Ειδήσεις

Μάξιμος: Σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους παντού


«Εχθές η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και μία καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό να προχωρήσει σε ένα πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, όπως χαρακτήρισε το όραμά του ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, που στόχο έχει τη σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους τομείς. Ο στόχος, λοιπόν, αυτός θα υπηρετηθεί καλύτερα με την αύξηση της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών, των καταναλωτών, την αύξηση δηλαδή μισθών και συντάξεων, με τη μείωση της φορολογίας, με τη δυνατότητα ανάπτυξης». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στην εκπομπή «Στούντιο με θέα», με τη δημοσιογράφο κα Φαίη Μαυραγάνη, συμμετέχοντας σε πολιτικό πάνελ με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστο Γιαννούλη και του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Νικητιάδη, καθώς και τους δημοσιογράφους κ.κ. Λάμπρο Καλαρρύτη και Κωστή Πλάντζο.

 

Στοχευμένες παρεμβάσεις για την ακρίβεια

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η χώρα το προηγούμενο διάστημα είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, διπλάσιους και κάποια στιγμή και τριπλάσιους, κατά την προηγούμενη τετραετία, από τον μέσο ευρωπαϊκό και έτσι της δόθηκε η δυνατότητα αυτό το κοινωνικό μέρισμα να διαχυθεί σε όλους τους πολίτες, σε όλα τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, στους πιο ευάλωτους και τα μεσαία στρώματα. Πράγματι, υπάρχει ένα ζήτημα ακρίβειας και θα ήταν στρουθοκαμηλισμός να πει κανείς ότι δεν υπάρχει ζήτημα ακρίβειας. Αλλά ούτε “ακρίβεια Μητσοτάκη” είναι, όπως έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και πήρε απάντηση από τον ελληνικό λαό, ούτε είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Προφανώς οφείλεται σε εξωγενείς κρίσεις. Η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Δεν θα το αρνηθώ ότι υπάρχει και ζήτημα αισχροκέρδειας. Έβλεπα και ένα κυριακάτικο φύλλο το πρωί που έλεγε ότι στα ακτοπλοϊκά, ενώ έχουνε πέσει 45% οι τιμές των καυσίμων, στα πλοία μένουν ίδια τα κόμιστρα για τη μετάβαση στα νησιά.

Υπάρχει, λοιπόν, ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τον πληθωρισμό τροφίμων που είναι υψηλός. Όμως, αν θέλουμε να δούμε τα δεδομένα κατά πρόσωπο, είναι κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα. Η απάντηση γι αυτό δεν είναι ότι μας λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Όπου εφαρμόστηκε αυτό, δεν είδαμε αποτελέσματα. Αντιθέτως έχασε το κράτος έσοδα. Εφαρμόστηκε στην Ισπανία, που είναι το παράδειγμα που χρησιμοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση, όπου μειώθηκε ο ΦΠΑ κατά 11 μονάδες και η μείωση που πέρασε στο ράφι ήταν της τάξης του 0,3%. Άρα για αυτό επιμένουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές όπως είναι το market pass -που επεκτείνεται και τους επόμενους μήνες- που δίνει τη δυνατότητα επιστροφής 52 ευρώ το μήνα σε ένα μέσο νοικοκυριό. Όσο για την αισχροκέρδεια, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό. Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης εχθές εστίασε σε αυτό κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις, για την πάταξη τέτοιων φαινομένων αισχροκέρδειας. Αλλά θέλω να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο ο πληθωρισμός τροφίμων και η ακρίβεια. Βεβαίως πρέπει να το δούμε. Πρέπει να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και στοχευμένα μέτρα, γιατί στη δύσκολη αυτή περίοδο, ιδιαίτερα τα μεσαία και τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα υφίστανται αυτή τη συνέπεια της εκτίναξης των τιμών».

 

Η μεγάλη εικόνα είναι αισιόδοξη

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος  σημείωσε ότι «οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης -πρωτίστως της αξιωματικής σε αυτό το τραπέζι- αλλά και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, έδειξαν ότι μάλλον δεν αντιλαμβάνεται ότι μεσολάβησαν εκλογές, και μάλιστα δύο εκλογές, στις οποίες ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή, σαφή, αυτοδύναμη εντολή, και συνεχίζετε τον ίδιο αντιπολιτευτικό τόνο ότι “όλα είναι μαύρα κι άραχνα”. Αν είναι όλα “μαύρα κι άραχνα” ο ελληνικός λαός δεν θα σας έδινε 17% και 41% στη Νέα Δημοκρατία -υψηλότερο ποσοστό από ότι είχαμε στις προηγούμενες εκλογές. Δεν λέμε ότι όλα είναι λαμπερά. Περιμένετε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του τουριστικού προϊόντος και φέτος. Γιατί εμένα με ενδιαφέρουν τα ακριβή νούμερα. Προφανώς μπορεί να υπάρχουν ζητήματα αλλά πάντοτε να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Η χώρα σε σχέση με πριν τέσσερα χρόνια που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ διαφορετική. Η χώρα είχε 17% ανεργία και έπεσε στο 10-11% και προσδοκούμε να πάει στο 8% αυτή την τετραετία. Αυξήσαμε τις συντάξεις, προαναγγείλαμε από 1ης Ιανουαρίου του 2024 αυξήσεις στους μισθούς και των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε 60% αύξηση στις εξαγωγές, αυξήθηκαν οι ρυθμοί ανάπτυξης και από αυτή την αύξηση το κοινωνικό μέρισμα μοιράζεται σε όλους τους Έλληνες, σε όλα τα νοικοκυριά».

 

Η ψήφος των αποδήμων

Ο κυβερνητικός βουλευτής αναφέρθηκε, επίσης, στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο των αποδήμων. Όπως είπε «επειδή ήμουν πρόεδρος στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το γνωρίζω καλά το θέμα. Επιχειρήσαμε και στην κυβέρνηση Καραμανλή να δώσουμε ψήφο στους αποδήμους. Δεν υπήρχε η κρίσιμη πλειοψηφία των 2/3. Στην αρχή της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου με υπουργό Εσωτερικών τον κ. Θεοδωρικάκο έγινε μία προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε τους 200 ψήφους. “Ρίξαμε τόσο νερό στο κρασί”, για να επιτευχθεί η πλειοψηφία και στο τέλος το αποτέλεσμα ήταν να είναι μόλις μερικές χιλιάδες αυτοί που μπόρεσαν να έχουν αυτό το δικαίωμα της ψήφου στον τόπο διαμονής τους. Τον Απρίλιο του ’21 επειδή υπήρξε μία δήλωση της υπευθύνου απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, της κ. Τσάγκρη, ότι θα άρουν τα όποια εμπόδια, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης, έφερε μία διάταξη που έλεγε ότι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρησε. Τότε συγκεντρώθηκαν 190 ψήφοι με το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση. Τώρα, όμως, υπάρχει η πλειοψηφία αυτή. Αν μείνει σταθερό το ΠΑΣΟΚ στη θέση του και η Ελληνική Λύση έχουμε πάνω από 200 βουλευτές και μακάρι και ο ΣΥΡΙΖΑ να διδαχθεί από τα λάθη του και να δώσει τέτοια ψήφο».

 

Το χιούμορ Κουτσούμπα

Ερωτηθείς για το επεισόδιο με το πρόβλημα υγείας του ΓΓ του ΚΚΕ την ώρα που μίλαγε στη Βουλή ο έμπειρος κοινοβουλευτικός ανέφερε ότι «θυμάμαι παλιότερα όταν μιλούσε ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος πολλοί έκαναν ένα “διάλειμμα”, έβγαιναν από την Ολομέλεια γιατί είναι σταθερή η άποψη του ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας, όμως, έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον όλων των βουλευτών, απ’ όλες τις πτέρυγες, γιατί διανθίζει την ομιλία του με χιούμορ. Ήμασταν όλοι μέσα και ζήσαμε το γεγονός, ήταν σοκαριστικό, αλλά δόξα τω Θεώ, όλα καλά».

Προηγούμενο άρθρο Εξιχνιάστηκαν ακόμη 61 περιπτώσεις κλοπής μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ και καλωδίων
Επόμενο άρθρο Εξιχνιάστηκαν περιπτώσεις εμπρησμών και φθορών που διαπράχθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε περιοχή του Δήμου Τεμπών