Κέλλας σε Χατζηδάκη: Απλοποιήστε τους όρους του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»


Ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την απλοποίηση των όρων πληρωμής των επαγγελματιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον καθώς και για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζουν οι πληρωμές τους.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Ένας από τους κλάδους που επηρεάστηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση, είναι αυτός της οικοδομής. Μέσα σε 4 χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα στην χώρα μειώθηκε δραματικά με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγέλματα που είναι αλληλοεξαρτώμενα με την οικοδομή, να βρίσκονται και αυτά σε δεινή θέση.

Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές για να δώσει ώθηση στην μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα, με τον κόσμο της οικοδομής να το υποδέχεται με μεγάλη ικανοποίηση. Όμως αντί αυτό το πρόγραμμα να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο και γρήγορο στις πληρωμές του, δυστυχώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές μιας σειράς επαγγελματιών ( από εργολάβους ως τεχνίτες και συναφή επαγγέλματα ), που δυσχεραίνουν περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Επίσης όλο το ποσό που διατίθεται για την λειτουργία αυτού του προγράμματος, αντί να μοιράζεται σε όσο το δυνατό περισσότερους επαγγελματίες, οι καθυστερήσεις αυτές λειτουργούν αποθαρρυντικά για τους περισσότερους, με συνέπεια να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μόνο όσοι επαγγελματίες έχουν την δυνατότητα να αντέξουν οικονομικά την μεγάλη αναμονή.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Που οφείλονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των επαγγελματιών;

  2. Προτίθεστε να απλοποιήσετε τους όρους πληρωμής των επαγγελματιών ώστε το 50% να δίνεται στην προκαταβολή και το υπόλοιπο 50% να δίνεται το αργότερο εντός 1 μήνα από την ολοκλήρωση του έργου;

Προηγούμενο άρθρο Πλαίσιο διεκδικήσεων για την υγεία
Επόμενο άρθρο Ομιλία Χαρακόπουλου στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ