«ΚΛΕΙΝΟΥΝ» ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΝΛ


 Νέα ταλαιπωρία αναμένει τους ασθενείς μετά και την απόφαση των πανεπιστημιακών γιατρών να αναστείλουν, σε πρώτη φάση για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων. Ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου Ξενογιαννακοπούλου περί ολοήμερου νοσοκομείου, μετά από συνεδρίαση χθες αποφάσισε να εισηγηθεί στα μέλη του την αναστολή λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων από τις αμέσως επόμενες ημέρες «μέχρι να αποσαφηνιστεί και να καταστεί εφικτή η εφαρμογή της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των ασθενών αλλά και των εργαζομένων».

 Τη νέα αναστάτωση προκάλεσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδη σύμφωνα με την οποία από αύριο 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ ο νόμος της κ. Ξενογιαννακοπούλου (ν. 3868/2010) για την ολοήμερη λειτουργία 25 νοσοκομείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και τα 2 νοσοκομεία της Λάρισας. Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην εφαρμογή του νέου θεσμού με αφορμή τις γνωστές ελλείψεις, σημειώνουν την πολύμηνη καθυστέρηση στην εξόφλησή τους τη στιγμή που ο ασθενής πληρώνει άμεσα με μετρητά την επίσκεψη και επίσης αντιδρούν στις νέες περικοπές σημειώνοντας ότι από τα 90 ευρώ που καταβάλλει ο ασθενής για την επίσκεψη σε καθηγητή πρώτης βαθμίδας, στον πανεπιστημιακό αποδίδονται τα 20 ευρώ!

Η εξέλιξη, εφόσον δεν εξευρεθεί λύση, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών καθώς, παρά το κόστος, προτιμούσαν τα απογευματινά ιατρεία των γιατρών της επιλογής τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Να σημειωθεί εδώ πως οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Λάρισας (σε αντίθεση με μέλη ΔΕΠ Ιατρικών Σχολών όπως της Αθήνας κ.ά.) ήταν από τους ελάχιστους που εφάρμοσαν από χρόνια τη σχετική νομοθεσία λειτουργώντας απογευματινό ιατρείο εντός του νοσοκομείου.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Η χθεσινή απόφαση του Συλλόγου μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Λάρισας εκτιμάται πως θα γίνει αποδεκτή από τους περισσότερους, καθώς ήδη καταγράφεται αρνητικό κλίμα για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με βάση πάντα και την ισχύουσα κατάσταση.

Ο Σύλλογος συνεδρίασε χθες, αφού χθες τους γνωστοποιήθηκε και η σχετική εγκύκλιος της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, για εφαρμογή του νόμου από αύριο 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα βεβαίως και με τη σχετική ΚΥΑ.

Στην απόφαση λοιπόν του ΔΣ του συλλόγου μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείου τονίζεται ότι «σχετικά με την εγκύκλιο της 5ης ΥΠΕ (εγκύκλιος 21047/25/11/2010) που μας γνωστοποιήθηκε σήμερα 29/11/2010 και ξεκινάει από 1/12/2010 (!!), και αναφέρεται στην ολοήμερη λειτουργία του ΠΓΝΛ όπως προβλέπεται από το Ν3868/2010, θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω: Θεωρούμε ότι θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή και υλοποίηση της ολοήμερης λειτουργίας του ΠΓΝΛ. Όπως έχει επανειλημμένως ενημερωθεί εγγράφως η Διοίκηση του Νοσοκομείου από την Παθολογική Κλινική, το Χειρουργικό Τομέα και τα Εργαστηριακά τμήματα του Νοσοκομείου, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην καθημερινή πρωινή λειτουργία τους λόγω σημαντικών ελλείψεων, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Έχει ήδη διαπιστωθεί, από την έως τώρα λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής των ιατρών που συμμετέχουν και δεν αντιλαμβανόμαστε πώς διασφαλίζεται η έγκαιρη καταβολή των αμοιβών με την εφαρμογή της ολοήμερης λειτουργίας του Νοσοκομείου. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 2, παρ. 1 της κοινής υπουργικής απόφασης για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων «Η δαπάνη για την ιατρική επίσκεψη, τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις που πραγματοποιούνται, κατά την πέρα του τακτικού ωραρίου λειτουργία του Νοσοκομείου, βαρύνει τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης του ασθενούς..». Εύλογα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία θα οδηγεί σε αντίστοιχη, αν όχι μεγαλύτερη, καθυστέρηση καταβολής των αμοιβών. (Ήδη η καθυστέρηση αυτή υπερβαίνει τους 5 μήνες, παρότι οι ασθενείς έχουν καταβάλει στο νοσοκομείο την αντίστοιχη αμοιβή σε μετρητά).

Στο άρθρο 2, παρ. 4 της ίδιας υπουργικής απόφασης, αναφέρεται ότι τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου «διατίθενται κατά προτεραιότητα για την κάλυψη εξόδων της ολοήμερης λειτουργίας, καθώς και άλλων αναγκών του νοσοκομείου..». Σύμφωνα με το παραπάνω, πιθανότατα να υπάρχουν προτεραιότητες άλλες, από την καταβολή των αμοιβών όσων συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία. Έχει ήδη δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα με την κατά 20% περικοπή των αμοιβών που προκύπτουν από τη συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία, (που ζητείται μάλιστα να καταβληθεί αναδρομικά από 1/1/2010!!) παρότι αυτή δεν αποτελεί επίδομα, αλλά σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 13, του Ν2889/01, ορίζεται ότι τα εισοδήματα των ιατρών του ΕΣΥ και των Πανεπιστημιακών που παρέχουν υπηρεσίες στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων θεωρούνται ότι προέρχονται από άσκηση ιδιωτικού έργου. Με την εφαρμογή της ολοήμερης λειτουργίας, δεν διασφαλίζεται η μη περικοπή του 20% της αμοιβής όσων συμμετέχουν (Πανεπιστημιακοί Ιατροί, Ιατροί ΕΣΥ, λοιποί επιστήμονες, παραϊατρικό προσωπικό). Ας γίνει γνωστό στους ασθενείς ότι, π.χ. για τη βαθμίδα του καθηγητή, από τα 90 ευρώ που καταβάλλει ο ασθενής (απογευματινά ιατρεία) ή ο ασφαλιστικός φορέας (σε ολοήμερη λειτουργία) στον καθηγητή αποδίδονται τελικά περίπου 20 ευρώ!!»

Για την ειδική αμοιβή κλινικού ή εργαστηριακού έργου μελών ΔΕΠ στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι «τα μέλη ΔΕΠ του ΠΘ για τη καθημερινή και πλήρη απασχόλησή τους στο κλινικό και εργαστηριακό έργο του νοσοκομείου λαμβάνουν όπως ορίζει ο νόμος «ειδική αμοιβή» – που παράτυπα έχει θεωρηθεί ως επίδομα. Η αμοιβή αυτή ενδεικτικά για τη βαθμίδα του καθηγητή αντιστοιχεί, μετά την καινούρια περικοπή σε 927 ευρώ, και για τη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή σε 645 ευρώ!! Η αμοιβή αυτή όχι μόνο δεν έχει αναπροσαρμοστεί από το 2001, αλλά περικόπηκε κατά 20%. Η παραπάνω αμοιβή δεν καταβάλλεται όπως ορίζει ο νόμος εντός 45 ημερών αλλά με πολύμηνη καθυστέρηση (μόλις κατεβλήθησαν οι αμοιβές των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου)».

Για τις εφημερίες σημειώνεται πως «τα μέλη ΔΕΠ συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου παρά τις εξαιρετικά χαμηλές αποζημιώσεις της υπερωριακής απασχόλησης σε σχέση με τους συναδέλφους του ΕΣΥ, λόγω μη πρόβλεψης αναπροσαρμογής της εφημεριακής αποζημίωσης των μελών ΔΕΠ από το νόμο Αβραμόπουλου (2009). Παρόλα αυτά συνεχίζουν την άοκνη προσφορά των υπηρεσιών τους. Το ΔΣ του συλλόγου μελών ΔΕΠ του τμήματος Ιατρικής του ΠΘ πιστεύει ότι η οικονομική κρίση οδηγεί σε σημαντική αύξηση (περίπου 20% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας) στη χρήση των υπηρεσιών Υγείας στα Δημόσια Νοσοκομεία με αντίστοιχη μείωση της ζήτησης στα Ιδιωτικά, με τελικό αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού ασθενών, που πιθανότατα να υπερβαίνει τις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Λόγω της χρονιότητας των προβλημάτων που προαναφέρονται (θεσμικών και οικονομικών), το ΔΣ του συλλόγου μελών ΔΕΠ αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στα μέλη του την προσωρινή διακοπή των απογευματινών ιατρείων – ολοήμερης λειτουργίας για το μήνα Δεκέμβριο, μέχρι να αποσαφηνιστεί και να καταστεί εφικτή η εφαρμογή της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των ασθενών αλλά και των εργαζομένων» καταλήγει η απόφαση.

Προηγούμενο άρθρο Και δεύτερη νομαρχία ο Ν. Λάρισας
Επόμενο άρθρο Οδηγός επιχειρήσεων για τα κρασιά του Νομού