Ειδήσεις

Μάξιμος: Κερκόπορτα για άλωση εμβληματικών ΠΓΕ όπως το τσίπουρο


«Πιστεύω ότι ως χώρα δεν πρέπει να συναινέσουμε στον νέο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αλκοολούχα ποτά, καθώς μπορεί να αποδειχθεί κερκόπορτα για την άλωση εμβληματικών ελληνικών Προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ)». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής, με θέμα τη διατύπωση Γνώμης επί της πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον ορισμό, την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, τη χρήση των ονομασιών των αλκοολούχων ποτών στην παρουσίαση και επισήμανση άλλων τροφίμων, καθώς και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας ότι εκπροσωπεί «μια περιοχή που παράγει ένα εμβληματικό ΠΓΕ, το τσίπουρο Τυρνάβου», υποστήριξε την «άμεση και στενή σχέση που πρέπει να έχουν τα αλκοολούχα ποτά – ΠΓΕ με την αγροτική παραγωγή» που «συνηγορεί υπέρ της μεγαλύτερης εμπλοκής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Απευθυνόμενος στην παριστάμενη υφυπουργό Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου, υπογράμμισε ότι θεωρεί παράλειψη «το ότι δεν έχουμε τις απόψεις της ΚΕΟΣΟΕ, της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων, που εκφράζει τους συνεταιρισμένους αμπελουργούς και τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς».

 

Ούζο από ελληνική αμπελοοινική αλκοόλη

Ο Θεσσαλός πολιτικός επανέλαβε παλαιότερη πρότασή του για «την παρασκευή ούζου ή τσίπουρου από ελληνική αμπελοοινική αλκοόλη της οποίας η ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητα υψηλή, καθώς θα αποτελούσε χρήσιμη διέξοδο για τους αμπελουργούς του τόπου μας, που κατά περιόδους βλέπουν την παραγωγή τους να μένει αδιάθετη».

Ο κ. Χαρακόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του «στην ανάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της εξουσίας να αποφασίζει ακόμη και για την ακύρωση της προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων» και προειδοποίησε ότι «αν δεν θέσουμε τις αντιρρήσεις μας, ίσως αποδειχθούν επιζήμιες για τις κατοχυρωμένες Γεωγραφικές Ενδείξεις της πατρίδας μας».

Για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών στη χώρα μας, επεσήμανε ότι «είναι κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, άνω του 65%, για τις οποίες το διοικητικό άχθος, η γραφειοκρατία, το οικονομικό κόστος που επιφέρει ο νέος Κανονισμός θα είναι δυσβάσταχτα» και επέμεινε ότι «δεν πρέπει να αμελήσουμε την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με το καθεστώς στις εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες» υπενθυμίζοντας ότι «είναι πρόσφατος ο κουρνιαχτός από τη CETA, τη Συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά».

 

Πικρή η εμπειρία του λαδιού…

Στο θέμα της συσκευασίας ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι «διαφαίνεται η πρόθεση που υπάρχει για την εμφιάλωση – συσκευασία σε περιοχές ή χώρες εκτός των γεωγραφικών ορίων των αλκοολούχων ΠΓΕ. Στην έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους περιγράφονται ορθά επιχειρήματα, όπου καταστρατηγείται η έννοια της ονομασίας των ΠΓΕ και οι ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας μας που επιβάλλουν τη διατήρηση του σημερινού θεσμικού πλαισίου, όπως ο κίνδυνος υποβάθμισης ή νοθείας του προϊόντος που μεταφέρεται χύμα». Και προειδοποίησε ότι «δεν θα θέλαμε η πικρή εμπειρία που έχουμε με το ελαιόλαδο που εξάγεται χύμα στην Ιταλία και εκεί συσκευάζεται και εμφιαλώνεται με απώλεια της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος για τους παραγωγούς, να βρει εφαρμογή και στα αλκοολούχα ποτά με Γεωγραφική Ένδειξη».

Προηγούμενο άρθρο Το 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λάρισας στο Λαογραφικό Μουσείο
Επόμενο άρθρο Οι Μανιταρόφιλοι της Θεσσαλίας θα συγκεντρωθούν στη Λίμνη Πλαστήρα