Δηλώσεις Ασ. Ροντούλη για το ζήτημα του Λιγνίτη


 Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων της, έχει τον φάκελο του λιγνίτη Ελασσόνας πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την Ε.Ε.  Φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να παραχωρήσει σε ιδιώτες την εκμετάλλευση του λιγνιτικού αποθέματος των 150 εκατομμυρίων τόνων, προκειμένου να λειτουργήσουν έως 2 ΑΗΣ των 300 MW.

 Συνεπώς, ο κίνδυνος για το Ν. Λάρισας, αλλά και για όμορους νομούς, καθίσταται πλέον ορατός και ευδιάκριτος. Ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της περιοχής, η υγεία των κατοίκων, η προστασία του περιβάλλοντος και η οικιστική σταθερότητα φαλκιδεύονται και κλυδωνίζονται σε επικίνδυνο βαθμό.

Η τοπική κοινωνία, λοιπόν, καθίσταται το ύστατο προστατευτικό ανάχωμα έναντι των επερχομένων δυσμενών εξελίξεων. Η μαζική αντίδραση των κατοίκων και φορέων, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα των προσφυγών στο ΣΤΕ δημιουργούν προϋποθέσεις αποτελεσματικής αντίστασης, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη ματαίωση των Κυβερνητικών σχεδιασμών.

Έτσι, δεν πρέπει να επικρατήσει η αποθάρρυνση αλλά η μαχητική διεκδίκηση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, που και τα δύο κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Σχετικά υπενθυμίζω ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν (σε ειδική συνεδρίαση του Ν.Σ. Λάρισας) ο κ. Σαχινίδης  ξεσπάθωνε λάβρος κατά της τότε Κυβέρνησης της Ν.Δ., με το αιτιολογικό ότι εκείνη έστρωνε τον δρόμο για την αξιοποίηση του λιγνίτη Ελασσόνος. Βέβαια, μετά την υπουργοποίησή του ο κ. Σαχινίδης ποιεί την νήσσαν όπως άλλωστε πράττουν και όλοι οι άλλοι συνάδελφοί του στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και από την άλλη πλευρά, μολονότι τώρα ο κ. Αγοραστός εμφανίζεται ως πολέμιος της εκμετάλλευσης του λιγνίτη, όλοι γνωρίζουν το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, για το ζήτημα, που είχε εγκαινιάσει η παρελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ. Ας μη ρίχνει, λοιπόν, τώρα κροκοδείλια δάκρυα. Αυτοί που τα σκάλιζαν, τώρα τα σκεπάζουν.

Όσον αφορά δε στον κ. Μπούτα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν το ΚΚΕ επιθυμεί την εκμετάλλευση του λιγνίτη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα γίνει από δημόσιο φορέα, ή όχι.

Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε αποσαφηνίσει τη θέση μας. Ζητούσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για να εκφράσει ελεύθερα ο κόσμος τη βούλησή του, στέλνοντας το κατάλληλο μήνυμα στους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών  που άλλα απεργάζονται. Καλούμε, μάλιστα, τον νυν Νομάρχη Λάρισας κ. Κατσαρό να θέσει την δημοψηφισματική διαδικασία υπό την αιγίδα της Νομαρχίας, ούτως ώστε να αποφευχθεί και ο κίνδυνος μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ή αντιπαραθέσεων ενόψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Προηγούμενο άρθρο Στο εργατικό κέντρο Λάρισας ο Κ. Αγοραστός
Επόμενο άρθρο Την ενεργοποίηση διαπαραταξιακής επιτροπής προτείνει ο Αγοραστός