Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΞΕΚΙΝΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΜΠΗ


 Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας αντικαθιστά την κεντρική εξουσία και παίρνει στην πλάτη της ένα μεγάλο βάρος, που όμως δεν της αναλογεί, προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού».

 Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης για τη συντήρηση του δρόμου Ροδιάς – Συκαμινέας που σήμερα βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση λόγω της εκτεταμένης κυκλοφορίας, κυρίως φορτηγών, κατά την περίοδο που τα Τέμπη ήταν κλειστά.

«Η αποκατάσταση των δρόμων λόγω των ζημιών που υπέστησαν από το κλείσιμο των Τεμπών – είπε ο νομάρχης- ήταν ένα έργο που έπρεπε αυτονόητα να γίνει από την κεντρική εξουσία. Άλλωστε οι αρμόδιοι υπουργοί κ. Δ. Ρέππας και Ι. Μαγκριώτης είχαν υποσχεθεί ότι όχι μόνο θα αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και ότι θα μας παραδώσουν τους δρόμους σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν. Φυσικά αυτό έμεινε μόνο στα λόγια. Αποφασίσαμε λοιπόν ως Νομαρχιακό Συμβούλιο, κατόπιν σχετικών επισημάνσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, της Αστυνομίας, αλλά και απλών πολιτών, να χρηματοδοτήσουμε με δικούς μας πόρους τα αναγκαία έργα, περικόπτοντας φυσικά αυτά τα χρήματα από άλλα έργα που ήταν ήδη προγραμματισμένα. Κι αυτό γίνεται διότι δεν μπορούμε να αστειευόμαστε όταν διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να θρηνήσουμε θύματα στην άσφαλτο επειδή κάποιοι στην κεντρική εξουσία είναι ανεύθυνοι και στενόμυαλοι, μην υπολογίζοντας το ολέθριο κόστος που μπορεί να έχει αυτή η εγκληματική αδιαφορία για τους διερχόμενους οδηγούς. Η κεντρική εξουσία είναι αναξιόπιστη και δεν τηρεί τις υποσχέσεις της κι επιμένει σε μία καταστροφική νοοτροπία, άκρως οπισθοδρομική», επισήμανε ο κ. Κατσαρός.

Το έργο αφορά κυρίως στη συντήρηση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από το Δημοτικό Διαμέρισμα Ροδιάς – Συκαμινέας (Σκαμνιάς) – Καρυάς, μέχρι τα όρια του Νομού Λάρισας (με την Πιερία), καθώς και το ευρύτερο οδικό δίκτυο των δημοτικών διαμερισμάτων Καρυάς και Καλλιπεύκης κι αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου 2011. Όπως επισήμανε όμως ο κ. Κατσαρός, η ανάδοχος εταιρία δεσμεύτηκε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα, μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ταλαιπωρία των οδηγών.

Το έργο ήταν συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ και τελικά δημοπρατήθηκε στην εταιρία ΚΡΑΤΗΡ Α.Τ.Ε. (Σανιδάς Σωτήριος) με έκπτωση 33,64 % και το τελικό ποσό της σύμβασης ανέρχεται στις 687.357, 53 ευρώ.

 Μεταξύ άλλων οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεσθούν είναι και η πλήρης ανακατασκευή του οδοστρώματος με ασφαλτικό σκυρόδεμα σε όλο το μήκος και πλάτος των υπό κατασκευή τμημάτων καθώς και σε επιπλέον θέσεις οι οποίες θα υποδειχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας.

Το υπό κατασκευή συνολικό τμήμα που θα επισκευασθεί είναι περίπου 25.000 τ.μ.

ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΙΚΤΥΟ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε κατά τη χθεσινή υπογραφή ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Χρ. Λυτροκάπης, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται συνολικά τα έργα αποκατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού από τη Νομαρχία Λάρισας, με τη βαρύτητα να δίνεται στους δρόμους που υπέστησαν μεγάλες ζημιές λόγω των Τεμπών προκειμένου να διασφαλιστεί πρωταρχικά η ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών και δευτερευόντως η αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας.

Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν τα έργα στην Π.Ε.Ο. Ελασσόνας – Μεσοχωρίου – Τυρνάβου, στο δρόμο Καλλιθέας (Ελασσόνας) – Συκαμινέας, στο δρόμο Συκαμινέας – Καρυάς και σε Κιλελέρ – Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου.

Επίσης, προχωρά με ταχείς ρυθμούς η αποκατάσταση των δρόμων Αγιάς – Μεγαλόβρυσου και Γόννων – Καλλιπεύκης.

Προηγούμενο άρθρο Αστέριος Ροντούλης - ¨Ελεύθεροι Θεσσαλοί¨
Επόμενο άρθρο «Βαδίζουμε στο δρόμο του Νοέμβρη»