Ειδήσεις

Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν κίνδυνο για την υγεία της εργατικής τάξης


Αυτές τις ημέρες η θερμοκρασία θα χτυπήσει κόκκινο και χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους-καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. Διανομείς, εργαζόμενοι στα παράλια σε beach bar και όχι μόνο, εργαζόμενοι στις κουζίνες, σε καφέ που δεν υπάρχει κλιματισμός και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Οι εργαζόμενοι στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση των εμπορευμάτων, της «εξυπηρέτησης του πελάτη», της «ανταγωνιστικότητας», θα υποχρεωθούν να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης

Η δουλειά κάτω από συνθήκες καύσωνα δεν αποτελεί ζήτημα παλικαριάς. Η εργατική τάξη δε χρειάζεται να αποδείξει στους κεφαλαιοκράτες τις ικανότητες της, τις αντοχές και το κουράγιο της. Δε χρειάζεται να κάνουμε το «καλό παιδί» απέναντι στην εργοδοσία, να ξοδεύουμε και την τελευταία σταγόνα ιδρώτα για ένα άθλιο μεροκάματο.

 

Δε χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις σωματικές του αντοχές. Πολύ περισσότερο όταν και για τα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται κανείς άλλος να φροντίσει για την υγεία μας εκτός από εμάς τους ίδιους και τα ταξικά σωματεία μας. Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα. Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δε συμβιβάζονται, για αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα ούτε από το κράτος ούτε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του.

 

Το Συνδικάτο απαιτεί:

  • Να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς κελσίου και πάνω. Καμία απώλεια του ημερομίσθιου ή αντικατάσταση ημερών τακτικής αδείας και με αποζημίωση για όσους δουλεύουν με “μπλοκάκι”.
  • Τα Μέτρα Προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια, όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού το χειμώνα.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  • Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Να υπάρχει κλιματιζόμενος χώρος και συχνά διαλείμματα για τους εργαζόμενους στις κουζίνες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού.
  • Γραπτή Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Άμεση ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών(επιθεώρηση Υγειάς κι Ασφάλειας-πρώην ΚΕΠΕΚ) με προσωπικό και μέσα. Εντατικοποίηση των ελέγχων.
  • Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας.
  • Ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ.
  • Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας.

 

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες καύσωνα. Οργανώνουμε την διεκδίκηση με την παρέμβαση του Συνδικάτου μας. Όλοι οι συνάδελφοι να απευθύνονται στο Συνδικάτο και να καταγγέλλουν περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε βάρος της υγείας τους. Με την συμμετοχή των ίδιων εργαζομένων, με την μαζική συσπείρωσή τους στο Συνδικάτο, την συμμετοχή τους στον αγώνα.

 

Είμαστε σε επιφυλακή για να προστατέψουμε την υγεία όλων των εργαζομένων του κλάδου και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθεί κανένας εκτεθειμένος στην εργοδοτική και κρατική αυθαιρεσία. Όποιος εργαζόμενος εξαναγκάζεται να δουλέψει κάτω από αυτές τις συνθήκες έρχεται άμεσα σε επαφή με το Συνδικάτο.

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6979014163 – 6988575713

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Νύχτες κινηματογράφου στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου
Επόμενο άρθρο Δήλωση Μάξιμου Χαρακόπουλου για το αποτέλεσμα ευρωεκλογών