Ειδήσεις

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας για τους πρόσφυγες


Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης, ανέλαβε πρωτοβουλία να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες επισιτιστικής βοήθειας και ειδών ρουχισμού, που παρέδωσε χθές Τετάρτη 24/2 την πρώτη δόση και σήμερα Πέμπτη 25/2 το απόγευμα θα κάνει το ίδιο, στους εκατοντάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους παιδιά και γυναίκες που ζουν σε άθλιες συνθήκες για ώρες και ημέρες, στα Τέμπη. Η ανταπόκριση τόσο απλών εργαζομένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, όσο και επιχειρήσεων είναι μεγάλη και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Θέλουμε όμως να καταγγείλουμε με αγανάχτηση την παντελή απουσία της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, που εύκολα επιστρατεύεται ενάντια στους αγρότες, αλλά εξαφανίζεται όταν υπάρχουν τεράστιες ανάγκες των ανθρώπων, όπως και στην περίπτωση των προσφύγων, αφήνοντας τους στο δρόμο, μέσα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς σίτιση, εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής, προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα. Αντι αυτού κάλεσε τους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν τάχα τις ροές προσφύγων, δηλαδή να βάλουν γερά πόδι στην περιοχή του Αιγαίου και ευρύτερα για τα συμφέροντα των πολυεθνικών
Οι παρεμβάσεις των δήμων Λάρισας, Τεμπών και της Περιφέρειας, είναι ανεπαρκέστατες και έδειξαν την ανυπαρξία οργανωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας σε τέτοιες συνθήκες, ενώ θα έπρεπε να εξασφαλίσουν κατάλληλο χώρο για να μένουν όσο διάστημα περιμένουν την μετακίνησή τους, να υπάρχει σίτιση, δυνατότητα να κάνουν μπάνιο και να έχουν υγειονομική φροντίδα για εκατοντάδες βρέφη, μικρά παιδιά και μητέρες.
Το ΕΚΝΛ απαιτεί άμεσα από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους, να αναλάβει ο κρατικός, μαζί με τον περιφερειακό και δημοτικό μηχανισμό την ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος και να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και όχι να πετάνε το μπαλάκι στα αρπακτικά των διάφορων ΜΚΟ και διάφορα άλλα δίκτυα.
Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους σε συνεργασία με τους αρμόδιους δήμους χώρος κατάλληλος (γυμναστήρια ή κλειστά σχολικά κτίρια) για την διαμονή τους. Άμεση και για όσο διάστημα χρειαστεί εξασφάλιση της διαβίωσης και της σίτισής τους με βάση και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως γάλα, παιδικές τροφές, πάνες για μωρά κτλ. Να μετακινηθεί άμεσα η κινητή μονάδα της 5ης ΥΠΕ για την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων παίρνοντας υπόψη και την ιδιαίτερη φροντίδα για τις μητέρες και τα παιδιά.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαικά στρώματα, τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, να συνεχίσουν να στηρίζουν την δράση αλληλεγγύης του ΕΚΝΛ, δίνοντας υλική βοήθεια με συγκέντρωση τροφίμων (γάλα, νερό, χυμούς, κομπόστες, είδη αρτοποιίας, κρουασάν φρούτα (μπανάνες, μήλα, πορτοκάλια) και είδη ρουχισμού.

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Λαρισαίων για συγκέντρωση βοήθειας για τους πρόσφυγες
Επόμενο άρθρο ΛΑ.Ε. Λάρισας : Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα Τέμπη