Οδηγός επιχειρήσεων για τα κρασιά του Νομού


 Έναν ακόμη Οδηγό Επιχειρήσεων, αυτή τη φορά για τα Οινοποιεία του Ν. Λάρισας, παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση η Νομαρχία Λάρισας, συνεχίζοντας την πολιτική της στήριξης και της προβολής των δυναμικών κλάδων και προϊόντων του νομού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 «Η δημιουργία και κυκλοφορία του Οδηγού Κρασιών αποτελεί το επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλει η Νομαρχία Λάρισας για τη συνολική προώθηση των προϊόντων του νομού μας, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία και σε μία περίοδο που δεν αρκεί πλέον να υπάρχει μόνον ποιότητα και παραγωγή αλλά και προώθηση των προϊόντων, που είναι και το κυρίως ζητούμενο» τόνισε ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός παρουσιάζοντας τον Οδηγό στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου που αποτελεί έναν οδηγό των οινοποιείων του Ν. Λάρισας.

Ο νέος Οδηγός με τίτλο «Οίνων γεύσεις» εκδόθηκε στα ελληνικά και αγγλικά και είναι ο πέμπτος στη σειρά, μετά τα αντίστοιχα έντυπα που κυκλοφόρησαν για τη φέτα, το τσίπουρο, τον χαλβά Φαρσάλων και τα έπιπλα και τα οποία ήδη προωθούνται παντού.

«Ο Νομός μας», συνέχισε ο κ. Κατσαρός, «έχει παράδοση στον τομέα της οινοποιίας, όμως ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πραγματικά άλματα προς την κατεύθυνση της ποιοτικής παραγωγής. Ο Οδηγός Κρασιών θα «ταξιδέψει» παντού ώστε φορείς και πολίτες να πληροφορηθούν για τα κρασιά μας αλλά και για τον τρόπο που τα παράγουμε. Έτσι θα φανεί το μεράκι, ο μόχθος αλλά και η χρησιμότητα του κρασιού σε όλο τους το μεγαλείο».

Ο Νομάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους οινοποιούς για την άψογη συνεργασία τους με τη Νομαρχία προκειμένου να δημιουργηθεί ο Οδηγός, ενώ τόνισε ότι με τη σημαντική και πολύχρονη προσπάθεια που καταβάλλουν στον τομέα της οινοποιίας στηρίζουν την ανάπτυξη του νομού μας ο οποίος μπορεί να προσβλέπει με περισσότερη αισιοδοξία σε μία μελλοντική ανοδική αναπτυξιακή πορεία.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι αυτή η προσπάθεια της Νομαρχίας αποτελεί «παρακαταθήκη» για την Περιφέρεια που θα μπορέσει να κινηθεί με γνώμονα τον Οδηγό και να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο – σε επίπεδο Θεσσαλίας πλέον – όλο αυτό το υλικό.

Από την πλευρά της η αντινομάρχης και νεοεκλεγείσα αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου τόνισε ότι «Η Νομαρχία, εκτός από τους δρόμους και τα γενικότερα αναπτυξιακά έργα, έδωσε μεγάλη βαρύτητα και στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Κι όλη αυτή η προσπάθεια που έγινε δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτη. Το αντίθετο μάλιστα: Θα γίνει πιο συντονισμένη μέσα από την Περιφέρεια πλέον».

Μάλιστα, η κ. Καραλαριώτου κάλεσε τους οινοποιούς να έχουν επαφή από τις νέα χρονιά με την Περιφέρεια και να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να γίνει ευρύτερη προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Η έκδοση του οδηγού – που ταυτόχρονα θα κυκλοφορήσει και στην αγγλική γλώσσα – δίνει το στίγμα της βαρύτητας που δίνει η Νομαρχία Λάρισας στα τοπικά προϊόντα και κατ’ επέκτασιν στην ενίσχυση των επιχειρηματιών και όλων όσων δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο, με απώτερο στόχο την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.

Στο λεύκωμα παρουσιάζονται μόνον οι οινοποιοί που διαθέτουν από το αρμόδιες υπηρεσίες άδεια οινοποίησης και εμφιάλωσης και κατ΄ επέκταση ετικέτες κρασιών.

Ο αναγνώστης θα μπορέσει να ενημερωθεί για τις περιοχές του νομού με τη μεγαλύτερη οινοποιητική δραστηριότητα, για τις ετήσιες γιορτές κρασιού σε Ραψάνη και Αμπελώνα, για τη διαδικασία παρασκευής του κρασιού, για τις κατηγορίες και τους τύπους των οίνων στις αμπελουργικές περιοχές της Λάρισας, αλλά και τη σωστή κατανάλωση κρασιού.

* Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση των οινοποιών κατά την παρουσίαση του λευκώματος, αποφασίστηκε ομόφωνα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της σύστασης καταστατικού για τη δημιουργία φορέα των οινοποιών του Ν. Λάρισας, με μελλοντική επέκταση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Η πρόταση για έδρα του νέου φορέα στο Συνεταιριστικό Οινοποιείο Τυρνάβου έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του κ. Αγ. Ραψανιώτη.

Στη χθεσινή παρουσίαση παρέστησαν επίσης οι αντινομάρχες κ. Αντ. Δραμαλιώτης, Χρ. Σιδερόπουλος, Κ. Σπανούλης, ο διευθυντής του Οινοποιείου Τυρνάβου κ. Παπράς καθώς και πολλοί οινοποιοί.

Προηγούμενο άρθρο «ΚΛΕΙΝΟΥΝ» ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΝΛ
Επόμενο άρθρο Σειρά ντοκιμαντέρ για την ετ1 «μια κοινωνία…ένα Όνειρο» Επεισόδιο: ο hiv και εμείς