Ενημερωτικό σημείωμα για τη νέα ΚΥΑ για την χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού


 Σας αποστέλλουμε ενημερωτικό σημείωμα για τη νέα ΚΥΑ (αριθ. οι. 150559/16-06-2011 (ΦΕΚ 1440/16-06-2011 Β΄), που αφορά στις διαδικασίες, στους όροι και προϋποθέσεις για την χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού:

 ΟΡΙΣΜΟΙ

«Υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού»  όλες οι υφιστάμενες χρήσεις από επιφανειακά ή υπόγεια νερά, εφόσον προϋφίστανται της 20-12-2005 και είτε:

α) δεν έχουν άδεια εν γένει

β) η υπάρχουσα άδεια δεν ισχύει

γ) δεν αναφέρεται στην άδεια η χρονική διάρκεια ισχύος της

          Τα Υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού πρέπει να αποδεικνύονται με

  1. Υπάρχουσα (παλαιότερη) άδεια χρήσης νερού ή ανόρυξης γεώτρησης
  2. Βεβαίωση αρχικής ηλεκτροδότησης από την ΔΕΗ
  3. Βεβαίωση δημόσιας αρχής

ΠΡΟΫΠΟΘΈΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΏΝ

  1. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται στην παρούσα ΚΥΑ, εντός 12 μηνών και ειδικά για τις αρδευτικές γεωτρήσεις εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος (16-06-2011).
  2. Εφόσον δεν θα υποβληθεί η αίτηση χορήγησης άδειας μέσα στο χρονικό διάστημα που προβλέπεται παραπάνω, αλλά θα υποβληθεί εντός δύο (2) ετών μετά την λήξη της προθεσμίας που δίνεται στο παραπάνω άρθρο, η άδεια μπορεί να εκδοθεί αλλά εφόσον επιβληθεί και εισπραχθεί πρόστιμο όχι λιγότερο από 1.000 ευρώ (αρθ. 13 του Ν. 3199/03 ΦΕΚ 280 Α΄ /09-12-2003).
  3. Εφόσον παρέλθουν οι παραπάνω προθεσμίες (των άρθρων 1 και 2), τότε δεν αποδεικνύεται η ύπαρξη δικαιώματος και η υδροληψία θεωρείται παράνομη. Η αρμόδια Υπηρεσία Υδάτων υποχρεούται να προβεί σε απαραίτητες ενέργειες για διακοπή ηλεκτροδότησης  και την παύση της λειτουργίας της δραστηριότητας, σε περίπτωση δε της γεώτρησης στη σφράγιση και καταστροφής αυτής.
  4. Σε περίπτωση λήψης νερού από δίκτυο δικαιοδοσίας του Ο.Ε.Β. (Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων) για χρήσεις πλην άρδευσης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του  Ο.Ε.Β.
  5. Προκειμένου για λήψη νερού από δημόσια υδροληψία, όταν πρόκειται για περισσότερους του ενός ενδιαφερόμενου – χρήστη  η αίτηση αδειοδότησης θα υποβάλλεται από τον αντίστοιχο Δήμο για λογαριασμό των χρηστών (μετά από σχετική αίτησή προς τον Δήμο) και η άδεια θα χορηγείται στον Δήμο που θα είναι υπεύθυνος πλέον να καθορίζει τον τρόπο επιμερισμού του νερού στους επιμέρους χρήστες.
  6. Προκειμένου για λήψη νερού από ιδιωτική  υδροληψία όταν πρόκειται για περισσότερους του ενός ενδιαφερόμενου – χρήστη, χορηγείται κοινή άδεια στους επιμέρους δικαιούχος, που θα καθορίζει τον τρόπο επιμερισμού του νερού στους δικαιούχους – χρήστες.
  7. Σε περίπτωση που απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση για το υφιστάμενο έργο ή δραστηριότητα (όταν αυτή ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί) η εξέταση της αίτησης για χορήγηση της άδειας χρήσης νερού προωθείται παράλληλα με την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η αρμόδια για την χορήγηση άδειας χρήσης νερού Υπηρεσία Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης γνωμοδοτεί (και ακολουθείται η διαδικασία όπως προβλέπεται στην υπάρχουσα σήμερα νομοθεσία).

Ειδικότερα για αρδευτικές γεωτρήσεις ετήσιας αντλούμενης ποσότητας νερού μικρότερης των 100.000 m3 δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, αλλά θα συντάσσεται περιβαλλοντική έκθεση από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή τον τεχνικό εκπρόσωπό του (μέχρι θα βγει η σχετική νομοθεσία απλοποίησης περιβαλλοντικής αδειοδότησης).

  1. Η παρεχόμενη με την άδεια χρήσης ποσότητα νερού θα αντιστοιχεί με τη

      δυναμικότητα του έργου υδροληψίας που προΰπαρχε της 20-12-2005.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΏΝ

          Οι άδειες για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού θα εκδίδονται από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (του Ν. 3852/2010 ΦΕΚ 87 Α’ 07-07-2010 – Καλικράτης) που υπάγεται η σχετική αρμοδιότητα για την λεκάνη απορροής ποταμού όπου ασκείται η χρήση ή από Γ.Γ. Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όταν πρόκειται για συναρμοδιότητα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

1.    Για την έκδοση των αδειών της παρούσας (αρθ. 3) απαιτείτε υποβολή σχετικής αίτησης – δήλωσης. Η αίτηση – δήλωση υποβάλλεται με στοιχεία και δικαιολογητικά που προβλέπονται  στο άρθρο 6 της παρούσας από τον/τους ενδιαφερόμενους στην αρμόδια, για την λεκάνη απορροής ποταμού όπου ασκείται η χρήση, Υπηρεσία Υδάτων της Περιφέρειας  (του Ν. 3852/2010 ΦΕΚ 87 Α’ 07-07-2010 – Καλλικράτης). Σε περίπτωση συναρμοδιότητας, η αίτηση – δήλωση υποβάλλεται στην Υπηρεσία Υδάτων της Περιφέρειας  όπου διοικητικά υπάγεται η χρήση  (ή στην Υπηρεσία που εκάστοτε ο νόμος ορίζει).

2.   Η αρμόδια για την εξέταση της άδειας Υπηρεσία Υδάτων της παραπάνω παραγράφου προβαίνει στους απαραίτητους επιτόπιους και διοικητικούς  ελέγχους για την διαπίστωση ακρίβειας και επάρκειας των υποβληθέντων στοιχείων. Σε περίπτωση συναρμοδιότητας πριν την τελική εισήγηση θα γνωμοδοτεί η αντίστοιχη Υπηρεσία Υδάτων συναρμόδιας Περιφέρειας.

Στη συνέχεια η αρμόδια Υπηρεσία Υδάτων προχωρεί στη διαμόρφωση και υποβολή της εισήγησής της και του πλήρους φακέλου προς την Υπηρεσία Υδάτων της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ή σε περίπτωση συναρμοδιότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπου διοικητικά υπάγεται η χρήση). 

3.    Η εισήγηση περί χορήγησης ή μη της άδειας, διαμορφώνεται συνεκτιμώντας τα υποβληθέντα στοιχεία για την συγκεκριμένη χρήση (και ότι άλλο πρέπει να  τηρείται από τις ισχύουσες νομοθεσίες και το Σχέδιο Διαχείριση).

4.    Σε περίπτωση κοντινών γεωτρήσεων δύναται οι αρμόδιες Υπηρεσίες εξέτασης και έκδοσης των αδειών να εισηγηθούν και επιβάλλουν κοινή χρήση της μιας εκ των δύο (ή περισσοτέρων γεωτρήσεων).

5.   Η τελική εισήγηση περί χορήγησης ή μη της άδειας διαμορφώνεται από την αρμόδια ή τις συναρμόδιες  Υπηρεσίες Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω.

6.     Η διάρκεια ισχύος των αδειών χρήσης νερού ορίζεται:

        Α) Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί Σχέδιο Διαχείρισης κατά την ημερομηνία έκδοσής τους η χρονική διάρκεια της άδειας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 χρόνια και λήγει σε κάθε περίπτωση 1 χρόνο μετά την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης της συγκεκριμένης λεκάνης απορροής ποταμού. Σε ότι αφορά τις αρδευτικές υδρογεωτρήσεις η διάρκεια ισχύος των αδειών χρήσης νερού, λήγει 1 χρόνο μετά την έγκριση του αντίστοιχου Σχεδίου Διαχείρισης

        Β) Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί Σχέδιο διαχείρισης κατά την ημερομηνία έκδοσής τους, η χρονική διάρκεια της άδειας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 χρόνια καθώς και την διάρκεια ισχύος της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων, εφόσον αυτή απαιτείται.

Νόμοι και διατάξεις που αφορούν την χρήση νερού και δεν καταργήθηκαν με την παρούσα ΚΥΑ εξακολουθούν να ισχύουν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στις Διευθύνσεις Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Για την επείγουσα συγκέντρωση που συγκάλεσε εκτάκτως το ΤΕΕ
Επόμενο άρθρο Απάντηση Σκανδαλίδη σε Μάξιμο: Εξατομικεύσεις ζημιών στα Φάρσαλα