Ειδήσεις

Με επιτυχία το 4ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας


Με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το 4ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών, το διάστημα 26 – 27 Μαρτίου 2016, στην πόλη της Ελασσόνας, με τη συμμετοχή καταξιωμένων εισηγητών του χώρου της παράδοσης.
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας εξήντα επτά (67) χοροδιδάσκαλοι, χορευτές και φίλοι του παραδοσιακού χορού από όλη την Ελλάδα διδάχτηκαν τα μυστικά των χορών των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, του Βοΐου Κοζάνης και της επαρχίας Ελασσόνας, τις μουσικοκινητικές αναλύσεις, την ιστορία τους και τα ιδιαίτερα μυστικά που τους χαρακτηρίζουν.
Η αρχή έγινε το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016 όπου ο κ. Παπουκίδης Ανδρέας δίδαξε χορούς της επαρχίας Βοΐου Κοζάνης παρουσιάζοντας παράλληλα τον τόπο καταγωγής των και τη διαχρονική ιστορική διαδρομή των χορών αυτών.
Στη συνέχεια ο γνωστός χοροδιδάσκαλος και πρώην καθηγητής ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Κόκκινος Ιωάννης και η κ. Στατήρη Ευαγγελία, παρουσίασαν για πρώτη φορά στο κοινό χορούς της επαρχίας Ελασσόνας δίνοντας με ιδιαίτερα ρεαλιστικό τρόπο τις ιδιαιτερότητες του κάθε χορού, τη διαφορετικότητα αυτού από χωριού σε χωριό, τις ιδιομορφίες που τους χαρακτηρίζουν, τις εποχές του χρόνου που χορεύονταν, τον ιδιαίτερο βηματισμό.
Η μέρα ολοκληρώθηκε με χορούς και τραγούδια των νησιών Αμοργός, Μύκονος, Σέριφος και Τήλος από τον καταξιωμένο δάσκαλο παραδοσιακών χορών κ. Καρφή Βασίλειο. Παρουσιάστηκαν οι χοροί με την αυθεντική τους μορφή ενώ παράλληλα έγινε εκτενή αναφορά για την ιστορία του κάθε χορού, από ποιους χορεύονταν και σε ποια χωριά. Παράλληλα έγινε εκτενή αναφορά στις διαφοροποιήσεις των χορών ανά περιοχή.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 η διδασκαλία ξεκίνησε με χορούς της Ανεσελίτσας (περιοχής Βοΐου Κοζάνης) από τον κ. Παπουκίδη Ανδρέα. Επεξηγήθηκε αναλυτικά ο βηματισμός των χορών, οι ιδιαιτερότητες αυτών ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία από επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε χωριά της περιοχής.
Το σεμινάριο έκλεισε με χορούς των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων από τον κ. Καρφή Βασίλειο. Παρουσιάστηκε με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο το μέτρο και η μουσικοκινητική ανάλυση των χορών με αναφορές στο ύφος και το χαρακτήρα του χορευτή.
Το βράδυ του Σαββάτου, σε αίθουσα εκδηλώσεων της πόλης, δόθηκε δεξίωση προς τιμή όλων των συμμετεχόντων και των χοροδιδασκάλων, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα έγινε πρακτική εξάσκηση όλων όσων διδάχτηκαν στη διάρκεια της μέρας ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους παρευρισκόμενους να επιδείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες με τη συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής με μουσικούς από τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Θράκη και την Κρήτη.
Η ολοκλήρωση του 4ου Σεμιναρίου Παραδοσιακών Χορών άφησε μία εικόνα ικανοποίησης καθώς οι γνώσεις που συλλέχθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες ήταν σημαντικές ενώ και οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν επιμελώς τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες. Από την πλευρά των διοργανωτών η διεξαγωγή του σεμιναρίου αποτέλεσε μία επιβεβαίωση της όλης προσπάθειας που καταβάλει η Ακαδημία για την προώθηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη διαπίστωση ότι αυτό πλέον καθιερώνεται ως θεσμός στην πόλη της Ελασσόνας.
Η οργανωτική επιτροπή του σεμιναρίου ευχαριστεί θερμά τους κ. Καρφή Βασίλειο και Παπουκίδη Ανδρέα για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση των χορών των περιοχών τους καθώς και για την αναλυτική διδασκαλία των κινητικών μοτίβων. Εκφράζει παράλληλα τις ευχαριστίες της προς τον χοροδιδάσκαλο της Ακαδημίας κ. Κόκκινο Ιωάννη καθώς και τη χοροδιδάσκαλο και μέλος του συλλόγου κ. Στατήρη Ευαγγελία για την παρουσίαση για πρώτη φορά στο κοινό, χορών και τραγουδιών της επαρχίας Ελασσόνας και για την αψεγάδιαστη και γεμάτη ζωντάνια εκμάθηση των χορών. Συγχαίρει δε τις γυναίκες και τους άντρες του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού συλλόγου Δρυμού Ελασσόνας και του συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων “Η Ξηροκρανιά” για την άψογη παρουσίαση των ηθών, τραγουδιών και εθίμων του τόπου τους.
Ευχαριστεί θερμά όλους τους ανθρώπους, που έχουν άσβεστη την αγάπη για τον παραδοσιακό χορό και που τίμησαν για μία ακόμη φορά αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της Ακαδημίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπήρχαν συμμετοχές από Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Φλώρινα, Αθήνα, Γαλατά Τροιζηνίας, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Σέρρες, Νέα Αγχίαλο, Σοφάδες, Ιωάννινα, Σκόπελο, Λάρισα, Βόλο, Θήβα, Τρίκαλα, Κεφαλονιά καθώς και από την Κωνσταντινούπολη και τη μακρινή Αυστρία.
Ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας γιγαντώνεται και σας προκαλεί με ακόμη περισσότερες δράσεις και νέες θεματικές ενότητες για το 2017.
Όλοι εμείς οι άνθρωποι της Ακαδημίας, απλοί εθελοντές, με αγάπη, φιλότιμο και μεράκι για την ελληνική παράδοση σας ευχαριστούμε θερμά που στηρίζετε κάθε δράση μας.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2017 με το 5ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών στην πόλη της Ελασσόνας.

Για την Ακαδημία
Καφάσης Κωνσταντίνος
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων

Προηγούμενο άρθρο Απεργούν στις 7 Απρίλη οι δημοτικοί υπάλληλοι Λάρισας
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Ενώνουμε όλους τους Έλληνες