Νικητής η αποχή ή κερδισμένοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;


 Η αποχή αναδείχθηκε ο μεγάλος «νικητής» και στις  επαναληπτικές εκλογές. Η αποχή άγγιξε το 47 % στην περιφέρεια Θεσσαλίας – ποσοστό που δεν απέχει του πανελλαδικού, εξέλιξη αναμενόμενη με δεδομένο ότι, παραδοσιακά, η αποχή αυξάνεται στο δεύτερο γύρο καθώς δεν υπάρχει το «κυνήγι του σταυρού».

 Η αποχή, στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ως μαζική διαμαρτυρία – αντίδραση ή και αδιαφορία των πολιτών, και προπαντός νέων ψηφοφόρων που εκδηλώνουν με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους στον πολιτικό κόσμο και τις επιλογές σε τομείς της καθημερινότητας. Το μήνυμα των πολιτών προς τον πολιτικό κόσμο αφορά κυρίως σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δεκαετίες τώρα έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας αλλά και στα κόμματα της Αριστεράς συνολικά, που δεν έπεισαν τους νέους ψηφοφόρους ή τους ψηφοφόρους γενικότερα ότι αποτελούν εναλλακτική επιλογή. Σε αυτές τις εκλογές βεβαίως εξαίρεση αποτέλεσε το ΚΚΕ, του μοναδικού κόμματος που ουσιαστικά αύξησε τις δυνάμεις τους.

Η αποχή, ως μορφή αντίδρασης εκδηλώθηκε τόσο έντονα για πρώτη φορά στις τελευταίες ευρωεκλογές (Ιούνιος 2009) με το 36% των πολιτών να απέχουν, δυσαρεστημένοι από μια κυβέρνηση που διέψευσε τις προσδοκίες τους και στην επικαιρότητα να κυριαρχεί η σκανδαλολογία (Βατοπαίδι, ομόλογα, κ.λπ.).

Είναι σαφές πως η αποχή των πολιτών έχει προβληματίσει τον πολιτικό κόσμο αλλά το ερώτημα είναι αν όντως το μήνυμά του, διαβάζεται σωστά. Είναι νικητής η αποχή ή κερδισμένα αποδεικνύονται τα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση, μιας και οι «θυμωμένοι» πολίτες αντί να προσέλθουν στις κάλπες και να τους καταψηφίσουν, απέχουν της διαδικασίας;

 Από τα κόμματα της Αριστεράς σημειώνεται το παράδειγμα των τελευταίων ευρωεκλογών, όπου μετά την αποχή του Ιουνίου ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές (Οκτώβριος 2009) με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει τη ΝΔ με τη μεγάλη υπεροχή των 10 μονάδων. Ωστόσο παρά τη δυσαρέσκεια των πολιτών η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εκλέχθηκε το 2009 είναι η πρώτη που πέρασε τα πιο αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.

Ο προβληματισμός, για το ποιος τελικά επωφελείται της αποχής των πολιτών, εντείνεται μετά και τη συμπεριφορά των ηγεσιών των κομμάτων, με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής (7 Νοεμβρίου) των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Πρέπει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με βάση τη διαφορά των 2 μονάδων έναντι της ΝΔ, το βράδυ της περασμένης Κυριακής έσπευσε να… σημάνει το «τέλος» των εκλογών ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο για «ολική επαναφορά» της παράταξης της οποίας ηγείται. Άσχετα από τους λόγους για τους οποίους έγιναν οι προαναφερόμενες δηλώσεις, να σημειωθεί επίσης πως οι εκλογές με αφορμή τα διλλήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (μνημόνιο ή αντιμνημόνιο) έλαβαν χαρακτήρα κομματικού δημοψηφίσματος. Παρά την ένταση του διλήμματος, το 35% των πολιτών απείχε από τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου αλλά αυτό σε τίποτα δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να επιμείνει στις «επιταγές του Μνημονίου». Ήταν οι εκλογές όπου, «ούτε το ΠΑΣΟΚ έχασε ούτε η ΝΔ κέρδισε», άσχετα με το πόσο χθες, μετά δηλαδή τα τελικά αποτελέσματα, έγινε πράσινος ή μπλε ο χάρτης των 13 περιφερειών της χώρας.

ΑΚΥΡΟ – ΛΕΥΚΟ

Μια παράμετρος που δεν πρέπει να παραβλεφθεί είναι τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια της 1ης Κυριακής κυρίως, αφού στις χθεσινές επιλογές αποτέλεσε και κομματική «γραμμή». Για παράδειγμα στην περιφέρεια Θεσσαλίας όπου ήταν πιο έντονος ο κομματικός χαρακτήρας της αναμέτρησης, περισσότεροι από 14.000 Θεσσαλοί ψηφοφόροι (ποσοστό 7% συνολικά) ψήφισαν άκυρο ή λευκό. Αν εξαιρεθούν τα όποια λάθη των ηλικιωμένων, η επιλογή αυτή, παραδοσιακά αποτελεί ψήφο διαμαρτυρίας που αν μάλιστα προστεθεί στο ποσοστό της αποχής, τότε περίπου ένας στους δυο πολίτες, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα πεπραγμένα του πολιτικού κόσμου της χώρας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αναλυτικότερα τώρα σε ό,τι αφορά στα στοιχεία της αποχής. Στο δήμο Λάρισας, οι εγγεγραμμένοι είναι 103.724. Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 67.969 πολίτες ενώ βρέθηκαν επίσης 3.099 (4 %) άκυρα και 1.394 (2 %) λευκά ψηφοδέλτια με την αποχή να φθάνει στο 34 % (τα έγκυρα ψηφοδέλτια δηλαδή ήταν 63.4760) και χθες αυξήθηκε στο 50%.

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας τώρα, για τις περιφερειακές εκλογές, οι εγγεγραμμένοι είναι 250.593 Στον πρώτο γύρο επίσης ψήφισαν 173.218 πολίτες ενώ βρέθηκαν επίσης 8.889 (5 %) άκυρα και 5.179 (2 %) λευκά ψηφοδέλτια με την αποχή να φθάνει στο 30% (τα έγκυρα ψηφοδέλτια δηλαδή ήταν 159.150) και χθες αυξήθηκε στο 47%.

Αντίθετα με το δήμο Λαρισαίων η αποχή στους περιφερειακούς δήμους κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως επίσης παραδοσιακά συμβαίνει. Ετσι (στον πρώτο πάντα γύρο των εκλογών) στο δήμο Αγιάς ψήφισε το 71,1% των ψηφοφόρων, στο δήμο Ελασσόνας ψήφισε το 69,2%, στο δήμο Κιλελέρ ψήφισε το 75,9%, στο δήμο Τεμπών ψήφισε το 69,5%, στο δήμο Τυρνάβου ψήφισε το 70,7%, στο δήμο Ελασσόνας ψήφισε το 75,2%.

Προηγούμενο άρθρο Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ ΓΙΑ 4Η ΦΟΡΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Επόμενο άρθρο Ανοιχτή αμφισβήτηση του αποτελέσματος από τον Γ. Σάπκα