Ομιλία Χαρακόπουλου στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ στη Βουλή, σημείωσε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ήμουν και παραμένω οπαδός της άποψης ότι για να βγούμε από την κρίση ένα είναι το γιατρικό: να παράγουμε.

Και για να παράγουμε θα πρέπει να πάρουμε το δρόμο από την αρχή, από τη βάση της παραγωγής, την πρωτογενή παραγωγή.

Αυτή που λησμονήσαμε, που σνομπάραμε, που παρατήσαμε στα χρόνια της ψευδο-ευμάρειας. Αυτό είναι το κλειδί για τη σωτηρία της χώρας.

Πρέπει να παράγουμε,

  • να πετύχουμε θετικούς δείκτες στο εμπορικό μας ισοζύγιο,

  • να καλύψουμε, στο υψηλότερο δυνατό σημείο, με δικά μας προϊόντα την εσωτερική ζήτηση και

  • με εγγυημένη ποιότητα να βγούμε στις διεθνείς αγορές.

Αν αυτό δεν συμβεί, όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πάνε στο βρόντο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός με τίμησε με τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προσπάθησα να υπηρετήσω αυτό τον σκοπό.

Και στο μέτρο του δυνατού, που προσδιορίστηκε εξ αρχής από τις περιορισμένες, είναι αλήθεια, αρμοδιότητες που μου ανατέθηκαν, επιδίωξα να δώσουμε λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα του αγροτικού κόσμου.

Να κόψουμε τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας των παθογενειών που μας έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Στάθηκα -με προσωπικό κόστος- απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα και ξεπερασμένες αντιλήψεις.

Δεν επέλεξα την ωραιοποίηση της κατάστασης με παχιά λόγια που δημιουργούν εντυπώσεις στους ανύποπτους πολίτες.

Θεωρώ ότι μίλησα με τη γλώσσα της αλήθειας, που συχνά είναι πικρή, και γι’ αυτό δεν αρέσει.

Το που μας οδήγησαν, όμως, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, το βιώνουμε στο πετσί μας τα τελευταία χρόνια.

Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι υπηρέτησα με αυταπάρνηση τους στόχους της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας του Αντώνη Σαμαρά για την έξοδο της Ελλάδας από την επιτροπεία των μνημονίων και της τρόικας.

Ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχω αλλάξει ούτε ένα ιώτα από τις πεποιθήσεις μου. Δεν έχω βάλει νερό στο κρασί μου. Πιστεύω τα ίδια που πίστευα. Αγωνίζομαι για τους ίδιους στόχους που αγωνιζόμουν:

  • Την άρση στρεβλώσεων και

  • Την ανάδειξη της ποιότητας και εξωστρέφειας των αγροτικών μας προϊόντων.

Όσον αφορά στις στρεβλώσεις ενδεικτικά θυμίζω την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Πλέον δεν χρειάζονται Περιβαλλοντικές Άδειες. Αρκεί η υπαγωγή τους στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.

Ενώ, στην ανάδειξη της ποιότητας και εξωστρέφειας των αγροτικών μας προϊόντων, στοχεύει και η υπογραφή, χθες, της ΚΥΑ για το Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης και Πιστοποίησης Βάμβακος στην Καρδίτσα.

Δεν αρκεί το βαμβάκι μας να είναι ποιοτικό για να κερδίσει τις διεθνείς αγορές. Χρειάζεται τυποποίηση και ταξινόμηση, ώστε να είναι αναγνωρίσιμο και η ποιότητά του εγγυημένη. Έτσι, θα αποκτήσει πρόσθετη αξία που θα καρπωθούν και οι παραγωγοί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα σίγουρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές για να πάει μπροστά. Αλλά τομές πραγματικά ριζοσπαστικές, μεταρρυθμίσεις που θα οικοδομήσουν ένα αναπτυξιακό μοντέλο, που δεν θα είναι παρασιτικό, που δεν θα βασίζεται στην υπερκατανάλωση, στις εισαγωγές, ή στο αεριτζίδικο χρήμα.

Ένα μοντέλο, που θα έχει πυρήνα τον Έλληνα παραγωγό.

Και από αυτή την πεποίθηση εκκινεί και η κριτική που ασκώ στις σκέψεις για τις αλλαγές στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Για μια έκπτωση 5, άντε 10 λεπτών την ημέρα, για κάθε τετραμελή οικογένεια -κι αυτή αμφίβολη- θα εξοντώσουμε έναν ολόκληρο κλάδο της παραγωγής, όπως είναι οι αγελαδοτρόφοι;

Αν για την ακριβή τιμή του φρέσκου γάλακτος φταίει η διάρκεια ζωής του, τότε γιατί το μακράς διάρκειας γάλα είναι ακριβότερο;

  • Είναι δυνατόν σε μια εποχή που κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου να θέλουμε να το εκτοξεύσουμε, με τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος;

  • Είναι δυνατόν ενώ έχουμε έναν δυναμικό και εξωστρεφή κλάδο όπως αυτός των γιαουρτιών, με όνομα και ταυτότητα αναγνωρισμένη διεθνώς, εμείς να το νοθεύσουμε με ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν τη χρήση της σκόνης γάλακτος για τη παραγωγή γιαουρτιών;

  • Ή μήπως θα βοηθήσει τη φήμη του ελληνικού ελαιόλαδου η δυνατότητα πρόσμιξής του με σπορέλαια;

Αλλά μια και μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, προφανώς και δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται το παρωχημένο και αδιαφανές καθεστώς επιχορηγήσεων από τον ΕΛΓΑ στις Αγροτικές Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Είναι δέσμευση του πρωθυπουργού η κατάργηση αυτής της αδικαιολόγητης χρηματοδότησης στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό και η απόδοση αυτών των χρημάτων ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ελπίζω σύντομα η δέσμευσή μας να γίνει πράξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου πραγματοποιείται εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων. Δεν θα υποδείξω εγώ τους τρόπους διεκδίκησης των αγροτών. Θυμίζω, όμως, ότι σήμερα διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, η δίκη για το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη».

Η χώρα σέρνεται πολλές φορές στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για αστοχίες αλλά και διότι η κομματική διαπάλη οδηγεί σε υπερβολές που μας εκθέτουν. Δυστυχώς στην Ελλάδα μιλούμε πολύ και πολλές φορές χωρίς να γνωρίζουμε επακριβώς τα θέματα, δημιουργώντας προβλήματα.

Έτσι, με μεγάλη ευκολία κάποιοι χαρακτήριζαν ενισχύσεις τις αποζημιώσεις των αγροτών, αγνοώντας τις συνέπειες για τη χώρα. Ας είμαστε, λοιπόν, όλοι πιο προσεκτικοί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η καθιέρωση βιβλίων στους αγρότες είναι σημαντική μεταρρύθμιση. Αντιμετωπίζει τις «ελληνοποιήσεις» και το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι. Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των διευκρινιστικών εγκυκλίων δημιούργησαν αναστάτωση στους αγρότες, υπονομεύοντας την αξία της μεταρρύθμισης.

Θέλω να πιστεύω ότι οι αρμόδιοι θα λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις και θα ανακοινώσουν σύντομα τις αναγκαίες διευκρινίσεις.

Κλείνω με μια αναφορά στην τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια. Η γενναία ρύθμιση των κόκκινων δανείων στην παλιά ΑΤΕ βγάζει τον βρόγχο από χιλιάδες αγρότες που βρέθηκαν αλυσοδεμένοι με υπερβολικές υποθήκες και τόκους υπερημερίας. Θα περίμενα λοιπόν από την αντιπολίτευση αντί να μεμψιμοιρεί να αναγνωρίσει ως θετική τη σημαντική αυτή παρέμβαση που βάζει φρένο σε κάθε διαδικασία πλειστηριασμού της αγροτικής γης, που με μεγάλη ευκολία υποθήκευε η Αγροτική.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης,

Έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια… Αν, ο μη γένοιτο, βρεθείτε στην κυβέρνηση θα αντιληφθείτε την απόσταση των εύκολων υποσχέσεων από την πολυπλοκότητα των προβλημάτων.

Ευτυχώς οι αγρότες δεν παρασύρονται από τη δημαγωγία και τα παχιά σας λόγια!»

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας σε Χατζηδάκη: Απλοποιήστε τους όρους του «Εξοικονομώ κατ' οίκον»
Επόμενο άρθρο Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στον Αγροτικό Χώρο