Ειδήσεις

Μάξιμος : Απαράδεκτη η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και στην Ειδομένη


«Παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση, τόσο ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, όσο και ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος αποκλείουν με δηλώσεις τους ενδεχόμενο ‘‘υγειονομικής βόμβας’’ τονίζοντας, ακόμα και από του βήματος της Βουλής, ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας αποτελούν ‘‘υγιή πληθυσμό’’. Προφανώς ο ισχυρισμός αποτελεί αυθαίρετη, μη τεκμηριωμένη εκτίμηση, πλην όμως καθίσταται προφανές αυτήν την ώρα ότι οι κίνδυνοι για την υγεία προκύπτουν λόγω των απαράδεκτων συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας και ιδίως στην Ειδομένη». Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε ερώτηση που συνυπογράφει με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Καβάλας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, προς τον υπουργό υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.
Στην ερώτηση τονίζεται ότι «χιλιάδες άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλά μικρά παιδιά, εισέρχονται καθημερινά στην Ελλάδα, δίχως μέχρι σήμερα να έχουμε επίσημα τεκμηριωμένα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας τους, καθώς στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας δεν διενεργείται καταγραφή των υγειονομικών προφίλ, των προβλημάτων υγείας και των ενδεχόμενων μεταδοτικών λοιμωδών ασθενειών τους.Ο κίνδυνος για την υγεία των εισερχομένων, αλλά και κατ’ επέκταση για τη Δημόσια Υγεία, είναι προφανής και μεγάλος».
«Ωστόσο», όπως αναφέρεται στην ερώτηση «το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ύπαρξη μολυσματικών νόσων αλλά δρα μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα ασθενειών. Έχουν διαγνωσθεί περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων, ελονοσίας και φυματίωσης, σε μετανάστες που προέρχονται από χώρες στις οποίες ενδημούν τέτοιες ασθένειες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ με δεδομένη την έξαρση επιδημίας πολιομυελίτιδας στις χώρες αυτές, δεν είναι γνωστή η εμβολιαστική κάλυψη του εισερχόμενου πληθυσμού. Παράλληλα, ο συγχρωτισμός λόγω μεγάλων συναθροίσεων ατόμων, στα Κέντρα Φιλοξενίας αλλά και στους πρόχειρους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών εγκυμονεί κινδύνους εμφάνισης κρουσμάτων μηνιγγίτιδας και διαφόρων τροφιμογενών λοιμώξεων».
Και οι βουλευτές καταλήγουν καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει: «1. Ποιο είναι το σχέδιο δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την προστασία της Δημόσιας Υγείας;
α) Έχει ενεργοποιηθεί, είναι σε λειτουργία κάποιο σύστημα καταγραφής και αξιολόγησης επιδημιολογικών δεδομένων;
β) Υπάρχει πρόβλεψη για ενδεχόμενο εμβολιασμό του πληθυσμού αν διαγνωσθεί κίνδυνος εξάπλωσης επικίνδυνων λοιμώξεων όπως αυτή της μηνιγγίτιδας;
γ) Πότε πρόκειται να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων στα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων και μεταναστών;
2. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη του κόστους υγειονομικού ελέγχου και φροντίδας από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;».

Προηγούμενο άρθρο Οι αποκριάτικες εκδηλώσεων στη Νίκαια
Επόμενο άρθρο Κέλλας : Προσλαμβάνουν με το τσουβάλι και αφήνουν τα Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς