Για την επείγουσα συγκέντρωση που συγκάλεσε εκτάκτως το ΤΕΕ


Πλήθος μηχανικών ανταποκρίθηκαν στην επείγουσα πρόσκληση του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας και συνέρρευσαν εκτάκτως το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία του στη Λάρισα μετέχοντας στην ενημερωτική συγκέντρωση με θέμα «Ιδιωτικά έργα- Αμοιβές μελετών και επιβλέψεων- Εξελίξεις- Ενημέρωση από την εφαρμογή του νέου νόμου 3919/2011 και ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής Αντιπροσωπείας».

Στη συγκέντρωση μετείχαν τα μέλη της Δ. Ε. του ΤΕΕ, οι Ν. Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας, το προεδρείο και τα μέλη της Αντιπροσωπείας του Τμήματος, οι διοικήσεις των επιστημονικών συλλόγων καθώς και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί αλλά και τεχνολόγοι μηχανικοί.

 Μιλώντας για την κατάσταση που διαμορφώθηκε με το νέο νόμο του Μαρτίου που προβλέπει το λεγόμενο «άνοιγμα»  του επαγγέλματος του μηχανικού, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ντίνος Διαμάντος αναφέρθηκε στις αμοιβές των μηχανικών και το νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών, εξηγώντας ότι καθώς εκκρεμεί η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων και των Προεδρικών Διαταγμάτων  που προβλέπει ο ν. 3919/11 για την εφαρμογή του, οι μηχανικοί θα προσδιορίζουν τον προϋπολογισμό του έργου, την αμοιβή τους για την έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά και τις αναλογούσες κρατήσεις χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το «Σύστημα του ΤΕΕ», όπου και θα υποβάλλουν τα στοιχεία προς έγκριση πριν την Πολεοδομία. Και πως το ΤΕΕ θα αποδέχεται το ύψος της αμοιβής εφόσον αυτή κινείται στα επίπεδα της νόμιμης, όπως ορίζεται, και που αντιστοιχεί στην παλιά ελάχιστη αμοιβή. Επισημαίνοντας ότι πολύ σύντομα αναμένεται να υπάρξει η απαραίτητη εξέλιξη και οι σχετικές ρυθμίσεις από την πλευρά του υπουργείου.

Στη συγκέντρωση ακούστηκαν εν συνεχεία πολλές απόψεις για το δέον γενέσθαι τη συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στον κόσμο που εμπλέκεται αυτή την εποχή στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας ούτε φυσικά στον κλάδο των μηχανικών με φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Προηγούμενο άρθρο «Το μέλλον της κοινής αγροτικής πολιτικής στο πλαίσιο της Οικονομικής Κρίσης»
Επόμενο άρθρο Ενημερωτικό σημείωμα για τη νέα ΚΥΑ για την χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού