία που κάναμε στις 28/11, κόντρα στην υπονομευτική προσπάθεια της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, είμαστε ξανά στο δρόμο οι εργαζόμενοι, μαζί με τους αγρότες που ξαναβγαίνουν στο δρόμο, για να διαδηλώσουμε την θέλησή μας να διεκδικήσουμε τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στην ικανοποίηση των δικών μας αναγκών και όχι των λίγων, την θέλησή μας ότι δεν δεχόμαστε να ζούμε με την κοροϊδία, τα ψέματα και τα ψίχουλα κυβέρνησης και εργοδοσίας, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στο νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό της φοροληστείας και των πλειστηριασμών, που ετοιμάζεται να ψηφίσει σε λίγο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ένα προϋπολογισμό που επικαιροποιεί στην πράξη και τα 3 μνημόνια, τους πάνω από 700 εφαρμοστικούς νόμους, ενώ προσθέτει νέα βάρη στις πλάτες του εργαζόμενου λαού και ας τον βαφτίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως τον πρώτο μεταμνημονιακό, ο οποίος δήθεν έρχεται να αποκαταστήσει αδικίες.

Οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην εξαπάτηση των εργαζομένων, κρύβοντας ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετεί, το μόνο που μπορεί να δώσει στους εργαζόμενους και στα λαικά στρώματα, είναι αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες, μπαλώματα και επιδόματα πείνας, βάζοντας τους να αναμετριούνται  με τα όρια της φτώχειας που όλο και κατεβαίνουν.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των φτωχών στρωμάτων, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν δυσβάσταχτους έμμεσους και άμεσους φόρους που αυξάνονται κατά 1 δις. ευρώ, ΕΝΦΙΑ, με διατήρηση των κουτσουρεμένων συντάξεων & μισθών.

Μειώνει –935 εκ. ευρώ την επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία, -275 εκ. ευρώ την δαπάνη για τις συντάξεις, – 63 εκ. ευρώ το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας των 361 ευρώ που παίρνει μόλις το 10% των ανέργων, ενώ αυξάνει +191 εκ. ευρώ, το κονδύλι για επιδότηση εργοδοτών, για ολιγόμηνες προσλήψεις πάμφθηνου εργατικού δυναμικού.

Μειώνει – 65 εκ. ευρώ την κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία, που προστίθεται στις περσινές μειώσεις – 363 εκ. ευρώ, γεγονός που θα μεγαλώσει τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και την πληρωμή των ασθενών, ανάλογα στα σχολεία, στους Δήμους, που σε πολλούς πλέον τα ίδια έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και φορολογία, ξεπερνούν την κρατική χρηματοδότηση, για να βγαίνουν έτσι τα ματωμένα πλεονάσματα ύψους 3,6% του ΑΕΠ, δηλαδή 6,9 δισ. ευρώ για το 2019 και να διασφαλίζονται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Ακόμα και την εξισορρόπηση του ελλείμματος από την αναβολή της μείωσης των συντάξεων, θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και τα φτωχά λαικά στρώματα, αφού περικόπτονται κοινωνικές δαπάνες που αφορούν τα λαϊκά στρώματα, όπως τα σχολικά γεύματα -190 εκ. ευρώ, για την δημιουργία μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης -140 εκ. ευρώ, η επιδότηση φτωχών ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα -240 εκ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, με επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών και μείωση της φορολογίας του.

Κι αν αυτά αφορούν μόνο τα όσα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, πρέπει να προστεθούν άλλα μέτρα, όπως η κατάργηση της όποιας προστασίας απέμεινε της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, για να ανακουφισθούν οι τραπεζικοί όμιλοι από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων.

Την ίδια στιγμή, τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πολιτικής θα στέκονται στις ουρές, θα ψάχνουν στα ψιλά γράμματα των διαφόρων νόμων αν πληρούν «όρους και προϋποθέσεις», δηλαδή αν δικαιούνται μερικά ψίχουλα, αν θα πάρουν «εφάπαξ» πίσω ένα από τα δεκάδες που τους έκλεψαν τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη ο κρατικός προϋπολογισμός ξεχειλίζει από “αντίμετρα” προς το κεφάλαιο. Όπως για παράδειγμα, τα 1,1 δισ. περίπου ευρώ, μόνο για τις απαλλαγές ή μειώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων και άλλων πρώτων υλών, σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, αεροπορικές εταιρείες, μεγαλοξενοδόχους και ιδιωτικές κλινικές.

Είναι οι ενισχύσεις στο κεφάλαιο με την επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους έως 25 ετών, την μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, την μείωση της φορολογίας και στα διανεμόμενα κέρδη στους μετόχους επιχειρήσεων από 15% σε 10%, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και οι αγρότες δεν έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο όπως έχουν οι εφοπλιστές.

Αυτή είναι η πραγματικότητα της μεταμνημονιακής εποχής και της καπιταλιστικής ανάπτυξης και δεν μπορούν να την κρύψουν, ούτε με τα ψέματα, ούτε με τα ψίχουλα από τα ματωμένα πλεονάσματα. 

Η δήθεν μεταμνημονιακή εποχή, δεν περιλαμβάνει την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά την εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του άθλιου νόμου Βρούτση της Ν.Δ, που έλεγε ότι θα καταργήσει, με τον οποίο καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και καθορίζει τον κατώτερο μισθό ο εκάστοτε υπουργός εργασίας, με βάση την δημοσιονομική κατάσταση και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, ο οποίος λέει ότι δεν έχει αντίρρηση να δωθούν 20-30 ευρώ αύξηση τον μήνα, αρκεί η κυβέρνηση να τους μειώσει την εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά, δηλαδή να χτυπήσει περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία, που αυτοί με τις κυβερνήσεις τους καταλήστευσαν επι δεκαετίες.

Επίσης τα θεατρικά σόου χειροκροτημάτων και πανηγυρισμών από τους βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης στη Βουλή, για την αναβολή της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς», που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να κρύψουν την πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα, που λέει ότι η κυβέρνηση δεν καταργεί τις πάνω από 27 μεγάλες περικοπές που έχουν ήδη γίνει στις συντάξεις από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναιρεί τις μεγάλες μειώσεις στις νέες συντάξεις που έφερε η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου στους νέους συνταξιούχους που βγήκαν στην σύνταξη μετά τον Μάη του 2016, ο οποίος διατηρείται άθικτος. Δεν διασφαλίζει σε μόνιμη βάση τους συνταξιούχους και διατηρεί το «πάγωμα» όλων των συντάξεων για τα επόμενα 4 τουλάχιστον χρόνια. Δεν καταργεί την αύξηση της παρακράτησης στον κλάδο υγείας στις κύριες συντάξεις, από το 4% στο 6% και στις επικουρικές από 0% σε 6%, που επέβαλαν με το 3ο μνημόνιο. Δεν αναιρεί την απόφασή της, για πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ σε εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν καταργεί την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 που έφεραν με το νόμο Κατρούγκαλου, ούτε την μείωση κατά 20% των κατώτερων συντάξεων σε όσους συνταξιούχους δεν συμπληρώνουν τα 67.

Καμιά σύνταξη δεν έσωσαν. Η αναβολή της νέας μείωσης των συντάξεων για τους παλιούς συνταξιούχους, έγινε για προεκλογικούς λόγους και θα επανέλεθει αργότερα.

Επιπλέον με τα περισσότερα άρθρα του νόμου για την αναβολή της νέας περικοπής των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων, παρέχονται νέες διευκολύνσεις για την ενίσχυση της δράσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, πατώντας στον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος νόμος  έφερε το πνεύμα και το γράμμα του αντιασφαλιστικού νόμου Πινοσέτ, αφού την κοινωνική αναδιανεμητική ασφάλιση την μετέτρεψε σε ανταποδοτική και σε ατομική ευθύνη για να στέλνονται οι εργαζόμενοι, είτε στα επαγγελματικά ταμεία, είτε σε ιδιωτικές εταιρείες για συμπληρωματική ασφάλιση.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Κανείς πλέον δεν πρέπει να πιστεύει τα ψέματα της κυβέρνησης, για τέλος των μνημονίων, ότι σιγά-σιγά αρχίζει η επιστροφή όσων μας έκλεψαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι μπαίνουμε στην «κανονικότητα».

Ενώ μας έκλεψαν ολόκληρα καρβέλια, μοιράζουν ή υπόσχονται ψίχουλα, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, για να νομιμοποιήσουν την κλοπή των καρβελιών. Οι εργάτες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαικά στρώματα και η νεολαία μας, να τους τιμωρήσουν και στις εκλογές, ενισχύοντας τους συνεπείς αγωνιστές που παλεύουν για την υπεράσπιση των ταξικών μας συμφερόντων.

Οι σκυλοκαβγάδες του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, δεν έχουν να κάνουν με τα προβλήματά μας, αλλά με το ποιος από τους δυο τους, παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα για να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική.

Δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των εργατοϋπαλλήλων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικρών ΕΒΕ και αγροτών, με την καπιταλιστική ανάπτυξη, που ξεδιάντροπα η κυβέρνηση την βαφτίζει «δίκαιη». Μέσα στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη και αυτό μας το δείχνουν καθαρά μια σειρά κλάδοι που βρίσκονται σε πορεία ανάπτυξης χρόνια τώρα, αλλά οι εργαζόμενοι υποφέρουν.

Τα όσα λέει η κυβέρνηση για την μείωση της ανεργίας, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αφού από τις λίστες των ανέργων, έφυγαν πάνω από 500.000 άνεργοι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, αφού η πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας είναι προσωρινές (8μηνα, 2μηνα ή μερικής απασχόλησης). Το 1 εκατομμύριο άνεργοι, οι εκατοντάδες χιλιάδες ευκαιριακά απασχολούμενοι, απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, δείχνουν την πραγματικότητα της «μεταμνημονιακής» εποχής.

Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να ζούμε στην φτώχεια και την ανεργία.

Καμία ανοχή σ’ αυτές τις πολιτικές, καμία αυταπάτη και μείωση των απαιτήσεων, ούτε και απογοήτευση.

Διεκδικούμε σταθερά:

  1. Μονομερή ολοσχερή διαγραφή του χρέους. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων με Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ.
  2. Να καταργηθεί ο νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Λεβέντης και καθορίζει τον κατώτατο μισθό με νόμο η κυβέρνηση. Άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  3. Να καταργηθεί το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Άμεση επαναφορά και υποχρεωτικότητα όλων των ΣΣΕ, σε όλες τις επιχειρήσεις, για όλους τους εργαζόμενους. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
  4. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας. Πλήρη, σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο– 35ωρο– 5θήμερο. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Ασφάλεια στη δουλειά.
  5. Επίδομα 600 ευρώ το μήνα, σε όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
  6. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Όχι σε νέα μείωση του αφορολόγητου. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
  7. Απαγόρευση πλειστηριασμών σπιτιών για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη στις τράπεζες, το δημόσιο, τους δήμους. Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει την κύρια κατοικία. Να σταματήσουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.
  8. Να καταργηθεί ο νόμος «Κατρούγκαλου» και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και επιστροφή όλων των κλεμμένων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ.
  9. Αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στη δουλειά από ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Αποφασιστική ενίσχυση του προσωπικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ.
  10. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων που λείπουν στα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, μόνιμου προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς, στα ασφαλιστικά ταμεία.
  11. Υποδομές & μέτρα προστασίας του λαού με αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα. Δημόσιες δωρεάν υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, δημόσιες δωρεάν κατασκηνώσεις για τις εργατικές οικογένειες.
  12. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.

 

Ταυτόχρονα οφείλουμε να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που γίνονται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, Ρωσία και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενάντια στην συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σ’ αυτούς, η οποία δεν διστάζει να μετατρέψει την Λάρισα και όλη τη χώρα σε Αμερικανονατοϊκό ορμητήριο πολέμου, για ν’ αναβαθμίσει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου στο μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της ευρύτερης περιοχής σε Βαλκάνια και Μεσόγειο, δίνοντας 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ για πολεμικούς σχεδιασμούς του.

Ούτε οι έλληνες εργαζόμενοι, ούτε καμιάς άλλης χώρας, δεν πρέπει να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των εμπόρων όπλων, των εφοπλιστών.

Να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών κατασκοπευτικών ντρόουνς στην 110 Π.Μ, στις Βάσεις και στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων της χώρας μας, ενάντια σε κάθε αλλαγή συνόρων, ενάντια σε κάθε προσπάθεια περιστολής των λαικών δικαιωμάτων.

Να αποκρούσουμε τις φασιστικές, εθνικιστικές, σοβινιστικές, ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής και άλλων οργανώσεων, που αξιοποιεί η αστική τάξη και ο ιμπεριαλισμός, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, για να υπερασπίζει το σύστημά της και τα συμφέροντα της.

Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και πρόσφυγες, όχι μόνο σήμερα που είναι παγκόσμια ημέρα του μετανάστη, αλλά μόνιμα, γιατί τέτοια ημέρα κάθε χρόνο, περισσεύει η υποκρισία ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κυβερνήσεων και κομμάτων, προκειμένου να κρύψουν την αντιμεταναστευτική πολιτική τους και τις αιτίες που οδηγούν στη μετανάστευση, την άγρια εκμετάλλευση, τους ανταγωνισμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που οδήγησαν ξανά στη μετανάστευση εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, κυρίως νέους εργαζόμενους. Που θέλουν τους μετανάστες εργάτες χωρίς δικαιώματα, για να ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης για ολόκληρη την εργατική τάξη. Που ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Που κλείνουν σύνορα, κλιμακώνουν την καταστολή, καλλιεργούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που επί των ημερών της εξακολουθούν να θαλασσοπνίγονται μετανάστες στο Αιγαίο, να χάνουν τη ζωή τους από το κρύο στον Έβρο, να απανθρακώνονται στα δρομολόγια – θανάτου των διακινητών.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλεί σε οργάνωση και κοινή πάλη τους μετανάστες εργάτες, που αποτελούν τμήμα της εργατικής τάξης, για να σφυρηλατηθεί η ταξική ενότητα, ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών, απέναντι στο κεφάλαιο, στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, για την κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, για διακρατικές συμφωνίες μεταφοράς των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στη χώρα προέλευσής τους. Για ανοιχτούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης, για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα, για την ασφαλή μετακίνηση προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Για την νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς, την απλοποίηση των διαδικασιών και κατάργηση των παραβόλων για έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων των μεταναστών.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαικά στρώματα, θα είναι χαμένοι και από τη σκληρή διαπάλη των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων και από την καπιταλιστική ανάπτυξη για την οποία πασχίζουν η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, περιφέρεια και δήμοι, εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Από το βήμα της συγκέντρωσής μας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις κινητοποιήσεις εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών και άλλων λαϊκών στρωμάτων στη Γαλλία, ενάντια στην πολιτική των πανάκριβων καυσίμων και της άγριας φορολόγησής τους. Πρόκειται για ένα μέρος μόνο της σκληρής ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής του “οραματιστή” Μακρόν – στενού εταίρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ – και αποτελούν τελευταία λέξη των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε, που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη. Αποκαλύπτεται ότι όποιος και να είναι ο διαχειριστής μιας οικονομίας που έχει στρατηγική την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, προωθεί σκληρά αντεργατικά μέτρα και στο όνομα της “πράσινης οικονομίας”.

Καταδικάζουμε την άγρια καταστολή, την αστυνομοκρατία σε βάρος των διαδηλωτών, την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης, συνολικά των λαϊκών ελευθεριών από την κυβέρνηση Μακρόν.

Αναδείχνεται σήμερα πιο πολύ η αναγκαιότητα, η πλειοψηφία της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα, να οργανωθεί στα ταξικά σωματεία που έχουν αντικαπιταλιστικό-αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό και σε συμμαχία με τις δυνάμεις των μικρών αγροτών και επαγγελματιών, να προσπεράσουν τους ελιγμούς κυβερνήσεων, καθώς και δυνάμεις που επιχειρούν να διοχετεύσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε εφήμερη εκτόνωση, ανώδυνη για το καπιταλιστικό σύστημα. Να απομονώσουν μηχανισμούς που επωάζουν το αυγό του φιδιού και αποτελούν έδαφος για κάθε είδους προβοκάτσια και συκοφάντηση του κινήματος.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, με τα δικά μας αιτήματα, που απαντούν στις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Καλή δύναμη, υγεία και χρόνια πολλά σε όλους και όλες.

Προηγούμενο άρθρο Μ.Χαρακόπουλος: Οι συντάξεις κινδυνεύουν και από το δημογραφικό
Επόμενο άρθρο Χ.Κέλλας: Στο καλάθι των αχρήστων το "ψηφιακό" σχολείο