Πλαίσιο διεκδικήσεων για την υγεία


  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τη Π.Φ.Υ.

  • Να καταργηθούν το χαράτσι των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, η πληρωμή στα απογευματινά ιατρεία και κάθε πληρωμή στα νοσοκομεία. Να καταργηθεί το χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φάρμακα. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών για εξετάσεις.

  • Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες. Να καταργηθούν οι εισφορές για τον κλάδο υγείας από όλους τους ασφαλισμένους.

  • Πλήρης παροχή σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.

  • Να χρηματοδοτηθούν γενναία τα δημόσια Νοσοκομεία τα Κέντρα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  • Η παροχή σε όλους υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας (πρωτοβάθμιας, νοσοκομειακής και πανεπιστημιακής), σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η πρόληψη στους χώρους δουλειάς, στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία, στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τη λαϊκή γειτονιά, να είναι δωρεάν σε όλους, αποκλειστικά κρατική ευθύνη, μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προυπολγισμό και την επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου. Με Κ.Υ και περιφερειακά ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους Δήμους και τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, με σύγχρονες και δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους. Στο πλαίσιο αυτό να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΤΕΙ). Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία.

  • Να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί καμία μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας. Όχι στις απολύσεις, στην κινητικότητα και διαθεσιμότητα του προσωπικού. Όλες οι δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στο ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

  • Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΤΕΙ).

  • Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μη κλείσει, να μην συγχωνευτεί. Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στον ΕΟΠΥΥ του Νομού Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Να γίνει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

  • Να δημιουργηθεί σύγχρονη μεγάλη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας.

  • Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

  • Μέτρα Υγιεινής-Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

  • Λειτουργία απ’ το υπ. Υγείας-Πρόνοιας του «Βοήθεια στο Σπίτι» και «κατ’ οίκον νοσηλεία», ώστε να καλύπτονται όλοι, να είναι δωρεάν, ενταγμένα στην Π.Φ.Υ χρηματοδοτούμενο απ’ το κράτος.

  • Στελέχωση των ΚΑΠΗ με επαρκές υγειονομικό προσωπικό, που να ανήκει στο Κ.Υ, όπως: νοσηλεύτριες, παθολόγο, φυσιοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό.

Προηγούμενο άρθρο Νέα πρόκληση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας η επανεκκίνηση και η ολοκλήρωση των έργων ανασύστασης της λίμνης Κάρλας
Επόμενο άρθρο Κέλλας σε Χατζηδάκη: Απλοποιήστε τους όρους του «Εξοικονομώ κατ' οίκον»